Ανοιχτό για τους Έλληνες πολίτες πρέπει να μείνει από εδώ και στο εξής το Παναθηναϊκό Στάδιο, όπως τόνισε ο Σπύρος Καπράλος. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έγιναν ώστε να ανοίξουν και πάλι οι πύλες του Σταδίου, καθώς επίσης και στους λόγους για τους οποίους παρέμεινε κλειστό τα προηγούμενα χρόνια. Ο Καρπάλος μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Sentra FΜ». Αναλυτικά τόνισε:
Για τον ένα χρόνο λειτουργίας, που συμπληρώνει το πρόγραμμα ξενάγησης στο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας: “Δεν προβάλλεται στον κόσμο όπως θα έπρεπε, αλλά είναι μια πραγματικότητα. Το στάδιο άνοιξε και πάλι, και είναι κάτι πολύ σημαντικό για την χώρα μας, την ιστορία μας και τους ίδιους μας του εαυτούς. Η Ελλάδα, δεν έχει πάρα πολλά πράγματα να προβάλει και να καμαρώνει, αλλά αυτά που έχει αν τα κρύβει κιόλας τότε χαθήκαμε. Το Παναθηναϊκό Στάδιο, είναι ένα από τα μνημεία που έχουν σχέση με την ιστορία μας, τον πολιτισμό μας και τον αθλητισμό. Εκεί αναβίωσαν οι πρώτοι σύγχρονοι ολυμπιακοί αγώνες, και το 2004 χρησιμοποιήθηκε για τους αγώνες της Αθήνας. Πριν το 2004, το στάδιο έκλεισε για να φτιαχτεί, γιατί εκεί έγινε το άθλημα της τοξοβολίας και ο τερματισμός του Μαραθωνίου. Μετά έμεινε κλειστό. Όταν ρώτησα γιατί είναι κλειστό, μου είπαν επειδή δεν είχαν υπαλλήλους και επειδή οι αρχαιολόγοι θα φώναζαν γιατί μπορεί να χαλάσουν τα μάρμαρα. Πήραμε απόφαση, λοιπόν, να το ανοίξουμε για το κοινό. Συνδεθήκαμε με μια εταιρία και φτιάξαμε ένα πρόγραμμα όπως αυτό που έχουν τα μουσεία. Δηλαδή, ο επισκέπτης παίρνει ένα ζευγάρι ακουστικά, πατάς τα νούμερα και σε 20 διαφορετικά σημεία του σταδίου ακούς διαφορετικά πράγματα. Από την αρχαία μέχρι τη νεότερη ιστορία του. Μιλάμε για τις μεγάλες στιγμές που έχει ζήσει αυτό το στάδιο σε όλα τα χρόνια της ιστορία του. Είναι ένα πολύ ωραία πρόγραμμα, το οποίο έχει φτιαχτεί σε 11 γλώσσες, για να μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε όλους τους επισκέπτες. Αυτό, είναι κάτι που πρέπει να το κάνει η πολιτεία σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους. Μέσα σε ένα χρόνο, έχουν περάσει πάνω από 80.000 άτομα. Σιγά σιγά θα μαθευτεί στον κόσμο”.
Για το πως χρησιμοποιείται το Παναθηναϊκό Στάδιο στα παιδιά: “Έχουμε φτιάξει ένα τρομερό πρόγραμμα για τα παιδιά. Νομίζω, ότι σαν Ολυμπιακή Επιτροπή είναι χρέος μας αυτό, προς τον αθλητισμό. Πρέπει να κάνουμε τα παιδιά να αγαπήσουν τον αθλητισμό από τις νεαρές ηλικίες. Έτσι, βρήκαμε ένα πρόγραμμα που είχε η Παγκόσμια Ομοσπονδία του Στίβου, συνεννοηθήκαμε με το ΣΕΓΑΣ, το αγοράσαμε και εκπαιδεύσαμε γυμναστές, ώστε να μπορούν να το κάνουν στα παιδιά των δημοτικών σχολείων. Κάθε μέρα έρχονται στο Στάδιο τέσσερα δημοτικά σχολεία, ξεναγούνται με ένα πρόγραμμα πολύ απλό για τις παιδικές ηλικίες, στο οποίο μιλάει η Βούλα Πατουλίδου. Στην συνέχεια, μπαίνουν μέσα στο στίβο, και υπό μορφής παιχνιδιού κάνουν διάφορα αθλήματα. Τέλος, την ώρα που φεύγουν τα παιδιά, παίρνουν ένα δίπλωμα με το όνομα τους. Αυτό το πρόγραμμα, είναι δωρεάν για όλα τα σχολεία”.
Για τους χορηγούς που συμβάλλουν για την πραγματοποίηση του προγράμματος: “Μας βοηθούν ιδιώτες χορηγοί και θα το συνεχίσουμε. Είχαμε ένα γραφειοκρατικό πρόβλημα, στο οποίο μας βοήθησε το υπ. Παιδείας, αν και πολύ αργά. Το πρόγραμμα όμως θα συνεχιστεί. Και μάλιστα, επειδή έχουμε εγκαταστάσεις και στην Αρχαία Ολυμπία, δοκιμάζουμε για μια εβδομάδα να το κάνουμε και εκεί, με τα σχολεία της Πελοποννήσου. Θα πρέπει να πω επίσης ότι, οι χορηγοί που βρήκαμε δεν είναι άνθρωποι που θέλουν να διαφημίζονται. Είναι άνθρωποι που λένε ότι πιστεύουν σε αυτό που κάνουμε, λένε ότι το πρόγραμμα είναι καταπληκτικό και ότι δεν τους νοιάζει να διαφημιστούν”.
Για το πόσο κοστίζει το εισιτήριο για την ξενάγηση: “Για τα παιδιά είναι δωρεάν. Έχουμε και φοιτητικό που χρεώνεται το μισό, δηλαδή 1,50 ευρώ. Αλλά η τιμή του είναι πολύ λογική. Έχουμε φτιάξει ακόμα ένα πρόγραμμα. Κάθε μέρα, επτάμισι με με εννέα το πρωί, όποιος θέλει μπορεί να πάει και να τρέξει μέσα στο στάδιο. Όπως επίσης, δίνουμε την δυνατότητα σε οργανωμένα γκρουπ, να κάνουν αγώνες. Κάνουμε δηλαδή, διάφορα πράγματα για να ζωντανέψει το στάδιο. Ανοίξαμε και το κυλικείο έξω από το στάδιο, με χίλιες δυσκολίες γιατί πλεχτήκαμε στην γραφειοκρατία. Παρά τις όποιες δυσκολίες συνεχίζουμε τις προσπάθειες, γιατί όλο αυτό, έχει μεγάλη σημασία για τον τουρισμό και την ιστορία μας. Επίσης, φτιάχνουμε και ένα μικρό μουσείο μέσα στο Στάδιο. Έχουμε βάλει αφίσες των Ολυμπιακών αγώνων, ετοιμαζόμαστε να βάλουμε τις δάδες που έχουμε στην κατοχή μας, και κοιτάμε με διάφορα διαδραστικά μέσα, το πως θα βελτιώσουμε την ξενάγηση και την επίσκεψη στο Παναθηναϊκό Στάδιο”.