Με την Κίνα να επιβεβαιώνει σε απόλυτο βαθμό την κυριαρχία της ολοκληρώθηκε σήμερα το #restart της παγκόσμιας σκηνής στην επιτραπέζια αντισφαίριση, που ήρθε 8 μήνες μετά την αρχή της αναστολής αγώνων και περιλάμβανε διαδοχικά τρεις μεγάλες διοργανώσεις.
Η τελευταία ήταν οι Τελικοί των World Tour, έγινε σε συνθήκες «φούσκας» στην πόλη Zhengzhou της Κίνας και αφορούσε μόνο το απλό. Μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο γυναικών και το Παγκόσμιο Κύπελλο ανδρών λοιπόν, η οικοδέσποινα χώρα πανηγύρισε δύο ακόμη πρωτιές στο ITTF Finals. Στους άνδρες σήκωσε το τρόπαιο ο Μα Λονγκ και στις γυναίκες η Τσεν Μενγκ.
Ο σημερινός παγκόσμιος πρωταθλητής και «χρυσός» Ολυμπιονίκης του απλού πήρε στον τελικό και τη ρεβάνς από τον συμπατριώτη του Φαν Ζεντόνγκ για την ήττα του στον αντίστοιχο αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου την περασμένη Κυριακή! Η Τσεν Μενγκ έκαμψε στον τελικό την επίσης Κινέζα Γουάνγκ Μανγιού κι έφτασε σε πολύ μεγάλο και ιστορικό ρεκόρ στον θεσμό, καθώς έγινε η πρώτη αθλήτρια με 4 τίτλους στη σειρά (2017, 2018, 2019, 2020)!
Με όλα τα υγειονομικά μέτρα, αλλά και φιλάθλους στις κερκίδες, το ITTF Finals συγκέντρωσε 16 τοπ αθλητές κι αθλήτριες με βάση τους πίνακες αξιολόγησης και με όριο τους 4 από κάθε ομοσπονδία. Τόσους είχε η διοργανώτρια Κίνα και η μοναδική… παραφωνία της στην αγωνιστική παρουσία ήταν ότι εμφάνισε τους 3 από τους 4 στα ημιτελικά των δύο κατηγοριών. Διότι κατά τα άλλα και τους δύο τίτλους κατέκτησε και μόνο δικούς της εκπροσώπους είχε στους τελικούς.
Στους άνδρες ο Φαν Ζεντόνγκ και ο Μα Λονγκ συναντήθηκαν ξανά στον καθοριστικό αγώνα, όπως συνέβη και την περασμένη βδομάδα στο Weihai. Τότε ο Μα Λονγκ είχε χάσει με 4-3 σετ, σήμερα όμως επιβλήθηκε με 4-1. Πέτυχε έτσι την 15η νίκη του σε διεθνή διοργάνωση κόντρα στο νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης κι έφτασε τα 6 τρόπαια στο ITTF Finals (13-11, 11-7, 12-10, 9-11, 11-8). Το σχετικό ρεκόρ το κατέχει από καιρό έχοντας ξεπεράσει τους 3 τίτλους του (επίσης Κινέζου) Γουάνγκ Λιτσίν και τώρα το διεύρυνε.
Στα ημιτελικά ο Μα είχε αποκλείσει με 4-1 τον επίσης συμπατριώτη του Σου Σιν, ενώ ο Φαν, που προχώρησε από την κορυφή του ταμπλό, κατέβαλλε με 4-1 σετ τον Κορεάτη Γιανγκ Βουτζίν, που ήταν έκπληξη του τουρνουά.
Στις γυναίκες η Τσεν Μενγκ αποδείχτηκε αχτύπητη και αυτή τη φορά κι έγινε πλουσιότερη για αρκετές χιλιάδες αμερικανικά δολάρια. Πριν από λίγες ημέρες είχε κυριαρχήσει στο Παγκόσμιο Κύπελλο γυναικών λαμβάνοντας και 60.000 δολάρια, τώρα πρώτευσε και στον Τελικό των World Tour για να προσθέσει άλλες 50.000 στον λογαριασμό της. Η Κινέζα νούμερο 1 του ταμπλό και της παγκόσμιας κατάταξης νίκησε στον τελικό τη συμπατριώτισσά της Γουάνγκ Μανγιού με 4-1 σετ (11-9, 11-13, 14-12, 11-8, 11-5), όπως είχε κάνει και στην αντίστοιχη περσινή διοργάνωση. Η Γουάνγκ κυνηγούσε και φέτος το πρώτο της τρόπαιο στο απλό σε κορυφαίο αγωνιστικό ραντεβού, αλλά τελικά η Τσεν πανηγύρισε τον 4ο συνεχόμενο τίτλο της στον θεσμό. Ξεπέρασε έτσι την Κινέζα Λιου Σιβέν, η οποία είχε αναδειχτεί νικήτρια το 2011, το 2012 και το 2013. Τέσσερις είναι συνολικά οι τίτλοι της Τσεν Μενγκ στο ITTF Finals και βρίσκεται στην κορυφή της σχετικής λίστας μαζί με τη συμπατριώτισσά της Ζανγκ Γινίνγκ, η οποία είχε επικρατήσει το 2000, το 2002, το 2005 και το 2006.
Στην 4άδα η Τσεν σημείωσε δεύτερη διαδοχική νίκη απέναντι στη νεαρή Κινέζα Σουν Γινγκσά (4-0 σετ), έπειτα από εκείνη στον τελικό του φετινού Παγκοσμίου Κυπέλλου, ενώ η Γουάνγκ συνέτριψε το 2ο φαβορί, τη Γιαπωνέζα Μίμα Ίτο με 4-0 σετ.
Τώρα η προσοχή στρέφεται σε μία ακόμη διοργάνωση σε ασιατικά εδάφη. Από τις 25 έως τις 29 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί το World Table Tennis στο Macao, ένα ειδικό, διαφημιστικό τουρνουά, που θα προσφέρει μια πρώτη ματιά στο μέλλον της παγκόσμιας επιτραπέζιας αντισφαίρισης. Το WTT είναι υπεύθυνο για όλες τις εμπορικές και προωθητικές εκδηλώσεις στο πινγκ πονγκ και δημιουργήθηκε για να αναβαθμίσει το άθλημα και τον τρόπο διεξαγωγής των αγώνων του.