Ήττα με 3-1 από την Εσθονία το απόγευμα εκμηδένισε πια όλες τις ελπίδες της εθνικής κορασίδων να φτάσει στην άνοδο στην Α’ κατηγορία του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος επιτραπέζιας αντισφαίρισης.

Ήττα με 3-1 από την Εσθονία το απόγευμα εκμηδένισε πια όλες τις ελπίδες της εθνικής κορασίδων να φτάσει στην άνοδο στην Α’ κατηγορία του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος επιτραπέζιας αντισφαίρισης. 

Συνεπείς με το καλό αγωνιστικό πρόσωπο, που έχουν δείξει από την αρχή στην Μπρατισλάβα, οι αθλήτριες κατέβαλλαν μεγάλη προσπάθεια και στο πολύ κρίσιμο ματς για τις θέσεις 17-24. Άξιζαν κάτι καλύτερο, όμως υστέρησαν στις λεπτομέρειες και γνώρισαν την καταδικαστική δεύτερη σημερινή ήττα ύστερα από το 2-3 απέναντι στην Ουκρανία. Πάντως, η θετική πορεία δεν αναιρείται για τα κορίτσια, που είχαν επισημάνει ότι ήταν πάρα πολύ δύσκολο να βρεθούν στην κορυφαία κατηγορία. Αύριο στις 10:00 ώρα Ελλάδας αντιμετωπίζουν την Πορτογαλία για τις θέσεις 21-24. 

Οι παίδες γνώρισαν φυσιολογικά την πρώτη ήττα στη διοργάνωση και ήταν με 3-1 από τη σημερινή πρωταθλήτρια Ευρώπης και νούμερο 2 του αγωνίσματος φέτος, Γαλλία. Φυσικά συνεχίζουν με το ίδιο ακμαίο ηθικό, αφού έκαναν νέα πολύ καλή εμφάνιση κι έχουν τρεις ακόμα ευκαιρίες να φτάσουν στον στόχο της ανόδου στην Α’ κατηγορία. Συνεχίζουν για τις θέσεις 9-16 και αύριο στις 12:00 ώρα Ελλάδας θέλουν την καθοριστική νίκη με αντίπαλο τη Λευκορωσία, που επίσης προέρχεται από τη Β’ κατηγορία. Εξάλλου, η εθνική νεανίδων, που αγωνίζεται για τις θέσεις 25-32, άρχισε τα παιχνίδια της στο γκρουπ Ρ. Αντιμετώπισε δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ώρες τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη και τη νίκησε ξανά με 3-0.    

Στην αναμέτρηση των κορασίδων με την Εσθονία (που μετέδωσε ζωντανά από το τραπέζι 1 το διαδικτυακό laola1.tv) ο Κωνσταντίνος Κωστόπουλος άλλαξε το βασικό δίδυμο κι έβαλε στη θέση της Ελισάβετ Τέρπου την Αγγελίνα Δεβελέκου, που επίσης είχε δείξει αγωνιστική ετοιμότητα. Την τοποθέτησε μάλιστα, στη θέση 1, αλλά δεν του βγήκε η κίνηση τακτικής. Η αθλήτρια από την Πεύκη γνώρισε δύο οριακές ήττες παρά την πολύ καλή προσπάθεια. Στην πρώτη περίπτωση είχε τέσσερις ευκαιρίες να κάνει το 1-1 και τελικά αυτή η ήττα έπαιξε μεγάλο ρόλο στην έκβαση του αγώνα.
Στον εναρκτήριο αγώνα η Φίσερ αντιμετώπισε την Αλεξάνδρα Κουπρίκοβα, αθλήτρια με αμυντικό στυλ παιχνιδιού, που θα είναι και παρτενέρ της Δεβελέκου στο διπλό. Η δευτεραθλήτρια Ελλάδας του απλού κορασίδων προσπάθησε να παίξει με υπομονή και χωρίς συνεχείς επιθέσεις στα ράλι, όμως η αντίπαλός της ήταν σταθερή και επικράτησε με 3-0. Σε γενικές γραμμές η Φίσερ πλήρωσε λάθη στα κρίσιμα σημεία, ενώ δεν μπορούσε να γίνει πολύ πιεστική με τα forehand spin.

Στο δεύτερο επί μέρους παιχνίδι η Αγγελίνα Δεβελέκου τα έδωσε όλα απέναντι στη Σοφία Γκεροσκάγια για να ισοφαρίσει το σκορ των ομάδων. Το ότι δεν το κατάφερε τελικά, οφείλεται πραγματικά σε λυπηρή συγκυρία, καθώς στο 4ο σετ είχε τέσσερα ματς μπολ! Στο 10-6 έχασε τον πόντο και ο Κωστόπουλος πήρε τάιμ άουτ. Στην επιστροφή στο τραπέζι τα πράγματα εξελίχτηκαν χειρότερα και η Εσθονή έκανε το 2-2 με πέντε ακόμα πόντους. Η Δεβελέκου, που γενικά ήλεγχε τον αγώνα και είχε προβλήματα μόνο στην υποδοχή των σερβίς, συνέχισε με ψυχή και θετική σκέψη και προηγήθηκε 8-6 στο καθοριστικό 5ο σετ. Κι εκεί όμως, δέχτηκε την ανατροπή με νέο σερί πόντων από την Γκεροσκάγια, η οποία παίζει κοντά στο τραπέζι και βασίζεται κυρίως στις κόντρες και το μπλοκ.  

Στο διπλό αγωνίστηκαν και αυτή τη φορά οι πρωταθλήτριες Ελλάδας του αγωνίσματος Ελισάβετ Τέρπου και Έλλη Φίσερ. Αναμετρήθηκαν με τις διαφορετικού στυλ Κουπρίκοβα/Γκερόσκαγια, είχαν τις λύσεις και απέδειξαν πόσο ποιοτικό δίδυμο συγκροτούν. Μπήκαν δυνατά και πήραν το 1ο σετ, ενώ στο 3ο χρειάστηκε να κάνουν ανατροπή από 4-8. Στο ισορροπημένο 4ο σετ άρχισαν καλύτερα, εκμεταλλεύτηκαν και λάθη των αντιπάλων και έφτασαν οριακά στο τελικό 3-1.

Η Δεβελέκου ξαναμπήκε στον αγωνιστικό χώρο για ν’ αντιμετωπίσει την Κουπρίκοβα. Είχε τις πιθανότητες σε βάρος της διότι έπρεπε να βρει διεξόδους απέναντι σε άμυνα, που δεν είναι το δυνατό της σημείο (βασικά τη χαρακτηρίζει το γρήγορο παιχνίδι κοντά στο τραπέζι). Κατάφερε ν’ αντισταθμίσει τα μειονεκτήματά της (στηριζόμενη πολύ και στο σερβίς), ν’ αντιδράσει όταν βρέθηκε πίσω με 0-2 σετ, αλλά οι δυσκολίες στο φάλτσο-άφαλτσο φάνηκαν και στο τέλος λύγισε με 3-2.

Αναλυτικά η εξέλιξη του αγώνα Εσθονία-Ελλάδα 3-1:

Αλεξάνδρα Κουπρίκοβα-Έλλη Φίσερ 3-0 (11-8, 11-6, 11-9)

Σοφία Γκερόσκαγια-Αγγελίνα Δεβελέκου 3-2 (5-11, 12-10, 8-11, 12-10, 11-8)

Κουπρίκοβα/Γκερόσκαγια-Ελισάβετ Τέρπου/Φίσερ 1-3 (6-11, 11-8, 9-11, 9-11)

Κουπρίκοβα-Δεβελέκου 3-2 (11-2, 11-9, 7-11, 7-11, 11-3)

Πιο αργά το απόγευμα η εθνική νέων  είχε τη δυσκολότερη αποστολή έως τώρα με αντίπαλο τη Γαλλία, την πιο παραγωγική ευρωπαϊκή χώρα της τελευταίας 10ετίας στις μικρές ηλικίες. Ο αγώνας (που είχε live scoring από τους διοργανωτές μέχρι που παρουσιάστηκε πρόβλημα μετά το τρίτο παιχνίδι) ήταν παράλληλα τεστ για την εθνική μας, που πήρε καλό βαθμό άσχετα αν έχασε 3-1. 

Πρώτα γιατί πραγματοποίησε συνολικά πολύ αξιόλογη εμφάνιση. Δεύτερον γιατί κατέγραψε θετικό αποτέλεσμα με τον Γιάννη Σγουρόπουλο. Τρίτον γιατί έγειρε αξιώσεις στο διπλό και μπορούσε με νίκη να γίνει ακόμα πιο ανταγωνιστική κόντρα στους πανίσχυρους Γάλλους, που χρησιμοποίησαν τέσσερις παίκτες στη σημερινή συνάντηση.

Στο εναρκτήριο ματς ο Σγουρόπουλος (νούμερο 11 στην ευρωπαϊκή κατάταξη των παίδων) φανέρωσε άμεσα τις διαθέσεις του κόντρα στον Λιλιάν Μπαρντέ (Νο 13) όταν προηγήθηκε 6-0. Αργότερα κατέκτησε τα δύο πρώτα σετ και παρότι δέχτηκε με οριακή διαφορά την ισοφάριση έδειξε χαρακτήρα και στο 5ο σετ.

Στο δεύτερο παιχνίδι ο Βασίλης Αντωνιάδης δεν μπορούσε ν’ απειλήσει το Νο 2 της Ευρώπης, τον Ιρβίν Μπερτρά, αλλά στο διπλό με συμπαίκτη τον Σγουρόπουλο τα πήγε καταπληκτικά εναντίον των Ρολάν και Νοντρές. Έγινε πολύ γερή αναμέτρηση και το ελληνικό δίδυμο κάμφθηκε με διαφορά δύο πόντων στο 5ο σετ. Μπορεί να ειπωθεί όμως, ότι «πέταξε» σημαντική ευκαιρία, καθώς στην αλλαγή των πλευρών προηγήθηκε 5-3 και μετά 7-3… Στη συνέχεια ο Σγουρόπουλος δεν μπόρεσε να κάνει την υπέρβαση απέναντι στον Μπερτρά και αυτή ήταν η πρώτη του ήττα στη Σλοβακία. Στην πρώτη φάση της διοργάνωσης η Γαλλία είχε πάρει αήττητη την 1η θέση στο γκρουπ Β.

Αναλυτικά η εξέλιξη του αγώνα Ελλάδα-Γαλλία 1-3:

Γιάννης Σγουρόπουλος-Λίλιαν Μπαρντέ 3-2 (11-7, 11-9, 9-11, 9-11, 11-6)

Βασίλης Αντωνιάδης-Ιρβίν Μπερτρά 0-3 (3-11, 5-11, 3-11)

Αντωνιάδης/Σγουρόπουλος-Τζουλ Ρολάν/Λέο Ντε Νοντρές 2-3 (11-5, 2-11, 7-11, 12-10, 9-11)

Σγουρόπουλος-Μπερτρά 0-3 (8-11, 8-11, 7-11)

Η Λευκορωσία, επόμενη αντίπαλος της Ελλάδας, έχασε την ίδια ώρα πολύ δύσκολα 3-2 από την Πολωνία. Στα γκρουπ είχε καταλάβει την 1η θέση στο γκρουπ J με τρεις νίκες σε ισάριθμα ματς. Ακολούθως στα πλέι οφ είχε νικήσει 3-1 το Βέλγιο.

Η εθνική νεανίδων δεν είχε σοβαρή αντίσταση από τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη στο πρώτο ματς για το γκρουπ Ρ κι επιβλήθηκε, όπως και χτες με 3-0. Σε σχέση με το Σάββατο έπαιξε η Ιφιγένεια Ισαμπάλογλου κι έμεινε στον πάγκο η Ελένη Σοφρά. Αύριο το ελληνικό συγκρότημα αντιμετωπίζει τη Λιθουανία (10:00) και τη Λετονία (16:00) και την Τρίτη τη Δανία (10:00).

Αναλυτικά η εξέλιξη του αγώνα Ελλάδα-Βοσνία/Ερζεγοβίνη 3-0:

Ιφιγένεια Ισαμπάλογλου-Νέντζμα Μούλαλιτς 3-1 (8-11, 11-8, 12-10, 11-3)

Γεωργία Χατζηλυγερούδη-Έλντα Έχιτς 3-0 (11-9, 11-7, 11-6)

Παναγιώτα Ανδριανού-Άλγια Σάλκιτς 3-0 (13-11, 14-12, 11-6)