Είναι ο «βασιλιάς» της διεθνούς επιτραπέζιας αντισφαίρισης. Από το βράδυ της Πέμπτης (ώρα Βραζιλίας) ζει την πιο μεγάλη χαρά, την πιο βαθιά συγκίνηση κρατώντας το μοναδικό χρυσό μετάλλιο, που έλειπε από την τεράστια συλλογή του. Ο Κινέζος Μα Λονγκ έγινε στο Ρίο ο 8ος «χρυσός» Ολυμπιονίκης στα ισάριθμα τουρνουά του αθλήματος. Στον τελικό όχι απλά νίκησε, αλλά συνέτριψε τον συμπατριώτη του Ζανγκ Τζίκε με 4-0 σετ! Το ντέρμπι που όλοι περίμεναν στο Riocentro Pavilion δεν παίχτηκε ποτέ, διότι με εξαίρεση το 1ο σετ ο Μα ήταν απίστευτα αποδοτικός και δεν άφησε κανένα περιθώριο αντίδρασης στον 1ο Ολυμπιονίκη του Λονδίνου. Του απέσπασε τα πρωτεία κι έκανε golden grand slam, αφού μέσα στο 2015 πανηγύρισε πρωτιά στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα και το Παγκόσμιο Κύπελλο! Ο Ζανγκ ήταν ο κορυφαίος την τριετία 2011-2013 και ο Μα τον διαδέχεται στην επόμενη (2014-2016). Την 3η θέση κατέκτησε ο Τζουν Μιζουτάνι κι έγραψε ιστορία για την Ιαπωνία, καθώς της χάρισε το πρώτο ολυμπιακό μετάλλιο στο απλό!
Για 3ο σερί Ολυμπιακό τουρνουά και 4ο συνολικά ήταν Κινέζοι οι αντίπαλοι στον τελικό. Η πρώτη ήταν το 1996, όταν ο σημερινός προπονητής της εθνικής ομάδας Λιου Γκουολιάνγκ είχε νικήσει με 3-2 σετ τον Γουάνγκ Τάο. Το 2008 ο Μα Λιν είχε επικρατήσει 4-1 σετ του Γουάνγκ Χάο και το 2012 ο Ζανγκ Τζίκε επίσης του Γουάνγκ Χάο με το ίδιο σκορ. Η Κίνα ανέδειξε «χρυσό» Ολυμπιονίκη στο αγώνισμα για 5η φορά στην ιστορία του αθλήματος και κανένας δεν το έχει πάρει πάνω από μία φορά…Το 2000 είχε ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου ο Κονγκ Λινγκουί. Επίσης, δύο νικητές σε Ολυμπιακούς Αγώνες έχει βγάλει η Κορέα (Γιου Ναμ Κίου 1988, Ρίου Σέουνγκ Μιν 2004) κι έναν η Σουηδία (Γιαν Όβε Βάλντνερ 1992).
Επίσης, με τη νέα απόλυτη επιτυχία η Κίνα έφτασε τα 26 χρυσά μετάλλια στα 30 έως τώρα events των Ολυμπιακών Αγώνων! Από σήμερα δε, ακολουθεί το ομαδικό όπου λογικά δεν έχει αντίπαλο… Στο απλό ανδρών έφτασε τα 14 μετάλλια στα 8 τουρνουά και φυσικά είναι όλων των αποχρώσεων (5 χρυσά, 5 ασημένια και 4 χάλκινα).
Στον τελικό το νούμερο 1 του διεθνούς πίνακα αξιολόγησης επιβεβαίωσε την εξαιρετική του φόρμα. Με 11 νίκες και 6 ήττες έως το Ρίο κόντρα στον Ζανγκ συνήθιζε τις γερές αναμετρήσεις μαζί του. Αυτή όμως, είχε αναπάντεχα …απλό σενάριο. Ο 28άχρονος άσος που πρώτη φορά αγωνίστηκε στο απλό Ολυμπιακών Αγώνων (στο Λονδίνο μετείχε μόνο στο ομαδικό) ήταν ξεκάθαρα καλύτερος, φάνηκε να υπερισχύει και στην ψυχολογία και επιβλήθηκε κατά κράτος. Ακόμα και στο 1ο σετ, όπου επικράτησε στην παράταση, είχε αποκτήσει διαφορά τεσσάρων πόντων (8-4). Ο δις παγκόσμιος πρωταθλητής τον έφτασε άμεσα (8-8), τον ξεπέρασε (9-8), αργότερα είχε και δύο σετ μπολ, αλλά ποτέ δεν θα μάθουμε τί τελικό θα βλέπαμε αν έπαιρνε το προβάδισμα. Ο Μα Λονγκ κατέκτησε το σετ με τρεις πόντους στη σειρά κι από κει και πέρα κυριάρχησε με τον Ζανγκ να παρουσιάζεται σε κακή βραδιά. Το σκορ τα λέει όλα: 14-12, 11-5, 11-4 και 11-4!!!
Ο νέος Ολυμπιονίκης έγινε ο 5ος αθλητής στην ιστορία με grand slam (μετά από Λιου, Κονγκ, Ζανγκ και Βάλντνερ), αλλά δεν είναι μόνο οι τίτλοι στις πιο μεγάλες διοργανώσεις, που βγάζουν τη …θρυλική του διάσταση. Επίσης στο αγώνισμα του απλού έχει πάρει χρυσό στο Ασιατικό πρωτάθλημα, στους Ασιατικούς Αγώνες, στο Ασιατικό Κύπελλο και στον μεγάλο τελικό των World Tour, στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων και στο Ασιατικό πρωτάθλημα νέων!!!
ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΖΟΥΤΑΝΙ
Συναρπαστικός ήταν και ο αγώνας για το χάλκινο μετάλλιο. Ο Τζουν Μιζουτάνι (νούμερο 6 στον κόσμο) έκαμψε την αντίσταση του Βλαντιμίρ Σαμσόνοφ (Νο 9) με 4-1 κι έφτασε στην ιστορική διάκριση. Στα 27 του χρόνια υλοποίησε έναν μεγάλο στόχο και το τέλος του ματς τον βρήκε να πέφτει στο έδαφος μαζί με …τη ρακέτα του. «Είμαι πολύ χαρούμενος. Είναι το καλύτερο συναίσθημα που έχω νιώσει ποτέ», τόνισε. Θα ‘λεγε κάποιος ότι «όλο» το παιχνίδι ήταν το 4ο σετ. Ο Ιάπωνας ήταν μπροστά με 9-5 και ο Λευκορώσος τον έφτασε και προηγήθηκε 10-9! Αργότερα είχε δύο ακόμα σετ πόιντ με 11-10 και 12-11, όμως ο Μιζουτάνι τα έσωσε και τελικά επικράτησε 14-12 κάνοντας το 3-1 στα σετ! Και πρέπει να προστεθεί ότι το σετ κρίθηκε με άπιαστο «σόρι» σε (ένα από τα πολλά) ράλι με μεγάλη διάρκεια, όπου ο Μιζουτάνι έκανε τα αγαπημένα του γυρίσματα από μακριά. Στο 2ο σετ εξάλλου, έγινε ρεκόρ χτυπημάτων σ’ έναν πόντο στο τουρνουά. Παίχτηκαν 48 χτυπήματα σε πόντο, που πήγε στον Μιζουτάνι. Τα σετ 11-4, 11-9, 6-11, 14-12 και 11-8.
Ο 40χρονος Σαμσόνοφ ήθελε όσο τίποτε άλλο ένα ολυμπιακό μετάλλιο ύστερα από 6 συμμετοχές. Τα έδωσε όλα απέναντι σε αθλητή, με τον οποίο είχε 3 νίκες και 4 ήττες, δεν τα κατάφερε και ίσως ήταν η τελευταία του ευκαιρία (αν και δήλωσε ότι θέλει να πάει και στο Τόκιο το 2020). Ο «Βλάντι» πέτυχε εξαιρετικό πλασάρισμα βέβαια και για 6η φορά στα ολυμπιακά χρονικά του αθλήματος βρέθηκε Ευρωπαίος στην 4η θέση. Προηγήθηκαν ο Ούγγρος Τίμπορ Κλαμπάρ το 1988, ο Τσέχος Πετρ Κόρμπελ το 1996, ο Σουηδός Γιόργκεν Πέρσον το 2000 και το 2008 και ο συμπατριώτης του Γιαν Όβε Βάλντνερ και το 2004.
Σημειωτέον ότι ο Πέρσον ήταν 42 ετών στο Πεκίνο και ο Βάλντερ 39 ετών στην Αθήνα…
Τα ημιτελικά το πρωί μπορεί να είχαν επικράτηση των φαβορί, όμως πρόσφεραν πλούσιο θέαμα και ενδιαφέρουσα εξέλιξη. Ο Μα Λονγκ αύξησε στα 13 ματς το απόλυτο των νικών του με τον Μιζουτάνι, όμως στο 3-0 είδε τον αντίπαλό του να παίρνει δύο σετ και …ανησύχησε. Ο Ζανγκ κατέβαλλε τον Σαμσόνοφ με 4-1, όμως είχε μεγάλη πίεση και είναι χαρακτηριστικό ότι κατέκτησε με οριακή διαφορά όλα τα σετ.
Το απλό ανδρών ήταν το μοναδικό αγώνισμα στο οποίο εκπροσωπήθηκε η ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση και με την ολοκλήρωσή του χρειάζεται μία υπενθύμιση της προσπάθειας του Παναγιώτη Γκιώνη. Στο 37ο έτος της ηλικίας του ο πρωταθλητής μας αγωνίστηκε για 4η φορά στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση, όπως και στο Λονδίνο ήταν στα seeding 17-32 και πάλεψε για να μπει πρώτη φορά στη 16άδα. Ήταν κακή όμως, η κλήρωση με το 4ο φαβορί, τον Μιζουτάνι κι αυτό δεν αποδείχτηκε μόνο με τον μεταξύ τους αγώνα, αλλά και με ολόκληρη την πορεία του Ιάπωνα. Στην κυριακάτικη αναμέτρηση, που ήταν για τον γύρο των «32», ο Γκιώνης ισοφάρισε σε 1-1 σετ, στο 4ο προηγήθηκε και με 4 πόντους (5-1), όμως έχασε την ευκαιρία για νέα ισοφάριση και τελικά κάμφθηκε με 4-1. Το πρωί της ίδιας ημέρας είχε αποκλείσει στον 2ο γύρο τον Παντασάκ Τανβιριγιαβετσακούλ από την Ταϊλάνδη με 4-0 σετ. Η αγωνιστική παρουσία του ήταν εξαιρετική, μάλιστα στις δηλώσεις του είχε πει χαρακτηριστικά ότι ίσως έκανε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του με τον Μιζουτάνι, αλλά ο αντίπαλος άγγιξε το τέλειο. Τον Γκιώνη καθοδήγησε για 2η φορά στο σπουδαιότερο αθλητικό γεγονός ο Κώστας Βατσακλής, ενώ βοηθός προπόνησης ήταν ο Τάσος Ρηνιώτης, που έζησε πρώτη φορά την ατμόσφαιρα αυτής της μεγάλης γιορτής του αθλητισμού. Η τριάδα γύρισε στην Αθήνα, αλλά φυσικά συνεχίζει στο Ρίο ο πρόεδρος της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. Μανώλης Κολυμπάδης, που είναι υπαρχηγός της ελληνικής αποστολής.