Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκαν από την FINA οι πόλεις που θα φιλοξενήσουν τα παγκόσμια πρωταθλήματα το 2021 και 2023 με την Ντόχα να αναλαμβάνει ακόμα μια διεθνούς βεληνεκούς αθλητική διοργάνωση, αυτή του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Υγρού Στίβου και Masters.

Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκαν από την FINA οι πόλεις που θα φιλοξενήσουν τα παγκόσμια πρωταθλήματα το 2021 και 2023 με την Ντόχα να αναλαμβάνει ακόμα μια διεθνούς βεληνεκούς αθλητική διοργάνωση, αυτή του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Υγρού Στίβου και Masters. Η Ντόχα δεν είναι άγνωστη στη FINA, όπως και στις περισσότερες Παγκόσμιες Ομοσπονδίες, μιας και από το 2006 έχει ξεκινήσει μία φιλόδοξη, και καλά σχεδιασμένη προσπάθεια επιτυχών διεκδικήσεων και οργάνωσης μεγάλων αθλητικών αγώνων. Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης το 2014, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πυγμαχίας το 2015, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Χάντμπολ 2015, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδηλασίας Δρόμου το 2016, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γυμναστικής το 2018, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου το 2019, το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου το 2022 είναι μερικές μόνο από τις αθλητικές διοργανώσεις που έχει φιλοξενήσει ή θα φιλοξενήσει έως το 2022.

Και όλα αυτά την στιγμή που ακόμα ένας Έλληνας έφτανε στην πρωτεύουσα του Κατάρ για να εργαστεί. Ο Πέτρος Τσιάλλας γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδικότητα στην κολύμβηση και μεταπτυχιακό στην Διοίκηση του Αθλητισμού (Master in Sport Management) από το University of Technology (UTS) του Σίδνεϊ.

Έχοντας εργαστεί στην Οργανωτική Επιτροπή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ 2000 (σ.σ διευθυντής υπηρεσιών θεατών στο κολυμβητικό κέντρο), στην Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004 (σ.σ. διευθυντής αθλημάτων υγρού στίβου), στους Πανασιατικούς Αγώνες του 2006 στο Κατάρ (σ.σ διευθυντής αθλημάτων υγρού στίβου και ποδηλασίας), στα Arab Games το 2011 (σ.σ γενικός υποδιευθυντής αθλημάτων) και πρόσφατα (2014) ως εκτελεστικός διευθυντής (COO) του παγκοσμίου πρωταθλήματος κολύμβησης καθώς και μιας πλειάδας άλλων σημαντικών διοργανώσεων, αποτελεί σήμερα ένα από τα βασικά στελέχη της Ολυμπιακής Επιτροπής του Κατάρ, με βασικό έργο την οργάνωση και διοίκηση αθλητικών διοργανώσεων.

Άνθρωπος χαμηλών τόνων, κατάφερε σε μικρό χρονικό διάστημα να κερδίσει την αποδοχή και τον σεβασμό των ανθρώπων που του εμπιστεύτηκαν ένα μεγάλο στοίχημα για την νεοσύστατη πόλη της Μέσης Ανατολής, συνεχίζοντας να εργάζεται πετυχαίνοντας σε κάθε του βήμα. 

Η ενασχόληση του με το χώρο του αθλητισμού και ειδικότερα με την κολύμβηση αρχίζει από την ηλικία των 6 ετών. Το 1982 γίνεται μέλος της εθνικής ομάδας κολύμβησης και από το το 1986   μέχρι και το 2003, κατείχε το πανελλήνιο ρεκόρ στα 400μ. ενώ το 1987 γίνεται ο πρώτος Έλληνας κολυμβητής που θα σπάσει το «φράγμα» των 16 λεπτών στα 1500μ. Έχει τερματίσει δύο φορές το 1992 και το 1997 τον διάπλου του Τορωναίου κόλπου στη Χαλκιδική (απόστασης 26 χλμ) και το 1992 ήταν στην πρώτη τριάδα.

Ο Πέτρος Τσιάλλας, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) δεν έκρυψε την έκπληξη της ομάδας διεκδίκησης στο άκουσμα της Ντόχας ως της πόλης που θα φιλοξενήσει τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος το 2023.

«Δεν το περιμέναμε. Χωρίς καμία υπερβολή. Υπήρχε σαν σενάριο στο μυαλό μας, δεδομένου ότι είχαμε καταθέσει και παρουσιάσει ένα φάκελο που πληρούσε όλες τις προδιαγραφές και απαιτήσεις της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, όμως η έκπληξη και χαρά ήταν μεγάλη γιατί είχαμε απέναντί μας πάρα πολύ δύο πάρα πολύ δυνατές υποψηφιότητες, αυτές από την Ιαπωνία και Κίνα. Οι Ασιάτες είχαν διοργανώσει και στο παρελθόν το Παγκόσμιο, είναι υπερδυνάμεις στο χώρο και είχαν το αβαντάζ. Τελικά όμως, η πρόταση μας ήταν πιο πειστική και έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μια απόφαση σταθμός στην ιστορία της Παγκόσμιας Κολυμβητικής Ομοσπονδίας».

Τον Δεκέμβριο του 2014 η Ντόχα φιλοξένησε το παγκόσμιο πρωτάθλημα κολύμβησης σε 25άρα πισίνα με τον Πέτρο Τσιάλλα να ηγείται της οργανωτικής επιτροπής και έξι μήνες αργότερα, με τη στήριξη της Ολυμπιακής Επιτροπής του Κατάρ και από τη θέση του διευθυντή στρατηγικού σχεδιασμού, άρχισε να ετοιμάζει το φάκελο υποψηφιότητας για τη διοργάνωση του 2023. 

«Μία μικρή αλλά έμπειρη ομάδα, αποτελούμενη από μέλη της Ολυμπιακής Επιτροπής αλλά και της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας, ξεκινήσαμε να δουλεύουμε πάνω στο πλάνο και το φάκελο υποψηφιότητας για το παγκόσμιο πρωτάθλημα. Η υποψηφιότητα μας στηρίχθηκε στις υπάρχουσες, δοκιμασμένες εγκαταστάσεις και τις υποδομές τις πόλης, την εμπειρία και την τεχνογνωσία που πλέον διαθέτουμε, την υποστήριξη και βούληση της κυβέρνησης για την ανάληψη αυτής της διοργάνωσης και φυσικά σε κάποιες πρωτοποριακές προτάσεις. Όπως αυτήν του Aspire Dome, του πιο σύγχρονου τεχνολογικά κλειστού γυμναστηρίου πολλαπλών αθλητικών εκδηλώσεων, που θα μετατραπεί στο μεγαλύτερο κλειστό κολυμβητικό κέντρου του κόσμου, με την τοποθέτηση πέντε προσωρινών κολυμβητικών δεξαμενών (σ.σ. συνολικά για τη διοργάνωση θα λειτουργήσουν 16 αγωνιστικές και προπονητικές πισίνες, επτά περισσότερες από το Καζάν), πλέων του διεθνούς κέντρου τύπου και τηλεόρασης. Είχαμε ένα πολύ δυνατό στρατηγικό πλάνο και ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα προώθησης και προβολής των αγώνων. H επιτυχία αυτή, έρχεται να προστεθεί σαν ένα επιπλέον βήμα ανάπτυξης της χώρας, μέσω του αθλητισμού, μιας και ο αθλητισμός είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της κοινωνίας του Κατάρ».

Ο Πέτρος Τσιάλλας στάθηκε και στα οφέλη που έχει η ανάληψη μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων στη νεολαία του Κατάρ, κάτι που υπερθεμάτισε και ο Γενικός Γραμματέας της Ολυμπιακής Επιτροπής της χώρας, Δρ. Τανί Αλ Κουβαρί.

«Είναι γεγονός πως ο αθλητισμός είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη της νεολαίας. Στο Κατάρ γίνονται σοβαρές και συντονισμένες προσπάθειες για την ενασχόληση των νέων με τον αθλητισμό και όχι μόνο. Και το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας αποδίδει. Δεν είναι τυχαίο πως το Κατάρ είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που γιορτάζει την ημέρα των σπορ. Πρόκειται για εθνική αργία».         

Σχετικά με την αντιμετώπιση που έχει ο ίδιος όλα αυτά τα χρόνια στο Κατάρ δεν έκρυψε πως «έχω εισπράξει πλήρη αποδοχή, εμπιστοσύνη και συμπαράσταση. Νοιώθω μέλος της οικογένειάς τους».