Με την ικανοποίηση της πολύ αξιόλογης εμφάνισης μπορεί να μείνει η εθνική μας ομάδα επιτραπέζιας αντισφαίρισης των γυναικών μετά την ήττα με 3-1 από την Ολλανδία για την 3η αγωνιστική των προκριματικών του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Με την ικανοποίηση της πολύ αξιόλογης εμφάνισης μπορεί να μείνει η εθνική μας ομάδα επιτραπέζιας αντισφαίρισης των γυναικών μετά την ήττα με 3-1 από την Ολλανδία για την 3η αγωνιστική των προκριματικών του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Στην αναμέτρηση του 2ου γκρουπ της 1ης κατηγορίας (Championship Division) έδωσε τον καλύτερο εαυτό της και πάλεψε αρκετά την τετράκις πρωταθλήτρια Ευρώπης από το 2008 έως το 2011. Έκανε σαφέστατα καλύτερη εμφάνιση απ’ ό,τι στην πρεμιέρα με τη Ρουμανία πριν από δύο μήνες, έφερε το πρώτο επί μέρους νικηφόρο αποτέλεσμα και σ’ ένα ακόμα ματς, που ουσιαστικά αποτέλεσε γι’ αυτήν τεστ δυνατοτήτων, ανέδειξε πολλά θετικά στοιχεία. Την προσπάθεια των κοριτσιών στην ομοσπονδιακή αίθουσα στήριξαν περισσότεροι από 100 φίλαθλοι. Έπειτα από αυτό το αποτέλεσμα μόνο με θαύμα μπορεί ν’ αποφευχθεί η 3η θέση, που οδηγεί την επόμενη χρονιά στη 2η κατηγορία του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος (Challenge Division), ωστόσο όλοι καταλαβαίνουν ότι αυτή ήταν η φυσιολογική εξέλιξη, καθώς  Ρουμανία και Ολλανδία είναι ανώτερες ομάδες. Ο αγώνας μαγνητοσκοπήθηκε με περιγραφή και ρεπορτάζ από την ιστοσελίδα Sportshero και θ’ αναρτηθεί στο διαδίκτυο.

Το στήσιμο των ομάδων δεν επιφύλαξε εκπλήξεις. Ο ομοσπονδιακός προπονητής Κωνσταντίνος Κωστόπουλος ήλπιζε στο εναρκτήριο ματς σε νίκη της Τόλιου επί της Έρλαντ, η οποία αν ερχόταν θα δημιουργούσε ελπίδες για την έκπληξη και θα προκαλούσε πίεση στο μεγάλο φαβορί. Οι φιλοξενούμενες είχαν την εγγύηση της Λι Τζίε, Κινέζας αθλήτριας με κορυφαίες διακρίσεις στο διεθνές στερέωμα, αλλά στην 3η παίκτρια δεν υπερτερούσαν κι αυτό αποδείχτηκε με τη νίκη της Μαρίας Χριστοφοράκη. Η Τόλιου δεν κατάφερε τελικά να πάει κόντρα στα προγνωστικά, πάντως είχε καλά διαστήματα και μέχρι ένα σημείο διεκδίκησε τη νίκη. Ουσιαστικά εκεί κρίθηκε το παιχνίδι, αλλά από κει και πέρα το ελληνικό συγκρότημα κρατάει το θετικό αποτέλεσμα και την καλή απόδοση της Χριστοφοράκη, την αγωνιστικότητα, το πάθος και το αξιόλογο επίπεδο, που φάνηκαν και στις συναντήσεις με την σπουδαία Λι Τζίε. «Είναι πράγματι θετικά τα συμπεράσματα. Με εξαίρεση τα παιχνίδια απέναντι στην αθλήτρια κινεζικής καταγωγής ήμασταν αρκετά ανταγωνιστικοί. Στην προσπάθειά μας να διεκδικήσουμε κάτι ουσιαστικό μέχρι το τέλος φάνηκε ότι ήταν κλειδί το πρώτο ματς.

Η Έρλαντ όμως, είναι πολύ δυνατή παίκτρια κι έδειξε την αξία της. Εκεί πάντως, σπάσαμε το …ρόδι του πρώτου σετ στη διοργάνωση και αργότερα κάναμε και την πρώτη νίκη με τη Μαρία», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Κωστόπουλος, που πραγματοποίησε το ντεμπούτο του μπροστά στο ελληνικό κοινό και συμπλήρωσε: «Η Μαρία άρχισε άσχημα, αλλά μετά έφερε το ματς στα μέτρα της. Η Γεωργία προσπάθησε πολύ κόντρα στη Λι, χρήσιμη ήταν η εμπειρία και για την Τόλιου, αλλά ήταν πολύ δύσκολο και για τις δύο να πάρουν κάτι από αυτό το ματς.

Σφυγμομέτρηση δυνάμεων και εμπειρίες θα είναι και τα υπόλοιπα δύο παιχνίδια μας στα προκριματικά και θα κοιτάξουμε ν’ αφήσουμε κι εκεί καλές εντυπώσεις». Στον πάγκο της Ολλανδίας ήταν η ξακουστή Έλενα Τιμίνα, που γεννήθηκε το 1969 στη Μόσχα και μέχρι τη δεκαετία του ’90 είχε διεθνείς επιτυχίες με τη Ρωσία. Κορυφαία το χρυσό μετάλλιο στο ομαδικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος το 1994 κι όταν μετοίκησε στην Ολλανδία και πήρε την υπηκοότητα πανηγύρισε διαδοχικούς ανάλογους τίτλους και με αυτή τη χώρα.
  
Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΜΑΤΣ

Το ματς για την ελληνική πλευρά άρχισε η 1η παίκτρια, η Κατερίνα Τόλιου (νούμερο 92 τον Νοέμβριο στην Ευρώπη) και αντιμετώπισε τη σταθερά εξελίξιμη Μπριτ Έρλαντ (Νο 39 στην Ευρώπη και 92 στον κόσμο) από το νούμερο 2 της Ολλανδίας. Η 21χρονη πρωταθλήτριά μας ήξερε ότι έπρεπε να πιάσει το 100% της απόδοσής της για να επικρατήσει της Έρλαντ, όπως είχε κάνει και το 2012 στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων. Παρά την καλή προσπάθεια δεν μπόρεσε να βρει διεξόδους στο σταθερό παιχνίδι της Ολλανδέζας απέναντι στην άμυνα και γνώρισε την ήττα με 3-1 σετ.

Στο 1ο σετ της στοίχισαν ορισμένα λάθη και δύο άτυχες στιγμές για να πάρει η Έρλαντ διαφορά ασφαλείας με 8-4. Στο 2ο σετ η 22άχρονη Ολλανδέζα ήταν έτοιμη και στις επιθέσεις της Τόλιου, πέρασε ορισμένα εξαιρετικά χτυπήματα με καρφί και σπιν και ξέφυγε 10-4. Η Τόλιου μείωσε σε 7-10 και υποχρέωσε την προπονήτρια της Ολλανδίας Έλενα Τιμίνα να πάρει τάιμ άουτ. Το σετ τελείωσε στον επόμενο πόντο με καρφί της Έρλαντ.

Το αμφίρροπο 3ο σετ ήταν το καλύτερο της Ελληνίδας αθλήτριας. Προηγήθηκε πρώτη φορά με 6-5, αργότερα με 8-7 και απέκτησε σετ μπολ. Είδε την Έρλαντ ν’ αντιδρά με δύο σερί πόντους, αλλά έσωσε ματς μπολ και επικράτησε με 13-11. Πήρε πόντους και από την επίθεση με το forehand και δίνοντας φάλτσο-άφαλτσο. Μπήκε στο 4ο σετ με καλύτερη ψυχολογία, βρέθηκε μπροστά με 3-1, όμως έκανε κάποια αβίαστα λάθη στη συνέχεια και το σκορ μετατράπηκε σε 4-10 για να κριθεί το ματς. Η Έρλαντ ήταν πρωταθλήτρια Ευρώπης του απλού κορασίδων το 2010. Αγωνίζεται στην 1η εθνική κατηγορία της Γαλλίας με την Ετιβάλ και η νίκη της στη 2η αγωνιστική των προκριματικών κόντρα στην περσινή πρωταθλήτρια Ευρώπης Ελιζαμπέτα Σαμάρα πιστοποιεί την εξαιρετική της αγωνιστική κατάσταση.

Στον δεύτερο αγώνα μπήκε στο τραπέζι η Γεωργία Ζαβιτσάνου (Νο 225 στην Ευρώπη) κι έκανε τεστ δυνατοτήτων απέναντι σε μία από τις τοπ αθλήτριες της ηπείρου. Αντιμετώπισε τη Λι Τζίε, σημερινή «χάλκινη» πρωταθλήτρια Ευρώπης του απλού γυναικών, νούμερο 7 στην ευρωπαϊκή κατάταξη και 27 στην παγκόσμια. Προσπάθησε να πάρει όσα μπορούσε περισσότερα παίζοντας ελεύθερα και στη φυσιολογική ήττα με 3-0 σετ το κέρδος είναι ότι είχε ορισμένα καλά διαστήματα, κατέκτησε πολλούς προσωπικούς πόντους κι έδειξε αρετές απέναντι στην άμυνα. Η Λι όμως, ήταν ασυναγώνιστη και με κάποια πολύ ποιοτικά χτυπήματα, όχι μόνο με την άμυνα αλλά και με την επίθεση, εισέπραξε το θερμό χειροκρότημα του κοινού. Η Ζαβιτσάνου (που αγωνίστηκε πρώτη φορά με την εθνική γυναικών σε ελληνικό έδαφος) μπορεί να κρατήσει ότι παρακολούθησε το σκορ στο 1ο σετ φτάνοντας στο 6-8 και ότι στο 3ο προηγήθηκε 5-4 με 4 σερί πόντους μετά από τάιμ άουτ του Κωνσταντίνου Κωστόπουλου. Για τη Λι Τζίε να σημειωθεί ακόμα ότι το 2015 πήρε το ασημένιο μετάλλιο στο απλό γυναικών του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, ενώ αναδείχτηκε νικήτρια στο Τοπ 16 της Ευρώπης. Το 2009 και το 2012 ήταν 2η στο Τοπ 12 της Ευρώπης (την προηγούμενη μορφή του ίδιου θεσμού). Στην τρέχουσα σεζόν αγωνίζεται στην κινεζική λίγκα!

Από τη θέση 3 αγωνίστηκε αργότερα η Μαρία Χριστοφοράκη (Νο 159 στην Ευρώπη). Συνάντησε την επίσης 3η παίκτρια της Ολλανδίας, την Κιμ Βέρμας (Νο 110) και είχε το κίνητρο να χαρίσει στην εθνική μας το πρώτο επί μέρους θετικό αποτέλεσμα στη διοργάνωση. Με εξαίρεση το 1ο σετ τα πήγε πολύ καλά, στις κρίσιμες στιγμές της βγήκε το παιχνίδι, που περιλάμβανε και αρκετά χτυπήματα ρίσκο και πανηγύρισε οριακή νίκη με 3-2. Η Πειραιώτισσα πρωταθλήτρια δεν μπήκε καλά, έχασε εύκολα το 1ο σετ και ουσιαστικά η προσπάθειά της άρχισε από το 2ο σετ. Τότε, πέρασε το παιχνίδι της με πολύ μπλοκ, καρφί κι επιλεγμένες επιθέσεις και ξέφυγε μετά τα μέσα του σετ για το 1-1. Στο 3ο η 20άχρονη Ολλανδέζα (αθλήτρια της Σκίλλα, στην 1η κατηγορία της χώρας της) έβγαλε ποιοτικά σπιν σε πολύ δύσκολα σημεία και προηγήθηκε 6-2 και 7-3. Η Χριστοφοράκη απάντησε όμως και αφού μείωσε σε 5-7 και αργότερα σε 7-8 για να προκαλέσει το τάιμ άουτ από την ολλανδική πλευρά, έφτασε στην ανατροπή. Συνέχισε με αποφασιστικότητα, εφάρμοσε καλή τακτική κι έφτασε στο 11-9 με εξαιρετικό forehand σπιν στη μεγάλη διαγώνιο.

Ισορροπημένο ήταν και το 4ο σετ. Η πρωταθλήτρια Ελλάδας του 2014 είχε την ευκαιρία να τελειώσει το ματς και στις κρίσιμες στιγμές έκανε μόνο ένα λάθος ουσιαστικά όταν επιχείρησε να καρφώσει στο 8-9. Νωρίτερα η Βέρμας έκανε δύο καταπληκτικά σπιν στο σπιν σε πρώτο χρόνο, που ήταν και πόντοι ψυχολογίας. 

Όλα κρίθηκαν λοιπόν, στο 5ο σετ όπου η Χριστοφοράκη βρέθηκε αρχικά σε μειονεκτική θέση κι έκανε εντυπωσιακό come back. Αρχικά στο 0-3 όταν με τη Βέρμας να συνεχίζει το επιθετικό κρεσέντο ο Κωστόπουλος πήρε το τάιμ άουτ. Αργότερα, στην αλλαγή πλευρών με το σκορ στο 2-5. Κι αμέσως μετά με 3-6 σε νέα επίθεση της Ολλανδέζας. Η αθλήτρια του Ολυμπιακού όμως, δεν έχασε στιγμή την πίστη στη νίκη και με καλή επίθεση και σταθερό κοντρόλ έφτασε την αντίπαλό της. Το τελευταίο κομμάτι του παιχνιδιού ήταν συναρπαστικό. Η Χριστοφοράκη ισοφάρισε τέσσερις φορές μετά το 6-7 και πέρασε μπροστά 11-10! Ισοφαρίστηκε με απίστευτο σπιν στο σπιν στην αντίθετη πλευρά αλλά με καταπληκτικό μπλοκ και έξυπνο πλάγιο σερβίς έφτασε στη νίκη, που θα την ωφελήσει και στον διεθνή πίνακα αξιολόγησης. Εκεί η Χριστοφοράκη είναι τον Νοέμβριο στο 303, ενώ η Ολλανδέζα στο 225. Για τη Βέρμας να προστεθεί ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο πλασαρίστηκε στη 16άδα των αγώνων για αθλήτριες έως 21 ετών στο World Tour του Βελγίου.

Οι δύο πρώτες αθλήτριες των ομάδων ξαναμπήκαν αμέσως μετά στον αγωνιστικό χώρο. Καθότι έχουν και οι δύο αμυντικό στυλ παιχνιδιού πρόσφεραν ξεχωριστό θέαμα στον κόσμο. Η Λι Τζίε βέβαια, ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί και το επιβεβαίωσε με σκορ 3-0. Το ματς δεν χρειάζεται ιδιαίτερη κριτική, πάντως για την αθλήτρια του Δ.Α.Ο. Ταύρου, που έζησε ξεχωριστή εμπειρία, μπορεί να σημειωθεί ότι δοκίμασε πράγματα, όπως το forehand σπιν, που όλο και περισσότερο κοιτάζει να το βάλει στο παιχνίδι της. Η Λι δεν κάνει τοπ σπιν, παίζει καθαρή άμυνα και καρφί κι έτσι η παίκτρια, που κυρίως επιχειρούσε επιθέσεις ήταν η Τόλιου.   

Στο τέλος του αγώνα τα στελέχη της εθνικής ομάδας δέχτηκαν το χειροκρότημα των φίλων του αθλήματος. Ανάμεσα στους θεατές ήταν όλοι οι αθλητές της εθνικής ομάδας ανδρών, πολλά μέλη της διοίκησης της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. και ως ευχάριστη έκπληξη η «χάλκινη» Μεσογειονίκης του απλού γυναικών το 2009 και πρώην πρωταθλήτρια Ελλάδας Κατερίνα Ντουλάκη, η οποία ζει κι εργάζεται από το 2011 στα Χανιά. Επιδιαιτητής ήταν ο Σλοβάκος Μπόρις Ράκο, ενώ τον αγώνα διαιτήτευσαν ο Ηλίας Ζαχαρόπουλος και ο Νίκος Κόκκινος. Η Φιλαρέτη Εξάρχου και η Κωνσταντίνα Παρίδη κάθισαν στον πάγκο της εθνικής μας ομάδας.

Αναλυτικά η εξέλιξη του αγώνα Ελλάδα-Ολλανδία 1-3:

Κατερίνα Τόλιου-Μπριτ Έρλαντ 1-3 (6-11, 7-11, 13-11, 5-11)
Γεωργία Ζαβιτσάνου-Λι Τζίε 0-3 (6-11, 2-11, 5-11)
Μαρία Χριστοφοράκη-Κιμ Βέρμας 3-2 (2-11, 11-6, 11-9, 9-11, 13-11)  
Τόλιου-Λι 0-3 (2-11, 3-11, 5-11)
Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΓΚΡΟΥΠ (ΣΕ ΔΥΟ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΧΩΡΑ)
ΧΩΡΑ              ΒΑΘΜΟΙ         ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
1. Ρουμανία    4                  6-1
————————————————–
2. Ολλανδία   3                  4-4
————————————————–
3. Ελλάδα      2                  1-6

Ο επόμενος αγώνας της εθνικής γυναικών είναι στις 13 Δεκεμβρίου, ξανά εντός έδρας, με τη Ρουμανία. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα των ανδρών είχε ρεπό σήμερα κι επανέρχεται στους αγώνες στις 13 Δεκεμβρίου. Για το 7ο γκρουπ της Championship Division των προκριματικών θα συναντήσει εκτός έδρας την Ολλανδία.