“Για μας ο στόχος επιτεύχθηκε. Οι Παγκόσμιοι Αγώνες Special Olympics Αθήνα 2011, που αποτέλεσαν το μεγαλύτερο αθλητικό και πολιτιστικό γεγονός της χρονιάς, ήταν εξαιρετικοί, ενώ με την διοργάνωσή τους υπήρξαν και οικονομικά οφέλη για την Ελλάδα”. Αυτά τόνισε η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής της διοργάνωσης, Γιάννα Δεσποτοπούλου, στην απολογιστική συνέντευξη, που παραχώρησε σήμερα, στο Ζάππειο Μέγαρο, παρουσία και αθλητών των Special Olympic.

“Η τεχνογνωσία και το κεφάλαιο της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, μας βοήθησαν πολύ στην προσπάθειά μας”, επισήμανε η κ.Δεσποτοπούλου, ενώ αναφερόμενη στον όρο που έθεσε, για να αναλάβει πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής ήταν ό,τι θα προσέφερε εθελοντικά τις υπηρεσίες της, άσχετα με το πόσες ώρες θα ξόδευε καθημερινά για την διοργάνωση. “Η κυβέρνηση μας είπε να διοργανώσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τους Αγώνες, για τους οποίους να είναι υπερήφανη όλη η Ελλάδα. Τον Ιούνιο του 2010 ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, υπέγραψε το τελικό συμβόλαιο για τη διοργάνωση των Αγώνων, που ήταν εθνικό θέμα. Ηρθε στη χώρα μας κόσμος από κάθε γωνιά της γης. Στη διοργάνωση μετείχαν 7.000 αθλητές από 180 χώρες, 2.500 προπονητές, 3.000 κριτές – τεχνικοί και 25.000 εθελοντές”.

Η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής έκανε ειδική αναφορά στα επεισόδια που έγιναν στην Αθήνα στη διάρκεια των Αγώνων, τονίζοντας, ότι έπαιξαν ανασταλτικό ρόλο στη διοργάνωση, ενώ σημείωσε την προσπάθεια που έγινε για την ασφαλή διακίνηση στο διάστημα εκείνο. Η κ.Δεσποτοπούλου μίλησε και για τις παράλληλες εκδηλώσεις που έγιναν, όπως η Παγκόσμιος Σύνοδος Νεολαίας, η Γιορτή της Νεολαίας στο Τείχος των Εθνών, η ειδική συνεδρίαση της Βουλής, καθώς και το πρόγραμμα για τους Υγιείς Αθλητές, όπου 3.500 άτομα υποβλήθηκαν σε ιατρικές εξετάσεις.

Οσον αφορά στην κριτική που της ασκήθηκε σχετικά με το κόστος της διοργάνωσης, ειδικά για τις τελετές έναρξης και λήξης, η κ.Δεσποτοπούλου επισήμανε:”Δεν γνωρίζω το λόγο που δεχθήκαμε επιθέσεις από ορισμένα ΜΜΕ. Οι τελετές έναρξης και λήξης κόστισαν συνολικά 7.600.000 ευρώ. Τα παιδιά ήθελαν να συμμετέχουν σε μια γιορτή και οι γονείς να νιώθουν αγαλλίαση. Εγινε κάτι ξεχωριστό για ξεχωριστά άτομα. Στη διοργάνωση που διεξήχθη στη Σαγκάη, οι τελετές έναρξης και λήξης κόστισαν 22 και 14 εκατομμύρια δολάρια, αντίστοιχα. Στους Αγώνες του Δουβλίνου, όπου συμμετείχαν 5.400 αθλητές, το κόστος της διοργάνωσης ήταν 68 εκατομμύρια ευρώ”.

Αμέσως μετά, η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής αναφέρθηκε στα οικονομικά οφέλη της διοργάνωσης, τονίζοντας:”Πρέπει να κοιτάξουμε και αυτήν την παράμετρο. Το σύνολο των διανυκτερεύσεων στην χώρα μας, λόγω των Αγώνων, ξεπέρασε τις 300.000. Για σκεφθείτε ακόμη, πόσα τέλη πλήρωσαν οι ξένες αποστολές στο αεροδρόμιο, πόσα εστιατόρια γέμισαν της ημέρες της διοργάνωσης, αλλά και την προβολή που είχε η χώρα μας. Το Ελληνικό Δημόσιο κάλυψε το 40% της διοργάνωσης. Τα χρήματα αυτά γύρισαν στην ελληνική αγορά. Σημειώστε ακόμη, ότι η Πολιτεία δεν μας έχει δώσει ούτε ένα ευρώ για την προετοιμασία της αποστολής μας. Οι περισσότεροι σύλλογοι είναι κρατικοδίαιτοι. Οχι εμείς”.

Η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής τοποθετήθηκε και στο πολύκροτο θέμα της αντίδρασης της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής για τις παρεμβάσεις που έγιναν στο Καλλιμάρμαρο για τις τελετές έναρξης και λήξης:”Πριν από 1,5 χρόνο υποβάλαμε αίτημα στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για τις τις τελετές αυτές, ενώ στείλαμε τα σχέδια στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και και στην Εταιρία Νεοτέρων Αρχαιοτήτων. Οταν πήραμε την έγκριση προχωρήσαμε. Ο αντιπρόεδρος της ΕΟΕ και πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, κ.Ισίδωρος Κούβελος έριξε βέλη εναντίον μας, αλλά όταν εγκρίθηκε η παραχώρηση του Καλλιμάρμαρου, ήταν κι αυτός στην Ολομέλεια. Δεν μπορεί τώρα να μας κατηγορεί, ότι καταστρέψαμε στην αισθητική του Καλλιμάρμαρου”.

Οσον αφορά στην ανακοίνωση της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ, με την οποία ζήτησε καταλογισμό ευθυνών για τη διοργάνωση των Special Olympics, η κ.Δεσποτοπούλου σχολίασε:”Ολοι διεκδικούν. Είναι διαφορετικά τα κονδύλια για τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα”.

Από πλευράς αθλητών των Special Olympics, ο Γιάννης Στρατηγόπουλος, τόνισε χαρακτηριστικά:”Καλώς ήρθατε στον κόσμο των νικητών. Ευχαριστούμε όλους όσοι βοήθησαν για να διεξαχθεί αυτή η διοργάνωση”, ενώ η Ολγα Δασουρά υπογράμμισε, ότι η διοργάνωση έστειλε σε όλο τον κόσμο το μήνυμα των Special Olympics.