Ιτούδης: Ο ημιτελικός σαν τελικός

Με τους στόχους του Παναθηναϊκού να είναι υψηλοί, η ομάδα προετοιμάζεται για το Φάιναλ Φορ της Κωνσταντινούπολης και ο Δημήτρης Ιτούδης ξεκαθάρισε ότι θέλουν να φτάσουν στον τελικό.

Με τους στόχους του Παναθηναϊκού να είναι υψηλοί, η ομάδα προετοιμάζεται για το Φάιναλ Φορ της Κωνσταντινούπολης και ο Δημήτρης Ιτούδης ξεκαθάρισε ότι θέλουν να φτάσουν στον τελικό.
Ο άμεσος συνεργάτης του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς τόνισε -γράφοντας στο προσωπικό του blog- ότι ο ημιτελικός με την ΤΣΣΚΑ θα είναι σαν τελικός. Παράλληλα, έκανε και ανάλυση της μοσχοβίτικης ομάδας.
Αναλυτικά τα όσα έγραψε ο Δημήτρης Ιτούδης στο www.paobcblog.gr:

«Καλησπέρα…

Έχουμε μπει στην τελική ευθεία για το Final 4 της Κωνσταντινούπολης. Η ομάδα μας έχει πετύχει ένα σημαντικό στόχο με την παρουσία της στην τελική φάση της Ευρωλίγκας. Από την αρχή της χρονιάς πήγαμε παιχνίδι με το παιχνίδι, φάση με τη φάση, προσπαθώντας σε κάθε περίπτωση να δουλέψουμε ως ομάδα, να ενσωματώσουμε τους καινούριους παίκτες. Από την κανονική περίοδο θέσαμε ως στόχο να φτάσουμε στο Top16, από εκεί στα play offs και προχωρήσαμε βήμα-βήμα. Δεν κρύβω ότι οι φιλοδοξίες μας δεν τελειώνουν εδώ. Καμία ομάδα δεν πηγαίνει στο Final 4, για τη συμμετοχή. Και οι τέσσερις ομάδες που φτάνουν ως εκεί έχουν ως στόχο την κατάκτηση του τίτλου, σε ένα τριήμερο, όπου ο ημιτελικός είναι σαν τελικός.

Εμείς αντιμετωπίζουμε την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, μία ομάδα που δίκαια κατέχει τον τίτλο του φαβορί, βάσει της παρουσίας της όλη τη χρονιά στη διοργάνωση. Ο τρόπος που αγωνίζεται, τα αποτελέσματα, το ρόστερ, η ποιότητα που διαθέτει είναι δεδομένα. Σεβόμαστε τον αντίπαλο, έχουμε ήδη παίξει και ηττηθεί δύο φορές και είμαστε σίγουροι ότι οι δύο αυτές απώλειες θα μας κάνουν πιο διορατικούς και πιο έξυπνους. Είναι ομάδα που έχει ποιότητα και ωριμότητα προπονητών, έχουν μάθει κι αυτοί από τις μεταξύ μας αναμετρήσεις και θα είναι κι αυτοί απόλυτα προετοιμασμένοι.

Το βασικό στοιχείο που διακρίνεις άμεσα είναι ότι η ΤΣΣΚΑ διαθέτει ένα πολύ ψηλό ρόστερ. Οι γκαρντ της είναι οι πιο. κοντοί και πλησιάζουν τα δύο μέτρα! Είναι αθλητική ομάδα, διαθέτει ψηλά κορμιά και αυτό είναι κάτι που τη διευκολύνει να κάνει αλλαγές σε όλες τις φάσεις στη δυνατή ή στην αδύνατη πλευρά του παιχνιδιού και να ελέγχει τον αέρα. Με το στοιχείο αυτό, το ύψος, ελέγχει πολλά πράγματα.

Ένα δεύτερο κομμάτι είναι ότι μοιράζει πολλές ασίστ. Έχει σχεδόν 20 ανά παιχνίδι. Δεδομένου ότι έχει πολύ καλούς δημιουργούς, όπως ο Τεόντοσιτς που είναι μακράν ο πρώτος στις ασίστ, αλλά και οι Σβεντ, Γκόρντον, Σισκάουσκας. Όλοι τους μπορούν να δημιουργήσουν για την ομάδα και αυτό είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι. Κι επίσης μπορούν να δημιουργήσουν άμεσα ή έμμεσα. Να είναι αυτοί που φτιάχνουν και τελειώνουν τη φάση με μία πάσα, ή να δημιουργήσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για μια πάσα έξω. Κι εδώ ουσιαστικά εμπλέκεται και το τρίτο κομμάτι του παιχνιδιού της, η παρουσία καλών παικτών στη θέση τέσσερα. Κριάπα, Βοροντσέβιτς και Λαβρίνοβιτς, ο  οποίος παίζει και στο πέντε, μπορούν να βγουν να σουτάρουν για τρίποντο, οπότε σε αναγκάζουν στις περιστροφές να μαρκάρεις και πάνω στα σουτ μακριά από το καλάθι. Αυτοί οι παίκτες μπορούν να έχουν τελικές πάσες στο καλάθι, ή έξω από αυτό. Άρα λοιπόν είναι σημαντικό στοιχείο αυτές οι 20 ασίστ  μέσο όρο, γιατί είναι μια ομα΄δα που λόγω αθλητικών προσόντων μπορεί να σε οδηγήσει στο λάθος ή να μπλοκάρει τα σουτ. Έχουν παίκτες που πηδάνε καλά και σταματάνε τα σουτ των αντιπάλων όπως ο Κιριλένκο, ο Βοροντσέβιτς, ο Κριάπα, ο Κάουν. Μπλοκάρουν τα σουτ και φεύγουν στον αιφνιδιασμό, προσθέτοντας κι άλλες τελικές πάσες…

Ένα τελευταίο στοιχείο που αφορά το χαμηλό ποστ έχει να κάνει με την παρουσία του Κρστιτς. Έχει δημιουργία από εκεί, μπορεί να πασάρει καλά, όπως μπορεί και να τελειώνει φάσεις. Πολλά παιχνίδια γίνονται γι’ αυτόν.

Ένα ιδιαίτερο στοιχείο έχει να κάνει με το ένστικτο και την ενέργεια που βγάζει στα παιχνίδια ο Κιριλένκο. Είναι παίκτης που παίζει καλά εκτός μπάλας στην αδύνατη πλευρά, έχει καλή συνεργασία με τα γκαρντ, μπορεί μετά από πικ εντ ρολ να πάρει ψηλά την μπάλα και να καρφώσει, τρέχει πρώτος στον αιφνιδιασμό και δηλώνει πάντα το «παρών» στο επιθετικό ριμπάουντ.

Όλα αυτά συνθέτουν μια ομάδα ικανή και αποτελεσματική, συν τους παίκτες που συνήθως -όχι πάντα- έρχονται από τον πάγκο. Ο Καούν, ο Σβεντ αλλά και άλλοι παίκτες θα μπορούσαν και να ξεκινούν, σε μια ομάδα που έτσι κι αλλιώς είχε διαφορετικό κοουτσάρισμα στις εγχώριες διοργανώσεις, εξαιτίας και των κανονισμών που ισχύουν στο ρώσικο πρωτάθλημα. Είναι παίκτες όμως που μπορεί να έρχονται από τον πάγκο και να έχουν μικρή συμμετοχή, η παρουσία τους όμως είναι καταλυτική. Για παράδειγκα ο Καούν έχει μικρή συμμετοχή, περίπου 11 λεπτά, αλλά το τι παρέχει στην ομάδα το διάστημα αυτό είναι εκπληκτικό: Τελειώνει φάσεις, είναι καλός αμυντικός, καλός στο αμυντικό ριμπάουντ. Ο Σβεντ έχει 50 % στα τρίποντα, είναι δεύτερος στις ασίστ και συνεπής στο ριμπάουντ. Ο Γκόρντον είχε κάνει πολύ καλά παιχνίδια απέναντί μας, ήταν από τους πρώτους σκόρερ και είναι ένα από τα στοιχεία που αναλύουμε. Έφτιαξε σουτ δικά του, ήταν πολύ ενεργητικός. Ο Λαβρίνοβιτς ήταν ο πρώτος σκόρερ της ΤΣΣΚΑ στον τελικό με την Ούνιξ, έπαιξε πολύ καλά απέναντι στη Λιέτουβος Ρίτας. Ο Βοροντσέβιτς κάνει σημαντική δουλειά. Στα δύο τελευταία παιχνίδια που απουσίασε ο Κριάπα είχε καθοριστικό ρόλο. Είναι ομάδα γεμάτη, με τουλάχιστον δύο ποιοτικούς παίκτες σε κάθε θέση και πολύ υψηλούς στόχους.

Θα επαναλάβω ότι είναι ομάδα που σεβόμαστε πάρα πολύ. Έχει όμως και αδυναμίες. Είχαμε το χρόνο να μείνουμε στις λεπτομέρειες και να μιλήσουμε και για τη δική μας τακτική. Δεν θα είναι εύκολο απόγευμα για εμάς, αλλά πιστεύω ότι μπορούμε να το κάνουμε δύσκολο και για την ΤΣΣΚΑ, να διεκδικήσουμε το παιχνίδι ως το τέλος και το ποιος θα είναι ο νικητής θα το δούμε. Δεν χρειάζονται λίγα λεπτά συγκέντρωσης, λίγα λεπτά προσπάθειας, αλλά 40 λεπτά συγκέντρωσης και προσπάθειας. Οι δύο μεταξύ μας αγώνες μας το διδάσκουν αυτό ξεκάθαρα. Στο ΟΑΚΑ θα μπορούσαμε να είχαμε πάρει τη νίκη στην κανονική διάρκεια και στη Ρωσία ήμασταν μπροστά στο πρώτο ημίχρονο και σε σχεδόν δύο λεπτά έκανε ένα 14-0 και ουσιαστικά τελείωσε τον αγώνα.

Πριν σας αφήσω θα ήθελα να προσθέσω και κάτι τελευταίο. Ο κόσμος του Παναθηναϊκού από ότι μαθαίνουμε θα είναι η πλειοψηφία στην Τουρκία και δεν θα είναι μόνο από την Ελλάδα ή μόνο από την Αθήνα. Είναι κάτι που το εισπράττουμε και μέσω φίλων. Οι φίλοι της ομάδας είχαν πάρει εισιτήρια από νωρίς,  πιστεύοντας στην πορεία της και οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη αυτή. Δεν είναι εύκολο με αυτή την κρίση να πληρώσεις για εισιτήρια, για κάτι που δεν είναι δεδομένο στην αρχή της χρονιάς. Αθλητισμός είναι, μπορεί και να βρεθείς εκτός στόχων. Όμως η πίστη των φίλων του Παναθηναϊκού είναι συγκινητική και την απέδειξαν εμπράκτως φέτος. Οπουδήποτε κι αν παίξαμε ήταν δίπλα μας. Τους ευχαριστούμε πολύ για την παρουσία τους. Η ομάδα αυτή τους ανταμείβει.. Και φέτος μέχρι τώρα όλα πάνε καλά. Η ομάδα έχει κατακτήσει ένα τρόπαιο απέναντι στον Ολυμπιακό, είναι στους τελικούς του ελληνικού πρωταθλήματος και βρίσκεται στο Final 4, με δεύτερη συνεχόμενη παρουσία. Εννοείται ότι δεν αρκούμαστε σ’ αυτά. Συνεχίζουμε. Αξίζουν όμως συγχαρητήρια και στον κόσμο που αγόρασε εισιτήρια. Σας ευχαριστώ πραγματικά και από τα βάθη της καρδιάς μου. Κι όχι μόνο εγώ, αλλά όλη η ομάδα.

Σας περιμένουμε στην Κωνσταντινούπολη και μετά στο ΟΑΚΑ…

Δημήτρης».


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.