Η Δώρα Παντέλη επισημαίνει όσα πρέπει να κάνει ο Παναθηναϊκός για να πάρει το ροζ φύλλο αγώνα στην Αγία Πετρούπολη (Ζενίτ-Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ Live 20:00 NS1HD).

Οι πράσινοι βελτιώθηκαν στον τομέα των αμυντικών ριμπάουντ και των λαθών, αλλά ανζητούν ακόμα την σωστή χημεία στην δημιουργία και τις συνεργασίες.

Αναλυτικά:

Τα + – Βελτίωση σε βασικούς τομείς – Αμυντικά Ριμπάουντ και Λάθη – Γουάιλι

Ο Παναθηναϊκός μείωσε αισθητά στο 3ο παιχνίδι τους πόντους που δέχεται από τα χαμένα αμυντικά ριμπάουντ όχι όμως και τις επιπρόσθετες κατοχές πράγμα που τον πλήγωσε στο τέλος. Σημαντική βελτίωση υπήρξε  επίσης στον τομέα τον λαθών, δηλαδή στον τομέα της διαχείρισης κάτι που θα δώσει περισσότερες ευκαιρίες στους πράσινους να ελέγξουν τον ρυθμό ειδικά απέναντι σε μια ομάδα όπως η Ζενίτ που θα τους πιέσει πολύ «περιφερειακά» . Η ενέργεια του Γουάιλι αποδείχτηκε μεγάλο συν για τον Παναθηναϊκό που μαζί με τα αθλητικά του προσόντα και όλα αυτά που προσφέρει γύρω από το καλάθι (σε άμυνα και επίθεση) δίνουν στον κόουτς Πεδουλάκη μια ακόμα σταθερή λύση μετά τους Καλάθη και Τόμας.  

Τα –   Ασίστ, Δημιουργία/ Συνεργασίες 

Ο Παναθηναϊκός στα τρία πρώτα παιχνίδια έδειξε να κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα όσον αφορά τα νούμερα του στον τομέα της δημιουργίας. Για την ακρίβεια οι παίκτες του κόουτς Πεδουλάκη παράγουν μόλις 13.0 ασίστ (!) ανά παιχνίδι στατιστικό που τους κατατάσσει στην τελευταία θέση της διοργάνωσης σε αυτή την κατηγορία. Τα χαμηλά νούμερα στις τελικές πάσες είναι απόρροια της έλλειψης «χημείας» που οι ίδιοι οι παίκτες έχουν δηλώσει πως ακόμα ΔΕΝ έχουν βρει μεταξύ τους τόσο.  Στο παιχνίδι απέναντι στη Ζενίτ, θα πρέπει οι παίκτες του ΠΑΟ να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς λόγω αθλητικών προσόντων των αντιπάλων, θα δυσκολευτούν να «γυρίσουν» την μπάλα στο σετ παιχνίδι . Οι τρανζίσιον επιθέσεις (που είναι και ο στόχος του ΠΑΟ) κάτω από τα 8’’ θα βοηθήσουν πολύ στο  να αποφευχθούν οι σετ επιθέσεις άρα και να περιοριστούν οι λάθος πάσες ή οι λανθασμένες επιλογές (σουτ).  Για να επιτευχθούν τα παραπάνω βασική προϋπόθεση είναι ο απόλυτος έλεγχος των ριμπάουντ , κυρίως των αμυντικών καθώς και η πίεση στην μπάλα ! 

Στατιστικά 

Rotation και βάθος πάγκου
Όπως βλέπετε στο παρακάτω γράφημα ο Παναθηναϊκός έχει αρχίσει σιγά, ΑΛΛΑ σταθερά να εντάσσει παίκτες στο rotation. Πιο συγκεκριμένα στο τελευταίο παιχνίδι «ευχάριστη έκπληξη» αποτέλεσε η απόδοση των Γουάιλι και Μήτογλου που σίγουρα είναι κάτι το οποίο προσθέτει λύσεις τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση όμως παράλληλα προβληματίζει καθώς «τονίζει» τις αισθητές διαφορές που έχουν αρχίσει και δημιουργούνται στους παίκτες που είναι στο rotation.



13.0 Ασίστ ανά παιχνίδι

Στατιστικό που οφείλεται τόσο στην έλλειψη χημείας όσο και στην αστοχία και αν βελτιωθεί θα αυξήσει τα νούμερα του Παναθηναϊκού σε πολλές στατιστικές κατηγορίες και φυσικά θα συνεισφέρει στο να βελτιώσει την αυτοπεποίθηση των παικτών, κυρίως στο επιθετικό κομμάτι. 

Απέναντι στην Αρμάνι σημείωσε 25 πόντους από επιθετικά ριμπάουντ

Σημαντική πρόοδο στον  τομέα του ελέγχου του ρυθμού αφού εκτός από ότι σκόραρε 25 πόντους δέχτηκε στην αντίστοιχη κατηγορία μόνο 10. 

3/20 15% στα σουτ 3 πόντων

Ποσοστό που προβληματίζει καθώς δεν επιτρέπει στον Παναθηναϊκό να ανεβάσει το σκορ ώστε να πάει τον ρυθμό σε up tempo παιχνίδι που είναι και το στυλ παιχνιδιού που θα έχει πλεονέκτημα. Επιπροσθέτως μειώνει τις τελικές πάσες και φυσικά όταν βρεθεί  απέναντι σε ομάδα που θα σουτάρει  σταθερά πάνω από +35% στα σουτ 3 πόντων θα είναι πολύ δύσκολο να παραμείνει κοντά στο σκορ ή ακόμα και να τα καταφέρει μέσα από άλλους τομείς στο τέλος –ακόμη και στον πόντο- θα το πληρώσει.  

Σημείο Κλειδί: Τα «επιζήμια» λάθη  

Η Ζενίτ ανάγκασε τους  χειριστές του Ολυμπιακού να κάνουν λάθη τα οποία τα πλήρωσαν δίνοντας 20 (!) εύκολους πόντους στο ανοιχτό γήπεδο και χάνοντας τον έλεγχο του ρυθμού.