Η θετικότατη πορεία της Κατερίνας Τόλιου στην Αττάλεια και το World Table Tennis Feeder της Τουρκίας σταμάτησε στη 16άδα.

Για τον 3ο γύρο του απλού γυναικών η κορυφαία Ελληνίδα αθλήτρια κάμφθηκε αργά το απόγευμα (σήμερα 30/03) με 3-1 σετ από την κινεζικής καταγωγής Βαν Γιουάν, η οποία αγωνίζεται με τα χρώματα της Γερμανίας και είναι νούμερο 10 στα φαβορί του τουρνουά. Από τη θέση του αουτσάιντερ η Τόλιου κυνήγησε όσο μπορούσε την είσοδο στα προημιτελικά, όμως ειδικά μετά το 1-1 στα σετ η αντίπαλος αποδείχτηκε πολύ ικανή απέναντι στην άμυνα. Η πρωταθλήτριά μας είχε στην Αττάλεια την ευκαιρία για γερά τεστ και παίρνει υψηλό βαθμό, καθώς εμφάνισε πολύ αξιόλογο αγωνιστικό πρόσωπο και σημείωσε δύο νίκες κόντρα σε αθλήτριες με καλύτερη θέση στην παγκόσμια κατάταξη. Με το πλασάρισμά της στις θέσεις 9-16 θα έχει και βαθμολογικό όφελος, κάτι που επίσης είναι στα ζητούμενα της προολυμπιακής προετοιμασίας.

Η Τόλιου (νούμερο 192 στο τρέχον ranking list) ανέλαβε στον γύρο των «16» την πιο δύσκολη αποστολή της στο τουρκικό WTT Feeder. Η Βαν Γιαν (Νο 81 στον κόσμο) είχε φτάσει νωρίτερα άλλες δύο φορές σε προημιτελικό γύρο επαμειβόμενου όπεν αυτής της βαθμίδας και συγκεκριμένα στο Ντίσελντορφ φέτος και το 2022.

Παίζοντας με καλό σερβίς από το backhand και κοντά στο τραπέζι επιχειρούσε κυρίως να πάρει τον έλεγχο του πόντου με καρφιά. Η Τόλιου δεν ήταν εύκολο να ελέγξει με τις άμυνες και να βρει καλό ρυθμό. Κατάφερε να φτάσει στην ισοφάριση με πολύ καλή απόδοση στο 2ο σετ, όμως με ξεσπάσματα μετά η Γερμανίδα δεξιόχειρα επιθετικός πήρε με μεγάλη διαφορά το 3ο σετ και στο 4ο προηγήθηκε με 5-1 και το αξιοποίησε (4-11, 11-7, 1-11, 6-11). Στους πρώτους γύρους του απλού η Βαν (που βεβαίως ήταν κι αυτή κατευθείαν στο ταμπλό) είχε αποκλείσει χτες την Ινδή Σουτίρθα Μουκέρτζι με 3-2 σετ και σήμερα την Κροάτισσα Ματέγια Γιέγκερ με 3-0.

«ΕΙΧΕ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ ΣΕΡΒΙΣ ΚΑΙ ΙΔΙΑΤΕΡΟ ΣΤΥΛ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ»

«Είχε πολύ δύσκολο σερβίς είναι η αλήθεια, ενώ κάρφωνε την μπάλα σε οποία ευκαιρία έβρισκε. Το πρώτο σετ ήταν τελείως αναγνωριστικό, γιατί δεν έχουμε ξαναπαίξει και ήταν πολύ ιδιαίτερο το στυλ παιχνιδιού της. Στο δεύτερο σετ την πίεσα λίγο κι εγώ με τα σερβίς μου και έκανα επιθέσεις, αλλά μετά βρήκε τρόπο να με δυσκολέψει και με την υποδοχή της και δεν μπορούσα να κάνω εύκολα επίθεση. Δεν μου έδωσε περιθώριο να βρω καλό ρυθμό και απ’ ό,τι είδα έχει πολύ καλά αποτελέσματα απέναντι και σε άλλες αθλήτριες που παίζουν άμυνα, πάντως σε γενικές γραμμές είμαι ευχαριστημένη», τόνισε μετά τον αγώνα η τετράκις πρωταθλήτρια Ελλάδας του απλού γυναικών.

Νωρίς το μεσημέρι και με … κεκτημένη ταχύτητα από τη χτεσινή (29/03), πολύ σημαντική από κάθε άποψη, νίκη εναντίον της Ιταλίδας Τζιόρτζια Πικολίν, νούμερο 7 στα seeding του τουρνουά, η Τόλιου είχε πραγματοποιήσει νέα εξαιρετική εμφάνιση. Για τον 2ο γύρο του απλού γυναικών κατέβαλλε τη Γερμανίδα Φρανζίσκα Σράινερ με 3-1 σετ και μπήκε στην πρώτη 16άδα. Με εξαίρεση το 3ο σετ, όπου η αντίπαλος ξέφυγε στο σκορ και μείωσε σε 2-1 σετ η πρωταθλήτριά μας ήταν πολύ σταθερή και είχε σωστές επιλογές σε όλα τα κρίσιμα σημεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι πήρε με οριακή διαφορά και τα τρία σετ.

Η Σράινερ προσπαθούσε στην αρχή να πάρει τον πόντο με μαλακά και πολλά σπιν με το forehand (σ.σ. ντράιβ), ενώ με το backhand (σ.σ. ρεβέρ) επιχειρούσε να παίξει πιο γρήγορη επίθεση. Η Τόλιου επέλεξε να της δίνει μπάλες περισσότερο κέντρο προς ντράιβ και παράλληλα να παίξει λίγη επίθεση στα δύο πρώτα σετ γιατί έβλεπε ότι η αντίπαλος ήταν πιο επιρρεπής σε λάθος από μπαλιές της άμυνας παρά από την επίθεση.

Στο 3ο σετ βγήκαν τα ρίσκο της Σράινερ, αντίθετα η Ελληνίδα διεθνής είχε αστοχία σε κάποιες επιθέσεις της. Έτσι στο επόμενο σετ επέστρεψε πάλι σε σταθερή άμυνα με πιο βαθιές και πιεστικές μπαλιές με τη Γερμανίδα να βρίσκει μεν κάποιες λύσεις με γρήγορα σερβίς και δυνατές επιθέσεις, αλλά να υποπίπτει και σε λάθη με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί το τελικό 3-1 (11-9, 11-9, 3-11, 11-9). Στο νούμερο 144 της παγκόσμιας κατάταξης βρίσκεται αυτή την εβδομάδα η Σράινερ. Το 2022 αναδείχτηκε δευτεραθλήτρια Ευρώπης στο απλό Νέων γυναικών και το 2021 είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στο ίδιο αγώνισμα του θεσμού.

Σημαντικό να σημειωθεί για την 28άχρονη πρωταθλήτριά μας ότι φτάνει για 3η φορά στις θέσεις 9-16 σε όπεν της ίδιας κατηγορίας της παγκόσμιας ομοσπονδίας (ITTF). Το είχε καταφέρει στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας το 2022 και στο Όλομουτς της Τσεχίας το 2021.

ΟΙ ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΠΡΟΚΡΙΘΕΙ ΣΤΑ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ 2023

Το βράδυ της Τετάρτης (29/03) ολοκληρώθηκε το στάδιο 1 των προκριματικών του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ομαδικού και η Ευρωπαϊκή Ένωση του αθλήματος (ETTU) ανακοίνωσε τη λίστα με τις 13 εθνικές ομάδες ανδρών και τις 14 γυναικών, που έχουν προκριθεί στο τελικό στάδιο της διοργάνωσης (Μάλμε, Σουηδία 10-17/09). Η Ελλάδα θα επιδιώξει τον Μάιο, στην Κροατία (Όσιγιεκ, 05-07/05) να πάρει μέσα από το στάδιο 2 των προκριματικών ένα από τα εναπομείναντα εισιτήρια σε άνδρες και γυναίκες. Έχουν προηγηθεί στο στάδιο 1 οι δύο πρωτιές της στους ομίλους της Β κατηγορίας, που είχαν φιλοξενηθεί στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Το ρεπορτάζ της ETTU αναφέρει: «Στο Men’s European Championships final έχουν προκριθεί: Η Γερμανία ως κάτοχος του τίτλου, η Σουηδία ως διοργανώτρια κι επίσης το Βέλγιο, η Δανία, η Γαλλία, η Τσεχία, η Αυστρία, η Κροατία, η Ρουμανία, η Πορτογαλία, η Αγγλία, η Σλοβακία και η Σλοβενία.

Η αντίστοιχη λίστα στις γυναίκες περιλαμβάνει τη Γερμανία ως πρωταθλήτρια Ευρώπης, τη Σουηδία ως οικοδέσποινα τη Ρουμανία, την Πορτογαλία, τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, την Ουγγαρία, την Τσεχία, τη Σλοβακία, τη Σερβία, την Ουκρανία, τη Σλοβενία, την Πολωνία και την Ισπανία.

Τα υπόλοιπα 11 εισιτήρια των ανδρών για το Μάλμε θα τα διεκδικήσουν στο Όσιγεκ η Πολωνία, η Σερβία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ουκρανία (ως οι ομάδες, που τερμάτισαν 3ες στα γκρουπ της Α κατηγορίας), καθώς και οι ομάδες, που ήταν στην 1η και τη 2η θέση των γκρουπ της Β κατηγορίας. Εκτός από την Ελλάδα ήταν οι: Ολλανδία, Τουρκία, Φινλανδία, Ουγγαρία, Λουξεμβούργο, Λιθουανία, Νορβηγία, Εσθονία, Μαυροβούνιο, Ελβετία και Ισραήλ.

Στις γυναίκες 14 εθνικές ομάδες θα παίξουν στο προκριματικό στάδιο 2 για 10 θέσεις πρόκρισης. Από το επίπεδο Α η Τουρκία, η Ιταλία, η Ολλανδία και η Αυστρία και από το επίπεδο Β η Κροατία, το Βέλγιο, η Αγγλία, η Βουλγαρία, η Φινλανδία, το Ισραήλ, η Εσθονία, η Ουαλία, η Λιθουανία και φυσικά η Ελλάδα.