Οι προσπάθειες των νεαρών Ελληνίδων αθλητριών, οι διακρίσεις που επιτεύχθηκαν, αλλά και εκείνες που χάθηκαν στις λεπτομέρειες, τόσο στο ανσάμπλ όσο και στο ατομικό, έδειξαν τον δρόμο ενόψει του κομβικού έτους 2023, που όλοι προσδοκούν ότι θα συνοδευτεί από τις πολυπόθητες Ολυμπιακές προκρίσεις.
Η επικεφαλής προπονήτρια της Εθνικής ανσάμπλ, Μαρίνα Φατέεβα, έκανε έναν απολογισμό του παγκόσμιου πρωταθλήματος, της χρονιάς που έκλεισε, καθώς και αυτής που ακολουθεί:
«Ήταν ένας πολύ δύσκολος αγώνας για εμάς, επειδή παρουσιαστήκαμε με μία καινούργια ομάδα αποτελούμενη από νέα παιδιά, που στη μεγάλη πλειοψηφία τους δεν γνώριζαν πώς είναι ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα γυναικών. Θεωρώ ότι η ομάδα πήγε καλά, θα μπορούσε να αποφύγει κάποια λάθη, αλλά είχε να αντέξει ένα μεγάλο βάρος. Είναι πολύ σημαντικό ότι πλησιάσαμε τις κορυφαίες ομάδες και ότι δεχθήκαμε πολύ όμορφα σχόλια από τις διεθνείς κριτές, που θα περιμένουν του χρόνου να δείξουμε μία ακόμα καλύτερη δουλειά. Η 10η θέση είναι για εμάς το πρώτο βήμα για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είμαστε στενοχωρημένοι που δεν μπήκαμε στον τελικό για 5 εκατοστά, στο πρόγραμμα με τις κορδέλες και μπάλες, αλλά γενικώς η Ελλάδα άφησε μία πολύ καλή εικόνα, έδειξε ότι έχει μέλλον ότι του χρόνου μπορούμε να μπούμε στο “τοπ 8” που θα μας δώσει το Ολυμπιακό εισιτήριο».
Στο ατομικό, η Παναγιώτα Λύτρα έδειξε με την συνολική παρουσία της ότι το μέλλον της ανήκει, έστω και αν στην Σόφια δεν εκπληρώθηκαν οι πολύ υψηλοί στόχοι που είχε θέσει, πριν καν κλείσει τα 16 της χρόνια.
Η ομοσπονδιακή προπονήτρια Μορφούλα Ντώνα σχολίασε την εμφάνιση της αθλήτριάς της λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Η αλήθεια είναι ότι στην Σόφια δεν ήρθε το καλύτερο αποτέλεσμα που περιμέναμε. Είχαμε μία μεγάλη ατυχία στο πρόγραμμα με την μπάλα, καθώς μετά την αναπήδηση το όργανο χτύπησε στην άκρη του χεριού της και κύλησε. Αν αυτό το πρόγραμμα είχε “βγει” σωστά, η Γιώτα θα ήταν σίγουρα μέσα στη 18άδα του σύνθετου ατομικού και πιθανότατα θα προκρινόταν και στον τελικό της μπάλας. Δυστυχώς αυτό το συμβάν άλλαξε όλη την τροπή του αγώνα και δεν της επέτρεψε να μπει χωρίς άγχος στο δεύτερο σκέλος του προκριματικού, ώστε να δείξει τον καλύτερό της εαυτό.
Είναι, βέβαια, πάρα πολύ μικρή ακόμη. Ίσως ήταν η νεαρότερη αθλήτρια της διοργάνωσης, γι’ αυτό και η 25η θέση στον κόσμο στην πρώτη της συμμετοχή στον θεσμό είναι από μόνη της πολύ υψηλή. Αν μάλιστα υπολογίζονταν και τα τέσσερα όργανα στον προκριματικό του σύνθετου ατομικού, θα ήταν ακόμα πιο πάνω, στη 19η θέση.
Μας στενοχώρησε το αποτέλεσμα, επειδή θέλαμε και περιμέναμε κάτι διαφορετικό, βάσει της πολύ καλής και σταθερής πορείας της στους προηγούμενους φετινούς αγώνες. Πλέον όμως θα κοιτάξουμε μπροστά.
Την επόμενη χρονιά, στόχος μας θα είναι η Ολυμπιακή πρόκριση και θα προσπαθήσουμε να φανούμε όσο πιο έτοιμοι γίνεται για να την κατακτήσουμε. Έχοντας όσο περισσότερους αγώνες μπορούμε στην προετοιμασία μας, κρατώντας τον υψηλό βαθμό δυσκολίας που ήδη έχουν τα προγράμματά μας και ανεβάζοντας παράλληλα τον βαθμό καλλιτεχνίας, η Γιώτα θα παρουσιαστεί βελτιωμένη και πολύ ανταγωνιστική».
Τη δική της σημαντική προσπάθεια έκανε στη βουλγαρική πρωτεύουσα η Μαρία Δερβίση, η οποία αγωνίστηκε στο σύνθετο ατομικό έχοντας να αντιμετωπίσει έναν τραυματισμό στον μηρό.
Η ομοσπονδιακή προπονήτρια Κυβέλη Χατζηβασιλειάδου αναφέρθηκε στην παρουσία της αθλήτριάς της, τονίζοντας τα εξής:
«Η Μαρία έκανε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για να υπερπηδήσει το εμπόδιο του τραυματισμού της, ο οποίος την ταλαιπώρησε τις τελευταίες εβδομάδες πριν από το παγκόσμιο πρωτάθλημα. Τελικά μπόρεσε να κάνει τον αγώνα της, έστω και με έντονους πόνους. Νομίζω ότι είχε καλή παρουσία, αν και θα μπορούσε να τα πάει ακόμα καλύτερα. Είναι σημαντικό όμως ότι άντεξε μέχρι το τέλος, παρά τις δυσκολίες. Πλέον περιμένουμε να ξεπεράσει τον τραυματισμό της και να γίνει εντελώς καλά, για να κοιτάξουμε μπροστά και να ξεκινήσει την προετοιμασία της για την επόμενη χρονιά».