Με ένα άδικο δίλημμα θα βρεθούν αντιμέτωποι οι Έλληνες διεθνείς τον ερχόμενο Νοέμβριο, όταν ξεκινά ο προκριματικός γύρος του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2019.

Με ένα άδικο δίλημμα θα βρεθούν αντιμέτωποι οι Έλληνες διεθνείς τον ερχόμενο Νοέμβριο, όταν ξεκινά ο προκριματικός γύρος του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2019: Να επιλέξουν δηλαδή, ανάμεσα στην αγάπη τους για την εθνική ομάδα και το σύλλογο με τον οποίο κάνουν πρωταθλητισμό. Η FIBA είχε ανακοινώσει ήδη από τον Αύγουστο του 2015 τις ακριβείς ημερομηνίες των προκριματικών, όμως η Εuroleague δεν τις έλαβε υπ’ όψη στην κατάρτιση του προγράμματος για τη σεζόν 2017-18 αυτό το καλοκαίρι. Στις 24 Νοεμβρίου, η εθνική αντιμετωπίζει εκτός έδρας τη Μ. Βρετανία, για την 1η αγωνιστική του 8ου ομίλου, αλλά την ίδια ημερομηνία ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τη Ρεάλ στο ΟΑΚΑ, ενώ μία ημέρα νωρίτερα (23/11) ο Ολυμπιακός αγωνίζεται στο Μιλάνο με την Αρμάνι (9η αγωνιστική). Οι ημερομηνίες συμπίπτουν και στην 3η αγωνιστική των προκριματικών (22 Φεβρουαρίου), με τον Ολυμπιακό να φιλοξενεί τη Βαλένθια την ίδια ημέρα και τους «πράσινους» να αντιμετωπίζουν την Κίμκι στη Ρωσία την επομένη (23/2/2018). Κι ενώ στο ποδόσφαιρο, η διακοπή των εθνικών πρωταθλημάτων για τα προκριματικά του Euro και του Παγκόσμιου Κυπέλλου είναι «εκ των ων ουκ άνευ», στο μπάσκετ η «χρυσή τομή» δεν έχει ακόμη βρεθεί.
 
Το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ζήτησε από τον Ομοσπονδιακό τεχνικό, Κώστα Μίσσα και τους Έλληνες διεθνείς να μοιραστούν τις σκέψεις τους για το θέμα που έχει ενσκήψει με την κόντρα Euroleague/FIBA. «Για υποβάθμιση των διεθνών διοργανώσεων» έκανε λόγω ο Κώστας Μίσσας, αν δεν βρεθεί η λύση, αφού «στα προκριματικά, μια εθνική θα παίζει με άλλη ομάδα και όταν φτάνεις με το καλό στην τελική φάση θα παίζεις με άλλη ομάδα;». Οι Έλληνες διεθνείς έχουν αποδείξει ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί πόσο αγαπούν την εθνική ομάδα και σε μία «κραυγή αγωνίας» κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: «Στο τέλος θα βρεθούμε εμείς στη μέση και θα πρέπει να διαλέξουμε». Ύψιστη τιμή αποτελεί για όλους να αγωνίζονται με τα χρώματα της γαλανόλευκης, αλλά…

Ο Ομοσπονδιακός προπονητής, Κώστας Μίσσας, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, λίγες ημέρες πριν το Ευρωμπάσκετ: «Θα πρέπει να βρεθεί η λύση ανάμεσα στη Euroleague και τη FIBA. Αν δεν βρεθεί η λύση, υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα όσον αφορά τη διεξαγωγή των διεθνών διοργανώσεων, είτε αυτό λέγεται Παγκόσμιο, είτε Πανευρωπαϊκό. Θα υπάρχει υποβάθμιση των διεθνών διοργανώσεων. Άρα, λοιπόν το ζητούμενο κι αυτό που ευελπιστούμε είναι να βρεθεί μία λύση. Αν δεν βρεθεί η λύση και πάνε στην κόντρα, στις εθνικές ομάδες θα παίζουν κάποιοι οι οποίοι δεν αγωνίζονται σε ομάδες που συμμετέχουν στη Euroleague. Στα προκριματικά, μια εθνική θα παίζει με άλλη ομάδα και όταν φτάνεις με το καλό στην τελική φάση θα παίζεις με άλλη ομάδα; Πως θα γίνει αυτό; Είναι προβληματικό». 

Γιατί στο ποδόσφαιρο έχουν βρει τη λύση και στο μπάσκετ όχι; «Εντάξει, είναι άλλα συμφέροντα, άλλα μεγέθη. Έχει άλλες κόντρες το μπάσκετ, δεν ξέρω για ποιο λόγο. Αυτό που ξέρω εγώ είναι πως οποιαδήποτε διαμάχη, κάνει κακό στο ίδιο το μπάσκετ. Μακάρι να λυθούν όλα αυτά, λοιπόν για να μην έχει πρόβλημα το άθλημα».

Ο Βαγγέλης Μάντζαρης κατέθεσε τον προβληματισμό του: «Είναι λίγο δύσκολο, θεωρώ, να γίνει στην πράξη, να παίζουμε τη μία ημέρα με την ομάδα μας και την άλλη με την εθνική. Θα πεθάνουν, πιστεύω, οι αθλητές. Για εμάς δεν είναι ωραία πράγματα αυτά. Βέβαια, δεν είναι η αρμοδιότητά μας να μιλάμε εμείς γι’ αυτά. Η αρμοδιότητα των αθλητών είναι να παίζουμε. Το καλύτερο είναι να βρεθεί μια λύση γιατί στο τέλος θα βρεθούμε εμείς στη μέση και θα πρέπει να διαλέξουμε ανάμεσα στους συλλόγους μας και στην εθνική. Κι αυτό θα είναι το χειρότερο, δηλαδή να βρεθείς αντιμέτωπος με το δίλημμα να διαλέξεις ανάμεσα στην ομάδα που σε πληρώνει και στη χώρα σου, τη συμμετοχή στην εθνική ομάδα».
Πως βλέπει την πιθανότητα να αγωνίζεται με άλλους παίκτες η εθνική στα προκριματικά και με άλλους στην τελική φάση; «Αυτό θα αλλοίωνε το πρωτάθλημα: και το εθνικό και τη διεθνή διοργάνωση. Μακάρι να βρεθεί μια λύση για να μη φτάσουμε σε ακραία γεγονότα. Αυτοί που είναι να αποφασίσουν, πρέπει να κάνουν κάτι!» απάντησε ο διεθνής γκαρντ.
 
Ο μεγαλύτερος σε ηλικία παίκτης της εθνικής ανδρών, Γιάννης Μπουρούσης, ο οποίος θα αγωνίζεται στην Κίνα φέτος, είπε: «Με τη Euroleague… έτσι όπως έχει γίνει, που είναι δηλαδή πάρα πολλές οι απαιτήσεις μέσα στη σεζόν, θεωρώ πως θα είναι λίγο δύσκολο. Έστω κι αν στο ελληνικό πρωτάθλημα είναι πιο light, θα το πω έτσι, τα πράγματα. Δεν ξέρω τι θα γίνει. Είναι τεράστια η καταπόνηση για τους παίκτες, με τόσες αγωνιστικές (σ.σ. 30αγ. μόνο η κανονική περίοδος της Euroleague από πέρυσι), εθνικό πρωτάθλημα και συνεχή ταξίδια. Δεν είμαι παράγοντας ακόμη…». 
 
Αυτές είναι οι σκέψεις του Ιωάννη Παπαπέτρου: «Εμείς σαν παίκτες θα κληθούμε να κάνουμε ό,τι αποφασιστεί τελικά και ό,τι είναι καλύτερο για τους εαυτούς μας, τις ομάδες μας και όλο αυτόν τον κόσμο που βλέπει αυτό το άθλημα και δεν φταίει σε τίποτα. Από εκεί και πέρα, μακάρι να βρεθεί μια λύση κάποια στιγμή γιατί νομίζω ότι είναι δύσκολο και άσχημο να μην ξέρεις τι ξημερώνει όταν ξεκινά μια χρονιά: πότε θα παίξεις, τι θα κάνεις, αν θα βρεθεί τελικά μια λύση, αν δεν θα βρεθεί, αν σταματά το πρωτάθλημα ή όχι. Δεν έχει βρεθεί ακόμη η “χρυσή τομή”, οπότε νομίζω πως όταν συμβεί αυτό, όλοι οι παίκτες θα είναι έτοιμοι να το υποστηρίξουν. Θα είναι επίπονο, τα ματς είναι πολλά, αλλά από εκεί και πέρα τι μπορείς να κάνεις; Είναι η δουλειά σου και αν αποφασιστεί να μείνει ως έχει, θα είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε».
 
Ο Νικ Καλάθης επιλέγει να επικεντρωθεί σε αυτό που ξέρει να κάνει, να παίζει μπάσκετ ελπίζοντας πως θα επιλύσουν οι αρμόδιοι το θέμα: «Δεν παίρνω εγώ αποφάσεις. Είμαι παίκτης και το μόνο που κοιτάζω είναι να παίζω. Σίγουρα, είναι δύσκολο για έναν παίκτη να παίζει με δύο διαφορετικές ομάδες, το σύλλογό του και την εθνική, μεσούσης της σεζόν και μάλιστα σε κοντινό διάστημα. Όπως είπα, όμως εγώ μόνο παίζω».
 
O Κώστας Παπανικολάου εύχεται να τα βρουν τα δύο εμπλεκόμενα μέρη για το καλό του μπάσκετ: «Θα είναι πολύ δύσκολο. Χρειάζεται πάρα πολύ σωστή διαχείριση. Νομίζω ότι πρέπει να βρεθεί μια “χρυσή τομή” ανάμεσα σε Euroleague και FIBA για το καλό των αθλητών, της ποιότητας των διοργανώσεων και εν γένει του αθλήματος. Δεν μας βοηθά να παίζουμε αγώνες Πέμπτη, Παρασκευή, τη μια μέρα πίσω από την άλλη σε διαφορετικές διοργανώσεις, με διαφορετικές ομάδες, σύλλογο και εθνική. Ευελπιστούμε πως θα γίνει το καλύτερο και θα υπάρξει μια συμφωνία, η οποία θα βοηθήσει και τα δύο μέρη».
 
Τέλος, ο Δημήτρης Αγραβάνης υπογράμμισε: «Πιστεύω πως όλοι οι παίκτες, όσοι παίζουμε και στους συλλόγους μας και στις εθνικές, θέλουμε να παίζουμε και στις δύο ομάδες. Τώρα τι ακριβώς θα συμβεί, δεν ξέρουμε ακόμη. Δεν μπορείς να πεις όχι στην εθνική. Υπάρχει η επιθυμία για εμάς τους διεθνείς να φορέσουμε το εθνόσημο. Είναι η ύψιστη τιμή. Δεν μπορείς, όμως να παίζεις μόνο στην εθνική ομάδα. Πρέπει να παίζεις και στο σύλλογό σου».