Θετικό ξεκίνημα για τον ελληνικό στίβο είχαμε στο 21ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου του Ελσίνκι, με 7 στους 10 αθλητές που συμμετείχαν στα πρωινά προκριματικά να προκρίνονται στα τελικά ή ημιτελικά των αγωνισμάτων τους, ενώ οι άλλοι 3 μπορεί να μη τα κατάφεραν, αλλά δεν «έπεσαν» αμαχητί.
Στην πρεμιέρα της διοργάνωσης, ο Περικλής Ιακωβάκης στα 400μ εμπόδια, κάνοντας σχετικά χαλαρή κούρσα, τερμάτισε στη δεύτερη θέση στη σειρά του με 50.25, πίσω από τον Γερμανό Τόμπιας Γκιλ, ο οποίος ήταν πρώτος με 49.98. Ο πρωταθλητής Ευρώπης του 2006 δεν έμεινε ικανοποιημένος από την κούρσα του, καθώς είχε λάθη.
«Ηταν κακή κούρσα. Ηταν ένας πρωινός προκριματικός, δεν ήμουν πολύ ενεργοποιημένος. Το αψήφησα λίγο, είχα ξεχάσει πόσο κλειστές είναι οι στροφές σε αυτό το στάδιο. Δεν πειράζει, καλό είναι αυτό, να ενεργοποιηθούμε για αύριο» είπε ο Ιακωβάκης, ο οποίος αναφέρθηκε και στους στόχους του. «Οταν έρχεσαι με την καλύτερη επίδοση, οι στόχοι είναι να είσαι ψηλά, όσο πιο ψηλά γίνεται. Ημουν πρωταθλητής Ευρώπης το 2006, γιατί όχι και τώρα». Ο Ιακωβάκης πέρασε στον επόμενο γύρο με την έκτη καλύτερη επίδοση. O Βέλγος Μίκαελ Μπουλτέλ, με 49.65, σημείωσε την καλύτερη επίδοση του προκριματικού.
Την τέταρτη θέση της τρίτης προκριματικής σειράς των χαμηλών εμποδίων πήρε ο Σπύρος Παπαδόπουλος. Στην δεύτερη συμμετοχή του σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, ο 25χρονος τερμάτισε σε 51.01 και πήρε βάσει χρόνου την πρόκριση για τον αυριανό ημιτελικό του αγωνίσματος. «Περίμενα ένα χρόνο κοντά στο 50.70 του Πρωταθλήματος. Δεν ξέρω τι δεν πήγε καλά, δεν θέλω να βρω δικαιολογίες. Θέλω να τρέξω γρηγορότερα, τουλάχιστον στο επίπεδο που βρίσκομαι φέτος» είπε ο αθλητής, που πέρασε ως 22ος.
Τριπλή ελληνική εκπροσώπηση θα υπάρξει την Παρασκευή στο τριπλούν των γυναικών. Οι αθλήτριές μας πραγματοποίησαν πολύ καλές εμφανίσεις και επιβεβαίωσαν τα προγνωστικά που τις ήθελαν μεταξύ των 12 που θα έπαιρναν το «εισιτήριο» για τον τελικό. Η καλύτερη εμφάνιση ήρθε από την Βούλα Παπαχρήστου, που στην πρώτη προσπάθειά της προσγειώθηκε στα 14,35 μ. (1,2 μ./δ.) και πήρε πανηγυρικά την πρόκριση στον τελικό της Παρασκευής, ξεπερνώντας το όριο που ήταν 14,20 μέτρα.
Δύο προσπάθειες χρειάστηκε να κάνει η Αθανασία Πέρρα, η οποία, μετά το πρώτο άκυρο, έγραψε άλμα στα 14,22 μ.(-0,7 μ./δ.) στην δεύτερη προσπάθεια της και αποχώρησε από τον αγωνιστικό χώρο. Την ολοκλήρωση της διαδικασίας του προκριματικού περίμενε η Νίκη Πανέτα για να δει τελικά το όνομα της στην λίστα των κοριτσιών που προκρίθηκαν. Η Ελληνίδα είχε καλύτερο άλμα στα 14,08 μ.(0,8 μ./δ.) στην δεύτερη προσπάθεια της και πέρασε ως 12η στον τελικό.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί στον τελικό του τριπλούν με τρεις αθλήτριες, ενώ η τελευταία φορά που είχαμε τριπλή συμμετοχή σε τελικό, ήταν το 2002 στο Ευρωπαϊκό του Μονάχου στη δισκοβολία.
Συνολικά σε μεγάλη διεθνή διοργάνωση αυτή ήταν η τέταρτη φορά που η Ελλάδα θα έχει τριπλή παρουσία σε έναν τελικό. Το επίτευγμα της Βούλας Παπαχρήστου, της Αθανασίας Πέρρα και της Νίκης Πανέτα, με την πρόκρισή τους στον τελικό του τριπλούν στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Ελσίνκι, δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για τον ελληνικό στίβο.
Κι αυτό γιατί μερικά χρόνια πριν στη δισκοβολία γυναικών, μια τετράδα αθλητριών είχε εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε τρεις τελικούς μεγάλων διοργανώσεων. Πρώτα στον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 1998 στη Βουδαπέστη, όταν η Κατερίνα Βόγγολη με βολή στα 63.56μ ήταν στην 5η θέση, η Τασούλα Κελεσίδου με 62.95μ είχε καταλάβει την 7η θέση και η Στέλλα Τσικούνα με 57.07μ είχε καταταγεί στη 12η θέση του τελικού.
Στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2002 στο Μόναχο η Κατερίνα Βόγγολη με 64.31μ είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο, η Τασούλα Κελεσίδου ήταν 2η με 63.92μ και η Αρετή Αμπατζή 6η με 61.49μ.
Τέλος, στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004, η Τασούλα Κελεσίδου με βολή στα 66.68μ είχε κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο, η Κατερίνα Βόγγολη με 62.37μ ήταν στην 8η θέση και η Στέλλα Τσικούνα με 59.48μ στην 11η θέση.
«Ευτυχώς δεν ήταν πολύ πρωί. Μας έκανε ωραίο καιρό, καθώς είχε ήλιο. Εχω έρθει να το διασκεδάσω, χωρίς άγχος. Είμαι πολύ καλά. Εχω γυμναστεί καλά. Φορμαρίστηκα για να έρθω εδώ, να διεκδικήσω ό,τι καλύτερο μπορώ. Ολα θα φανούν στον αγωνιστικό χώρο» είπε η Παπαχρήστου μετά τον αγώνα της.
Την φιλοδοξία της ακόμη και για την κατάκτηση ενός μεταλλίου εξέφρασε η Αθανασία Πέρρα: «Ο πρώτος στόχος ήταν ο τελικός. Το δεύτερο άλμα ήταν πολύ ελεγχόμενο, γιατί ήθελα να το κάνω έγκυρο. Ο αέρας ήταν λίγο κόντρα, κατά τα άλλα όλα ήταν καλά. Αν πάνε όλα καλά, θέλω να είμαι μέσα στα μετάλλια. Για να το λέω, σημαίνει ότι νιώθω έτοιμη να το κάνω πράξη».
Τέλος, η Νίκη Πανέτα σχολίασε: «Είχα πρόβλημα με τον αέρα. Ακόμη και το 14,08μ δεν ήταν σωστό άλμα, δεν πάτησα όσο έπρεπε στην βαλβίδα. Αν το είχα κάνει, σίγουρα θα είχα προσγειωθεί πάνω από το όριο. Στον τελικό θα το διασκεδάσω. Θα είναι ένα ωραίο πανηγύρι. Είμαι περήφανη που η Ελλάδα έχει δύναμη στο τριπλούν».
Την καλύτερη επίδοση των προκριματικών σημείωσε η Ολγα Σαλαντούχα με 14,77 μ., ενώ συνολικά οκτώ αθλήτριες ξεπέρασαν το όριο των 14,20 μέτρων. Η Παπαχρήστου πέρασε στον τελικό με την πέμπτη επίδοση και η Πέρρα με την έβδομη. Στον τελικό, που θα γίνει την Παρασκευή στις 21.00, πέρασαν ακόμη η Πατρίτσια Μαμόνα (Πορτογαλία, 14.41), η Φρανσουάζ Μπανγκό (Γαλλία, 14.38), που στο παρελθόν αγωνίστηκε με το Καμερούν και κατέκτησε δύο χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς της Αθήνας και του Πεκίνου, καθώς και οι Ντάνα Βελντάκοβα (Σλοβακία, 14.36), Γιάνα Μπορόντινα (Ρωσία, 14.28), Ξένια Τζιάτσουκ (Λευκορωσία, 14.20), Μαρίγια Σέστακ (Σλοβενία, 14.17), Σιμόνα Λα Μάντια (Ιταλία, 14.14) και Σβετλάνα Μπολσάκοβα (Βέλγιο, 14.09).
Τη συμμετοχή της στον τέταρτο τελικό της καριέρας της σε μεγάλη διοργάνωση εξασφάλισε η Σάβα Λίκα, η οποία στα 42 της συνεχίζει να έχει τη φρεσκάδα που έχουν αθλήτριες με τα μισά της χρόνια. Η όγδοη το 2009 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Βερολίνου σημείωσε 57,60 μ. στον ακοντισμό ανήμερα των γενεθλίων της (27/6/1970), ήταν τρίτη στο πρώτο γκρουπ και όγδοη στο σύνολο. Παράλληλα έδειξε πως, αν στον τελικό της Παρασκευής καταφέρει να βελτιώσει το φετινό ρεκόρ της (59,96 μ.), θα καταφέρει να βρεθεί ψηλά στην κατάταξη.
Την καλύτερη επίδοση στον προκριματικό πέτυχε η Ουκρανή Βίρα Ρέμπρικ με 61.84μ., ενώ προκρίθηκαν επίσης οι Γκόλντι Σάγερς (Μεγάλη Βρετανία, 60.90), Λίντα Σταλ (Γερμανία, 59.65), Κριστίνα Όμπεργκφολ (Γερμανία, 59.49), Σίντα Οζολίνα-Κοβάλε (Λετονία, 59.41), Σάνι Ουτριάινεν (Φινλανδία, 58.70), Καταρίνα Μόλιτορ (Γερμανία, 58.34), Λίνα Μούζε (Λετονία, 57.51), Τατιάνα Γέλατσα (Σερβία, 57.29), Μαντάρα Παλαμέικα (Λετονία, 57.24) και Ζάρα Μπάνι (Ιταλία, 56.67).
Όπως το 2010 στην Βαρκελώνη, έτσι και φέτος στο Ελσίνκι, η Τόνια Στεργίου θα πάρει μέρος στον τελικό του ύψους. Η Ελληνίδα, μπορεί να έμεινε στο 1,87 μ. και να μην ξεπέρασε τα 1,90 μέτρα, ωστόσο ευνοήθηκε από το γεγονός ότι ξεπέρασε όλα τα άλματα που δοκίμασε με την πρώτη προσπάθεια. Η Στεργίου είναι η μοναδική από τις 12 αθλήτριες, που προκρίθηκε με 1,87 μ., καθώς οι υπόλοιπες 11 ξεπέρασαν τα 1,90 μέτρα.
«Οταν απέτυχα στο 1,90μ., θεώρησα ότι αποκλείστηκα. Ξαφνικά ήρθε ο κριτής και μου είπε… συγχαρητήρια προκρίθηκες στον τελικό, μέσα σε ένα λεπτό άλλαξε η ψυχολογία μου. Κάθε αγώνας είναι διαφορετικός. Στον τελικό θέλω να λειτουργήσω καλύτερα και να ολοκληρώσω με άλμα πάνω από τα 1,90 μέτρα» είπε η Στεργίου, η οποία ταξίδεψε στο Ελσίνκι με καλύτερη επίδοση στα 1,92 μέτρα.
Στον προκριματικό των 800μ αγωνίστηκε ο Ανδρέας Δημητράκης, ο οποίος στην πέμπτη και τελευταία σειρά τερμάτισε σε 1.49.88, επίδοση που του έδωσε την έκτη θέση. «Ηταν παράξενος ο ρυθμός και παρασύρθηκα. Βγήκα στον δεύτερο διάδρομο, έμεινα από δυνάμεις και δεν μου βγήκε. Ηταν όμως η πρώτη μου συμμετοχή και κρατάω την εμπειρία. Το ευχαριστήθηκα γιατί έτρεξα με καλούς αθλητές. Στόχος μου είναι την επόμενη φορά που θα έρθω να πρωταγωνιστήσω» είπε ο αθλητής.
Την κακή εκκίνηση πλήρωσε η Μαρία Μπελιμπασάκη, που στο ντεμπούτο της σε μεγάλη διοργάνωση έμεινε στην 20η θέση των 100 μέτρων. Η 21χρονη ήταν έκτη στη σειρά της με 11.56 έχοντας αντίδραση 197, γεγονός που δεν διευκόλυνε το έργο της. «Είχα αγχωθεί, το 11.56 για πρωί δεν είναι καλός χρόνος. Στόχος ήταν να φτάσω στον τελικό. Συνεχίζω τώρα για τα 200 μέτρα» είπε η νεαρή σπρίντερ, που στο πανελλήνιο πρωτάθλημα τερμάτισε σε 11.34.
Εκτός τελικού έμεινε και ο Μιχάλης Σταματόγιαννης στη σφαιροβολία, καθώς είχε καλύτερη βολή στα 18,95 μ. στην τρίτη προσπάθειά του. «Το πάλεψα, αλλά δεν ήρθε η βολή που θα με έβαζε στον τελικό. Έχω την απογοήτευση, συνεχίζω και ελπίζω να έχω καλύτερη συνέχεια. Το επίπεδο ήταν το αναμενόμενο» είπε ο Σταματόγιαννης, ο οποίος ξεκίνησε με βολή στα 18.68 μ. και στη συνέχεια πέτυχε 18.94 μέτρα. Ο αθλητής του Αίολου Πατρών ήταν 9ος στο γκρουπ του και 18ος στο σύνολο.