Στη Θεσσαλονίκη ποδηλατούν από χθες τα τέσσερα μέλη της τουρκικής ομάδας που πραγματοποιεί από τον Ιούλιο την ποδηλατική περιοδεία "Now We Bike" (Τώρα ποδηλατούμε), με τελικό προορισμό τις Βρυξέλλες.

Στη Θεσσαλονίκη ποδηλατούν από χθες τα τέσσερα μέλη της τουρκικής ομάδας που πραγματοποιεί από τον Ιούλιο την ποδηλατική περιοδεία “Now We Bike” (Τώρα ποδηλατούμε), με τελικό προορισμό τις Βρυξέλλες.

Οι τέσσερις Τούρκοι ποδηλάτες γνωρίζουν από κοντά την πόλη, επισκέπτονται μνημεία, συναντούν ανθρώπους και μυούνται στην κουλτούρα της βόρειας Ελλάδας, ενώ στο πλαίσιο της διαδρομής τους θα επισκεφτούν, σήμερα και αύριο, το αρχαιολογικό μουσείο Πέλλας, τα Γιαννιτσά, θα διανύσουν τους δρόμους του κρασιού Πέλλας – Γουμένισσας, και μέσω των Ευζώνων θα αναχωρήσουν από την Ελλάδα για να συνεχίσουν το υπόλοιπο ταξίδι τους σε ΠΓΔΜ, Σερβία, Κροατία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Αυστρία, Γερμανία, Ολλανδία και Βέλγιο.
   
Ξεκίνησαν από την πόλη Μούγλα (νότια της Σμύρνης), στις 24 Ιουλίου και σκοπεύουν να βρίσκονται στις Βρυξέλλες μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου, διασχίζοντας τα σύνορα 12 χωρών και καλύπτοντας 2.700 χιλιόμετρα σε περίπου 50 μέρες.
   
Η πρωτοβουλία τους εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής διασυνοριακής ποδηλατικής περιοδείας “Now We Bike”, που ταυτίζεται σε ένα σημείο με την ευρωπαϊκή ποδηλατική διαδρομή EuroVelo 11.
   
Έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, που στην προσπάθεια αυτή βλέπει ευκαιρίες σύσφιξης των τουριστικών σχέσεων των δύο χωρών, αλλά και των στόχων που έχει θέσει για την προώθηση της χρήσης του ποδηλάτου.
   
“Μας ενδιαφέρει η συγκεκριμένη ευρωπαϊκή καμπάνια γιατί ως Δήμος θέλουμε να προωθήσουμε τη μετακίνηση με το ποδήλατο και τον υγιεινό τρόπο ζωής. Θέλουμε η ποδηλατική διαδρομή που περνά από τη Θεσσαλονίκη να αποκτήσει επίσημη σήμανση, να προβληθεί και να δώσει δυναμική στις ευρωπαϊκές ποδηλατικές διαδρομές” ανέφερε, στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου, στο δημαρχείο, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Διεθνών Σχέσεων και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Σπύρος Πέγκας, αναφερόμενος στην προσπάθεια ενίσχυσης του ποδηλατικού τουρισμού.
   
Ταυτόχρονα, ο Δήμος δράττεται της ευκαιρίας να προβάλει τη Θεσσαλονίκη στη γειτονική Τουρκία, προς όφελος της τοπικής τουριστικής ανάπτυξης.
   
Στην προσπάθεια αυτή έχει στο πλευρό του την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση “Πράσινες Διαδρομές”, που στοχεύει, μέσα από δράσεις, στην προώθηση της φυσικής δραστηριότητας και στη χρήση του ποδηλάτου ως μέσο μετακίνησης.
   
Όπως ανέφερε ο πρόεδρός της Γιώργος Φαρφαράς, ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες και στη χώρα (κατά μέσο όρο ένας ποδηλάτης ξοδεύει 50 ευρώ ημερησίως για διαμονή, φαγητό κ.ά.).
   
Σημείωσε δε, ότι είναι αναγκαίο να απορροφηθούν και να αξιοποιηθούν οι ευρωπαϊκές ποδηλατικές διαδρομές (eurovelo), που μέχρι σήμερα παραμένουν ανεκμετάλλευτες.
   
Τρεις από τις 14 διαδρομές Eurovelo εισέρχονται από την Ελλάδα (eurovelo 8, 11 και 13), ωστόσο καμία από αυτές δεν έχει χαρτογραφηθεί και δεν διαθέτει την κατάλληλη σήμανση ούτε και την ανάλογη προβολή.
   
Ο κ. Φαρφαράς ανέφερε ότι καταβάλλονται προσπάθειες να ενταχθούν οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις σε προγράμματα περιφερειών, μέσω ευρωπαϊκών πόρων.
   
Οι Τούρκοι ποδηλάτες επεσήμαναν ότι σκοπός της ποδηλατικής τους “εκστρατείας” είναι η ανάδειξη των ευρωπαϊκών ποδηλατικών διαδρομών στη νότια Τουρκία, ώστε να δημιουργηθεί εκεί συγκεκριμένη ποδηλατική διαδρομή που θα ενταχθεί στο eurovelo, καθώς επίσης κι η προβολή ενός υγιεινού τρόπου ζωής.