Οι Βάσκοι επέστρεψαν!

Χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια, 8 για την ακρίβεια, όμως οι Βάσκοι επέστρεψαν! Ως Λαμποράλ Κούτσα, πλέον και όχι ως Ταού Κεράμικα που είχε... συστηθεί στο Final Four της Μαδρίτης το 2008.

Χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια, 8 για την ακρίβεια, όμως οι Βάσκοι επέστρεψαν! Ως Λαμποράλ Κούτσα, πλέον και όχι ως Ταού Κεράμικα που είχε… συστηθεί στο Final Four της Μαδρίτης το 2008, η ομάδα της Βασκονίας με… αρχιτέκτονα τον Βέλιμιρ Περάσοβιτς και ηγέτη τον πιο ώριμο από ποτέ και… σεληνιασμένο Γιάννη Μπουρούση διέψευσε τα προγνωστικά και προκρίθηκε στην τετράδα της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης της Ευρώπης. 

Ο δρόμος μέχρι το Βερολίνο δεν ήταν στρωμένος με… ροδοπέταλα για τους Ισπανούς, καθώς αντιμετώπισαν σπουδαίους αντιπάλους και χρειάστηκε να πετύχουν πολύ μεγάλες νίκες. Αποκορύφωμα το… σκούπισμα του Παναθηναϊκού στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας. Όσον αφορά, το τι θα κάνουν στο Βερολίνο κανείς δεν ξέρει. Για να φτάσουν στον τελικό, κάτι που είχαν πετύχει τη σεζόν 2004/05, καλούνται αρχικά να αποκλείσουν τη Φενέρμπαχτσε του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τους Βάσκους. Υπομονή λοιπόν…

Δύσκολα μεν, πρόκριση δε

Όπως προείπαμε ο δρόμος για τη Λαμποράλ Κούτσα στη φετινή Ευρωλίγκα δεν ήταν εύκολος και φάνηκε από τον πρώτο κιόλας γύρο. Σε έναν όμιλο με ξεκάθαρα φαβορί (Ολυμπιακός, Αναντολού Έφες) για τις δύο πρώτες θέσεις, η Λαμποράλ ξεκίνησε με το… αριστερό, καθώς ηττήθηκε στο… νήμα (78-76) από την Αρμάνι στο Μιλάνο. Από εκεί και πέρα, ωστόσο, πήρε μπρος και ακολούθησαν τρεις σερί νίκες επί Ολυμπιακού (εντός), Λιμόζ (εκτός) και Αναντολού Έφες (εντός). Το σερί σταμάτησε στην Κροατία, απέναντι στην Τσεντεβίτα, ενώ στη συνέχεια η ομάδα του Περάσοβιτς έχασε από Ολυμπιακό και Αναντολού Έφες που είχε νικήσει στον πρώτο γύρο. Παρόλα αυτά, οι Βάσκοι… ρέφαραν με Αρμάνι, Λιμόζ και Τσεντεβίτα (εντός) και εξασφάλισαν την παρουσία τους στο Top – 16 της διοργάνωσης με ρεκόρ 6-4.

Η βαθμολογία του δεύτερου ομίλου:

Ολυμπιακός 8-2
Αναντολού Έφες 6-4
Λαμποράλ Κούτσα 6-4
Τσεντεβίτα 4-6

Λιμόζ 3-7
Εμπόριο Αρμάνι Μιλάνο 3-7

Δεύτερη θέση και πλεονέκτημα ανάμεσα στα… θηρία 

Στη φάση των «16» η Λαμποράλ Κούτσα έπεσε στον δυσκολότερο όμιλο που έχει υπάρξει ποτέ στη διοργάνωση. Αντιμετώπισε την κάτοχο του τροπαίου Ρεάλ Μαδρίτης, τον Ολυμπιακό, την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, τη Μπαρτσελόνα, την πανίσχυρη οικονομικά Χίμκι, τη μαχητική Μπάμπεργκ και την επικίνδυνη Ζαλγκίρις Κάουνας. Ε και; Η ομάδα του Βέλιμιρ Περάσοβιτς, παίζοντας εξαιρετικό μπάσκετ, όχι μόνο δεν τρόμαξε από το μέγεθος των αντιπάλων, αλλά κατάφερε να μπει ανάμεσα τους και να καταλάβει τη δεύτερη θέση που έδινε πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ. 

Η Λαμποράλ ξεκίνησε εντυπωσιακά τις υποχρεώσεις της στο Top-16, καθώς έριξε… 20άρα στη Ζαλγκίρις μέσα στο Κάουνας (68-89), όμως η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Ακολούθησαν δύο σερί ήττες από Ολυμπιακό και Χίμκι, οι οποίες πάντως όχι μόνο δεν πτόησαν τους Βάσκους, αλλά τους πείσμωσαν για τη συνέχεια. Νίκησαν ΤΣΣΚΑ, Μπαρτσελόνα, Ρεάλ, Μπάμπεργκ, Ζαλγκίρις κατά σειρά και μαζί με τους Ρώσους ήταν τα απόλυτα αφεντικά του ομίλου, βάζοντας παράλληλα σε μπελάδες τις άλλες δύο Ισπανικές ομάδες. Το σερί πέντε νικών σταμάτησε στο ΣΕΦ απέναντι στον Ολυμπιακό, όμως μία εβδομάδα αργότερα η παρέα του Γιάννη Μπουρούση πήρε ρεβάνς από τη Χίμκι, ενώ στη συνέχεια επικράτησε για δεύτερη φορά των Μπαρτσελόνα, Ρεάλ (είχε προηγηθεί ήττα από ΤΣΣΚΑ στη Μόσχα) και εξασφάλισε την πρόκριση μέσω της δεύτερης θέσης του ομίλου και το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ της διοργάνωσης.

Η βαθμολογία: 

ΤΣΣΚΑ Μόσχας 10-4
Λαμποράλ Κούτσα 9-5
Μπαρτσελόνα 8-6
Ρεάλ Μαδρίτης 7-7

Χίμκι 7-7
Μπάμπεργκ 7-7
Ολυμπιακός 6-8
Ζαλγκίρις Κάουνας 2-12

«Σκούπισε» τον Παναθηναϊκό, «πέταξε» για Βερολίνο

Στην προημιτελική φάση της Ευρωλίγκας, ο Γιάννης Μπουρούσης έμελε να συναντηθεί ξανά με τον Παναθηναϊκό ή αν θέλετε ο Παναθηναϊκός να βρει στον Ευρωπαϊκό του δρόμο τον διεθνή σέντερ, όπως στο Final Four του Βερολίνου, όπου τελικά είχαν χαμογελάσει οι «πράσινοι». Οι διαφορές με τότε πολλές. Ο Γιάννης Μπουρούσης με τη φανέλα της Λαμποράλ διανύει την καλύτερη σεζόν της καριέρας του, αποτελώντας τον ηγέτη της βασκικής ομάδας. Ο Παναθηναϊκός από την πλευρά του, αλλαγμένος τελείως σε σχέση με την τελευταία φορά που τον είχε συναντήσει ο διεθνής σέντερ.

Ας δούμε όμως τι συνέβη στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου. Πολλοί, από την ημέρα που έγινε γνωστό το ζευγάρι, έχρισαν φαβορί τον Παναθηναϊκό, παρότι δεν είχε πλεονέκτημα έδρας και η Λαμποράλ έσπευσε να τους διαψεύσει από την πρώτη τους κιόλας μάχη. Πραγματοποιώντας εντυπωσιακή εμφάνιση διέλυσαν (84-68) τους «πράσινους» και έκαναν διά περιπάτου το 1-0. Στο δεύτερο ματς της σειράς, ο Παναθηναϊκός εμφανίστηκε τελείως διαφορετικός, έστειλε το ματς σε έξτρα πεντάλεπτο, όμως δεν κατάφερε να ισοφαρίσει τη σειρά, με τη Λαμποράλ να επικρατεί 82-78. Παραμονή του τρίτου ματς, ο Σάσα Τζόρτζεβιτς δήλωσε σίγουρος πως η σειρά θα επέστρεφε στη Βασκονία, όμως η ομάδα του Βέλιμιρ Περάσοβιτς είχε διαφορετική άποψη. Πέρασε εύκολα (75-84) από το ΟΑΚΑ, έκανε το 3-0 και «τσέκαρε» τα εισιτήρια για το Final Four του Βερολίνου. 

Τα αποτελέσματα: 

Λαμποράλ Κούτσα – Παναθηναϊκός 84-68  
Λαμποράλ Κούτσα – Παναθηναϊκός 82-78
Παναθηναϊκός – Λαμποράλ Κούτσα 75-84


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.