Γουεμπανιάμα: Το μελλοντικό νούμερο 1 του Draft δεν διάλεξε… Euroleague και έχει τους λόγους του

Ο Βίκτορ Γουεμπανιάμα στην τελευταία του χρονιά στην Ευρώπη πήρε μία απόφαση-«σταθμό» για τα ταλέντα της γηραιάς ηπείρου που θέλουν να βρεθούν στο NBA. Ο Θάνος Σολούκος αναλύει τους λόγους που το next big thing του ευρωπαϊκού μπάσκετ έπραξε ορθά.

Ο Βίκτορ Γουεμπανιάμα αποτελεί το μεγαλύτερο ταλέντο της γηραιάς ηπείρου και αναμένεται να βρεθεί στο νούμερο 1 του επόμενου Draft του NBA. Είναι μόλις 18 ετών και βλέπει τον κόσμο από τα 220 εκατοστά… Όμως δεν παίζει σέντερ, ούτε πάουερ φόργουορντ, αλλά βγαίνει με ιδιαίτερη επιτυχία στην περιφέρεια έχοντας στο ρεπερτόριο του πάρα πολλούς τρόπους για να βάλει την μπάλα στο καλάθι. Χαρακτηριστικό που θυμίζει Γιάννη Αντετοκούνμπο και η αλήθεια είναι ότι ο Γάλλος διεθνής είναι ότι πιο κοντινό στον «Greek Freak» έχουμε δει τα τελευταία χρόνια.

Πέρσι το καλοκαίρι αποφάσισε να αφήσει τη Ναντέρ, που τον άνδρωσε μπασκετικά, για να κάνει το επόμενο βήμα στην καριέρα του με την φανέλα της Βιλερμπάν στην Euroleague. Έχοντας αγωνιστεί σε αρκετά παιχνίδια στο γαλλικό πρωτάθλημα (LNB) με τη Ναντέρ και έχοντας πρωταγωνιστήσει στο Παγκόσμιο Κύπελλο U19 που διεξήχθη το καλοκαίρι του 2021 στην Λετονία, ο «Γουέμπα» θεώρησε ότι το να βρεθεί στο «σχολείο» της Βιλερμπάν του Πάρκερ θα ήταν η καλύτερη επιλογή της καριέρας του. Ο νεαρός Γάλλος θεώρησε όμως επίσης ότι ήταν ήδη έτοιμος παίκτης. Και πως να μην το πιστεύει όταν εκείνο το καλοκαίρι οδήγησε τους έφηβους της Γαλλίας στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου σκοράροντας 14 πόντους, μαζεύοντας 7.4 ριμπάουντ και κάνοντας 5.7 τάπες ανά παιχνίδι (προφανώς και ψηφίστηκε στην καλύτερη πεντάδα του τουρνουά).

Όμως τα πράγματα δεν ήταν τόσο απλά και η προσγείωση στην πραγματικότητα ήταν ανώμαλη. Ο Γουεμπανιάμα πίστευε ότι θα γινόταν σχεδόν αμέσως πρωταγωνιστής στην Βιλερμπάν, όμως η γαλλική ομάδα είχε στόχους και είχε στο μυαλό της ένα μακροπρόθεσμο πλάνο για το «διαμαντάκι» που είχε στα χέρια της. Ήταν οφθαλμοφανές ότι ο Γουεμπανιάμα ξεχώριζε για τα φυσικά προσόντα του και το ταλέντο του, όμως δεν ήταν έτοιμος παίκτης Ευρωλίγκα (6.5 πόντους, 3.8 ριμπάουντ, 1.9 κοψίματα σε 17:29 λεπτά συμμετοχής ανά ματς) , όπως δηλαδή ήθελε να τον μεταχειρίζονται οι πρωταθλητές Γαλλίας.

Το γυαλί… έσπασε. Ο Γουεμπανιάμα πήρε την δεύτερη μεγάλη απόφαση της καριέρας του, μετά την αποχώρηση από τη Ναντέρ. «Διαζύγιο» με την Βιλερμπάν και μεταγραφή στην Λεβαλουά-Μετροπόλιτανς, η οποία δεν αγωνίζεται σε ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση την φετινή σεζόν. Μεγάλο «στοίχημα» για τον Γάλλο, ο οποίος στην τελευταία του σεζόν στην Ευρώπη αποφάσισε να μην αγωνιστεί στο τοπ επίπεδο, έτσι ώστε να εξελιχθεί παικτικά και να είναι πρωταγωνιστής όλη την σεζόν.

Το πιο βασικό για έναν ταλαντούχο έφηβο στα 18 του χρόνια είναι να παίζει. Είτε αυτό είναι στην Euroleague, είτε στο Eurocup, είτε στην LNB, είτε στην Basket League κ.λ.π. Ο Γουεμπανιάμα κατάλαβε νωρίς ότι δεν θα μπορούσε να είναι σταρ στην Βιλερμπάν τη νέα σεζόν και αποφάσισε ότι θα «θυσιάσει» τα φώτα της δημοσιότητας και την «αστερόσκονη» της Euroleague στον βωμό της βελτίωσης μέσα από το παιχνίδι. Εδώ στην Ελλάδα η πρόταση των «αιωνίων» σε έναν ταλαντούχο έφηβο θεωρείται η ύψιστη τιμή και κανείς δεν την απορρίπτει. Όμως, αυτός είναι ένας από τους λόγους που πολλά ταλέντα χάνονται. Ο Γουεμπανιάμα χάραξε τον δρόμο και αν τελικά πετύχει τον στόχο του, που δεν είναι άλλος από το νούμερο 1 του Draft του NBA, θα έχει ωθήσει μεγάλα ταλέντα της γηραιάς ηπείρου να δουν εντελώς διαφορετικά το… παραμύθι. Άλλωστε και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν έπαιξε ποτέ στην Euroleague, ούτε καν στην Α1…


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.