Η πρόκριση στην οκτάδα μπορεί να ήρθε νωρίτερα χάρη στη νίκη της Φινλανδίας, αλλά η Εθνική δεν κατάφερε να ξεπεράσει το εμπόδιο της Ρωσίας, καθώς ηττήθηκε με 67-83 και θα τερματίσει στην 3η θέση του Ζ΄ ομίλου. Έτσι, άφησε την αντίπαλο της να μετρά μόνο νίκες στη διοργάνωση, καθώς δεν κατάφερε να σταματήσει τον παίκτη που έγινε ο κακός δαίμονας της στο σημερινό ματς, τον Τιμοφέι Μοζγκόφ, που σημείωσε 19 πόντους, αλλά ούτε και τον οργανωτή του παιχνιδιού της ομάδας του Μπλατ, Αλεξέι Σβεντ (15π.).
Παρά το γεγονός ότι προσπάθησε και έκανε ένα πολύ καλό πρώτο ημίχρονο (σ.σ. για την ακρίβεια 17΄), στο τρίτο δεκάλεπτο αποδιοργανώθηκε και επέτρεψε στους αντιπάλους της να πάρουν διαφορά. Την κατάσταση δεν κατάφερε να την… ανατρέψει ούτε στην τελευταία περίοδο, καθώς παρά τα όσα ζητούσε ο Ζούρος, οι διεθνείς εδειχναν ότι δεν είχαν καθαρό μυαλό και την ψυχραιμία να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που έβρισκαν μπροστά τους. Επέμεναν να σουτάρουν από τα 6.75 και να «σπάνε» τα καλάθια και κάπου εκείθ τελείωσε και το ματς. Από τους διεθνείς ξεχώρισε ο Κώστας Κουφός (15π.), προσπάθησε ο Καλάθης (7π.) και τον πρώτο ακολούθησαν στο σκοράρισμα οι Ζήσης και Φώτσης με 10π. έκαστος.
Το αποτέλεσμα; Πάμε στο επόμενο παιχνίδι με τη Γεωργία (Δευτέρα 12/9, 18:00) με στόχο τη νίκη κυρίως για ψυχολογικούς λόγους, καθώς όπως και να έρθουν τα πράγματα στο ματς των Σκοπίων με τη Ρωσία, η Ελλάδα τερματίζει 3η, οπότε θα αντιμετωπίσει την Πέμπτη στο Κάουνας τον ηττημένο του αυριανού αγώνα της Ισπανίας με τη Γαλλία.
Πολύ καλή επί 17΄
Με γρήγορο μπάσκετ και διαβασμένη μπήκε η Ελλάδα στο παρκέ της «Siemens Arena» στο Βίλνιους και παράλληλα παρέταξε και ψηλή πεντάδα με Φώτση – Καϊμακόγλου – Μπουρούση. Ο δεύτερος πήγαινε πάνω στον Κιριλένκο και οι δύο ομάδες… έτρεχαν δίπλα δίπλα από την αρχή (8-9, 5΄), με τον Μπλατ να γυρνάει την άμυνα του σε ζώνη. Σιγά σιγά όμως, οι επιστροφές μας έγιναν πιο αργές και αποτέλεσμα είχαν να μένουν ξεμαρκάριστοι κάποιοι αντίπαλοι -και δη ο Κιριλένκο- αλλά την απώλεια ριμπάουντ (10-12, 8΄). Έτσι, πέρασαν στο ματς οι Κουφός και Παπανικολάου, με τον Μπλατ να έχει χαμηλώσει και αυτός το σχήμα της ομάδας του, η οποία δεν τα πήγαινε καλά στις βολές (2/6). Οι διεθνείς μας βρήκαν ευκαιρία να εκμεταλλευθούν τον σέντερ των Νάγκετς (14-12, 9΄), ο οποίος έγραψε και το σκορ του α΄ δεκαλέπτου (16-15).
Με τον Κουφό να συνεχίζει (17-15) και τον Ηλία Ζούρο να γυρνάει την άμυνα μας σε ζώνη, ξεκίνησε η 2η περίοδος (20-17, 11΄). Ο ρυθμός ήταν ελεγχόμενος και η Εθνική άνοιξε τα… φτερά της και έφτασε στο απόλυτο στα τρίποντα έχοντας 5/5 (32-31, 15΄:30΄΄). Φώτσης και Κουφός είχαν πετύχει από 8 και 7 πόντους αντίστοιχα και έψαχναν τρόπο για να σταματήσουν τον Κριάπα (6π.), αλλά κυρίως τον Μοζγκόφ (9π.), έχοντας καταφέρει να κρατήσουν στα… χαμηλά τον Κιριλένκο (3π.). Με Ζήση και Καλάθη στην περιφέρεια και τους Μπουρούση και Καϊμακόγλου να συνεργάζονται άψογα, το παιχνίδι των διεθνών ήταν ακόμη πιο μυαλωμένο. Ο πρώτος μας πήγε και στο +5 ευστοχώντας από τα 6.75 (38-35, 17:30΄΄΄). Στην αντίπερα όχθη όμως, και οι Ρώσοι έπαιζαν οργανωμένα και εκμεταλλεύθηκαν την αδυναμία μας, στέλνοντας τη μπάλα στην πλάτη της άμυνας μας και κατάφεραν να ισοφαρίσουν και με ένα σερί 7-0 να προσπεράσουν (38-40, 19΄). Με μια εύστοχη βολή του Μπουρούση και τον Σβετ να μπερδεύει την ελληνική άμυνα γράφτηκε το σκορ του ημιχρόνου, με την Εθνική να πηγαίνει στα αποδυτήρια με -3 (39-42) και τον ομοσπονδιακό τεχνικό να σκέφτεται τρόπους για την αντιμετώπιση κυρίως του Μοζγκόφ.
Το… χάλασαν στο δεύτερο ημίχρονο
Οι οδηγίες που έδωσε στην ανάπαυλα ο ομοσπονδιακός τεχνικός αφορούσαν κυρίως στην άμυνα πάνω στον σέντερ των Ρώσων και στην επίθεση ζήτησε να πηγαίνει περισσότερο η μπάλα στον Κουφό μέσα στη ρακέτα. Έτσι και έγινε και παρότι οι αντίπαλοι μας διατήρησαν το προβάδισμα (43-49, 23΄), ο Έλληνας ψηλός αντεπιτέθηκε (47-51, 24΄). Την ίδια ώρα η ομάδα του Μπλατ, παρότι διαθέτει το καλύτερο υλικό στο Ευρωμπάσκετ όσον αφορά στη φροντ λάιν, άρχισε να κάνει φάουλ για να τον σταματήσει (49-52, 25΄). Η άμυνα μας… επέστρεψε στη ζώνη, ώστε να σταματήσει τους αντίπαλους ψηλούς.
Η περιφέρεια τους όμως λειτουργούσε σωστά και έτσι ο Μπλατ χαμήλωσε το σχήμα για να «τρυπώσει» στη ζώνη μας, βλέποντας κιόλας ότι χάνουμε τα αμυντικά ριμπάουντ. Εκείνοι είχαν ευκαιρίες για δεύτερες επιθέσεις, τις οποίες δεν άφηναν να πάνε χαμένες εν τέλει και το αποτέλεσμα ήταν το -9 (48-58, 27΄). Η Ελλάδα δε θύμιζε την πολύ καλή ομάδα των πρώτων 17 λεπτών (σ.σ. και το ποσοστό στα τρίποντα είχε «πέσει» φυσιολογικά) και Κουφός και Καλάθης ήταν εκείνοι που προσπάθησαν να… ξεκολλήσουν την επίθεση (53-58, 28΄), την ώρα που η άμυνα μας έγινε ζώνη με προσαρμογές. Ο Μαυροειδής -που είχε μπει- έκανε καλή δουλειά και έτσι επανήλθε και ο Μοζγκόφ (55-60). Με την κυκλοφορία της μπάλας να μην είναι καλή για την Εθνική, η διαφορά πήρε ξανά την ανηφόρα, παρά τις προσπάθειες του Ζήση (57-63). Ο Μοζγκόφ ξαναχτύπησε και το δεκάλεπτο έληξε με 57-65.
Τα πράγματα δεν άλλαξαν στις αρχές του τελευταίου δεκαλέπτου (60-69, 32΄), με την «επίσημη αγαπημένη» να αρχίζει να βλέπει… φως στο τούνελ όταν ο Κουφός με τον Καλάθη ανέλαβαν ξανά δράση (64-69, 35΄). Παρόλα αυτά συνεχίστηκαν οι κακές επιλογές και δη οι προσπάθειες για τρίποντα (5/19), κάτι που δε μπορούσε να βγάλει την ομάδα από τη δύσκολη θέση στην οποία βρισκόταν (64-73, 36΄:30΄΄). Αφενώς το 0/14 τρίποντα από το 5/5 και μετά δεν μας έκανε να βάλουμε μυαλό και αφετέρου δεν εκμεταλλευόμασταν την ύπαρξη του Κουφού στη ρακέτα. Με τρίποντο του Μπίκοφ οι Ρώσοι «καθάριζαν» τον αγώνα (64-76, 37΄) και ο Μόνια υπέγραψε τη νίκη τους με έναν ακόμη εύστοχο σουτ από τα 6.75 (64-79, 38΄). Τίποτα δεν άλλαξε στη συνέχεια και το μυαλό των διεθνών άρχισε να ταξιδεύει στο επόμενο παιχνίδι, με τη Γεωργία, την ώρα που οι Ρώσοι εξακολούθησαν να ευστοχούν και έτσι έγραψαν και το τελικό 67-83.
Τα δεκάλεπτα: 16-15, 39-42, 57-65, 67-83.
Ελλάδα (Ζούρος): Ξανθόπουλος, Μπουρούσης 5, Ζήσης 10(1), Βασιλειάδης, Καλάθης 7, Φώτσης 10(2), Παπανικολάου 3, Μαυροειδής 4, Μπράμος 8(2), Κουφός 15, Καϊμακόγλου 5(1).
Ρωσία (Μπλατ): Βορόντσεβιτς 6, Μοζγκόφ 19, Μπίκοφ 4, Φριτζόν 6(2), Σβεντ 15(1), Κριάπα 11, Αντόνοφ, Μόνια 6(2), Πονκρασόφ 3(1), Κιριλένκο 13(2).