Ο Παναθηναϊκός καλείται να αποδείξει αν μπορεί να παραμείνει σταθερός και να υιοθετήσει στο παιχνίδι του όλες αυτές τις “ευχάριστες” τακτικές αλλαγές, που είδαμε στην Ρωσία την προηγούμενη εβδομάδα.
ΣΥΝ- Αύξηση δημιουργίας- Επιπρόσθετοι πόλοι -Χρησιμοποίηση Φριντέτ
Ο Παναθηναϊκός κατάφερε στο προηγούμενο παιχνίδι, απέναντι στη Ζενίτ, να αυξήσει κατά πολύ την επιθετική του δημιουργία (27 τελικές πάσες) με το να προσθέσει ένα έξτρα πόλο, που δεν ήταν άλλος από τον Ιαν Βουγιούκα. Το “ακούμπισμα” της μπάλας στο χαμηλό ποστ μπορεί να μεγαλώνει – χρονικά- τις επιθέσεις αλλά προσφέρει έλεγχο του ρυθμού και δημιουργεί χώρους για έξτρα πάσες.
Χάρη στην τροφοδοσία του ποστ, οι παίκτες του Παναθηναϊκού βρήκαν λύσεις μετά από έξτρα πάσες που δημιούργησαν ιδανικές συνθήκες για ελεύθερα σουτ αλλά και αμυντική ισορροπία στο τρανζίσιον, μην επιτρέποντας στην αθλητική Ζενίτ να σκοράρει εύκολους πόντους. Επιπροσθέτως, η τακτική αυτή αλλαγή/προσθήκη είχε ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση του Καλάθη στο κομμάτι της επιθετικής διαχείρισης.
Η “έξυπνη” χρησιμοποίηση του σκόρερ του Παναθηναϊκού μπορεί να ήταν αμφιλεγόμενη από πολλούς, αλλά απέδωσε τα μέγιστα για την ομάδα του κόουτς Πεδουλάκη αφού είδαμε την πιο “οικονομική” απόδοση του Τζιμμέρ Φριντέτ (22π, 5/ 6 δίποντα, 2/ 8 τρίποντα, 6/6 βολές και 4 ασίστ)
ΠΛΗΝ – Επιβάρυνση Καλάθη- Ευάλωτη Ρακέτα
Για πολλούς, και δικαιολογημένα, η υπερβολική χρήση του Νικ Καλάθη είναι ένα πρόβλημα του ΠΑΟ που ακόμα δεν έχει βρει τρόπο να το επιλύσει. Μπορεί με μικρά τεχνικά τρικ, όπως την χρησιμοποίηση του πόστ για έξτρα δημιουργία να του έδωσε κάποιες ανάσες, αλλά ο Νικ είναι ένας από τους πιο κουρασμένους παίκτες της διοργάνωσης μέχρι τώρα. Το οξύμωρο με τον Νικ είναι ότι είναι από τους παίκτες που δεν περιορίζεται μόνο στο κομμάτι της επίθεσης (όπως ο Σβεντ) αλλά αναλώνεται, κατά πολύ, στην προσωπική άμυνα, στο κατέβασμα της μπάλας και στην διαχείριση του μεγαλύτερου ποσοστού των επιθέσεων του ΠΑΟ. Ο Αργύρης Πεδουλάκης, αργά η γρήγορα θα έρθει αντιμέτωπος με το αποτέλεσμα αυτής της ΥΠΕΡ-χρήσης και θα πρέπει να είναι έτοιμος τόσο αυτός όσο και οι συμπαίκτες του Νικ για να προσφέρουν λύσεις.
Η ρακέτα του Παναθηναϊκού για ένα ακόμα παιχνίδι έδειξε να είναι πολύ ευάλωτη. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι όμως, απέναντι στην Ζενιτ, στάθηκε τυχερός αφού δεν μπόρεσαν να εκμεταλλευτούν οι αντίπαλοι αυτή την αδυναμία χάρη στα πολλά λάθη και στις άστοχες βολές. Απέναντι στην Χίμκι ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να κοντρολάρει τον ρυθμό για να τρέξει όταν και όπως αυτός θέλει και να πάρει “ξεκούραστους” πόντους αλλά και για να αναγκάσει την Χίμκι να κάνει λάθη που να είναι επιζήμια. Για να επιτευχθεί αυτό, οι πράσινοι θα πρέπει να κερδίσουν την μάχη των ριμπάουντ και να θωρακίσουν την ρακέτα τους προς αποφυγή δεύτερων ή τρίτων επιθέσεων.
Στατιστικά
● 15 επιθετικά ριμπάουντ κατάφερε να πάρει η Ζενίτ στην ρακέτα του ΠΑΟ καθώς και να κάνει 20 τελικές πάσες. Η καλή άμυνα όμως από την μεριά του Παναθηναϊκού λειτούργησε σαν εξισορροπητικός παράγοντας αφού οδήγησε την Ζενίτ σε 15 λάθη. Απέναντι στην Χίμκι η άμυνα στην ρακέτα κυρίως και μετέπειτα πάνω στον Σβεντ θα είναι πολύ καθοριστικό στοιχείο.
● (12/23 σουτ 52,2%) Η Χίμκι κέρδισε μέσα στο Μόναχο και είχε το καλύτερο ποσοστό τριπόντων στην 4η αγωνιστική (κι η μοναδική ομάδα με άνω του 50%)
● Τον περισσότερο χρόνο από όλους τους παίκτες στην διοργάνωση (!) έπαιξε ο Νικ Καλάθης (36:16) την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ πάνω από 30′ για τον Παναθηναϊκό έπαιξε κι ο Τόμας (31:14)
● (21.8) Είναι οι πόντοι του Σβεντ ανά παιχνίδι.
● 27 οι ασίστ του ΠΑΟ (15 ήταν του Νικ) απέναντι στην Ζενιτ.
Σημείο κλειδί για τον Παναθηναϊκό
Το να δημιουργήσει προϋποθέσεις για παιχνίδι “γρήγορου” ρυθμού (up-tempo). Οι Πράσινοι παίζοντας σε υψηλό τέμπο θα βρουν περισσότερες ευκαιρίες να σκοράρουν κάτω από τα 8’’ αλλά κυρίως θα αναγκάσουν την Χιμκι να κάνει επιζήμια λάθη στον τομέα της διαχείρισης.