Είχε αντοχή, χαρακτήρα νικητή και έναν εκπληκτικό Νίκο Ζήση (19π.) και η Εθνική ομάδα βρήκε τον τρόπο και πήρε μια μεγάλη νίκη επί της Σλοβενίας με 69-60.

Είχε αντοχή, χαρακτήρα νικητή και έναν εκπληκτικό Νίκο Ζήση (19π.) και η Εθνική ομάδα βρήκε τον τρόπο και πήρε μια μεγάλη νίκη επί της Σλοβενίας με 69-60, στην πρεμιέρα της στη β΄ φάση του Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας και βρίσκεται πια στην 3η θέση της βαθμολογίας του Ζ΄ ομίλου. 

Με δύο τρίποντα του σούπερ γκαρντ της Σιένα και ένα ακόμη του αρχηγού Αντώνη Φώτση, στο τελευταίο κρίσιμο λεπτό, όπου οι παίκτες του Μάλκοβιτς μας απειλούσαν στα ίσια, η «επίσημη αγαπημένη» έδειξε τι εστί Ελλάδα. Τους γύρισε την πλάτη και απέδειξε στον Μάλκοβιτς ότι το… μοντέρνο μπάσκετ του Ηλία Ζούρου φέρνει αποτελέσματα. Μπορεί οι παίκτες του πρώτου να πήγαν να κάνουν την ανατροπή, όταν στο γ΄ δεκάλεπτο κατάφεραν να γυρίσουν το ματς από το -16 και να πάνε και στο +2, αλλά Ζήσης, Φώτσης, Μπουρούσης, Μπράμος και Παπανικολάου δεν τους επέτρεψαν να κάνουν όνειρα νίκης.  

Εκπληκτικό «γαλανόλευκο» εικοσάλεπτο
Με γρήγορο ρυθμό και φουλ επίθεση μπήκαν στο παρκέ οι Σλοβένοι, με στόχο να δείξουν από νωρίς τα… δόντια τους, αλλά και η Εθνική μας δεν πήγε πίσω (6-6, 3΄). Ο Ηλίας Ζούρος παρέταξε ένα σχήμα με δύο ψηλούς μεν, αλλά πιο ευέλικτο δε. Η έκπληξη που επεφύλασσε στον Μάλκοβιτς άκουγε στο όνομα Κώστας Καϊμακόγλου, τον οποίο ξεκίνησε στην πεντάδα, ενώ αντί του Φώτση μπήκε στο παρκέ ο Μπράμος. Οι διεθνείς όχι απλώς ακολουθούσαν και έβγαζαν στοχευμένες επιθέσεις, αλλά όταν άρχισαν να προσέχουν και περισσότερο την άμυνα τους, πήραν και το προβάδισμα (10-9, 6΄), το οποίο και διατήρησαν μέχρι το τέλος του πρώτου δεκαλέπτου (18-13). Οι συνεργασίες Μπουρούση – Καλάθη ήταν εκπληκτικές, με τον ψηλό να δείχνει ότι μπήκε ορεξάτος και τον γκαρντ του Παναθηναϊκού να κάνει πολύ καλή δουλειά, με τον Ντράγκιτς στην άλλη πλευρά να φτάνει γρήγορα τα δύο φάουλ. Την ίδια ώρα, η Ελλάδα έκλεισε την περίοδο με μόλις τέσσερα ομαδικά.   

Ο Βασιλειάδης είχε περάσει στο παρκέ και έδωσε άλλη δυναμική (με ντραιβ και γρήγορες κινήσεις) στην ομάδα, ενώ ο Κώστας Κουφός -που είχε πάρει τη θέση του Μπουρούση- άρχισε το ρεσιτάλ (26-15, 14΄). Οι παίκτες του «Μπόζα» έδειχαν να έχουν βραχυκυκλώσεις. Είχαν κλειστεί στην άμυνα ζώνης του Ζούρου και δεν της έβγαιναν και τα σουτ, έχοντας μόλις 1/8 τρίποντα. Ο Ζήσης, παράλληλα, έβγαζε και σήμερα τον εξαιρετικό εαυτό του και δε δίστασε να πανηγυρίσει το εύστοχο σουτ του από τα 6.75 (17-29), για να τον «ακολουθήσει» και ο Μπράμος και να πάμε στο +15 (32-17, 15΄) και να τον… αντιγράψει και ο Καλάθης (35-20, 16΄).

Ο Μάλκοβιτς επέμενε στη ζώνη 2-3, χωρίς να έχει αποδώσει μέχρι στιγμής. Εκείνο που προβλημάτιζε τον Ζούρο ήταν ότι αν και η «επίσημη αγαπημένη» τα πήγαινε πολύ καλά επιθετικά, δεν αξιοποιούσε έναν άλλο «δυνατό» τομέα της, τα ριμπάουντ και δη τα αμυντικά, έχοντας χάσει κάποια που θα έπρεπε να μαζέψει. Οι Σλοβένοι δεν έβρισκαν άκρη με το άναρχο παιχνίδι τους (1/12 τρίποντα) και σκόραραν μόνο με βολές (35-23, 19΄). Με 4 χαμένες επιθέσεις μας και ένα σερί 5-0, οι αντίπαλοι μείωσαν στους 10 πόντους (35-25), αλλά οι αντιδράσεις στην άμυνα ήταν καλές και το ημίχρονο έκλεισε με 37-25.    

Κράτησε στην αντεπίθεση
Με Λόρμπεκ και Λάκοβιτς, οι Σλοβένοι συνέχισαν την αντεπίθεση που ξεκίνησαν στα τέλη του πρώτου ημιχρόνου (37-30, 21΄), ο Ζήσης «απάντησε», αλλά μετά από δύο λάθη των διαιτητών σε δύο απανωτές φάσεις οι αντίπαλοι μας λεφτασαν στο -6 (39-33, 22΄). Εκεί που χρειαζόταν όμως και μετά από μια εκπληκτική πάσα με συνεργασία Ζήση-Μπουρούση, ο Βασιλειάδης τους «τιμώρησε» (42-33). Αν και οι οδηγίες του κόουτς μίλαγαν για σουτ από τους ψηλούς (Μπουρούση, Καϊμακόγλου) όταν η μπάλα πέρναγε στη ρακέτα, εκείνοι δεν το έκαναν και κάπου… κόλλησε η επίθεση, ενώ δεν «λειτουργούσαν» σωστά και στα ριμπάουντ (σ.σ. ο Μπέγκιτς μάζευε τα περισσότερα) και το σκορ έγινε 42-35 (25΄), με τον Ζούρο να καλεί εσπευσμένα τάιμ άουτ. Αμέσως μετά βγήκε η πρώτη καλή φάση απέναντι στη ζώνη της παρέας του Λάκοβιτς, μετά από συνεργασία Βασιλειάδη – Κουφού (44-37).

Παράλληλα, η άμυνα μας άρχισε να «σφίγγει», αλλά μετά από ένα αντιαθλητικό φάουλ του Καλάθη, νέα αντεπίθεση άρχισε δια χειρός Ζόραν Ντραγκιτς. Ο γκαρντ της Κρκα πέτυχε έξι σερί πόντους -και μετά από κλεψίματα- και μας έκανε να νιώσουμε την «καυτή» ανάσα τους στο σβέρκο μας (44-43, 27΄) και με τον Λόρμπεκ μας… προσπέρασε (44-46, 28:30΄). Κάπως έτσι οι αντίπαλοι μας κάλυψαν το -16 και πήγαν στο +2. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός επανέφερε τον Ζήση στο παρκέ, ο οποίος έπαιρνε ανάσες την ώρα που οι Σλοβένοι… ξεδιπλώνονταν και η Ελλάδα «θόλωνε». Καθαρό μυαλό δεν υπήρχε και το δεκάλεπτο έκλεισε με επιμέρους σκορ 7-21!

Η άμυνα της Εθνικής… επέστρεψε στη ζώνη. Ο Παπανικολάου «βομβάρδισε», αλλά το ίδιο έκανε κια ο αφύλαχτος Λάκοβιτς (47-49, 32΄) και μετά από καλή ενέργεια του Μπουρούση, ο «Παπ» ξαναχτύπησε από τα 6.75 (49-50). Κάπου εκεί φάνηκε ότι οι εναλλαγές στο σκορ θα ήταν συνεχείς και ο Μαυροειδής «εισέβαλλε» στη σλοβενική ρακέτα και ισοφάρισε (52-52, 33΄). Η Ελλάδα είχε αρχίσει να παίζει πιο έξυπνα και προσπαθούσε να αποκτήσει κίνηση στην επίθεση με Ζήση και Μαυροειδή. Αυτοί οι δύο ήταν που έδιναν «νεύρο» και παλμό στην Εθνική (54-52, 35΄) και εκεί… μίλησε και ο αρχηγός.

Ο Αντώνης Φώτσης έκανε το 56-52 (26΄), αλλά ο Λάκοβιτς μετά την αστοχία του σητν προηγούμενη φάση, έστειλε τη μπάλα στο καλάθι στη συνέχεια (56-55) και ακολούθησαν λανθασμένες επιλογές εκατέρωθεν και νέες εναλλαγές στο σκορ (58-57 Μπουρούσης, 38΄). Ο Μπέγκιτς έχασε δύο βολές, η Ελλάδα επιτέθηκε, κέρδισε νέα κατοχή και ο Ζήσης έκανε πάλι το θαύμα του (61-57, 58΄΄). Ο Γκόραν Ντράγκιτς κέρδισε φάουλ από τον Μπουρούση (61-58, 53΄΄), αλλά ο «Μπάτμαν» έκανε το καθήκον του με τρίποντο (64-58, 35΄΄), όπως και ο Λάκοβιτς όμως (64-60). Ο Νίκος Ζήσης ήταν αυτός που είχε τον τελευταίο λόγο και με ακόμη ένα εύστοχο τρίποντο έγραψε το 67-60 10΄΄ πριν τη λήξη και ο Μάικ Μπράμος κάρφωσε για το τελείωμα με 69-60.

Τα δεκάλεπτα: 18-13, 37-25, 44-46, 69-60

Ελλάδα (Ζούρος): Ξανθόπουλος, Μπουρούσης 8, Ζήσης 19(3), Βασιλειάδης 5(1), Καλάθης 7(1), Φώτσης 7(1), Παπανικολάου 6(2), Μαυροειδής 2, Μπράμος 7(1), Κουφός 6, Καϊμακόγλου 2.

Σλοβενία (Μάλκοβιτς): Σλόκαρ, Λάκοβιτς 14(3), Όζμπολτ 3(1), Σμόντις 5(1), Ούντριχ, Μούριτς 1, Γκ. Ντράγκιτς 9, Γιαγκότνικ, Ζ. Ντράγκιτς 10, Μπέγκιτς 8, Λόρμπεκ 10(1).