Η Εθνική ομάδα ηττήθηκε με κατεβασμένα τα χέρια από τη Φινλανδία (86-77) και πλέον πάει στην επόμενη φάση μόνο με ήττες. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να νικήσει Ισπανία και Σλοβενία για να περάσει στην οκτάδα.

Η Εθνική ομάδα ηττήθηκε με κατεβασμένα τα χέρια από τη Φινλανδία (86-77) και πλέον πάει στην επόμενη φάση μόνο με ήττες. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να νικήσει Ισπανία και Σλοβενία για να περάσει στην οκτάδα.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα γνώριζε τις εκτελεστικές δυνατότητες του Κόπονεν, αλλά δεν κατάφερε να τον απομονώσει. Η άμυνα αποτέλεσε για ακόμα ένα παιχνίδι την αχίλλειο πτέρνα της Εθνικής μας, κάτι που θα πρέπει να διορθώσει στη συνέχεια, αν θέλει να κυνηγήσει ένα μετάλλιο.  

Ο Βασίλης Σπανούλης ξεπέρασε το πρόβλημα τραυματισμού και ρίχτηκε στη μάχη με τη Φινλανδία από το πρώτο τζάμπολ της αναμέτρησης. Αν και ο αρχηγός του Ολυμπιακού ξεκίνησε μουδιασμένα με δύο λάθη, στη συνέχεια βοήθησε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, το οποίο βρισκόταν συνέχεια σε θέση κυνηγού στο σκορ.

Τα πολλά λάθη, η αστοχία στα σουτ και η χαλαρή άμυνα δεν επέτρεπαν στους παίκτες του Τρινκιέρι να διατηρήσουν τη διαφορά που είχαν “χτίσει” (16-10). Ο Κόπονεν είχε πάρει το όπλο του στα τέλη της πρώτης περιόδου και με οκτώ σερί πόντους κράτησε την ομάδα του κοντά στο σκορ (23-22).

Η ελληνική άμυνα βελτιώθηκε στις αρχές της 2ης περιόδου, κρατώντας τους Φινλανδούς χωρίς πόντο για περίπου πέντε λεπτά. Ωστόσο η Εθνική μας δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί αυτό το κακό διάστημα της αντιπάλου της, καθώς η αστοχία κοντά και μακριά από το καλάθι, συνεχίστηκε.

Οι Σκανδιναβοί προσάρμοσαν την άμυνα τους στα πλέι μέικερ της Εθνικής μας και ειδικά στον Ζήση, ο οποίος ήταν ο πιο “ζεστός” παίκτης μας επιθετικά και εκμεταλλευόμενοι την ευστοχία από την περιφέρεια, κατάφεραν να κλείσουν το πρώτο ημίχρονο έχοντας το προβάδισμα (35-37).   

Όπως με την Ιταλία, έτσι και με τη Φινλανδία το τρίτο δεκάλεπτο ήταν καταστροφικό για την Εθνική μας, η οποία πέτυχε τον πρώτο της πόντο μετά από τρία λεπτά. Οι βολές ήταν η… δίοδος προς το αντίπαλο καλάθι, αφού οι επιλογές στην επίθεση ήταν τραγικές. Ο Κόπονεν και ο Κοτί έκαναν ό,τι ήθελαν την ελληνική άμυνα και έβαζαν όπως ήθελαν καλάθι.

Ο Τρινκιέρι είχε ξεχάσει τον Μπουρούση στον πάγκο, χάνοντας έτσι τις μάχες κοντά στο καλάθι, ενώ ο Ιταλός “θυμήθηκε” το Φώτση για πρώτη φορά 7 λεπτά πριν το τέλος και με τη διαφορά να βρίσκεται σε διψήφιο αριθμό πόντων. Ο Ζήσης και ο Σπανούλης προσπάθησαν στα τελευταία λεπτά να “ροκανίσουν” τη διαφορά, αλλά οι Φινλανδοί ήταν εύστοχοι στις βολές και έτσι κατάφεραν να κατακτήσουν εύκολα το ροζ φύλλο αγώνα.

Τα δεκάλεπτα: 23-22, 35-36, 47-57, 77-86

ΕΛΛΑΔΑ (Αντρέα Τρινκιέρι): Σλούκας 4, Μπουρούσης 6, Ζήσης 19 (3), Σπανούλης 17, Περπέρογλου 4, Φώτσης, Παπανικολάου 2, Μαυροκεφαλίδης 10, Καϊμακόγλου 6, Μπράμος 4 (1), Πρίντεζης 5.
ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ (Χένρικ Ντέτμαν): Κοϊβίστο 7 (1), Νίκιλα, Μούρινεν 15, Χαφ 13 (1), Λι 4, Σαλίν 1, Κότι 14, Κόπονεν 29 (5), Χαάνπαα 1, Μότολα, Αχόνεν 2.