Το Run Greece κάθε χρόνο μεγαλώνει και φέτος για πρώτη φορά στα πέντε χρόνια της ιστορίας του αποκτά τελικό με 140 δρομείς να τρέχουν στον 35ο ΑΜΑ εκπροσωπώντας τις πόλεις τους.

Το Run Greece κάθε χρόνο μεγαλώνει και φέτος για πρώτη φορά στα πέντε χρόνια της ιστορίας του αποκτά τελικό με 140 δρομείς να τρέχουν στον 35ο ΑΜΑ εκπροσωπώντας τις πόλεις τους.

Πέρα από τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, χρόνο με το χρόνο μεγαλώνει και το Run Greece. Στην πέμπτη του χρονιά η “παρέα” των πόλεων που φιλοξενεί τους αγώνες μεγάλωσε κατά μία με τη Ρόδο να μπαίνει και εκείνη στο “παιχνίδι”, ενώ φέτος για πρώτη φορά θα έχουμε και τελικό!

Η φετινή γιορτή του Run Greece ξεκίνησε από τη Λάρισα (26/3), ακολούθησαν το Ηράκλειο (30/4), η Καστοριά (14/5), τα Ιωάννινα (21/5), η Αλεξανδρούπολη (24/9) και αμέσως μετά τον αγώνα της Ρόδου (1/10) με τη σειρά να ολοκληρώνεται στην Πάτρα (8/10).

Για μία ακόμη χρονιά χιλιάδες δρομείς έτρεξαν σε όλες τις πόλεις και μεγαλώνοντας το ανθρώπινο ποτάμι των δρομέων. Σχεδόν 15.000 δρομείς συμμετείχαν σε όλους τους αγώνες χωρίς να συνυπολογιστούν οι αγώνες των παιδιών που ανεβάζουν κατά πολυ τις συμμετοχές.

Ο τρόπος διεξαγωγής του τελικού

Ο τελικός του Run Greece ERGO εντάσσεται στο πλαίσιο του 35ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας, όπου και θα διεξαχθεί αγώνας 3χλμ στον οποίος θα συμμετάσχουν όσοι αθλητές κατάφεραν να πάρουν την πρόκριση από τους προηγούμενους επτά αγώνες.

Κάθε πόλη θα έχει τους δικούς 20 εκπροσώπους (10 άνδρες και 10 γυναίκες) οι οποίοι προέρχονται από όλες τις ηλικιακές κατηγορίες. Συνολικά, στον αγώνα 3χλμ ERGO, ο οποίος θα ξεκινήσει στις 10.25 το πρωί της Κυριακής (12/11), θα αγωνιστούν 140 αθλητές εκπροσωπώντας τόσο τις πόλεις τους στην ομαδική βαθμολογία όσο και τους εαυτούς της στην ατομική.

Οι βαθμοί του/της νικητή-τριας (Ανδρών – Γυναικών), είναι ο αριθμός που μας δίνει το σύνολο των συμμετεχόντων στην γραμμή εκκίνησης (αν στην γραμμή εκκίνησης είναι 70 Άνδρες και 70 Γυναίκες, ο/η πρώτος-τη θα πάρουν 70 βαθμούς). Στη συνέχεια για κάθε επόμενο τερματίσαντα, οι βαθμοί θα μειώνονται κατά 1 (69 βαθμοί για τον/την δεύτερο-η, 68 βαθμοί για τον/την τρίτο-η κ.ο.κ). Το άθροισμα των βαθμών των τερματισάντων κάθε ομάδας Ανδρών και Γυναικών θα είναι το σύνολο των βαθμών για την ομαδική κατάταξη κάθε ομάδας Ανδρών και Γυναικών.

Στον πρώτο νικητή-νικήτρια της Γενικής Κατάταξης Ανδρών και Γυναικών θα απονεμηθούν κύπελλο-μετάλλιο και δίπλωμα, στον δεύτερο-δεύτερη μετάλλιο και δίπλωμα και στον τρίτο-τρίτη μετάλλιο και δίπλωμα. Σε όλους τους συμμετέχοντες θα απονεμηθεί αναμνηστικό μετάλλιο.

ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

Ο 35ος ΑΜΑ σας πάει στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Έχετε αριθμό συμμετοχής στον 35ο Μαραθώνιο της Αθήνας τον Αυθεντικό; Έχετε δωρεάν ξενάγηση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Το μεγαλύτερο μουσείο της Ελλάδας κι ένα από τα πλουσιότερα σε έργα αρχαίας ελληνικής τέχνης στον κόσμο γιορτάζει τη διεξαγωγή του 35ου Μαραθωνίου της Αθήνας με τον δικό του, ξεχωριστό, τρόπο.

Προσκαλεί τους δρομείς που θα δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στα 42.195 χλμ να κάνουν μία από τις τελευταίες «προπονήσεις» τους ανάμεσα στα εκθέματα της περιοδικής έκθεσης «Οδύσσειες», με την οποία το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο γιορτάζει φέτος τα 150 χρόνια από την ημέρα που θεμελιώθηκε.

Μέσα από 190 αντικείμενα οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το μακρύ χρονικό του δοκιμαζόμενου ανθρώπου, το περιπετειώδες ταξίδι του στον χρόνο, προκειμένου να τιθασέψει το περιβάλλον, να γνωρίσει νέους τόπους, να πλουτίσει τους ορίζοντες του, να δημιουργήσει πολιτείες ευνομούμενες και να αντιπαλέψει τη φθαρτότητα της ύπαρξης του με τη βοήθεια του έρωτα και της δημιουργικής πράξης.

Οι ξεναγήσεις έχουν οριστεί για την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου στις 11.00 (αγγλικά) και στις 15.00 (ελληνικά) και για την Τρίτη 14 Νοεμβρίου στις 15.00 (αγγλικά).

Η ελεύθερη είσοδος στην περιήγηση εξασφαλίζεται με την επίδειξη του αριθμού συμμετοχής στον 35ο Μαραθώνιο της Αθήνας και είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στα τηλέφωνα: 213214 4856, 213214 4858.

Οι ομάδες δεν θα υπερβαίνουν τα 30 άτομα.

Διεύθυνση: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44, Αθήνα 10682 
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα 13:00-20:00, Τρίτη-Κυριακή 09:00-16:00

Η μάχη των κορυφαίων για την επικράτηση στον 35ο Μαραθώνιο Αθήνας

Την δυνατότητα να τα …βάλουν με την ιστορικότερη και ίσως δυσκολότερη διαδρομή μαραθωνίου στον κόσμο, θα έχουν αρκετοί δρομείς από το εξωτερικό.

Ο 35ος Αυθεντικός Μαραθώνιος, της Αθήνας (12/11) θα είναι η ευκαιρία για μια σειρά από αξιόλογους μαραθωνοδρόμους να κυνηγήσουν μια καλή επίδοση και το σημαντικότερο, να τερματίσουν νικητές στο Παναθηναϊκό στάδιο. Η δυσκολία της αυθεντικής διαδρομής δεν αφήνει πολλά περιθώρια για μεγάλες επιδόσεις, ωστόσο ωθεί τους δρομείς στο κυνήγι της νίκης, που θα τους δώσει μια θέση στην ιστορία της διοργάνωσης.

Ο Μίλτον Ρότιτς θα κάνει φέτος τον πρώτο του αγώνα στην αυθεντική διαδρομή. Ο Κενυάτης έχει ατομικό ρεκόρ 2.08.55 από το 2013 και στην Αθήνα θα επιδιώξει μια καλή επίδοση. Στην Αθήνα θα είναι και ο Αμπντελκρίμ Μπούμπκερ (Μαρόκο), προκειμένου να επαναλάβει το θρίαμβο του 2011, όταν τερμάτισε πρώτος σε 2.11.39. Ο συμπατριώτης του Χαμίς Μπακάρι θα επιδιώξει μια θέση στην πρώτη τριάδα, ενώ με αξιώσεις θα πάρει μέρος στον αγώνα και ο Τζο Μπιβότ, που είναι ο δρομέας με την καλύτερη επίδοση (2.07.13), ανάμεσα σε αυτούς που έχουν κλείσει να πάρουν μέρος στον αγώνα.

Ανάμεσα στα φαβορί θα πρέπει να υπολογίζουμε ακόμα δύο δρομείς, τον Τσάλα Νταμέσα και τον Σαμουέλ Καλακέι. Ο πρώτος επικράτησε στον Μαθαρώνιο της Γουνσάν (Νότια Κορά) με 2.11.45, ενώ ο Κενυάτης, Καλακέι, έχει ως καλύτερο χρόνο το 2.11.47 που έκανε στη Μετς της Γαλλίας πέρσι. Φέτος, ο Καλακέι έχει 2:12.36 που έκανε στον Μαραθώνιο της Στοκχόλμης.

Κάτι από 2016 θα θυμίσει ο αγώνας των γυναικών, καθώς παρούσες στη γραμμή εκκίνησης στον Μαραθώνα θα είναι οι δύο του περσινού αγώνα. Η Νάνσι Αρουσέι (Κένυα) ήρθε στην Αθήνα πρώτη φορά πέρυσι και κατάφερε να τα βγάλει πέρα τόσο με τις αντιπάλους της, όσο και με την απαιτητική διαδρομή. Η 31χρονη διένυσε την απόσταση σε 2:38:13 και άφησε στη δεύτερη θέση την Αλγερινή Κενζά Νταχμανί. Οι δύο τους μαζί με την Τζεμίλα Σούρε(Αιθιοπία) και την Άλις Κίμπορ (Κένυα) θα διεκδικήσουν τις πρώτες θέσεις. Μάλιστα η Σούρε με 2.31.50 από τον περασμένο Μάρτιο είναι η αθλήτρια με την καλύτερη επίδοση και δικαιωματικά υποψήφια για την πρώτη θέση.

Τον δεύτερο μαραθώνιο της ζωής της θα κάνει στην Αθήνα η 19χρονη Μπεντατού Χίρπα, που πριν δύο χρόνια ήταν νικήτρια στα 1.500 μ. στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κ18 στο Κάλι. Η αθλήτρια από την Αιθιοπία, στην πρώτη της απόπειρα στο αγώνισμα, τον Απρίλιο στην Μαδρίτη, σημείωσε 2 ώρες 34.47 και άφησε υποσχέσεις για τη συνέχεια.

Το ιστορικό υπόβαθρο του αγώνα προσελκύει κάθε χρόνο ολοένα και περισσότερους δρομείς στον Μαραθώνιο της Αθήνας. Οι 18.500 δρομείς που θα τρέξουν τη διαδρομή των 42.195 χιλιομέτρων αποτελεί ρεκόρ για τη διοργάνωση. Ένας αριθμός αυξημένος κατά 1.000 άτομα σε σχέση με πέρσι και παράλληλα ο μέγιστος που μπορεί να φιλοξενήσει ο αγώνας με τις τωρινές του εγκαταστάσεις. Πέρα από αυτό 8.500 δρομείς προερχόμενοι από περισσότερες από 100 χώρες θα έρθουν στην Αθήνα για να τρέξουν σε όλες τις διαδρομές. Επιπρόσθετα, ο Μαραθώνιος της Αθήνας είναι αναγνωρισμένος από όλους τους φίλους του αθλητισμού και χαίρει της εκτίμησης όλου του κόσμου.

Ρεκόρ διαδρομής 
Άνδρες: 2.10.37 Felix Kandie (KEN) 9/11/2014 32ος AMA 
Γυναίκες: 2.26.20 Μιζούκι Νογκούτσι (Ιαπωνία) 22/8/2004 Ολυμπιακοί Αγώνες

Ρεκόρ Αγώνων 
Άνδρες: 2.10.37 Felix Kandie (KEN) 9/11/2014 32ος AMA 
Γυναίκες: 2.31.06 Rasa Drazdauskaite (LTU) 30/10/2010 28ος AMA

Αναδρομή. 9 ημέρες μέχρι την εκκίνηση του 35ου Α.Μ.Α.

Με την ευκαιρία της 35χρονης πορείας του Αυθεντικού Μαραθωνίου Αθηνών, σας παρουσιάζουμε για τις επόμενες ημέρες σε αντίστροφη μέτρηση, κάθε μέρα και μια χρονιά, την ιστορική διαδρομή του, μέχρι την εκκίνηση του φετινού 35ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας στις 12 Νοεμβρίου.

O 27ος Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009.

Νικητές αναδείχθηκαν ο Κενυάτης Josephat Kipkurui με 2:13:44 και η Γαπωνέζα Akemi Ozaki με 2:39:56. «Πραγματικά ήταν από τους πιο δύσκολους αγώνες που έχω τρέξει», είπε μεταξύ άλλων ο Kipkurui, ενώ η Ozaki δήλωσε συγκινημένη που έτρεξε για πρώτη φορά την κλασική διαδρομή.

Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, νικητές ήταν ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος με 2:26:27 και, για έβδομη φορά, η Γεωργία Αμπατζίδου, με 2:44:28.

Με πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες διεξήχθη ο 27ος Μαραθώιος. Στα πρώτα χιλιόμετρα της διαδρομής έβρεχε καταρρακτωδώς ενώ στη συνέχεια είχε ηλιοφάνεια. Ομως ο υγρός Νοτιάς και με θερμοκρασία 16 βαθμών δυσκόλεψε τους δρομείς.

Πολλοί δρομείς τονίζουν μετά τον τερματισμό τους την μοναδικότητα της ιστορικής διαδρομής αλλά και την θετική αύρα του Καλλιμάρμαρου Σταδίου στο οποίο, όπως τονίζουν, όταν μπαίνεις ξεχνάς την κούραση…

(Τα στοιχεία αντλήθηκαν από το βιβλίο του Μπάμπη Ζαννιά «42.195 μ. σε 30 χρόνια», εκδόσεις Βογιατζή, Αθήνα 2014).