Όλες τις πληροφορίες για τα WTT Contender Series, τα νέα επαμειβόμενα τουρνουά στη διεθνή σκηνή της επιτραπέζιας αντισφαίρισης, έδωσε στη δημοσιότητα η παγκόσμια ομοσπονδία του αθλήματος.

Όλες τις πληροφορίες για τα WTT Contender Series, τα νέα επαμειβόμενα τουρνουά στη διεθνή σκηνή της επιτραπέζιας αντισφαίρισης, έδωσε στη δημοσιότητα η παγκόσμια ομοσπονδία του αθλήματος. Τα συγκεκριμένα events περιλαμβάνονται σε μία από τις κατηγορίες, που εισάγει από το 2021 ο καινούργιος φορέας της ITTF, το World Table Tennis και παρουσιάζουν πολλές διαφορές σε σχέση με τα όσα ίσχυαν στην εποχή των World Tour.

Ήδη έχει ανακοινωθεί ότι με αυστηρά μέτρα προστασίας απέναντι στον κορωνοϊό η αρχή με δύο WTT Contender θα γίνει τον Μάρτιο στην Ντόχα του Κατάρ (θα είναι το λεγόμενο «hub» της Μέσης Ανατολής), ενώ στο καλεντάρι των τουρνουά ανδρών-γυναικών εισάγονται και οι κατηγορίες Grand Smash και WTT Champions.

Το ρεπορτάζ από τη διεθνή ομοσπονδία δίνει αρχικά μία σφαιρική εικόνα των νέων εκδηλώσεων και μετά περνά σε περισσότερα στοιχεία. Αναλυτικά:

Το WTT Contender Series περιλαμβάνει δύο επίπεδα εκδηλώσεων το WTT Star Contender και το WTT Contender. Δυνατοί αθλητές θ’ αγωνίζονται για πόντους στην παγκόσμια κατάταξη της ITTF, αλλά και τα ανερχόμενα αστέρια του αθλήματος θα προσπαθούν να σημειώσουν πρόοδο. Τα events της σειράς Contender θα είναι ο παλμός των όπεν WTT και θα παρέχουν μια κρίσιμη διαδρομή για τους αθλητές ώστε να προχωρήσουν, μέσω του world ranking και της νέας δομής, στα WTT Champions και τα Grand Smash.

Οι εκδηλώσεις WTT Star Contender θα πραγματοποιούνται σε διάστημα έξι ημερών και οι εκδηλώσεις WTT Contender θα προσφέρουν τέσσερις ημέρες δράσης, με κάθε εκδήλωση να περιλαμβάνει απλό ανδρών και γυναικών, διπλό ανδρών και γυναικών και διπλό μικτό.

Το WTT σκοπεύει να διοργανώνει σε κάθε έτος έως και 6 Star Contender και έως και 14 Contender events ως μέρος της σειράς WTT Contender. Οι φίλοι του αθλήματος θα μπορέσουν να δουν την πρώτη «παράσταση» στο επερχόμενο «hub» της Μέσης Ανατολής στη Ντόχα του Κατάρ.

Οι εκδηλώσεις του WTT Star Contender θα αποτελούνται από ένα βασικό ταμπλό για 48 αθλητές και 48 αθλήτριες στο απλό, από 16 ζευγάρια στα διπλά και 8 ζευγάρια στο διπλό μικτό

Οι εκδηλώσεις του WTT Contender θα περιλαμβάνουν από ένα βασικό ταμπλό για 32 αθλητές και 32 αθλήτριες στο απλό, από 16 ζευγάρια στα διπλά και 8 ζευγάρια στο διπλό μικτό.

Κάθε διοργανωτής ενός WTT Star Contender θα έχει την ευκαιρία να επιλέξει το μέγεθος της κλήρωσης των προκριματικών μέσα από τρία προκαθορισμένα μεγέθη: 32, 48 ή 64, ενώ τα προκριματικά στα διπλά καθορίζονται σε 16 ζευγάρια.

Κάθε διοργανωτής του WTT Contender θα έχει την ευκαιρία να καθορίσει το μέγεθος του προκριματικού ταμπλό μέσα από τρεις επιλογές 48, 64 ή 96 αθλητές, ενώ τα διπλά προκριματικά καθορίζονται στα 16 ή 32 ζεύγη αντίστοιχα.

Οι περιορισμοί για το Top 20

Το Top 20 Play Down Restriction (PDR) είναι ένας νέος κανόνας που εισήχθη για το 2021 και έχει σχεδιαστεί για να διασφαλίσει ότι οι αθλητές, που είναι από την 21η θέση της παγκόσμιας κατάταξης και κάτω θα μπορούν να προκαλέσουν συναθλητές τους με σκοπό τη βελτίωση στον βαθμολογικό πίνακα.

Στις εκδηλώσεις του WTT Star Contender θα έχουν το δικαίωμα κάθε φορά να παίρνουν μέρος έως και 4 αθλητές από το Top 20, ενώ στις εκδηλώσεις WTT Contender ο περιορισμός θα είναι 2 το πολύ αθλητές από το Τοπ 20 ανά διοργάνωση.

Τα γεγονότα του WTT θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να παίρνουν με wildcards έναν πρόσθετο αθλητή από το Top 20, ενώ στο επερχόμενο Middle East Hub, το WTT έχει επιλέξει να αυξήσει τον περιορισμό των Top 20 Play Down σε 8 Top 20 παίκτες για το WTT Star Contender Doha και τέσσερις Top 20 για το WTT Contender Doha.

Οι κανονισμοί για τους περιορισμούς στο Top 20

Σε κάθε τουρνουά του WTT Star Contender θα επιτρέπονται έως 4 αθλητές από τους Top 20 της παγκόσμιας κατάταξης τη στιγμή της λήξης των δηλώσεων συμμετοχής. Αυτοί οι αθλητές θα γίνονται δεκτοί σε ένα τουρνουά με βάση τα ακόλουθα κριτήρια:

1. Αθλητές του Top 20 από τη διοργανώτρια χώρα θα γίνονται δεκτοί πρώτοι.

2. Αθλητές του Top 20, που δεν είχαν επιλεγεί να παίξουν σε ένα Champions ή Grand Smash σε διάστημα έξι εβδομάδων πριν από την προθεσμία συμμετοχής στο τουρνουά, λόγω των εθνικών περιορισμών εισόδου

3. Αθλητές του Τop 20 με τη σειρά του ranking

Εθνικοί περιορισμοί εισόδου

Κάθε εκδήλωση WTT θα εφαρμόσει έναν Εθνικό Περιορισμό δηλώσεων συμμετοχής (NER), που έχει σχεδιαστεί για να διασφαλίζει ότι όσοι αθλητές κι από όσες εθνικές ομοσπονδίες πάρουν μέρος, θα κερδίζουν πόντους κατάταξης και χρηματικά έπαθλα. Αυτό παρέχει επίσης στους φιλάθλους την ευκαιρία να δουν περισσότερους παίκτες από όλο τον κόσμο να ανταγωνίζονται σε WTT events.

Για τις εκδηλώσεις WTT Star Contender, οι Εθνικοί Περιορισμοί Εισόδου είναι οι εξής:

Στο απλό: Επιτρέπεται το μέγιστο 6 αθλητές είτε για την κλήρωση του κεντρικού ταμπλό είτε για την κλήρωση του ταμπλό των προκριματικών.

Στα διπλά: Επιτρέπονται έως 8 αθλητές για το κυρίως ταμπλό και τα προκριματικά με το μέγιστο 3 ζευγάρια από την ίδια χώρα.

Στο μικτό: Επιτρέπονται το πολύ 4 αθλητές με οποιονδήποτε συνδυασμό για ζευγάρι από εθνικές ομοσπονδίες.

Για τις εκδηλώσεις WTT Contender, οι Εθνικοί Περιορισμοί Εισόδου είναι οι εξής:

Στο απλό: Επιτρέπονται έως 4 αθλητές είτε για την κλήρωση του κεντρικού ταμπλό είτε για την κλήρωση του ταμπλό των προκριματικών.

Στα διπλά: Επιτρέπονται έως 8 αθλητές για το κυρίως ταμπλό και τα προκριματικά με το πολύ 3 ζευγάρια από την ίδια χώρα.

Στο μικτό: Επιτρέπονται το πολύ 4 αθλητές με οποιονδήποτε συνδυασμό για ζευγάρι από εθνικές ομοσπονδίες.

Οι wildcards της οικοδέσποινας χώρας και αθλητές από το Top 20 της παγκόσμιας κατάταξης δεν υπολογίζονται στον Εθνικό Περιορισμό Εισόδου.

Οι δομικές αλλαγές, που εισάγονται στα τουρνουά WTT

Το WTT έχει πραγματοποιήσει διαρθρωτικές αλλαγές στον τρόπο υλοποίησης των εκδηλώσεων WTT. Αυτές θα αναζωογονήσουν τους αγώνες καθιστώντας τους πιο δίκαιους, πιο συναρπαστικούς, πιο ανταγωνιστικούς και θα δώσουν στους θαυμαστές την ευκαιρία να δουν περισσότερους από τους αγαπημένους τους αθλητές σε δράση στα κυρίως ταμπλό.

Μέσα στη συνεχιζόμενη πανδημία, το WTT αξιολογεί συνεχώς την παγκόσμια κατάσταση και μπορεί να χρειαστεί να προβεί σε προσαρμογές όπου είναι απαραίτητο.