Μια πρώτη προσέγγιση των advanced stats Παναθηναίκού και Ολυμπιακού, με βάση τα ευρήματα των ειδικών του newstats.eu

Έχοντας στα χέρια μας δεδομένα μονάχα από την 1η αγωνιστική, είναι ξεκάθαρο πως ακόμα και μια εκτίμηση ενόψει του αποψινού ντέρμπι στο ΟΑΚΑ θα ήταν παρακινδυνευμένη. Από την άλλη πλευρά ωστόσο, τα analytics της πρεμιέρας των δύο “αιωνίων”, όπως τα κατέγραψαν και τα παρουσιάζουν οι ειδικοί του newstats.eu, επιβεβαιώνουν μια βασική αρχή του μπάσκετ: για να ελέγξεις τον ρυθμό, είναι απαραίτητο να πάρεις τα ριμπάουντ και να περιορίσεις τα λάθη.

Για να δούμε τι μας δείχνει επ’ αυτού η πρώτη κάρτα, με τα ομαδικά advanced stats Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού από τις αναμετρήσεις τους με την Χίμκι και την Ζαλγκίρις αντίστοιχα. 

Και οι δύο προστάτευσαν αρκετά αποτελεσματικά τη μπάλα. Ο Παναθηναϊκός οδηγήθηκε σε λάθος στο 14,3% των κατοχών του και ο Ολυμπιακός στο 14,6% (turnovers per 100 possessions), επιδόσεις που κινούνται στα επίπεδα του μέσου όρου των τελευταίων ετών στη διοργάνωση.

Στα επιθετικά ριμπάουντ όμως οι διαφορές ήταν μεγάλες. Ο Παναθηναϊκός κέρδισε το 45,2% των δεύτερων ευκαιριών που διεκδίκησε κι ο Ολυμπιακός μόλις το 26,5% (offensive rebounds percentage). 

Με ποιο τρόπο ωστόσο η τεράστια αυτή απόκλιση επηρέασε την εξέλιξη του παιχνιδιού, με δεδομένο πως η άμυνα και των δύο λειτούργησε με συνέπεια (οι “πράσινοι” δέχτηκαν 96,2 πόντους ανά 100 κατοχές και οι “ερυθρόλευκοι” 95,8); Το μυστικό κρύβεται στον αριθμό των επιθέσεων (pace). 

O Ολυμπιακός ήθελε ξεκάθαρα να ανοίξει έστω ελεγχόμενα το τέμπο απέναντι στην Ζαλγκίρις, που όχι μόνο υπολείπεται σε ταλέντο, αλλά έχει μάθει εδώ και χρόνια να λειτουργεί… με αυτόματο πιλότο όταν το παιχνίδι πηγαίνει κάτω από τις 70 κατοχές. Απέτυχε να το κάνει (69,6 pace) και το γεγονός πως κέρδιζε μονάχα ένα επιθετικό ριμπάουντ κάθε τέσσερις διεκδικήσεις (χάνοντας ταυτόχρονα τη μάχη και κάτω από το δικό του καλάθι, ειδικά στο τέλος) έπαιξε σημαντικό ρόλο.

Από την άλλη πλευρά ο Γ. Βόβορας ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή πως, με βάση τη στελέχωση του ρόστερ, ο Παναθηναϊκός θα λειτουργεί πιο αποτελεσματικά όταν ανοίγει τον ρυθμό. Στη Μόσχα κόντρα στη Χίμκι το κατάφερε (78,5 pace), έχοντας ένα πανίσχυρο όπλο. Έλεγξε το αμυντικό ριμπάουντ και την ίδια στιγμή κέρδιζε σχεδόν ένα στα δύο ριμπάουντ στο καλάθι της ρωσικής ομάδας. 

BONUS: Φέτος είμαστε έτοιμοι να σας παρουσιάσουμε ακόμα περισσότερα analytics data, τόσο μέσα από το site μας, όσο και μέσα από τη Super Euroleague. Ιδού ένα πρώτο δείγμα με την διασπορά των ασίστ στην πρεμιέρα (κάρτες 2 και 3). 

Όσον αφορά τη δημιουργία, οι “ερυθρόλευκοι” είχε δύο σημεία αναφοράς. Τους… συνήθεις υπόπτους, Βασίλη Σπανούλη και Κώστα Σλούκα. Από την άλλη πλευρά, οι “πράσινοι” είχαν ένα παραπάνω: τους δύο γκαρντ (Νέντοβιτς και Μποχωρίδη) αλλά και τον Παπαπέτρου, που έδωσε μια επιπρόσθετη διάσταση από την θέση “3”.