Στην σκιά του ποδοσφαίρου

To προφίλ της Μονακό εν' όψει της συμμετοχής της στο Final Four του Basketball Champions League.

Η ομάδα μπάσκετ της Μονακό δημιουργήθηκε το 1928, τέσσερα χρόνια μετά το ποδοσφαιρικό τμήμα. Όμως σε αντίθεση με αυτό οι επιτυχίες άργησαν να έρθουν. Την δεκαετία του 1950 η ομάδα ήταν ανταγωνιστική και μια χρονιά μάλιστα κατάφερε να τερματίσει στην δεύτερη θέση. Την δεκαετία του 1970 έπαιξε για πρώτη φορά στην Ευρώπη, στους προημιτελικούς του Κυπέλλου Κόρατς, αλλά χωρίς να πετύχει κάτι αξιοσημείωτο. Κάπου εκεί ξεκίνησε και η πτώση της ομάδας που την βρήκε να υποβιβάζεται στην τρίτη κατηγορία της Γαλλίας, το 2013. Την επόμενη χρονιά προβιβάστηκε σαν πρωταθλήτρια στην δεύτερη κατηγορία, όπου έμεινε μόλις έναν χρόνο. Κατέκτησε τον πρωτάθλημα και επέστρεψε στα μεγάλα σαλόνια. Το 2016 πήρε το Λίντερς Καπ (διοργάνωση που συμμετέχουν οι ομάδες της μεγάλης κατηγορίας) κάτι που επανέλαβε το 2017 και το 2018.Παράλληλα, με την βαθμολογική της θέση, βρήκε ένα εισιτήριο στην Ευρώπη, μέσω του νεοσύστατου Basketball Champions League το 2017. Στην πρώτη της παρουσία κατάφερε να φτάσει στο Φάιναλ Φορ της Τενερίφης, αλλά αρκέστηκε στην τρίτη θέση. Τα τελευταία δυο χρόνια τερματίζει στην πρώτη θέση της κανονικής περιόδου, όμως δεν έχει καταφέρει να φτάσει στους τελικούς.

Το αστέρι:
Ο Αμερικανός κόμπο γκαρντ Τζέραλντ Ρόμπινσον είναι ο ηγέτης της ομάδας, αφού είναι ο πρώτος της σκόρερ τόσο στο Basketball Champions League (15,1), όσο και στο Γαλλικό πρωτάθλημα (16,3). Έχει ύψος 1,85 και γεννήθηκε πριν από 29 χρόνια στη Νάσβιλ του Τενεσί. Δεν έγινε ντραφτ και πήρε τον δρόμο της Ευρώπης με πρώτο σταθμό το Βέλγιο και τους Λούβεν Μπέαρς. Πριν την Μονακό, στην οποία υπέγραψε το καλοκαίρι του 2017,είχε περάσει από την Ναντέρ, αλλά και λίγο από την Άλμπα Βερολίνου.

Ο προπονητής:
Ο Μαυροβούνιος Ζβέζνταν Μίτροβιτς ανέλαβε τα ηνία της Μονακό τον Μάρτιο του 2015. Οδήγησε την ομάδα στην μεγάλη κατηγορία της Γαλλίας και μετά από πολλά χρόνια στα ευρωπαϊκά κύπελλά. Είναι 48 ετών και ξεκίνησε την καριέρα του στην άσημη Πικαντίλι (1992-1995) πριν βρει μια θέση βοηθού στην Μπούντουτσνοστ, στην οποία έμεινε πέντε χρόνια. Δούλεψε σαν πρώτο προπονητής στην Μόγκρεν και επέστρεψε στην Μπούντουστνοστ, σαν πρώτος,  για την σεζόν 2001-2002. Ουσιαστικά το όνομά του το έφτιαξε στην Ουκρανία, όπου δούλεψε από το 2002 ως το 2014,  δουλεύοντας στους πάγκους των μεγαλύτερων ομάδων την χώρας όπως η Χίμικ, η Μπουντιβέλνικ και η Άζοβμας. Το 2013 έκατσε στον πάγκο της Εθνική ομάδας του Μαυροβουνίου σαν βοηθός, ενώ από το 2017 είναι πρώτος ομοσπονδιακός προπονητής.

H πορεία
: Η Μονακό ήταν εκπληκτική στην κανονική περίοδο του Basketball Champions League, αφού τερμάτισε στην κορυφή του πρώτου ομίλου με ρεκόρ 13 νίκες και 1 ήττα (στην Σμύρνη από την Καρσίγιακα). Πρώτος αντίπαλό της στην  προσπάθεια να βρεθεί και πάλι στο Φάιναλ Φορ ήταν η πολωνική Ζιέλονα Γκόρα. Στην Πολωνία η ομάδα του Μίτροβιτς νίκησε δύσκολα με 84-82, έχοντας τον Τζέραλντ Ρόμπινσον στους 17 πόντους και τον Ντι Τζέι Κούπερ στους 13 πόντους. Στο Πριγκηπάτο η Μονακό νίκησε 90-60 με πρωταγωνιστή τον Πολ Λακόμπ με 18 πόντους. Επόμενος αντίπαλος για την γαλλική ομάδα, η επικίνδυνη τουρκική Μπάνβιτς. Όμως στον πρώτο αγώνα στην Πάνορμο, οι Ρόμπινσον και Κικάνοβιτς είχαν 18 και 20 πόντους αντίστοιχα, δίνοντας στην ομάδα τους την νίκη με 85-77. Στον δεύτερο αγώνα η Μπάνβιτ υποχρέωσε την Μονακό στην πρώτη εντός έδρας ήττα της ιστορίας της, στην διοργάνωση, με 75-74. Στον τελευταίο, πριν το Φάιναλ Φορ, αγώνα της Μονακό ο Τζέραλντ Ρόμπισον είχε 30 πόντους και 7 ριμπάουντ


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.