Ο Δημήτρης Καρύδας... «ακτινογραφεί» τους πέντε θρύλους του Παναθηναϊκού (Βράνκοβιτς, Διαμαντίδης, Φώτσης, Μποντιρόγκα, Αλβέρτης) σκιαγραφώντας το προφίλ τους στο «Green Dream 5».

Ο Δημήτρης Καρύδας… «ακτινογραφεί» τους πέντε θρύλους του Παναθηναϊκού (Βράνκοβιτς, Διαμαντίδης, Φώτσης, Μποντιρόγκα, Αλβέρτης) σκιαγραφώντας το προφίλ τους στο «Green Dream 5».

Αναλυτικά:

«Όταν ακούει κάποιος το όνομα του Στόγιαν Βράνκοβιτς, το πρώτο πράγμα που του έρχεται στο μυαλό είναι ότι μιλάμε για έναν από τους κορυφαίους μπλοκέρ και ριμπάουντερ όλων των εποχών στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Στο ξεκίνημα του στη Ζαντάρ ήταν ένας κορυφαίος σκόρερ και στις πρώτες του σεζόν είχε τερματίσει στις πρώτες θέσεις των σκόρερ όλου του ενιαίου Γιουγκοσλαβικού πρωταθλήματος. Τι μεσολάβησε και άλλαξε το παιχνίδι του; Αυξήθηκαν οι βαθμοί της μυωπίας του και προσπάθησε να κάνει το μειονέκτημα πλεονέκτημά του. Το πρόβλημά του δεν λύθηκε. Αυτό που πήρε ο Παναθηναϊκός ήταν ξεκάθαρο. Πήρε έναν παίκτη που οι περισσότεροι τον αποκαλούσαν τερματοφύλακα και μεγάλο παράδειγμα είναι το μπλοκ στον τελικό του Μπερσί για να πιστοποιήσει ότι ο Βράνκοβιτς θα μπορούσε άνετα να είναι τερματοφύλακας.

Ο Στόγιαν δεν διέφερε, ήταν λίγο μποέμ, αρκετά μπον βιβέρ και πολύ καπνιστής. Ωστόσο, ελάχιστοι μπορούν να πουν ότι τον έχουν δει να καπνίζει δημόσια καθώς πάντα πρόσεχε την εικόνα του και ειδικά σε αυτό το ζήτημα δεν έδινε αφορμές. Μια μάλλον άγνωστη ιστορία για τον Βράνκοβιτς έχει να κάνει με την πρώτη του σεζόν στον Παναθηναϊκό. ο Βράνκοβιτς ήταν μανιώδης με την προπόνηση και το γυμναστήριο, αυτό που οι Αμερικάνοι αποκαλούν «gym rat», «ποντικός των γυμναστηρίων» δηλαδή και μια βραδιά, στη βραδινή προπόνηση της ομάδας στη Γλυφάδα, επί ημερών Παβλίσεβιτς, κάθισε μαζί με τον Κόμαζετς να κάνουν βάρη αλλά τους πήρε η ώρα και τελικά ο φύλακας βαρέθηκε να τους περιμένει ή δεν ήξερε ότι ήταν εκεί και τους κλείδωσε μέσα. Προκλήθηκε ένας πανικός μέχρι να το καταλάβουν, τελικά πήγαν και τους άνοιξαν.

Ο Φώτσης είναι γνωστός, εκτός του μπάσκετ, για δύο λόγους. Για τη λατρεία του στα ηλεκτρονικά παιχνίδια αλλά και την αδυναμία του στα μεγάλα και γρήγορα αυτοκίνητα. Εσχάτως έχει αποκτήσει και μία τρίτη αγάπη, ο σκύλος του, τον οποίο υπεραγαπά. Μοιάζει σχεδόν απίστευτο αλλά ένας από τους κορυφαίους μπασκετμπολίστες όλων των εποχών δεν έπαιξε ποτέ στην Εθνική παίδων καθώς και την Εφήβων.

Ο Διαμαντίδης φόρεσε για πρώτη φορά φανέλα Εθνικής στα 21 του χρόνια και αυτή ήταν της μεσογειακής ομάδας. νωρίτερα κανείς δεν τον είχε καλέσει. Στα χρόνια που παίζει στον Παναθηναϊκό, ο Διαμαντίδης έχει δημιουργήσει τη φήμη του αντιδημοσιογραφικού και η αλήθεια είναι ότι ο Διαμαντίδης αντιπαθεί να μιλάει για τα κατορθώματά του και για τον εαυτό του. Οταν του ζητά κάποιος να μιλήσει για την ομάδα και η συζήτηση στρέφεται γύρω από εμείς είναι εντάξει αρκεί βέβαια να μην αρχίσουν οι προσωπικές ερωτήσεις. Γενικά, ο Διαμαντίδης είναι άνθρωπος με πολύ μετρημένη ζωή, δεν του αρέσουν οι αλλαγές, για πολλά χρόνια οδηγούσε το ίδιο αυτοκίνητο και κρατάει την ενεργητικότητά του για μέσα στα γήπεδα. Σπάνια βγαίνει και ξενυχτάει ακόμα και όταν ήταν εργένης, είναι ο άνθρωπος που αποτελεί τον τέλειο αρχηγό. Πάντα ζητούσε βοήθεια όταν σήκωνε ένα Κύπελλο για να τους δώσει την τιμή, στους συμπαίκτες του.

Ο Ντέγιαν ήταν ανακάλυψη του Τσόσιτς, αυτόν τον πρωτοείδε σε κάποια εφηβικά παιχνίδια και τον έφερε στην Ελλάδα. Ωστόσο, ο Τσόσιτς ήταν προπονητής στην ΑΕΚ αλλά η ομάδα δεν μπορούσε να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του 17χρονου τότε Μποντίρογκα και έτσι βρέθηκε στο ΣΕΦ για να προπονηθεί με τον Ολυμπιακό, εντυπωσιάζοντας τον Ιωαννίδη. Όταν ήρθε η ώρα για να μιλήσουν για τα συμβόλαια και την ελληνοποίησή του, ο παίκτης πρόβαλε αντιρρήσεις και στα δύο. Ο Ιωαννίδης έκανε τη λάθος πρόβλεψη. Ο παίκτης του είπε ότι θα πήγαινε στην Τεργέστη γιατί τον ήθελε ο Τάνιεβιτς για δεύτερο ξένο και ο Ιωαννίδης του είπε ότι κανένας 17χρονος δεν παίζει δεύτερος ξένος σε ιταλική ομάδα και πως θα γυρνούσε στην Ελλάδα. Αυτό δεν συνέβη καθώς ο Ντέγιαν έπαιξε και άλλαξε αρκετές ομάδες. Γύρισε επτά χρόνια αργότερα για τον Παναθηναϊκό.

Ο Αλβέρτης, από τα πρώτα του χρόνια, ήταν σπουδαίος σουτέρ, από την Γλυφάδα ακόμα, η οποία ήξερε το «θησαυρό» που είχε και ζήτησε στη μεταγραφή τον «ουρανό με τα άστρα». Ο Παναθηναϊκός ικανοποίησε τις απαιτήσεις, ζήτησε πολύ έμψυχο δυναμικό από την ομάδα πόλο των «πρασίνων» όπως και τον διεθνή πολίστα, Σελετόπουλο και έτσι διαλύθηκε το τμήμα πόλο ουσιαστικά για χάρη του Αλβέρτη. Ο Αλβέρτης δεν δούλεψε με πολλούς προπονητές και τον μεγαλύτερο χρόνο ήταν πλάι στον Ομπράντοβιτς. Η συνύπαρξή τους δεν ξεκίνησε ομαλά καθώς στην αρχή ο Ομπράντοβιτς ζητούσε άλλα πράγματα από αυτόν και ο Αλβέρτης είχε συνηθίσει να παίζει αλλιώς και έτσι επήλθε κάποια στιγμή η ρήξη με έναν μεγαλειώδη καυγά στο κλειστό της Δάφνης την πρώτη του χρονιά στην ομάδα. Μετά το τέλος ενός ματς, οι δυο τους διαφώνησαν έντονα και χρειάστηκε να τους χωρίσουν οι παίκτες στα αποδυτήρια.

Ο Ομπράντοβιτς δεν έκρυψε ποτέ τον καβγά, ο Αλβέρτης έσπευσε να ζητήσει συγγνώμη και ενώ πολλοί πίστευαν πως το καλοκαίρι οι δρόμοι θα χωρίσουν, με τον Αλβέρτη να αποχωρεί, συνέβη το αντίθετο. Υπήρξε ταύτιση απόψεων και μαζί πήραν πολλούς τίτλους. Χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια για να αποκαλύψει ο Αλβέρτης σε κάποιες του συνεντεύξεις πως πολλές φορές, όταν τελείωνε το συμβόλαιό του, είχε προτάσεις από ομάδες του εξωτερικού, αλλά η διοίκηση δεν το μάθαινε ποτέ. Ποτέ δεν είχε βάλει σε πλειστηριασμό τις προτάσεις και απλά απαντούσε σε όλες αρνητικά. Μάλιστα, κάποια στιγμή η Μπολόνια του είχε κάνει μία «μυθική» πρόταση αλλά δεν κάθισε καν να συζητήσει με τους Ιταλούς».