Παπανικολάου: «Η εκπαίδευση σώζει ζωές»

Ο επεμβατικός καρδιολόγος επισημαίνει την αναγκαιότητα ύπαρξης αυτόματου απινιδωτή σε κάθε αθλητικό χώρο.

To περιστατικό της κατάρρευσης του Κρίστιαν Έρικσεν στον χθεσινό αγώνα Δανίας-Φιλανδίας για το Euro 2020 και η σωτήρια παρέμβαση της ιατρικής βοήθειας που δέχτηκε ο Δανός παίκτης με τον αυτόματο απινιδωτή, έχει προκαλέσει εκ νέου την αναγκαιότητα ύπαρξης και λειτουργίας του συγκεκριμένου μηχανήματος σε κάθε αθλητικό χώρο για την παροχή βοήθειας σε όλους τους αγωνιζόμενους και μή

Ο υποψήφιος πρόεδρος της ΕΟΚ. Άγγελος Παπανικολάου που είναι επεμβατικός καρδιολόγος στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο και μέλος του ΕΟΔΥ, αναφέρει σε δήλωση του ότι είναι υποχρεωτική η εγκατάσταση εξωτερικού απινιδωτή σε κάθε γήπεδο.

Αναλυτικά :

«Αναμφισβήτητα, η κατάρρευση του Κρίστιαν Έρικσεν στον αγωνιστικό χώρο, δίχως να διατηρεί τις αισθήσεις του, στο 42ο λεπτό του αγώνα ανάμεσα στη Δανία και την Φινλανδία για το Euro2020 αποτέλεσε για όλους μας μια σοκαριστική στιγμή.

Παράλληλα, όμως, το βαρύ περιστατικό πρέπει να μας αφυπνίζει και βεβαίως, να το αντιμετωπίζουμε με κάθε σοβαρότητα, γνώση, συνέπεια αλλά και με τεχνικά μέσα.

Το σύνθημά μας είναι: «Η εκπαίδευση σώζει ζωές». Ως υποψήφιος πρόεδρος της ΕΟΚ αλλά και ως καρδιολόγος στο επάγγελμα, αποτελεί πρώτο και βασικό μέλημά μου:

1. Ο προ-αγωνιστικός καρδιολογικός έλεγχος στους αθλητές, σύμφωνα με τις οδηγίες της Καρδιολογικής Εταιρείας σε συνδυασμό με την «Κάρτα Υγείας Αθλητή».

2. Η υποχρεωτική εγκατάσταση του αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή σε κάθε γήπεδο με ευθύνη αφενός, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αφετέρου, της ΓΓΑ. Θα εγκαθίστανται, δε, σε περίοπτη θέση και θα είναι εύκολα προσβάσιμο.

3. Η διενέργεια πιστοποιημένων σεμιναρίων Βασικής Υποστήριξης της Ζωής (ΚΑΡΠΑ-BLS) και της χρήσης Αυτόματου Εξωτερικού απινιδωτή (AED) σε κάθε Ένωση (για προπονητές, αθλητές, παράγοντες, διαιτητές, κριτές), σε συνεργασία με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.

4. Αναγκαία η παρουσία επαγγελματία υγείας με πιστοποίηση στην Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση σε κάθε αγώνα. Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης θα μεριμνήσει αλλά και θα συμβάλει τα μέγιστα και σε οικονομικό επίπεδο, προκειμένου οι αθλητές των συλλόγων: · Να υποβάλλονται κατά τη διάρκεια της έναρξης των αγωνιστικών υποχρεώσεων σε λεπτομερή καρδιολογικό έλεγχο… · Να έχουν την φροντίδα σε περίπτωση τραυματισμών…

Πριν από ένα μήνα έκανα μια σχετική διάλεξη στην Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία με θέμα: «Ανακοπή και ΚΑΡΠΑ σε αθλητικούς χώρους/αγωνίσματα». Σας παραθέτω το link: Ά. Παπανικολάου | Ανακοπή και ΚΑΡΠΑ σε αθλητικούς χώρους / αγωνίσματα – Livemedia – Ζωντανή μετάδοση μέσω internet και αποθήκευση συνεδρίων, εκδηλώσεων, εκπαιδευτικών σεμιναρίων, webinars, ρεπορτάζ και ειδήσεις. Web κανάλι Livemedia».


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

Δείτε Επίσης