Ο “κοντός” και η παρέα του

Αν η Κροατία ήταν η θεωρητικά πιο δύσκολη ομάδα του ομίλου, τότε η Σλοβενία είναι η πιο δουλεμένη κι εκείνη που παίζει πολύ πάνω από τις δυνατότητές. Ακόμα λοιπόν και κόντρα σε έναν τέτοιο αντίπαλο η Ελλάδα είχε απαντήσεις, είχε λύσεις και πήρε τη νίκη με 83-72 κλειδώνοντας έτσι την πρώτη θέση στον όμιλο της.

Αν η Κροατία ήταν η θεωρητικά πιο δύσκολη ομάδα του ομίλου, τότε η Σλοβενία είναι η πιο δουλεμένη κι εκείνη που παίζει πολύ πάνω από τις δυνατότητές. Ακόμα λοιπόν και κόντρα σε έναν τέτοιο αντίπαλο η Ελλάδα είχε απαντήσεις, είχε λύσεις και πήρε τη νίκη με 83-72 κλειδώνοντας έτσι την πρώτη θέση στον όμιλο της. Όπως και κόντρα στους Κροάτες έτσι και κόντρα στους Σλοβένους ο άνθρωπος «κλειδί» ήταν ο Βασίλης Σπανούλης. Μαζί του ο Μπουρούσης, ο Ζήσης, ο Κουφός και ο Νικ Καλάθης που έπαιξε 33 σχεδόν λεπτά.
 
Από το πρώτο δευτερόλεπτο της αναμέτρησης η ελληνική ομάδα μπήκε στο παρκέ συγκεντρωμένη, πιστή στο τακτικό πλάνο των προπονητών της και με ιδιαίτερη όρεξη να παίξει μπάσκετ. Έτσι λοιπόν πολύ γρήγορα το σκορ έγινε 8-2 και ο Γιούρι Ζντοβντς αναγκάστηκε να πάρει το πρώτο του τάιμ άουτ. Οι οδηγίες του βελτίωσαν την εικόνα της Σλοβενίας, η οποία με σκληρή άμυνα έβγαλε για λίγο τους διεθνείς μας από τον καλό τους ρυθμό και με επιμέρους σκορ 6-2 το σκορ έγινε 10-8.


 
Το σχήμα με τα τρία γκαρντ αυτή την φορά επιστρατεύτηκε πολύ νωρίς από τον Φώτη Κατσικάρη. Καλάθης, Σπανούλης και Ζήσης ανέκτησαν τον χαμένο ρυθμό της ελληνικής ομάδας και άμεσα οι διεθνείς ξεκίνησαν να χτίζουν διαφορά στο σκορ. Το πρώτο δεκάλεπτο τελείωσε με σκορ 23-17, ενώ στην δεύτερη περίοδο η Ελλάδα ήταν ακόμα καλύτερη.
 
Ο Περπέρογλου που πέρασε στο ματς, ενώ κόντρα στην Γεωργία δεν είχε παίξει ούτε ένα λεπτό, προσέφερε σημαντικές λύσεις, κυρίως από το χαμηλό ποστ. Το σημείο όμως που η Ελλάδα έφυγε για τα καλά από την εποπτεία της Σλοβενίας ήταν και πάλι έργο Βασίλη Σπανούλη με δέκα δικούς του συνεχόμενους πόντους (συνολικά 13 στο ημίχρονο) έκανε το σκορ 46-29 λίγο πριν ολοκληρωθεί το πρώτο μέρος που τελικά τελείωσε με σκορ 46-31. Διαφορά 15 πόντων που μπορούσε να είναι ακόμα μεγαλύτερη αν Σλούκας και Σπανούλης δεν είχαν κάνει 0/4 βολές λίγο πριν ολοκληρωθεί το εικοσάλεπτο.


 
Στην επανάληψη όλα άλλαξαν. Οι Σλοβένοι αποφάσισαν να γίνουν ακόμα πιο σκληροί στην άμυνά τους, πλησίασαν τα όρια του φάουλ και κατάφεραν να βγάλουν την ελληνική ομάδα από τον καλό ρυθμό του πρώτου ημιχρόνου. Στα τελευταία λεπτά της τρίτης περιόδου, ωστόσο η Ελλάδα έδειξε κάποια μικρά σημάδια ανάκαμψης, ο Καλάθης έκανε τα πάντα σε άμυνα και επίθεση και η Τρίτη περίοδος ολοκληρώθηκε με σκορ 62-53 υπέρ της ελληνικής ομάδας.
 
Το πρώτο δίλεπτο του τελευταίου δεκαλέπτου έμοιαζε με καταστροφικό. Ο Σλοβένοι έκαναν σερί 7-0 μείωσαν σε 62-60 και κοίταξαν πλέον στα μάτια τους Έλληνες. Πρίντεζης και Σπανούλης ανέλαβαν δράση και τα πράγματα απλοποιήθηκαν. Ειδικά ο Σπανούλης διένυσε ένα δίλεπτο ευρισκόμενος στη ζώνη του λυκόφωτος. Σκόραρε πάσαρε, κέρδιζε επιθετικά φάουλ, με λίγα λόγια τα έκανε όλα απόλυτα σωστά.


 
Το 62-60 έγινε και πάλι 75-64, ενώ ένα τρίποντο του Ζήση τρία λεπτά πριν το φινάλε έκανε το σκορ 80-67 και έβαλε ταφόπλακα στα όνειρα των Σλοβένων.
 
Για μια ακόμα φορά οι ελληνικές συνεργασίες και οι 21 ασίστ απέναντι στις 13 των αντιπάλων μας αποτέλεσε σημείο αναφοράς. Μπουρούσης και Κουφός κέρδισαν τις μάχες του αέρα, με την Εθνική να τελειώνει το ματς έχοντας δέκα περισσότερα ριμπάουντ από τους αντιπάλους της (33-23). Το σχήμα με τους τρεις κοντούς λειτούργησε, ο Αντεντοκούνμπο έπαιξε 14 λεπτά γιατί δεν του ταίριαζε το παιχνίδι, αλλά στους ρόλους του ήταν θετικός.
 
ΕΛΛΑΔΑ (Κατσικάρης): Μπουρούσης 11(8 ριμπ.), Ζήσης 10, Σπανούλης 19(3/4 τριπ. 6 ας. 5 λάθη), Καλάθης 12, Περπέρογλου 2, Σλούκας, Καϊμακόγλου, Κουφός 10, Πρίντεζης 16, Παπανικολάου, Μάντζαρης, Αντεντοκούνμπο 3.
 
ΣΛΟΒΕΝΙΑ (Ζντοβντς): Γιοκσίμοβιτς2, Πρέπελιτς 1, Μπλάζιτς 27(4), Νίκολιτς, Ντράγκιτς 22(2), Ζούπαν 5(1), Μπάλαζιτς 2, Όμιτς 4, Κλόμπουτσαρ 2, Σλόκαρ 7(1). 

Live Blog Live: Ελλάδα – Σλοβενία


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.