«Ηλεκτρονική καρέκλα» προπονητή; Συμπτωματικός ο μέσος όρος, μόλις ενός χρόνου στην θητεία κάθε τεχνικού; Έλλειψη διοικητικής πίστωσης χρόνου στον εκάστοτε ή δικαιολογημένες αλλαγές, με παραίτηση ή απόλυση, εξαιτίας της εμφανίσεων της ομάδας και της αποτυχίας εκπλήρωσης στόχων;
Μετά τον σημερινό αγώνα της ΑΕΚ, με αντίπαλο τον Προμηθέα στη Πάτρα, ο Γιώργος Λημνιάτης και ο Σάββας Συμεωνίδης, θα αποχαιρετήσουν τους παίκτες και ως πιστοί συνεργάτες του Ηλία Παπαθεοδώρου, θα αφήσουν κενό τον πάγκο της «Ένωσης» για ένα…βράδυ. Ο Βαγγέλης Αγγέλου έχει συμφωνήσει, δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα και αναμένεται να αναλάβει, αύριο (15/4) την τεχνική ηγεσία της ομάδας, ώστε να καθοδηγήσει την ομάδα στα πλει οφ πρωταθλήματος. Στον τελευταίο στόχο της τρέχουσας περιόδου, μετά τον αποκλεισμό στα προημιτελικά του κυπέλλου από το Λαύριο και τον αποκλεισμό στην φάση των «16» του Tσάμπιονς Λίγκ.
Ο Αγγέλου που έχει συμφωνία, μόνο μέχρι το τέλος της σεζόν, θα είναι ο έκτος προπονητής που θα καθίσει στον «κιτρινόμαυρο» πάγκο, από την περίοδο 2014-15, όταν η ΑΕΚ επέστρεψε στην Α1 κατηγορία (μετά από 3 χρόνια) και ο Μάκης Αγγελόπουλος αγόρασε την ΚΑΕ ΑΕΚ και ηγήθηκε διοικητικά. Στο διάστημα των εφτά αγωνιστικών περιόδων, έξι προπονητές έχουν αναλάβει την θέση του πρώτου προπονητή.
Οι προπονητές της 5ετίας: Από τον Ζιάγκο στον Αγγέλου
Η προπονητική «σκυτάλη» στην ΑΕΚ, άρχισε από τον Βαγγέλη Ζιάγκο, τον οποίο η ΑΕΚ ήθελε να επιβραβεύσει, δίνοντας το χρίσμα του πρώτου προπονητή, γιατί ήταν αυτός που είχε οδηγήσει την «Ένωση» στην επαγγελματική κατηγορία, ύστερα από τρία χρόνια σε Α2 και Β’ Εθνική). Ο Ζιάγκος πήρε «γεύση» από την Α1, μόνο για 4 αγωνιστικές και αντικαταστάθηκε από τον Ντράγκαν Σάκοτα. Τον προπονητή της πρωταθλήτριας ΑΕΚ, το 2002. Η κατάκτηση της πέμπτης θέσης, κρίθηκε ικανοποιητική και ο «Σάλε» συνέχισε την περίοδο 2015-16, αλλά ύστερα από τρείς μήνες, λύθηκε η συνεργασία του, λόγω των αποκλεισμών στον τρίτο γύρο του κυπέλλου Ελλάδας και στην φάση των ομίλων του Γιούροκαπ , προκαλώντας και αποδοκιμασίες των φιλάθλων.
Ο τρίτος προπονητής της ΑΕΚ, ήταν ο Γιούρι Ζντόβτς και οδήγησε την ομάδα στην 3η θέση των πλει οφ, δυο θέσεις ψηλότερα από την προηγούμενη περίοδο και ενώ ήταν ακατόρθωτο για να «σπάσει» ο διπολισμός Παναθηναϊκού- Ολυμπιακού στην διεκδίκηση του τίτλου.
Ο Σλοβένος τεχνικός άρχισε στον πάγκο της ΑΕΚ, την σεζόν 2016-17 με υψηλές φιλοδοξίες και οικονομική αύξηση επένδυσης στην δημιουργία του ρόστερ, αλλά και πάλι έμελλε στα μέσα της περιόδου, να υπάρξει αλλαγή προπονητή. Αιτίες αποτέλεσαν, ξανά, ο αποκλεισμός στον ημιτελικό κυπέλλου από τον Άρη και ο πρόωρος αποκλεισμός στην πρώτη συμμετοχή της «Ένωσης» στο νεοσύστατο, τότε, Τσάμπιονς Λίγκ. Ο Ζντόβτς έλαβε την καταγγελία του συμβολαίου του, όπως είχε συμβεί με Ζιάγκο και Σάκοτα και ο υπ’ αριθμόν τέταρτος τεχνικός, ήταν ο Σωτήρης Μανωλόπουλος που ήταν ο άμεσος συνεργάτης του.
Η ΑΕΚ δεν… «αποχωρίστηκε» την 3η θέση που την καταξίωνς ως τρίτη δύναμη του πρωταθλήματος. Όπως συνέβη και με τους προκατόχους του, ο Μανωλόπουλος συνέχισε στην πρώτη καρέκλα του πάγκου, την περίοδο 2017-18, επιμελήθηκε τον μεταγραφικό σχεδιασμό, αλλά μετά την παρέλευση τριών μηνών, είδε την πόρτα εξόδου, εξαιτίας της αγωνιστικής αστάθειας και ενώ δεν είχε χαθεί κανένας στόχος της ομάδας. Ουσιαστικά, η διοίκηση ήθελε να εμπιστευτεί πιο έμπειρο προπονητή για την διεκδίκηση των στόχων της και ο Ντράγκαν Σάκοτα, ύστερα από δυο χρόνια, άρχισε συνολικά την τρίτη θητεία της καριέρας του, στον γνώριμο-γι’ αυτόν-πάγκο. Η ΑΕΚ κατέκτησε το κύπελλο, ύστερα από 17 χρόνια και πανηγύρισε τον δεύτερο ευρωπαϊκό τίτλο της στο φάιναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ (διοργανώτρια ήταν η ίδια στο ΟΑΚΑ), στην επέτειο των 50 ετών από την κατάκτηση του κυπέλλου Κυπελλούχων.
Ο Σάκοτα έφυγε «δαφνοστεφανωμένος» και δεν ήθελε να συνεχίσει την περίοδο 2018-19. Ήταν η πρώτη φορά που ο προπονητής είπε πρώτος το «αντίο» και ανέλαβε την θέση του τεχνικού διευθυντή.
Ο Μάκης Αγγελόπουλος εμπιστεύτηκε την ιταλική σχολή προπονητών και τον Λούκα Μπάνκι που προερχόταν από καλή σεζόν στον πάγκο της γερμανικής Μπάμπεργκ. Κατάκτηση διηπειρωτικού κυπέλλου (Intercontinental Cup), πριν ακόμα την έναρξη της περιόδου 2018-2019, αλλά η κατάληξη ήταν αποτυχημένη. Η αδυναμία πρόκρισης στους τελικούς της Basket League, παρά την εξασφάλιση του απόλυτου πλεονεκτήματος έδρας στα πλει οφ (αποκλείστηκε στον 5ο ημιτελικό από τον Προμηθέα στο ΟΑΚΑ, ο Ολυμπιακός είχε αποχωρήσει και ο Παναθηναϊκός ήταν τρίτος και ενώ είχε εξασφαλιστεί για πρώτη φορά το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας στα πλει οφ και αποκλεισμός από το κύπελλο, οδήγησαν στο «διαζύγιο», μετά όμως την ολοκλήρωση του συμβολαίου. Ο Μπάνκι ήταν ο πρώτος προπονητής που άρχισε και τελείωσε την σεζόν και συγκριτικά ο πιο αποτυχημένος.
Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου είχε υπογράψει διετές εγγυημένο συμβόλαιο στην ΑΕΚ. Η υποδοχή του από τους οργανωμένους οπαδούς δεν ήταν η… καλύτερη, αλλά στηρίχτηκε από τον Μάκη Αγγελόπουλο και στην πρώτη χρονιά του (2019-20), κατέκτησε το κύπελλο και οδήγησε την ΑΕΚ στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ (ήττα από την Μπρούγος) και ενώ η ελληνική ομάδα ήταν ξανά η «οικοδέσποινα» του Final-8. Ο Παπαθεοδώρου «άντεξε» χρονικά περισσότερο από κάθε άλλο και χωρίς να ολοκληρώσει την συμφωνία του…
Mε εξαίρεση τον Μπάνκι, η ΑΕΚ και παρά τις πέντε απολύσεις προπονητών, έχει βάλει στην τροπαιοθήκη της, ένα ευρωπαϊκό «στέμμα» (BCL), δυο κύπελλα, διάκριση δευτεραθλήτριας (BCL) και δυο κατακτήσεις τρίτης θέσης στο ελληνικό πρωτάθλημα, με τέσσερις διαφορετικούς τεχνικούς. Αυτό το γεγονός, μαρτυρά το μέγεθος της φανέλας και την δυναμική της μονοπρόσωπης διοίκησης.
Το 2021 συμπληρώνονται δυο δεκαετίες από το τελευταίο πρωτάθλημα της ΑΕΚ, με ανατροπή από 0-2 σε 3-2 νίκες, κόντρα στον Ολυμπιακό. Είκοσι χρόνια, χωρίς καν συμμετοχή σε τελικούς των πλει οφ. Αυτονόητα, αυτός ο στόχος είναι και το απωθημένο του Αγγελόπουλου και του κόσμου της ΑΕΚ.
Μπορεί η ΑΕΚ να έχει κερδίσει τίτλους και διακρίσεις από την βραχύβια παραμονή των πέντε προπονητών που εργάσθηκαν σ’ αυτή, αλλά η προπονητική σταθερότητα και η εμπιστοσύνη σε τεχνικό, με πλάνο τριετίας, έχει αποδειχτεί ότι δεν υπάρχει στις σκέψεις του Μάκη Αγγελόπουλου και μέχρι τώρα υπερισχύει το «βλέποντας, κρίνοντας και κάνοντας».