Μετά από έναν μυθικό τελικό η ΤΣΣΚΑ Μόσχας του Δημήτρη Ιτούδη, αν και είδε την Φενέρμπαχτσε να επιστρέφει από το -21, έστειλε το ματς στην παράταση και επικράτησε 101-96 της ομάδας του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, κατακτώντας την Ευρωλίγκα μετά από οκτώ χρόνια!

Μετά από έναν μυθικό τελικό η ΤΣΣΚΑ Μόσχας του Δημήτρη Ιτούδη, αν και είδε την Φενέρμπαχτσε να επιστρέφει από το -21, έστειλε το ματς στην παράταση και επικράτησε 101-96 της ομάδας του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, κατακτώντας την Ευρωλίγκα μετά από οκτώ χρόνια! 

Οι Μοσχοβίτες έπαθαν, έμαθαν και επέστρεψαν στον θρόνο τους! Μετά από έξι αποτυχημένες προσπάθειες τα τελευταία 8 χρόνια, η ΤΣΣΚΑ επέστρεψε στην κορυφή της Ευρώπης, κατακτώντας απόλυτα δίκαια το 7ο Ευρωπαϊκό της τρόπαιο.

Οι Ρώσοι στον σ-υ-γ-κ-λ-ο-ν-ι-σ-τα-ι-κ-ό τελικό με τη Φενέρ, προηγήθηκαν ακόμη και με +21 στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου, όμως είδαν τους Τούρκους να επιστρέφουν και χρειάστηκαν έναν φόλοου του Χριάπα, 1,9’’ πριν το τέλος, για να σώσουν την παρτίδα και να στείλουν το ματς στην παράταση.

Εκεί, ο Νάντο Ντε Κολό, πήρε τη… μπαγκέτα από τον φοβερό και πιο ώριμο από ποτέ Μίλος Τεόντοσιτς που καθοδηγούσε σε όλο το ματς την ΤΣΣΚΑ και οδήγησε τους Μοσχοβίτες στην κατάκτηση του Ευρωπαϊκού. 

Μάλιστα, ο 28χρονος γκαρντ που ψηφίστηκε MVP του τελικού (22π., 7 ασίστ, 3 κλεψ.) έγινε ο πρώτος Γάλλος που κατακτά την Ευρωλίγκα μετά τον Αντουάν Ριγκοντό το 2001. Άξιος συμπαραστάτης του Ντε Κολό ήταν ο Μίλος Τεόντοσιτς με 19 πόντους και 7 ασίστ, εκ των οποίων ορισμένες… μαγικές. 

Από την πλευρά της Φενέρ, σπουδαία εμφάνιση έκαναν οι Ούντο (16π., 11 ριμπ.), Ντατόμε (16π.), Μπόμπι Ντίξον (17π.) και Κώστας Σλούκας (10π.), ενώ αντίθετα σε ρηχά νερά κινήθηκε ο Βέσελι (7π., 1/10 βολές). 

Σούπερ ΤΣΣΚΑ, νευρική Φενέρ

Ο τελικός ξεκίνησε εντυπωσιακά, με τις επιθέσεις των δύο ομάδων να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Με τον Ντατόμε να είναι πολύ «ζεστός» η Φενέρ προηγήθηκε με 6-4, όμως η απάντηση της ΤΣΣΚΑ ήταν άμεση και αποτελεσματική. Διαβάζοντας όλα τα miss match, η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη, σούταρε με εξαιρετικά ποσοστά. Έτσι, όχι μόνο μπήκε σε θέση οδηγού, αλλά ξέφυγε με 11-15, αναγκάζοντας τον Ομπράντοβιτς να καλέσει time out. Η απάντηση των Τούρκων ήταν άμεση, καθώς με ένα μικρό σερί 5-0 ισοφάρισε σε 15-15, όμως δεν κατάφερε να προσπεράσει. Η ΤΣΣΚΑ με τον Τεόντοσιτς να οργανώνει με… μαεστρία το παιχνίδι της συντήρησε το προβάδισμα και έκλεισε το πρώτο δεκάλεπτο προηγούμενη 20-22.

Το σκηνικό άλλαξε άρδην στη δεύτερη περίοδο, καθώς οι δύο ομάδες έριξαν το βάρος στην άμυνα και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς σκορ για περισσότερα από 2:30 λεπτά. Ακολούθησαν δύο τρίποντα, το ένα άμεσο από τον Ντίξον και το άλλο έμμεσο από τον Άντιτς, ενώ ο Ούντο με 1/2 βολές έβαλε τη Φενέρ σε θέση οδηγού μετά από αρκετή ώρα (27-26), όμως δεν παρέμεινε για πολύ εκεί. Τεόντοσιτς και Ντε Κολό… έκοβαν και έραβαν στην περιφέρεια της ΤΣΣΚΑ και οι Ρώσοι πάτησαν… γκάζι. Με επιμέρους σκορ 11-2 ξέφυγαν για πρώτη φορά με διαφορά 8 πόντων (29-37) και έδειχναν να ελέγχουν απόλυτα το ρυθμό. Την ίδια ώρα, η Φενέρ έβγαζε πολύ νευρικότητα, αντιμετώπιζε θέματα στην άμυνα, ενώ έχανε και βολές (0/4 ο Βέσελι). Έτσι, οι Μοσχοβίτες, όχι μόνο δεν κατέβασαν ταχύτητα, αλλά συνέχισαν στο ίδιο τέμπο και έκαναν ότι ήθελαν στο παρκέ. Ο Τεόντοσιτς δημιουργούσε, Χάινς, Χίγκινς και Βορόντσεβιτς τελείωναν τις φάσεις και η ΤΣΣΚΑ πήγε στα αποδυτήρια στο +20 (30-50) και ουσιαστικά είχε βάλει από νωρίς γερές βάσεις για την κατάκτηση του τροπαίου. 

Ασύλληπτο comeback και… παράταση

Κανείς ωστόσο, παρότι η διαφορά κυμαινόταν σε υψηλά επίπεδα, δεν μπορούσε να ξεγράψει τη Φενέρ του Ομπράντοβιτς. Οι Τούρκοι επιχείρησαν το comeback και μέσω της πιεστικής τους άμυνας, μείωσαν σε πρώτη φάση σε 36-53 και έδειξαν πως δεν ήταν διατεθειμένοι να πετάξουν… λευκή πετσέτα. Ακολούθησε ένα επεισόδιο ανάμεσα σε επίσημους της Φενέρ και της ΤΣΣΚΑ (αιτία ήταν ένα σπρώξιμο στον Κάλινιτς), το οποίο πάντως λειτούργησε περισσότερο υπέρ των Ρώσων, αφού μέσω της άμυνας τους, βρήκαν ξανά ρυθμό στην απέναντι πλευρά του γηπέδου και έστειλαν τη διαφορά πάνω από τους 20 πόντους (39-60). Κάπου εκεί ήταν η ώρα των Σλούκα – Άντιτς να βγουν μπροστά. Οι δυο τους με ατομικές ενέργειες τράβηξαν επιθετικά τη Φενέρ και «ψαλίδισαν» κάπως τη διαφορά (53-69) με την ολοκλήρωση της τρίτης περιόδου. 

Η… αντεπίθεση της Φενέρ, πάντως, δεν σταμάτησε εκεί. Με σημείο αναφοράς την άμυνα στο… όριο του φάουλ και μπροστάρηδες στην επίθεση τους Ούντο – Άντιτς, η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς έριξε τη διαφορά σε μονοψήφιο αριθμό (66-74) μετά από πολύ ώρα και σήκωσε στο… πόδι τους 12.000 Τούρκους που είχαν κατακλύσει τη «Mercedes-Benz Arena», πέντε λεπτά πριν το τέλος. Χριάπα και Ντε Κολό προσπάθησαν να «αφυπνίσουν» τους συμπαίκτες τους, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Οι Τούρκοι είχαν βρει για τα καλά ρυθμό και πλησίασαν ακόμη περισσότερο (73-79), εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι η ΤΣΣΚΑ είχε χάσει τη συγκέντρωση. Στην επιθετική εξίσωση της Φενέρ προστέθηκε και ο Ντίξον, ο οποίος με διαδοχικούς πόντους έφερε την ομάδα του σε απόσταση… αναπνοής (78-79), δύο λεπτά πριν το τέλος. Ο Ντε Κολό έπειτα από ασύλληπτη ασίστ του Τεόντοσιτς έδωσε ανάσα στην ΤΣΣΚΑ (78-81), όμως ο Ντίξον το είχε πάρει προσωπικά και με τρίποντο ισοφάρισε σε 81-81. Ο Κώστας Σλούκας από τη γραμμή των βολών έγραψε το 83-81, όμως οι Ρώσοι δεν είχαν πει την τελευταία τους κουβέντα και με φόλοου του Χριάπα, 1,9 δευτερόλεπτα πριν το τέλος έστειλαν το ματς στην παράταση (83-83). 

Ξέμεινε από… καύσιμα η Φενέρ, πρωταθλήτρια Ευρώπης η ΤΣΣΚΑ


Εκεί, η Φενέρ μπήκε πιο δυνατά και με τρίποντο του Σλούκα προηγήθηκε με 86-83, όμως σταδιακά άρχισε να μένει από… βενζίνη. Αντίθετα, ο Ντε Κολό ξεκίνησε να «ζεσταίνεται» και με συμπαραστάτες τους Χάινς – Χίγκινς, έφερε την ΤΣΣΚΑ στο +7 (90-97), περίπου ένα λεπτό πριν το τέλος. Η Φενέρμπαχτσε δεν ήθελε να παραδοθεί, όμως παρά τα απίστευτα τρίποντα των Ντίξον – Μπογκντάνοβιτς, έμεινε από… καύσιμα και η ΤΣΣΚΑ Μόσχας κατέκτησε το τρόπαιο με το τελικό 101-96.

Τα δεκάλεπτα: 20-22, 30-50, 53-69, 83-83, 96-101 (παρ). 

Φενέρμπαχτσε (Ζέλικο Ομπράντοβιτς): Χίκμαν 5, Χερσέκ, Ούντο 16 (11 ριμπ.), Μαχμούτογλου, Άντιτς 16 (1), Μπογκντάνοβιτς 6, Σλούκας 10 (2), Ουγκουρλού, Βέσελι 7 (1/10 1π.), Κάλινιτς 3 (1), Ντίξον 17 (5), Ντατόμε 16 (3). 

ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Δημήτρης Ιτούδης):
Ντε Κολό 22 (1), Κουλάγκιν, Τεόντοσιτς 19 (3), Φριντζόν, Νίκολς, Τζάκσον 8, Κορόμπκοφ, Βοροντσέβιτς 11 (1), Χίγκινς 12 (2), Χριάπα 10 (2), Κουρμπάνοφ 4, Χάινς 15.

Live Blog Φενέρμπαχτσε – ΤΣΣΚΑ Μόσχας