Η ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση χαμογελά πλατιά για τις νέες διεθνείς επιτυχίες σε επίπεδο γυναικών στις μικρές ηλικίες. Στο όπεν της Αιγύπτου , που είναι ενταγμένο στο World Junior Circuit της παγκόσμιας ομοσπονδίας (I.T.T.F.), η νεάνιδα Ελισάβετ Τέρπου και η κορασίδα Μαλαματένια Παπαδημητρίου κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο ομαδικό. Η Τέρπου αγωνίστηκε με τη μικτή Τσεχίας-Ρωσίας-Ελλάδας. Η Παπαδημητρίου μαζί με μία ακόμα αθλήτρια σχημάτισαν τη μικτή Ελλάδας-Αιγύπτου. Και οι δύο ομάδες ήταν νούμερο 1 φαβορί στο ομαδικό νεανίδων και κορασίδων κι έφτασαν στην πρωτιά νικώντας στον τελικό την Κίνα με 3-1 και την Πολωνία με 3-0 αντίστοιχα! Η κυρίαρχη του αθλήματος Κίνα παρουσιαζεται πάντοτε δυνατή σε όλες τις ηλικίες, η Πολωνία είναι σταθερή αξία στον ευρωπαϊκό χώρο κι αυτό και μόνο μαρτυρά ότι ήταν δύσκολη υπόθεση για τα κορίτσια να φτάσουν στην 1η θέση. Το ετήσιο τουρνουά γίνεται στο πριγκιπάτο του Σαρμ Ελ Σεΐχ και συνεχίζεται από την Παρασκευή με τα ατομικά αγωνίσματα, όπου επίσης κυνηγούν θέσεις στα μετάλλια οι Ελληνίδες πρωταθλήτριες. Στην τεχνική καθοδήγησή τους είναι η Λάουρα Νικουλάε.
Χωρίς πολλές παρουσίες σε τέτοια τουρνουά η 18άχρονη Τέρπου φτάνει στη σημαντικότερη διάκρισή της στο εξωτερικό. Ήδη φαίνεται ότι θα ολοκληρώσει εξαιρετικά το πολύ αποδοτικό 2018 και γενικά την παρουσία της στην κατηγορία των νεανίδων. Η έμπειρη από αγώνες τoυ WJC, Παπαδημητρίου, μετείχε για πέμπτη φορά σε τελικό της σειράς και κατέκτησε το παρθενικό της χρυσό μετάλλιο. Επιπλέον, είναι το πέμπτο μετάλλιό της με συνοδοιπόρο την Αιγύπτια Μπανταγουάι. Να σημειωθεί ακόμα ότι για τη γυναικεία επιτραπέζια αντισφαίριση της χώρας είναι μόλις το δεύτερο τουρνουά στον θεσμό που φέρνει πρωτιά. Πριν από τρία χρόνια, τον Οκτώβριο του 2015, η Έλλη Φίσερ και η Ιωάννα Γερασιμάτου πρώτευσαν στο ομαδικό κορασίδων του σερβικού όπεν.
Η σημερινή μέρα περιλάμβανε για τα ελληνικά χρώματα μόνο το τελικό στάδιο του ομαδικού. Στις νεάνιδες η μικτή Τσεχίας-Ρωσίας-Ελλάδας (με την Τσέχα Μαρτίνα Νοβάκοβα και τη Ρωσίδα Εκατερίνα Ζιρόνοβα ακόμα στη σύνθεση) συνάντησε στον ημιτελικό την Αίγυπτο 1, η οποία είχε πάρει τη 2η θέση στο 2ο γκρουπ. Προηγήθηκε 2-0, δέχτηκε την ισοφάριση και τελικά έφτασε στην τελική επικράτηση με 3-2. Μεγάλη πρωταγωνίστρια ήταν η Τέρπου, που άνοιξε κι έκλεισε το σκορ. Στον πρώτο αγώνα κατέβαλλε τη Γουάντ Ιμπραχίμ με 3-1 σετ και στον τελευταίο τη Μαριάμ Αμπνεταζίζ με 3-0. Στον τελικό ήταν αντίπαλος η Κίνα, η οποία ερχόταν επίσης από αήττητη πορεία. Η πρωταθλήτρια Ελλάδας του απλού νεανίδων έδωσε παιχνίδι, που χαρακτηρίζεται και τεστ όταν απέναντι στέκεται εκπρόσωπος της ασιατικής υπερδύναμης και πήρε ….υψηλό βαθμό με νέα πολύ αξιόλογη εμφάνιση.
Αναλυτικά η εξέλιξη του τελικού Τσεχία/Ρωσία/Ελλάδα-Κίνα 3-1:
Εκατερίνα Ζιρόνοβα-Ζου Μπινγκρού 3-0 (11-8, 11-4, 11-8)
Ελισάβετ Τέρπου-Βανγκ Γιντάν 3-1 (5-11, 11-9, 11-8, 11-9)
Μαρτίνα Νοβάκοβα-Γκονγκ Γιουχούι 0-3 (7-11, 9-11, 10-12)
Ζιρόνοβα-Βανγκ 3-1 (4-11, 11-4, 11-5, 11-5)
Στο ομαδικό κορασίδων η μικτή Ελλάδας-Αιγύπτου είχε προκριθεί χωρίς αγώνα στην 4άδα και περίμενε αντίπαλο. Αντιμετώπισε τελικά την Αίγυπτο 2, που είχε κατακτήσει τη 2η θέση στο 3ο γκρουπ κι έπειτα προχώρησε έναν γύρο και στα νοκ άουτ. Η Παπαδημητρίου με τη Φαρίντα Μπανταγουάι είχαν ξανά σταθερή απόδοση και όπως έκαναν χτες με τις άλλες αντιπροσωπευτικές ομάδες της οικοδέσποινας χώρας έτσι και σήμερα κατάφεραν να φτάσουν στη νίκη με 3-0. Η πρωταθλήτρια Ελλάδας του απλού κορασίδων επιβλήθηκε της Ρόα Ζάκι με 3-0 σετ ενώ στο διπλό με τη Μπανταγουάι έκαμψαν τις Μεναταλάχ Φαρίντ/Ζάκι με 3-1. Αντίπαλος στον τελικό ήταν η Πολωνία, η οποία στον άλλο ημιτελικό είχε αποκλείσει με 3-1 την Αίγυπτο 1, ενώ νωρίτερα είχε μόνο νίκες με 3-0 σετ τέσσερα ματς αρχίζοντας από το 3ο προκριματικό γκρουπ. Στον τελικό όμως, το ελληνοαιγυπτιακό δίδυμο εμφανίστηκε ξεκάθαρα καλύτερο και πήρε τη νίκη με 3-0. Γενικά μάλιστα, δεν έχασε επιμέρους ματς στην πορεία του στο αγώνισμα.
Αναλυτικά η εξέλιξη του τελικού Πολωνία-Ελλάδα/Αίγυπτος 0-3:
Ιλόνα Σβιέρτνια-Φαρίντα Μπανταγουάι 1-3 (5-11, 7-11, 11-7, 8-11)
Εμίλια Σκούμπα-Μαλαματένια Παπαδημητρίου 0-3 (7-11, 5-11, 9-11)
Σβιέρτνια/Σκούμπα-Παπαδημητρίου/Μπανταγουάι 1-3 (6-11, 11-13, 11-8, 8-11)
Από τα γκρουπ του απλού αρχίζουν αύριο το πρωί τα ατομικά αγωνίσματα, μάλιστα οι διοργανωτές έχουν βάλει και την κατηγορία των mini cadet που δεν συνηθίζεται σε αυτά τα τουρνουά. Στο απλό νεανίδων έγιναν 7 προκριματικά γκρουπ και η Τέρπου τέθηκε επικεφαλής στο 4ο με βάση τη θέση της στα seeding. Αντιμετωπίζει την Αιγύπτια Αλάα Γιεχία και την επίσης Αιγύπτια Ραζάν Φαούζι.
Στο απλό κορασίδων σχηματίστηκαν 7 προκριματικοί όμιλοι. Ως νούμερο 1 φαβορί η Παπαδημητρίου μπήκε επικεφαλής στο 1ο γκρουπ και κληρώθηκε κι αυτή με Αιγύπτιες. Συναντά τη Ρόα Ζάκι και τη Νουρ Αμπντελφατάχ.
ΑΥΡΙΟ ΤΑ ΜΑΤΣ ΤΗΣ 3ΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΟΥ ΓΚΙΩΝΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ολοκληρώνεται ο 1ος γύρος των γκρουπ αύριο στο Τσάμπιονς Λιγκ ανδρών κι έχουν δράση και οι ομάδες του Παναγιώτη Γκιώνη και του Γιάννη Σγουρόπουλου. Για την 3η αγωνιστική του 3ου γκρουπ η πολωνική Μπογκόρια αγωνίζεται στη Γαλλία κόντρα στην Ανζέ, την πρώην ομάδα του Γκιώνη. Η αναμέτρηση αρχίζει στις 20:30 ώρα Ελλάδας. Για την αντίστοιχη αγωνιστική του 4ου γκρουπ η σουηδική Έσλοβ του Σγουρόπουλου ταξιδεύει στο μακρινό Όρενμπουργκ, όπου την Παρασκευή στις 15:00 κοντράρεται με την τοπική Φάκελ, την περσινή φιναλίστ του τελικού και 4 φορές κάτοχο του τίτλου. Και οι δύο αγώνες μεταδίδονται ζωντανά από το laola1.tv. Στο λινκ https://www.laola1.tv/en-int/livestream/vaillante-sports-angers-tt-ks-dartom-bogoria-grodzisk-mazowiecki-len αυτός της Ανζέ με την Μπογκόρια και στο λινκ https://www.laola1.tv/en-int/livestream/fakel-gazprom-orenburg-eslovs-ai-btk-len εκείνος της Φάκελ με την Έσλοβ.