Λιγότερο από ένας μήνας έμεινε για να μπει επίσημα η Ευρώπη στην εποχή της πλαστικής μπάλας του πινγκ πονγκ.

Λιγότερο από ένας μήνας έμεινε για να μπει επίσημα η Ευρώπη στην εποχή της πλαστικής μπάλας του πινγκ πονγκ. Το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ομαδικού βετεράνων, που θα γίνει στην Αλμερία της Ισπανίας από τις 2 έως τις 7 Σεπτεμβρίου, θα είναι η πρώτη διοργάνωση της ηπείρου, που θα χρησιμοποιήσει τα νέα μπαλάκια και όσο πλησιάζουμε στα εγκαίνια τόσο μεγαλώνουν οι συζητήσεις. Η Διεθνής Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (I.T.T.F.) δημοσίευσε ένα ακόμα ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα της με ενδιαφέρουσες δηλώσεις, πληροφορίες και διευκρινήσεις. Γενικά για τους ανθρώπους της επιτραπέζιας αντισφαίρισης απανταχού στον κόσμο είναι πολύ σημαντικό, που ξεκαθαρίζεται άλλη μια φορά ότι δεν υπάρχει καμία δέσμευση για τις εθνικές ομοσπονδίες να κάνουν αγώνες με τις πλαστικές μπάλες και μπορούν να χρησιμοποιούν τις παλιές από ζελατίνη.

Για την επερχόμενη αλλαγή τοποθετήθηκε ο πρόεδρος της διεθνούς ομοσπονδίας Άνταμ Σαράρα, ο οποίος ετοιμάζεται να παραδώσει σε 25 ημέρες τα ηνία της διοίκησης στον Γερμανό Τόμας Βέικερτ. «Κάθε αλλαγή στον αθλητισμό χωρίζει συνήθως τους συμμετέχοντες σε τρία γκρουπ. Στους «αισιόδοξους», οι οποίοι πιστεύουν ότι η αλλαγή είναι για το καλύτερο. Τους «απαισιόδοξους», οι οποίοι πιστεύουν ότι η αλλαγή είναι μια καταστροφή και τέλος, τους «αδιάφορους», που απλά πάνε με τη ροή. Με βάση την εμπειρία μου, το ποσοστό των ατόμων σε κάθε γκρουπ αλλάζει με το χρόνο, και τελικά η πλειοψηφία πηγαίνει ακριβώς με τη ροή. Σε αυτή την περίπτωση, η χρήση της πλαστικής μπάλας ήταν περισσότερο για αναγκαιότητα και όχι από σχεδιασμό. Ο λόγος είναι ότι η προμήθεια των φύλλων ζελατίνας για να γίνουν οι παραδοσιακές μπάλες από σελιλόιντ βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία και τελικά δεν θα είναι για πολύ ακόμα διαθέσιμη», δήλωσε ο επί 15 χρόνια επικεφαλής της I.T.T.F..

Το ρεπορτάζ, που αναδημοσίευσε και η E.T.T.U., αναφέρει στη συνέχεια τους λόγους για το πέρασμα στις πλαστικές μπάλες στις διοργανώσεις της I.T.T.F. και τα γεγονότα παγκόσμιας εμβέλειας:

. Οι περισσότερες χώρες προτιμούν να μην παράγουν ζελατίνη πια λόγω των ζητημάτων υψηλής ευφλεκτότητας.

. Μπαλάκια από σελιλόιντ δεν επιτρέπεται να αποστέλλονται στα αεροπλάνα λόγω του εύφλεκτου χαρακτήρα τους. Αυτό σημαίνει ότι αν αποσταλεί από τον αέρα θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ειδικά πυρίμαχα δοχεία. Το ίδιο ισχύει και όταν αποστέλλονται από ξηρά ή θάλασσα. Αυτό είναι πολύ ακριβά και δεν συμφέρουν οικονομικά.

. Οι πλαστικές μπάλες είναι πιο ασφαλείς στο να παραχθούν και πολύ πιο αποδοτικές από ό,τι εκείνες από ζελατίνη.
Το ρεπορτάζ της I.T.T.F. σημειώνει ότι προς το παρόν υπάρχουν τέσσερις κατασκευαστές (3 από την Κίνα και 1 από την Ιαπωνία) και 21 μάρκες, που έχουν την έγκριση της παγκόσμιας ομοσπονδίας να χρησιμοποιούν τις πλαστικές μπάλες τους σε διεθνή τουρνουά. Σε αυτή τη λίστα θα προστεθεί σύντομα νέος κατασκευαστής από τη Γερμανία. «Η I.T.T.F. έχει κρατήσει τα επίπεδα των προδιαγραφών για την έγκριση της πλαστικής μπάλας όσο το δυνατόν πλησιέστερα προς τις προδιαγραφές που είχαν οι μπάλες από σελιλόιντ. Έθεσε μάλιστα, και περίοδο ανοχής 18 μηνών στις εταιρείες μέχρι να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή ποιότητα. Σκοπός είναι να εξασφαλιστεί ότι οι πλαστικές μπάλες, που χρησιμοποιούνται σε αγώνες θα είναι παρόμοιες στην αίσθηση με τις μπάλες από σελιλόιντ, ώστε να μειώσουν τις διαταραχές στους αθλητές».

Απόλυτα θετικός μπροστά στη νέα κατάσταση εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητών της I.T.T.F. και δόξα του αθλήματος Βλαντιμίρ Σαμσόνοφ: «Ξεκίνησα την προετοιμασία μου με τη νέα πλαστική μπάλα και θα μου πάρει λίγο χρόνο για να προσαρμοστώ σε αυτό. Σε κάθε περίπτωση είμαι ενθουσιασμένος και ανυπομονούμε για το όπεν της Λευκορωσίας, όπου τελικά θα είμαστε σε θέση να παίξουμε με τη νέα μπάλα. Είμαι επίσης πολύ ευτυχής, που η χώρα μου φιλοξενεί το πρώτο Wolrd Tour, που παίζεται με πλαστικά μπαλάκια». Πράγματι, η πρώτη χρήση στα επαμειβόμενα όπεν, θα γίνει στο event της Λευκορωσίας, που είναι προγραμματισμένο για το διάστημα 21-24 Αυγούστου στο Μινσκ.

Το κομμάτι σημειώνει στον πρόλογο ότι «δεν υπάρχουν αλλαγές κανονισμών όσον αφορά στις πλαστικές μπάλες που χρησιμοποιούνται στους αγώνες επιτραπέζιας αντισφαίρισης από το 1950. Αυτό επίσης σημαίνει ότι events του αθλήματος μπορούν να παίζονται ακόμα με τα μπαλάκια από σελιλόιντ». Και στον επίλογο τονίζεται: «Για να αποφευχθεί οποιαδήποτε σύγχυση και παρεξηγήσεις, τόσο οι πλαστικές μπάλες όσο και οι μπάλες από σελιλόιντ είναι νομικά εντάξει, ωστόσο η I.T.T.F. αποφάσισε να χρησιμοποιεί στις διοργανώσεις παγκόσμιων τίτλων και τους δικούς της αγώνες αποκλειστικά τις πλαστικές, ενώ για τις άλλες αθλητικές εκδηλώσεις οι διοργανωτές είναι ελεύθεροι να επιλέξουν τον τύπο της μπάλας που επιθυμούν». Να διευκρινιστεί τέλος ότι η αλλαγή αφορά τα κλασικά λευκά μπαλάκια και όχι τα δίχρωμα που πρόσφατα κατασκευάστηκαν στην Κίνα κι επίσης έχουν προκαλέσει πολλές συζητήσεις…