Ο Παναγιώτης Γκιώνης έφτασε στον βασικό του στόχο στο World Tour του Βερολίνου.

Ο Παναγιώτης Γκιώνης έφτασε στον βασικό του στόχο στο World Tour του Βερολίνου. Το απόγευμα της Πέμπτης πήρε την πρόκριση για το κυρίως ταμπλό του απλού ανδρών, κάτι που μόνο εύκολο δεν ήταν με βάση το νοκ άουτ σύστημα των προκριματικών και το κορυφαίο αγωνιστικό επίπεδο της διοργάνωσης. Πέτυχε τρεις νίκες με καθοριστική αυτή επί του συμπαίκτη του στην Μπορούσια Ντίσελντορφ Πάτρικ Φρανζίσκα, βρέθηκε στις 16 προνομιούχες θέσεις και θα έχει και βαθμολογικό όφελος στην παγκόσμια κατάταξη. Η κλήρωση στον 1ο γύρο του αγωνίσματος (σ.σ. των «32») δεν τον ευνόησε, αλλά μπορεί να προσπαθήσει για το καλύτερο παίζοντας ελεύθερα. Το βράδυ της Παρασκευής αντιμετωπίζει τον σπουδαίο Κινέζο Ζανγκ Τζικέ, «χρυσό» Ολυμπιονίκη και παγκόσμιο πρωταθλητή. Ο αγώνας αρχίζει στις 20:30 ώρα Ελλάδας (19:30 τοπική), γίνεται στο τραπέζι 1 και οι φίλοι της επιτραπέζιας αντισφαίρισης μπορούν να τον παρακολουθήσουν στο διαδίκτυο από την απευθείας μετάδοση του itTV.com. O Κώστας Παπαγεωργίου, που επίσης είχε θετική πορεία με δύο νίκες στα προκριματικά, αποκλείστηκε φυσιολογικά στον 3ο προκριματικό γύρο από τον Ιάπωνα Γιούτο Μουραμάτσου.  

Την Πέμπτη, η συνέχεια στο αγωνιστικό πρόγραμμα δόθηκε το μεσημέρι για τους αθλητές του Κώστα Βατσακλή (κι ενώ ο Καλλίνικος Κρεάνγκα θυμίζουμε ότι αποκλείστηκε την Τετάρτη στον 2ο προκριματικό γύρο). Για τον γύρο των «64» ο Γκιώνης (νούμερο 24 σήμερα στο διεθνές ranking list) συνάντησε τον εξελίξιμο Πορτογάλο Ζοάο Ζεράλδο (Νο 83), που ήταν αναπληρωματικός το 2014 στην ανάδειξη της Πορτογαλίας σε πρωταθλήτρια Ευρώπης και στη συνέχεια πήρε μέρος και στο Παγκόσμιο Κύπελλο εθνικών ομάδων. Ο Έλληνας άσος δέχτηκε μεγάλη πίεση, αλλά τελικά επιβεβαίωσε τα προγνωστικά με 4-1 σετ (12-10, 9-11, 11-7, 11-3, 11-8).

Ο Παπαγεωργίου (Νο 138) τέθηκε αντιμέτωπος με τον εξαιρετικό αμυντικό Γιούτο Μουραμάτσου (Νο 47). Με την πολύ μεγάλη νίκη στους «128» κόντρα στον παγκόσμιο πρωταθλητή του διπλού ανδρών το 2013 Τσεν Τσίεν Αν, είχε ήδη πετύχει στην αποστολή του, οπότε επιζητούσε βασικά να γίνει ανταγωνιστικός με μία ακόμα αξιόλογη εμφάνιση. Το κατάφερε εν μέρει, καθώς ο Ιάπωνας ήταν το φαβορί και το έδειξε και στην πράξη με σκορ 4-0 (5-11, 9-11, 4-11, 8-11).

Στον 4ο προκριματικό γύρο (σ.σ. των «32») κρίνονταν οι προκρίσεις και για τον Γκιώνη ήταν δεδομένο ότι θα έδινε ντέρμπι με τον πρωταθλητή Ευρώπης του 2013 στο ομαδικό ανδρών. Γνωρίζει άριστα ο ένας τον άλλον από τις κοινές προπονήσεις δύο ετών στην Μπορούσια, ενώ ο Φρανζίσκα (Νο 41 σήμερα στον κόσμο) είχε …ζεσταθεί, νωρίτερα την Πέμπτη, απέναντι στην άμυνα, όταν αντιμετώπισε τον Ούγγρο Άνταμ Πατάντιους και τον απέκλεισε με 4-1. Πράγματι ο αγώνας είχε αμφίρροπη εξέλιξη από την αρχή μέχρι το τέλος ώσπου ο Γκιώνης πανηγύρισε τη νίκη με 4-2 δείχνοντας μεγαλύτερη προσοχή και αποφασιστικότητα στις κρίσιμες στιγμές. Είναι χαρακτηριστικό ότι πήρε και τα 4 σετ με σκορ 11-9, ενώ κανένα δεν έληξε με διαφορά μεγαλύτερη των 3 πόντων (11-9, 8-11, 11-9, 9-11, 11-9, 11-9)! Κρίσιμα ήταν δύο σημεία του ματς. Αρχικά στο 3ο σετ όταν μετά τα μέσα ο 36χρονος πρωταθλητής μας ξέφυγε με 8-4 και το αξιοποίησε και αργότερα στο 5ο σετ όταν ο Γερμανός είχε σταθερή διαφορά δύο πόντων και στο 7-9 ο Γκιώνης πήρε 4 πόντους σερί και προηγήθηκε πάλι 3-2…οι δύο αθλητές κοντραρίστηκαν πρώτη φορά σε τέτοια διοργάνωση, ενώ θυμίζουμε ότι ήταν αντίπαλοι το 2013 στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Σβέσατ, στον ιστορικό τελικό της εθνικής μας ομάδας με τη Γερμανία.

Τα 16 φαβορί του αγωνίσματος περίμεναν τους ισάριθμους προκριθέντες από τα προκριματικά για να σχηματιστεί το κυρίως ταμπλό των «32». Ο Έλληνας πρωταθλητής, όπως και όλοι όσοι πέρασαν την αρχική διαδικασία, θα κληρωνόταν αναγκαστικά με αθλητή από τα seeding 1-16 και τελικά συναντά έναν εκ των κορυφαίων του κόσμου! Ο Ζανγκ Τζικέ, 3ο φαβορί των αγώνων, είναι σήμερα Παγκόσμιος πρωταθλητής στο διπλό και στο ομαδικό ανδρών και νούμερο 5 της διεθνούς κατάταξης. Το 2011 πήρε τον παγκόσμιο τίτλο στο απλό ανδρών, το 2013 το επανέλαβε, ενδιάμεσα κατέκτησε δύο χρυσά μετάλλια (ομαδικό, απλό) στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, ενώ έχει αναδειχτεί και νικητής του ατομικού Παγκοσμίου Κυπέλλου δύο φορές (2011, 2014)! Μ’ ένα ακόμα ματς κόντρα σε τοπ εκπρόσωπο από την παντοδύναμη στο άθλημα Κίνα, ο Γκιώνης θα μετρήσει δυνάμεις και χωρίς άγχος θα προσπαθήσει να πάρει ό,τι μπορεί περισσότερο.  

Εν κατακλείδι και για να τονιστεί πόσο δύσκολη υπόθεση ήταν τα νοκ άουτ προκριματικά στη Γερμανία, αρκεί να σημειωθεί ότι έμειναν έξω από το κυρίως ταμπλό αθλητές από μεγάλες δυνάμεις της επιτραπέζιας αντισφαίρισης (όπως το 2ο φαβορί, ο Ιάπωνας Μαχάρου Γιοσιμούρα), αντίθετα είχαν πρόκριση χώρες, που δεν πρωταγωνιστούν στο άθλημα. Έτσι, συναντάμε αθλητή από τη Νιγηρία (Κουάντρι Αρούνα), τη Δανία (Τζόναθαν Γκροθ), το Κατάρ (Λι Πινγκ) και την Αίγυπτο (Ομάρ Ασάρ), ενώ έχει δύο εκπροσώπους η Κροατία με τον Αντρέι Γκάσινα και τον Φράνε Κόγιτς!