Ball boys and girls
Σε παιχνίδια του τουρνουά τα «ball boys and girls» έχουν σημαντικό ρόλο στην ομαλή διεξαγωγή του τουρνουά καθώς πρέπει να διεισδύουν στον αγωνιστικό χώρο χωρίς να παρεμποδίζουν την διεξαγωγή του αγώνα. Τα «ball boys» εμφανίστηκαν το 1947 από το σχολείο Barnardos. Από το 1969 άρχισαν να διατίθενται και από άλλα σχολεία του Λονδίνου όπως τα Merton, Sutton, Kingston και Wandsworth ενώ η ηλικία τους είναι κυρίως εννέα και δέκα ετών.
Από το 2005 τα «ball boys» δουλεύουν σε ομάδες των έξι ατόμων (2 στο φιλέ και 4 στις γωνίες) και πρέπει να βρίσκονται στο γήπεδο δύο ώρες πριν την έναρξη του αγώνα. Ο συνολικός αριθμός που απαιτείτε για όλο το τουρνουά είναι 250 άτομα και πληρώνονται από 120-160 λίρες κάθε αγόρι και κορίτσι για 13 μέρες. Οι επιλογή των ατόμων είναι 50:50 μεταξύ αγοριών και κοριτσιών καθώς τα κορίτσια άρχισαν να χρησιμοποιούνται από το 1977, ενώ η συμμετοχή τους σε ένα τουρνουά θεωρείτε σπουδαίο προνόμιο στο βιογραφικό τους κατά την αποφοίτηση τους από το σχολείο.
Οι… εκλεκτοί επιλέγονται από το διευθυντή του σχολείου και θα πρέπει να έχουν περάσει γραπτές εξετάσεις με τους κανόνες του τένις. Στη συνέχεια οι επιτυχόντες της εξέτασης ξεκινούν μια φάση κατάρτισης που αρχίζει το Φεβρουάριο για να επιλεχθούν οι τελικοί «ball boys and girls». Η εκπαίδευση περιλαμβάνει εβδομαδιαία συνέδρια φυσικής και θεωρητικής διδασκαλίας ώστε «ball boys and girls» να αποκτήσουν εγρήγορση, αυτοπεποίθηση και ικανότητα προσαρμογής σε δύσκολες καταστάσεις. Από το 2007 η εκπαίδευση γίνεται στο κέντρο Sutton Junior Tennis και στη συνέχεια μεταφέρεται στα κύρια γήπεδα (μετά το Πάσχα).
Χρώματα και στολές
Τα χρώματα που χρησιμοποιούνται στις στολές του Γουίμπλετον παραδοσιακά είναι σκούρα πράσινα και μωβ. Ωστόσο όλοι οι τενίστες που παίρνουν μέρος στο τουρνουά είναι υποχρεωμένοι να φορούν λευκά ή με μερικές πινελιές άλλου χρώματος ρούχα. Όσον αφορά τον διαιτητή, τον επόπτη γραμμών και τα «ball boys» φορούσαν στολές πράσινου χρώματος μέχρι το 2005. Από το 2006 και μετά οι υπάλληλοι του Γουίμπλετον άρχισαν να φορούν στολές χρώματος μπλε και κρεμ οι οποίες είναι σχεδιασμένες από τον Αμερικανό σχεδιαστή μόδας Ralph Lauren. Αυτή η κίνηση σηματοδότησε για πρώτη φορά την ιστορία του τουρνουά αφού μια εξωτερική εταιρεία ανέλαβε το σχεδιασμό ενδυμάτων για το Γουίμπλετον. Η συνεργασία με την Polo Ralph Lauren έχει οριστεί να διαρκέσει μέχρι το 2015.
Ο ενδυματολογικός κώδικας προβλέπει για λόγους ευγένειας οι φιναλίστ στην απονομή να φοράνε το αθλητικό τους σακάκι και να μην παρουσιάζονται με τα αμάνικα ή κοντομάνικα μπλουζάκια.
-Τα τρόπαια…
Απλό ανδρών: Επειδή σε κάθε διοργάνωση υπάρχει και ένα τρόπαιο για τον νικητή, το ίδιο θα έπρεπε να συμβεί και στο Γουίμπλεντον. Στο απλό ανδρών το αντίστοιχο τρόπαιο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1887 από τον Παναγγλικό Σύλλογο Τένις και αντικατέστησε το “Φίλντ Καπ” (1877-1883) αλλά και το “Τσάλεντζ Καπ” (1884-1886). Το καινούργιο Κύπελλο είναι κατασκευασμένο από επίχρυσο ασήμι, και έχει 18 ίντσες ύψος και διάμετρο 7 1/2 ίντσες. Επίσης φέρει μια σφραγίδα που γραμμένο πάνω είναι το έτος 1883. Το υπόλοιπο μέρος απαρτίζεται από δυο λαβές (αριστερά και δεξιά). Στο κάτω μέρος υπάρχει η βάση του ενώ στην κορυφή το σχέδιο ενός κεφαλιού με ένα κράνος. Χαρακτηριστικό του σημείο είναι οι επιγραφές :” Παναγγλικός Σύλλογος Τένις, ο πρωτοπόρος του κόσμου”, αλλά και τα ονόματα όλων των πρωταθλητών που είναι χαραγμένα μαζί με τις αντίστοιχες ημερομηνίες γύρω από το τρόπαιο. Αυτοί που λείπουν είναι οι νικητές του 2009 και το 2010 οι οποίοι δεν χώρεσαν και για το λόγο αυτό σχεδιάστηκε μια ταινία χρώματος ασημί που συνοδεύει το κύπελλο και στην οποία υπάρχουν τα ονόματα αυτά. Επίσης από το 1949 εώς το 2006 όλοι οι πρωταθλητές έπαιρναν μια μικρογραφία του τροπαίου (ύψους 8 1/2 ίντσων).
Απλό γυναικών: Στο απλό γυναικών έχει υπάρξει μεγαλύτερη λεπτομέρεια και η σχεδίαση του τροπαίου έχει να κάνει με θέματα της μυθολογίας. Το κύπελλο των γυναικών είναι ένας ασημένιος δίσκος ο οποίος προφέρεται ως το “Rosewater Dish” και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1886. Στο θέμα της σχεδίασης, ο δίσκος αυτός είναι κατασκευασμένος από ασήμι και σε πολλά σημεία του είναι επιχρυσωμένος. Έχει 18 3/4 ίντσες διάμετρο και στο κέντρο του υπάρχει η μορφή ενός ανθρώπου που χαρακτηρίζεται ως το “Αφεντικό”. Παρουσιάζεται καθισμένος με μια λάμπα στο δεξί χέρι και στο αριστερό με μια κανάτα αλλά και με διάφορα ακόμα χαρακτηριστικά όπως ένα δρεπάνι, ένα πιρούνι και ένα κηρύκειο γύρω από αυτόν( κηρύκειο: το κύριο έμβλημα του θεού Ερμή που αποτελείται από μια ράβδο στην οποία είναι τυλιγμένα δυο φίδια.Σ την κορυφή υπάρχουν και δυο μεγάλα φτερά). Κυκλικά του δίσκου (σ.σ. στο χείλος του) είναι σχεδιασμένες οι εφτά “ελεύθερες” τέχνες : αστρολογία, γεωμετρία, αριθμητική, μουσική, ρητορική, διαλεκτική και γραμματική στα οποία “προεδρεύει” η θεά της Σοφίας, Μινέρβα. Από το 1949 εώς το 2006 όλες οι πρωταθλήτριες έπαιρναν μια μικρογραφία-αντίγραφο του τροπαίου (διάμετρο 8 ίντσες). Ενώ από το 2007 το αντίγραφο αυτό μεγάλωσε κατά 6 ίντσες και πάνω του αναγράφονται τα ονόματα των τελευταίων νικητριών.
Διπλό ανδρών: Στο διπλό ανδρών το τρόπαιο είναι ένα ασημένιο κύπελλο. Από το 1879-1883 οι αγώνες παιζόταν στην Οξφόρδη και στη συνέχεια… μετακόμισαν στο Γουίμπλεντον. Το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ο Όμιλος Αντισφαίρισης Αγγλίας παρουσίασε το κύπελλο στον Παναγγλικό Σύλλογο Τένις το 1884.
Διπλό γυναικών: Το τρόπαιο του διπλού γυναικών είναι ένα κομψό ασημένιο κύπελλο το οποίο είναι γνωστό ως η “Δούκισσα του Κέντ Τσάλεντζ Καπ” και παρουσιάστηκε το 1949 από την Πριγκίπισσα Μαρίνα και τον τότε πρόεδρο του Παναγγλικού Συλλόγου.
Διπλό-μικτό: Στο πρωτάθλημα αυτό έχουμε ένα ασημένιο κύπελλο το οποίο παρουσιάστηκε στον Παναγγλικό Σύλλογο από την οικογένεια Σμιθ, η οποία είχε πανηγυρίσει τη νίκη στο διπλό ανδρών το 1902 και το 1906.
Το πρόγραμμα
Κάθε χρόνο το τουρνουά ξεκινά τη Δευτέρα μεταξύ 20 και 26 Ιουνίου. Το Wimbledon ξεκινάει δύο βδομάδες μετά το «Queen’s Club Championships» το οποίο είναι ένα από τα σημαντικότερα τουρνουά προθέρμανσης των ανδρών για το Wimbledon. Προθέρμανσης τουρνουά για τους άνδρες είναι ακόμη το «Gerry Weber Open» που διεξάγεται στο Χάλε της Γερμανίας την ίδια εβδομάδα, το «Εastbourne» της Αγγλίας και το «s-Hertogenbosch» της Ολλανδίας.
Το Wimbledon διαρκεί 13 μέρες από τη Δευτέρα πού θα ξεκινήσει και και το δεύτερο Σάββατο. Παραδοσιακά τις Κυριακές δεν πραγματοποιούνται αγώνες καθώς θεωρείται ημέρα ανάπαυσης, ωστόσο λόγο βροχής οι διοργανωτές έχουν επιτρέψει να πραγματοποιηθούν αγώνες μόνο τρεις φορές στην ιστορία του τουρνουά (1991, 1997, 2004). Σε κάθε μια από αυτές τις περιπτώσεις το Wimbledon είχε οργανώσει τη λεγόμενη «People’s Sunday» που προϋπέθετε εισιτήρια χαμηλού κόστους για τους θεατές.
Ραδιόφωνο και τηλεόραση του Wimbledon
Την Παρασκευή πριν από την έναρξη του τουρνουά το ραδιόφωνο του Wimbledon μπορεί να ακουστεί μέσω του διαδικτύου. Είναι αδιαμφισβήτητα το πιο εξελιγμένο RSL στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι κύριοι παρουσιαστές είναι οι Sam Lloyd και Ali Barton ενώ σχολιαστές της εκπομπής είναι οι Gigi Salmon, Nick Lestor, Rupert Bell, Nigel Bidmead, Guy Swindells, Lucie Ahl, Nadine Towell και Helen Whitaker.
Τα τελευταία χρόνια το ραδιόφωνο του Wimbledon απέκτησε μία δεύτερη συχνότητα μικρότερης εμβέλειας (96,3 fm) με σκοπό τον σχολιασμό και από το 2006 υπάρχει και η συχνότητα 97,8 fm για τη μετάδοση των δελτίων ειδήσεων.
Για πάνω από 70 χρόνια το BBC μεταδίδει το τουρνουά από την τηλεόραση στο Ηνωμένο Βασίλειο, αρχής γενομένης από το 1937. Οι αγώνες καλύπτονται από τα δύο κύρια κανάλια, το BBC One και το BBC Two. Το BBC έχει τα δικαιώματα του Wimbledon μέχρι το 2014.
Για ακόμα μία χρονιά η Nova εξασφάλισε τα δικαιώματα μετάδοσης του φημισμένου τουρνουά. Μέσα από τα κανάλια της πρώτης ψηφιακής πλατφόρμας στην Ελλάδα θα μπορείτε να απολαύσετε τις προσπάθειες των κορυφαίων αθλητών του τένις, αλλά και του Παγδατή και της Δανιηλίδου. Φυσικά αυτό το μεγάλο αθλητικό γεγονός δεν μπορεί να λείψει από το Novasports.gr, το οποίο θα μεταδώσει μέσω της υπηρεσίας Live Streaming αγώνες του Γουίμπλεντον.
Χρηματικό έπαθλο
Ο πρωταθλητής στους παίκτες λαμβάνει ένα ασημένιο επίχρυσο κύπελλο 18,5 ιντσών στο ύψος και 7,5 ιντσών σε διάμετρο. Το τρόπαιο από το 1887 φέρει την επιγραφή «All England Lawn Tennis Club Single Handed Championship of the World». Η πρωταθλήτρια στις γυναίκες λαμβάνει ένα ασημί δίσκο που είναι γνωστός ως «Dish Rosewater» το οποίο είναι 18,75 ίντσες σε διάμετρο και είναι διακοσμημένο με στοιχεία από τη μυθολογία. Οι νικητές των «διπλών» παιχνιδιών λαμβάνουν ασημί φλιτζάνια ενά η πρώτη επιλαχούσα λαμβάνει μια ενεπίγραφη ασημί πλάκα.
Τα χρήματα του βραβείου απονεμήθηκαν για πρώτη φορά το 1968 όταν οι επαγγελματίες παίκτες είχαν τη δυνατότητα να ανταγωνιστούν στο πρωτάθλημα.
Πριν από το 2007 ανάμεσα σε διοργανώσεις Grand Slam, το Wimbledon και το Γαλλικό Όπεν μοίραζαν περισσότερα χρηματικά έπαθλα στις εκδηλώσεις των ανδρών σε σχέση με των γυναικών. Το 2007 το Wimbledon άλλαξε αυτή την πολιτική δίνοντας τα ίδια χρήματα και στις δύο εκδηλώσεις.
Το 2009 το ποσό που μοιράστηκε σε έπαθλα έφτανε τις 12,5 εκατομμύρια λίρες και κάθε πρωταθλητής λάμβανε 850,000 λίρες. Για το 2010 το συνολικό χρηματικό έπαθλο αυξήθηκε σε 13,725,000 λίρες και οι πρωταθλητές λάμβαναν από 1,000,000 λίρες. Όσον αφορά για το πρωτάθλημα του 2011 το χρηματικό έπαθλο ανακοινώθηκε πως θα ανέρχεται στα 14,600,000 λίρες, με αύξηση 6,4% σε σχέση με το 2010. Και οι άνδρες και οι γυναίκες που θα κατακτήσουν το πρωτάθλημα θα δουν τον τραπεζικό τους λογαριασμό να… φουσκώνει κατά 1,100,000 λίρες.
Επιμέλεια:
Βασίλης Δούκας
Ορέστης Συντελής