Η δύσκολη επόμενη ημέρα της ΑΕΚ

Είναι άγνωστο δημοσίως, το ύψος οφειλών της ΑΕΚ, στην FIBA για τα 21 ban. Όποιο, όμως, και αν είναι αυτό ύψος, θα πρέπει να υπολογιστεί στον προϋπολογισμό της επόμενης περιόδου και να εφαρμοστεί το πρόγραμμα «Γέφυρα» πενταετούς αποπληρωμής.

Η ΚΑΕ ΑΕΚ σε διάστημα τριών ωρών, την προηγούμενη Παρασκευή, έκανε λόγο, αρχικά για «πόλεμο» που δέχεται πανταχόθεν, δήλωσε ότι θα μείνει όρθια, ζήτησε από τους φιλάθλους της να «κλείσουν τα αυτιά τους» σε οποιαδήποτε  τεχνητή ένταση και αφού ξεφούλκησε κατά πάντων και αορίστως, επανήλθε με δεύτερη ανακοίνωση…διόρθωσης.

«Συμφωνούμε 100% με όλα όσα δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΟΚ, κ. Ευάγγελος Λιόλιος, σχετικά με την εξυγίανση του ελληνικού Μπάσκετ και την εναρμόνιση του καταστατικού με το καταστατικό της FIBA και περιμένουμε να θέσει σε εφαρμογή το 5ετές πλάνο αποπληρωμής χρεών» ανέφερε η ΚΑΕ ΑΕΚ που αρχικά χαρακτήρισε σχέδιο εξόντωσης της «Ένωσης» από έκνομα κέντρα αποφάσεων (; ) και στην συνέχεια, συμφώνησε με τους δυο θεσμικούς φορείς του αθλήματος, την ΕΟΚ και τον ΕΣΑΚΕ για την εφαρμογή όσων έχουν συμφωνηθεί με την FIBA για την εναρμόνιση του καταστατικού της ομοσπονδίας, καθώς και όσων έχουν συμφωνηθεί στην «λίγκα» για την βελτίωση των συνθηκών του πρωταθλήματος και προβολής του προϊόντος.

Η πραγματικότητα είναι σκληρή για την ΑΕΚ και δύσκολη η επόμενη ημέρα της. Το γνωρίζει ο ίδιος ο οργανισμός της «Ένωσης». Το γνωρίζει ο Μάκης Αγγελόπουλος που παλεύει μόνος του, ύστερα από 7 χρόνια υψηλότατων πτήσεων του «Δικέφαλου». Τα 21 ban, όμως, είναι η πραγματικότητα. Και δημιουργήθηκαν από την ίδια διοίκηση και τον ίδιο ιδιοκτήτη της ΚΑΕ στις δυο-τρείς προηγούμενες χρήσεις. Η ΑΕΚ δεν…φυγομαχεί. Έχει, όμως, μπροστά της, να ανέβει ένα μεγάλο «βουνό» οικονομικών δυσκολιών για τον διακανονισμό όλων των αυτών των ban που είναι…ρεκόρ στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Δεν συνωμότησε το…συμπάν για την «εξόντωση» της ΑΕΚ. Όταν, όμως, στις περισσότερες λύσεις συνεργασίας, δεν γινόταν καμία συζήτηση για αποζημίωση δεδουλευμένων  και ό,τι άλλο είχε συμφωνηθεί στα συμβόλαια, η προσφυγή και των 21 στην FIBA, ήταν η…πεπατημένη και στην συντριπτική πλειοψηφία, η επιδίκαση οφειλών στην ελληνική ομάδα, έστελνε τον λογαριασμό στην «Ένωση». Και ο λογαριασμός «φούσκωσε» υπερβολικά, ενώ ο Μάκης Αγγελόπουλος, επένδυε στην μετακόμιση της έδρας στα Άνω Λιόσια, έχοντας ξοδέψει 600-700 χιλιάδες για να μεταμορφωθεί από σπίτι των βαρέων αθλημάτων σε γήπεδο μπάσκετ…

Από αύριο Δεύτερα, κιόλας, η ΑΕΚ αρχίζει να ανεβαίνει την ανηφόρα της. Οι 12 ΚΑΕ θα καταθέσουν τους φακέλους αδειοδότησης τους και θα ελεγχθούν από την επιτροπή της «λίγκας» που συστάθηκε πέρυσι για πρώτη φορά και ήταν άκρως χρονοβόρα λειτουργικότητας…

Στην συνέχει οι φάκελοι θα σταλούν στην ΕΕΑ για το πιστοποιητικό συμμετοχής. Οι 12 ΚΑΕ θα πρέπει να δώσουν εγγυητικές επιστολές προϋπολογισμών, μίνιμουμ, 800.000 ευρώ και από ποια έσοδα θα καλυφθεί αυτό το ποσό.

Το ποσό αυτό θα αυξάνεται για ΚΑΕ που πιθανώς έχουν διαπιστωμένα χρέη. Πιστοποιημένα δηλαδή από τις αρμόδιες αρχές, FIBA ή, ό,τι άλλο. Αν δεν είναι διακανονισμένα θα προστίθεται όλο το ποσό, αν είναι, το ποσό για την ερχόμενη χρονιά.

Είναι άγνωστο δημοσίως, το ύψος οφειλών της ΑΕΚ, στην FIBA για τα 21 ban. Όποιο, όμως, και αν είναι αυτό ύψος, θα πρέπει να υπολογιστεί στον προϋπολογισμό της επόμενης περιόδου και να εφαρμοστεί το πρόγραμμα «Γέφυρα», ώστε η ΑΕΚ να δικαιολογήσει με ποια έσοδα θα καλύψει και τους 21 διακανονισμούς που επιβάλλεται να κάνει και αποπληρωμή με ορίζοντα πενταετίας.

Και αυτό ισχύει, όχι μόνο για την ΑΕΚ, αλλά για όποια ΚΑΕ έχει χρέη βεβαιωμένα από τη παγκόσμια ομοσπονδία και επιθυμούν να απευθυνθούν στην ΕΟΚ για να διεκδικήσουν από κοινού διακανονισμό που θα τον πετύχουν όπως είθισται, αλλά στην συνέχεια, αν δεν τηρηθεί έστω και μια συμφωνία διακανονισμού, δεν θα υπάρχει άλλη ευκαιρία και διαπραγμάτευση, γιατί θα είναι εκτεθειμένη και η ομοσπονδία που έχει τον ρόλο της εγγυήτριας…

Η άμεση συνέπεια θα είναι η ανάκληση όλων των δελτίων  αυτής της ομάδας.

Αυτή την σκληρή αλήθεια είπε πριν από μια εβδομάδα, ο Βαγγέλης Λιόλιος και ήταν προειδοποίηση που πήγαζε από την εναρμόνιση του καταστατικού της ΕΟΚ με αυτό της FIBA. Στο επόμενο πρωτάθλημα δεν μπορούν να συμμετάσχουν ομάδες με εκκρεμότητες χρεών.

Τι γινόταν στο παρελθόν και πριν την εναρμόνιση; Η ΕΟΚ έκανε τα «στραβά μάτια» και εξέδιδε δελτία, ακόμα και αν υπήρχαν ban, για παίκτες που έπαιζαν και την προηγούμενη σεζόν στο ελληνικό πρωτάθλημα και δεν χρειαζόταν να ζητηθεί η κάρτα ελευθέρας (letter of clearance) από άλλη ομοσπονδία γιατί ήταν στο ΟΑΚΑ. Οπότε γινόταν…ραχιαία ντρίπλα στην FIBA…

Η ΑΕΚ θα μπει στο πρόγραμμα «Γέφυρα», η ΕΟΚ θα συνεργασθεί μαζί της για τους διακανονισμούς και θα κερδηθεί η πρώτη «μάχη» στον «πόλεμο» οικονομικής επιβίωσης. Η ΑΕΚ δήλωσε αποφασισμένη να βαδίσει τον δύσκολο δρόμο που έχει μπροστά της και είναι μονόδρομος. Ο άλλος δρόμος είναι η διάλυση. Xρειάζεται, βέβαια, χρήματα και αρχίζει το «show me the money».


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.