Στόχος των αρχών της χώρας μας είναι να αυξήσουν τον αθλητικό τουρισμό, βλέποντάς τον ως μια ελπίδα ακόμα και για την μείωση της ανεργίας.
“Σοφία είναι να γνωρίζουμε να ανταλλάσσουμε τις νίκες του άμεσου μέλλοντος με κατακτήσεις που θα έχουν διάρκεια”, γράφει ο Πάολο Κοέλιο. Και ο αθλητικός τουρισμός μπορεί να αποτελέσει μια κατάκτηση με διάρκεια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, ποσοστό 25% των τουριστών παγκοσμίως επιθυμούν να ασχολούνται με κάποιο σπορ στη διάρκεια των διακοπών τους. Ιδιο είναι και το ποσοστό που συνεισφέρει ο αθλητικός τουρισμός στα συνολικά κέρδη του τουριστικού κλάδου. Η χώρα μας αξιοποιεί κορυφαίες διοργανώσεις, που γίνονται στη χώρα μας, με …. αιχμή του δόρατος τον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας και το Ράλι Ακρόπολις, που μαγνητίζουν το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, ότι ο Κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας, που αποτελεί έναν από τους πιο δύσκολους αγώνες του κόσμου, προσέλκυσε πέρσι περισσότερους από 30.000 αθλητές και συνοδούς τους από κάθε γωνιά του πλανήτη, ενώ αναφέρουμε ενδεικτικά, ότι δεν υπήρχε ελεύθερο δωμάτιο σε ξενοδοχείο της Αθήνας, στα τέλη Οκτωβρίου. Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι ο Μαραθώνιος της Αθήνας αναβαθμίστηκε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου και από “ασημένιος” έγινε “χρυσός”.
Ο αθλητικός τουρισμός αποτελεί ένα καίριο τομέα, που χαρακτηρίζεται από γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης και μεγάλες δυνατότητες εξέλιξης.
Η Ελλάδα αποτελεί έναν ιδανικό τόπο για αθλητικό τουρισμό και τις τέσσερις εποχές του χρόνου. Όπως εκτιμά ο ΕΟΤ, ο αθλητικός τουρισμός αναψυχής προσελκύει το 10% των αφίξεων στη χώρα μας. Για την ανάπτυξή του, όπως τονίζουν οι ειδήμονες του τουριστικού χώρου, χρειάζονται κυρίως υψηλής ποιότητας υποδομές, που θα προσελκύσουν στην Ελλάδα τουρίστες από όλο τον κόσμο. Γκολφ, γουιντσέρφινγκ, κάϊτσέρφινγκ, ιστιοπλοΐα, καταδύσεις, ιππασία, ορειβασία, πεζοπορία και ποδήλατο βουνού, ράφτινγκ, είναι αθλητικές δραστηριότητες που βρίσκονται στον αστερισμό της προτίμησης των τουριστών σ’ έναν ιδανικό τόπο για όλες τις εποχές.
Τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας μας είναι ξακουστά στα πέρατα του κόσμου. Προσφέρουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στους αθλούμενους και προσελκύουν φίλους των χιονοδρομικών σπορ από κάθε γωνιά του κόσμου. Ενδεικτικά, αναφέρουμε τα χιονοδρομικά κέντρα Βασιλίτσας, Περτουλίου, Καϊμακτσαλάν, Καρπενησίου, 3-5 Πηγαδιών, Βελουχίου, Ελατοχωρίου, Βίγλας, Παγγαίου, Μαινάλου, Μετσόβου, Καλαβρύτων, Παρνασσού, Σελίου και Φαλακρού. Οσον αφορά στο γκολφ, προσελκύει κυρίως τουρίστες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου. Τα γήπεδα που μαγνητίζουν τους λάτρεις του αθλήματος είναι τα εξής: Πύλου, Γλυφάδας, Κέρκυρας, Κρήτης, Ρόδου και του Πόρτο Καρράς. Οι ξένοι γκόλφερ τα προτιμούν και ενισχύουν έτσι σε μεγάλο βαθμό το νευραλγικό τομέα του αθλητικού τουρισμού.
Τα αθλήματα της θάλασσας έχουν το δικό τους πιστό κοινό. Επίκεντρο του ναυταθλητισμού στις Κυκλάδες είναι η Πάρος, που φιλοξενεί το παγκόσμιο πρωτάθλημα γουϊντσέρφινγκ στην Χρυσή Ακτή, αγώνες αιωροπτερισμού στην Πούντα και ιστιοπλοΐας στην Παροικιά. Σημαντική δραστηριότητα όσον αφορά στον ναυταθλητισμό παρουσιάζεται σε Ρόδο, Κέρκυρα, Χαλκιδική και Κρήτη, ενώ οι φίλοι των υποβρύχιων καταδύσεων έχουν ως … πυρήνα τους τον Αγιο Νικόλαο Ελούντας Κρήτης και την Κάλυμνο. Παράλληλα, εκατοντάδες είναι τα σημεία εκείνα στην Ελλάδα, που προσφέρονται για όσους θέλουν να ζήσουν την μοναδική εμπειρία των καταδύσεων. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες τουρίστες, με πολλές αθλητικές δραστηριότητες, φιλοξενούν οι ορεινοί όγκοι σε κάθε σημείο της χώρας, που προσφέρονται για πεζοπορία, τρέξιμο, ποδήλατο βουνού και αναρρίχηση.
Είναι αξιοσημείωτο, ότι ο αθλητικός τουρισμός χρονολογείται στην Ελλάδα από τον … 4ο π.Χ αιώνα! Ο πρώτος ξενώνας στον κόσμο, το “Λεωνίδαιο”, έγινε στην Αρχαία Ολυμπία τον 4ο π.Χ.αιώνα και φιλοξενούσε επισήμους, οι οποίοι συμμετείχαν σε διάφορες αθλητικές εκδηλώσεις των χρόνων εκείνων. Η αρχαία Ελλάδα έδειξε το δρόμο, ενώ ας αναλογιστούμε και τα οφέλη που αποκόμισε η χώρα με τον αθλητικό τουρισμό στο διάστημα πριν και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Και η σύγχρονη Ελλάδα πρέπει να βαδίσει στο μέλλον, σκεπτόμενη και το παρελθόν… Αλλωστε, σύμφωνα με τον Ελύτη, “η μνήμη πρέπει να καίει μέσα μας σαν “άκαυτη βάτος”…