O Τζο Ντι Μάτζιο δεν ήταν μόνο ένας από τους πιο ταλαντούχους παίκτες του μπέιζμπολ, αλλά κι ένα από τα αγαπημένα είδωλα των Ηνωμένων Πολιτειών.

O Τζο Ντι Μάτζιο δεν ήταν μόνο ένας από τους πιο ταλαντούχους παίκτες του μπέιζμπολ, αλλά κι ένα από τα αγαπημένα είδωλα των Ηνωμένων Πολιτειών. 

Διακρινόταν για τη σεμνότητα και την ταπεινότητά του, «υποχρεώνοντας» τον Έρνεστ Χέμινγουεϊ στο έργο του «Ο γέρος και η θάλασσα» να τον παρουσιάσει ως σημείο αναφοράς για την αμερικανική κουλτούρα.     

Γεννήθηκε στις 24 Νοεμβρίου του 1914 στην πόλη Μαρτίνεζ της Καλιφόρνια. Ήταν το όγδοο από τα εννέα παιδιά μιας οικογένειας ψαράδων με καταγωγή από τη Σικελία. Από το 1932 έως το 1935 έπαιξε στην ομάδα Σαν Φρανσίσκο Σιλς, ενώ στις 3 Μαΐου 1936 έκανε ντεμπούτο με τη φανέλα των Νιου Γιόρκ Γιάνκις, οι οποίοι έψαχναν το διάδοχο σταρ του «Μπέιμπ» Ρουθ που αγωνιζόταν στην ομάδα επί 14 συναπτά έτη (1920-1934).

Ο τελευταίος αγώνας του ήταν στις 30 Σεπτεμβρίου του 1951. Αποχώρησε οριστικά από το μπέιζμπολ μία ημέρα του Δεκέμβρη, πριν από 69 χρόνια (11/12/1951). Σε δήλωσή του οκτώ ημέρες αργότερα, έλεγε πως, «έφτασα στο στάδιο όπου δεν μπορώ πλέον να παράγω για τον σύλλογο, τον προπονητή μου και τους συμπαίκτες μου. Είχα μια φτωχή χρονιά, αλλά ακόμη κι αν είχα πετύχει ένα εξαιρετικό σκορ, αυτή θα ήταν η τελευταία χρονιά μου. Υπέφερα από τους πόνους. Όταν το μπέιζμπολ δεν είναι πλέον διασκεδαστικό, δεν είναι πλέον παιχνίδι».

 Αναδείχθηκε τρεις φορές MVP του αμερικανικού πρωταθλήματος (1939, 1941 και 1947) και κατέκτησε εννέα World Series. Αγωνίστηκε σε 13 All Star αγώνες (19361942, 19461951), ενώ το 1955 με ψήφους 88,84% μπήκε στο Hall of Fame του αμερικανικού μπέιζμπολ. 
Ο Ντι Μάτζιο ή αλλιώς «The Yankee Clipper», όπως τον αποκαλούσαν οι φίλαθλοι των Γιάνκις, είναι ο αυτουργός του «στοιχειωμένου» ρεκόρ των εύστοχων χτυπημάτων σε 56 συνεχόμενους αγώνες από το Μάιο έως τον Ιούλιο του 1941 (ο άθλος βρίσκεται στα ρεκόρ Γκίνες). Από τα 361 χτυπήματα σε όλη του την καριέρα, στα 213 η μπάλα ξεπέρασε τον φράχτη.

Το 1968 και το 1969 δούλεψε ως προπονητής στους Όκλαντ Αθλέτικς. Το 1969, στην εκατοστή επέτειο του αθλήματος, βραβεύτηκε ως ο καλύτερος εν ζωή παίκτης, ακόμη μια απόδειξη του πολυδιάστατου ταλέντου του.
 Αποτέλεσε έμπνευση για το τραγούδι «Mrs Robinson» των Simon & Garfunkel, ενώ ο Νίκολας Ρεγκ τον συμπεριέλαβε το 1985 στην ταινία του «Μια νύχτα με τη Μέριλιν» (Insignificance ο αγγλικός τίτλος).

Ο γάμος του με την Μέριλιν Μονρόε
Ο Ντι Μάτζιο το 1939 παντρεύεται την εντελώς άγνωστη στάρλετ Ντόροθι Άρνολντ, με την οποία χώρισε πέντε χρόνια αργότερα. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα παντρεύτηκε τη διάσημη σταρ Μέριλιν Μονρόε, αλλά ο γάμος τους κράτησε μόλις εννέα μήνες, αφού το πρότυπο γάμος-μητέρα-νοικοκυρά που αναζητούσε ο Ντι Μάτζιο, έβρισκε αντίθετη την εκρηκτική ξανθιά.

Της έκανε πρόταση γάμου την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1953. Δυο εβδομάδες μετά παντρεύτηκαν. Τα προβλήματα άρχισαν από τον μήνα του μέλιτος, όταν ζητήθηκε από την Μονρόε να επισκεφθεί την αμερικανική στρατιωτική βάση στην Κορέα, προκειμένου να εμψυχώσει τους στρατιώτες. Ο Ντι Μάτζιο σε κάθε ευκαιρία ζητούσε από την Μονρόε να εγκαταλείψει την καριέρα της και να μετακομίσουν στο Σαν Φρανσίσκο. Η τελευταία… απαντούσε με ταινίες που την ανέδειξαν ως το παγκόσμιο σύμβολο του σεξ εκείνης της εποχής, με αποκορύφωμα την ταινία «7 χρόνια φαγούρα». 

Ο Ντι Μάτζιο, ο οποίος παρακολουθούσε τα γυρίσματα και τη σκηνή που το λευκό φόρεμα της ηθοποιού σηκωνόταν με το φύσημα από αεραγωγό, ένιωθε… προδομένος! Τα πράγματα είχαν βγει ήδη εκτός ελέγχου, κάτι που φάνηκε και στο μελανιασμένο κορμί της ηθοποιού την επόμενη ημέρα. Στις 17 Οκτωβρίου η Μέριλιν υπέβαλε αίτηση για διαζύγιο, γιατί, όπως υποστήριζε, ο Ντι Μάτζιο ασκούσε πάνω της «ψυχολογική βία».
Επτά χρόνια μετά, κι ενώ η Μονρόε είχε χωρίσει από τον τρίτο της άνδρα, έγινε προσπάθεια επανασύνδεσης. Όμως η ψυχική υγεία της διάσημης ηθοποιού ήταν στο ναδίρ και λίγους μήνες αργότερα ο Ντι Μάτζιο θα έχανε για πάντα την αγαπημένη του Μέριλιν. 

Την κηδεία οργάνωσε ο Ντι Μάτζιο, ο οποίος μέχρι και το θάνατό του, το 1999, πιστός στην υπόσχεση που της είχε δώσει, έστελνε φρέσκα τριαντάφυλλα στο μνήμα της Μονρόε.