Οι πλέον σταθεροί αθλητές αυτό το τριήμερο στη Λωζάννη έφτασαν στην κατάκτηση του τροπαίου στο Europe Cup, το πιο γνωστό ως ΤΟΠ 12, το οποίο έγινε πρώτη φορά φέτος με τη νέα του επωνυμία. Ο Μάρκος Φρέιτας αναδείχτηκε νικητής στους άνδρες, η Λιου Για πρώτευσε στις γυναίκες

Οι πλέον σταθεροί αθλητές αυτό το τριήμερο στη Λωζάννη έφτασαν στην κατάκτηση του τροπαίου στο Europe Cup, το πιο γνωστό ως ΤΟΠ 12, το οποίο έγινε πρώτη φορά φέτος με τη νέα του επωνυμία. Ο Μάρκος Φρέιτας αναδείχτηκε νικητής στους άνδρες, η Λιου Για πρώτευσε στις γυναίκες και ολοκλήρωσαν θριαμβευτικά την αήττητη πορεία τους. Στους άνδρες, όπου η ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση εκπροσωπήθηκε επάξια από τον Παναγιώτη Γκιώνη, ο Φρέιτας έφτασε στη σημαντικότερη διάκριση της καριέρας του και μάλιστα χάρισε στην Πορτογαλία το πρώτο χρυσό μετάλλιο στον θεσμό και γενικά σε κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση της μεγάλης κατηγορίας! Στον τελικό κυριάρχησε 4-0 εναντίον του Δανού Μίκαελ Μέιζ. Στις γυναίκες η Αυστριακή Λιου ξαναπήρε το ΤΟΠ 12 ύστερα από εννέα χρόνια γι’ αυτό δεν έκρυψε τη συγκίνησή της στο φινάλε. Στον αμφίρροπο τελικό με τη δις πρωταθλήτρια Ευρώπης Βικτόρια Πάβλοβιτς από τη Λευκορωσία επικράτησε με 4-2.

Στους άνδρες θα περίμενε κάποιος δυνατότερη σύγκρουση με βάση και τις εντυπωσιακές εμφανίσεις του Μίκαελ Μέιζ στην πετυχημένη επάνοδό του στη δράση. Είχαν συναντηθεί και στα γκρουπ της Παρασκευής άλλωστε, και ο Φρέιτας είχε αναδειχτεί νικητής με 3-2 και σκορ 12-10 στο 5ο σετ. Το απόγευμα της Κυριακής όμως, επέβαλλε από την αρχή το παιχνίδι του και με φοβερή σταθερότητα, συγκέντρωση και ευστοχία έφτασε στο εμφατικό 4-0 (11-7, 11-6, 11-8, 11-7). Το τέλος του αγώνα τον βρήκε να γνωρίζει την αποθέωση από το κοινό και να πανηγυρίζει ξαπλωμένος στο έδαφος αγκαλιά με τον προπονητή του! Ο Μέιζ πέρα από τη δυναμική επιστροφή του μπορεί να έχει την «παρηγοριά» ότι κατέκτησε τον συγκεκριμένο τίτλο το 2004 και είναι ο μόνος Δανός, που έχει γευτεί αυτή τη χαρά.

Το τρίτο και τελευταίο απευθείας εισιτήριο για το Παγκόσμιο Κύπελλο, που θα γίνει φέτος στο Ντίσελντορφ, εξασφάλισε ο Ντιμίτρι Οβτσάροφ. Στον πολύ θεαματικό αγώνα για τις θέσεις 3-4, ο σημερινός πρωταθλητής Ευρώπης του απλού ανδρών έκαμψε τον Γάλλο Αντριέν Ματενέ με 4-2 (8-11, 11-2, 8-11, 11-9, 18-16, 12-10). Για τις άλλες συμμετοχές, που θα έχει η Ευρώπη στο Παγκόσμιο Κύπελλο, θα μετρήσει ο διεθνής πίνακας αξιολόγησης. Σίγουρος ότι θα λάβει πρόσκληση μπορεί να νιώθει και ο Τίμο Μπολ επειδή η διοργανώτρια χώρα δικαιούται να έχει και δεύτερο παίκτη κι αυτός είναι μετά τον Οβτσάροφ στο ranking list. Ο Γάλλος Ματενέ και ο Ρώσος Σιμπάεφ έχουν σοβαρές πιθανότητες ως πρώτοι επιλαχόντες από το Europe Cup, ενώ θα υπολογιστεί η διεθνής κατάταξη και για τους αθλητές με αντίστοιχη θέση στους ανάλογους αγώνες των δικών τους ηπείρων (Ασία, Βόρεια Αμερική, Νότια Αμερική, Αφρική, Ωκεανία). Ο Γκιώνης που ήρθε 7ος στη Λωζάννη και ο 8ος Απολόνια θεωρητικά ελπίζουν, πάντως δύσκολα θα βρεθούν στις προσκλήσεις.

Στις γυναίκες η κόντρα της Λιου Για με τη Βικτόρια Πάβλοβιτς ήρθε σαν επανάληψη του μεταξύ τους τελικού για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2010! Η κινεζικής καταγωγής Λιου είχε χάσει τότε, αλλά τώρα πήρε τη .ρεβάνς με εξαιρετικό παιχνίδι απέναντι στην κλασικά σταθερή άμυνα της Πάβλοβιτς. Βρέθηκε πίσω με 2-1 σετ, ισοφάρισε σχετικά εύκολα και ήταν καθοριστικό το 5ο σετ, το οποίο κατέκτησε στην παράταση κι αφού πρώτα έχασε τέσσερα σετ μπολ (11-9, 6-11, 7-11, 11-5, 14-12, 11-7). Η Πάβλοβιτς είχε αγωνιστεί και στον τελικό του 2011, αλλά είχε ηττηθεί.

Την 3η θέση και την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο, μαζί με τις δύο φιναλίστ του τελικού, πήρε η Ολλανδέζα Λι Τζιάο, τετράκις πρωταθλήτρια του ΤΟΠ 12. Στον «μικρό» τελικό λύγισε με 4-1 σετ την Πετρίσα Σόλγια από τη Γερμανία (11-4, 11-5, 9-11, 11-9, 11-8). Οι πρώτοι των δύο κατηγοριών εξασφάλισαν και χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες από το gallery της I.T.T.F..

Αναλυτικά η κατάταξη σε άνδρες και γυναίκες:
Άνδρες:
1. Μάρκος Φρέιτας (Πορτογαλία)
2. Μίκαελ Μέιζ (Δανία)
3. Ντιμίτρι Οβτσάροφ (Γερμανία)
4. Άντριαν Ματενέ (Γαλλία)
5. Αλεξάντερ Σιμπάεφ (Ρωσία)
6. Τίμο Μπολ (Γερμανία)
7. Παναγιώτης Γκιώνης (Ελλάδα)
8. Τιάγκο Απολόνια (Πορτογαλία)

Θέσεις 9-12: Αλεξέι Σμιρνόφ (Ρωσία), Άντριαν Κριζάν (Ρουμανία), Ρόμπερτ Γκάρντος (Αυστρία) και Αντρέι Γκάσινα (Κροατία)

Γυναίκες:
1. Λιου Για (Αυστρία)
2. Βικτόρια Πάβλοβιτς (Λευκορωσία)
3. Λι Τζιάο (Ολλανδία)
4. Πετρίσα Σόλγια (Γερμανία)
5. Βου Γιαντούο (Γερμανία)
6. Τζορτζίνα Πότα (Ουγγαρία)
7. Ιβέτα Βασένοβσκα (Τσεχία)
8. Μαργαρίτα Πεσότσκα (Ουκρανία)
Θέσεις 9-12: Χου Μελέκ (Τουρκία), Ντανιέλα Ντοντεάν, Ελιζαμπέτα Σαμάρα (Ρουμανία), Ράσελ Μορέ (Ελβετία).