Η υπόθεση της Ρωσικής ομοσπονδίας στίβου, στην οποία έχει επιβληθεί απαγόρευση συμμετοχής σε διεθνείς διοργανώσεις από τον Νοέμβριο του 2015, θα βρεθεί ξανά στην ατζέντα των θεμάτων που θα τεθούν υπό συζήτηση στο Συμβούλιο της World Athletics.

Η υπόθεση της Ρωσικής ομοσπονδίας στίβου, στην οποία έχει επιβληθεί απαγόρευση συμμετοχής σε διεθνείς διοργανώσεις από τον Νοέμβριο του 2015, θα βρεθεί ξανά στην ατζέντα των θεμάτων που θα τεθούν υπό συζήτηση στο Συμβούλιο της World Athletics.

Αυτή τη στιγμή, οι αθλητές της χώρας δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε αγώνες.
Στο κρίσιμο ερώτημα: «Θα υπάρξουν Ρώσοι αθλητές στους Ολυμπιακούς του Τόκιο;» θα προσπαθήσει να απαντήσει η διοίκηση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου, που θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης.

Το ντόπινγκ στη Ρωσία «πονοκεφαλιάζει» εδώ και έξι χρόνια την WA, αφού όλα αυτά τα χρόνια είχε… βαλτώσει και δεν υπήρχε αισιοδοξία για την επίλυση του ζητήματος. Όμως, πριν από τρεις εβδομάδες προέκυψε η ελπίδα, με την παρουσίαση από τη Ρωσική Ομοσπονδία (Rusaf) ενός «σχεδίου επανένταξης», που καταρτίστηκε με τη βοήθεια τριών ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων και εγκρίθηκε από την WA, μετά από την θετική εισήγηση της Task Force, της αρμόδιας ομάδας εργασίας που έχει δημιουργηθεί και είναι υπεύθυνη να παρακολουθεί την πρόοδο της χώρας στη μάχη κατά του ντόπινγκ.

Ο οδικός χάρτης που προτάθηκε, προβλέπει κυρίως την αναγνώριση κατακριτέων πράξεων κατά το παρελθόν, τη δημιουργία ενός τμήματος αντι-ντόπινγκ ανεξάρτητο από τη Rusaf, τη χρηματοδότηση ενός μεγαλύτερου αριθμού ελέγχων ντόπινγκ, κυρώσεις κατά όσων εμπλέκονται σε υποθέσεις αναβολικών, ενθάρρυνση για καταγγελίες και μεγαλύτερη συμμετοχή αθλητών στη διαδικασία ελέγχων.
«Αυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν αποτελούν αυτοσκοπό, αλλά την αρχή μιας μακράς πορείας, κατά τη διάρκεια της οποίας η Rusaf θα πρέπει να επιτελέσει εξαιρετικό έργο για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης από τους διεθνείς οργανισμούς» δήλωσε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου, Σεμπάστιαν Κόε.

Επομένως, η άμεση επιστροφή της Ρωσίας στην World Athletics δεν περιλαμβάνεται ακόμη στην ατζέντα των συνεδριάσεων, ωστόσο οι εξελίξεις θεωρήθηκαν αρκετά σοβαρές από το Συμβούλιο για να επιτρέψει την εξέταση της… μοίρας των αθλητών της, οι οποίοι έχουν να μετάσχουν με τη σημαία της χώρας σε μεγάλες διοργανώσεις από το παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Πεκίνο το 2015.

Παρά την τιμωρία της Rusaf, αθλητές της χώρας είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε αγώνες εκτός Ρωσίας ως «ουδέτεροι», υπό αυστηρούς όρους συμμόρφωσης με τους κανόνες κατά του ντόπινγκ. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία διακόπηκε τον Νοέμβριο του 2019, με την Rusaf να κατηγορείται ότι βοήθησε τον άλτη του ύψους, Ντανίλ Λισένκο, «ασημένιο» παγκόσμιο πρωταθλητή το 2017 στο Λονδίνο, να παράσχει ψευδή έγγραφα για να δικαιολογήσει παραβίαση των υποχρεώσεών του να δηλώνει εκ των προτέρων τον τόπο που αθλείται και διαμένει (whereabouts).
Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου στις αρχές Μαρτίου στο Τορούν (Πολωνία), κανείς Ρώσος δεν μπόρεσε να συμμετάσχει.

Εάν ξεκινήσει εκ νέου το πρόγραμμα ANA (συμμετοχή ως ουδέτεροι), ο αριθμός των Ρώσων αθλητών που μπορούν να ταξιδέψουν στο Τόκιο θα πρέπει να περιοριστεί στους δέκα, όπως ανακοίνωσε η World Athletics την 1η Μαρτίου, επιβεβαιώνοντας την απόφαση που ελήφθη τον Μάρτιο του 2020 μετά την «υπόθεση Λισένκο».

Το 2016 μόνο η άλτρια του μήκους, Ντάρια Κλίσινα, κατάφερε να πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, αλλά υπήρχαν 19 Ρώσοι αθλητές στο παγκόσμιο του Λονδίνου το 2017 και 30 στο Παγκόσμιο της Ντόχα, δύο χρόνια αργότερα.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ