Το μίτινγκ στίβου της Θεσσαλονίκης στο Καυτατζόγλειο θα γίνει προς τιμήν του εκλιπόντος Κώστα Χειμωνίδη, πρώην πρωταθλητή του άλματος εις ύψος.

Το μίτινγκ στίβου της Θεσσαλονίκης στο Καυτατζόγλειο θα γίνει προς τιμήν του εκλιπόντος Κώστα Χειμωνίδη, πρώην πρωταθλητή του άλματος εις ύψος. 

O Kώστας Χειμωνίδης υπήρξε πρωταθλητής στίβου στο άλμα σε ύψος και ρέκορντμαν Ελλάδας σ’ αυτό το αγώνισμα. Η ατομική του επίδοση ήταν 2,03 μέτρα (Καυτανζόγλειο Στάδιο Θεσσαλονίκης, την 6-4-1969, Αγώνες Ολυμπιακής Μέρας, πρώτος στην κατάταξη). Αξιοσημείωτο μάλιστα ότι την πέτυχε σε ηλικία 33 χρονών!

Ο Χειμωνίδης γεννήθηκε την 12η Απριλίου 1936 στην ορεινή Καστανιά Βερμίου (κοντά στην Παναγία Σουμελά) και «έφυγε» από κοντά μας σε ηλικία 73 χρονών την 7η Ιουλίου 2009 στη Θεσσαλονίκη, νικημένος μετά διετή μάχη με την «επάρατο».

Ο Χειμωνίδης υπήρξε ο δεύτερος Έλληνας αθλητής που υπερέβη τα 2 μέτρα στο άλμα σε ύψος. Πρώτος -χρονικά- ήταν ο Στέλιος Σεβαστόπουλος (γεννήθηκε το 1944) του Πανιωνίου που πήδησε 2,00 μ. την 8η Μαίου 1963 στην Αθήνα (19οι Πανελλήνιοι Εαρινοί). Ο Χειμωνίδης αγωνιζόταν με την τεχνική “Μπρούμελ” (κεφάλι και πόδι στο ίδιο ύψος πάνω από τον πήχη), που πρωτοχρησιμοποίησε ο μεγάλος Σοβιετικός Ολυμπιονίκης και παγκόσμιος ρέκορντμαν Βαλερί Μπρούμελ. Ο Χειμωνίδης την 14η Ιουλίου του 1963 σε τριεθνείς αγώνες (Ιταλίας, Ελλάδας, Αυστρίας) στο Ασκολι της Ιταλίας, κατέρριψε το Πανελλήνιο ρεκόρ με 2,01 μ.

Ο Χειμωνίδης αρχικά, ασχολήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία με το σκι καθώς και με το βόλεϊ. Ήταν «άσος» και στην ακροβατική γυμναστική. Χαρακτηρίστηκε πολυσύνθετο αθλητικό ταλέντο, που θα μπορούσε να εξελιχθεί και σε σημαντικό για την εποχή του δεκαθλητή, κάτι που τελικά δεν επιχείρησε. Ο Χειμωνίδης στο άλμα επί κοντώ (χωρίς καμιά ξεχωριστή εξειδίκευσή του) με «μεταλλικό» κοντάρι (και όχι με «πλαστικό») -πριν το 1965- υπερέβαινε τα 3,70 μ., όταν -ταυτόχρονα- τόσο ακριβώς ήταν και το ρεκόρ Μακεδονίας – Θράκης του Πανταζή Αποστολίδη του ΠΑΟΚ.

Ο Κώστας Χειμωνίδης ήταν καθηγητής Φυσικής Αγωγής στο ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης και θεωρείται κορυφαίος Έλληνας προπονητής του άλματος σε ύψος. Σημαντικοί Έλληνες πρωταθλητές του αγωνίσματος υπήρξαν «μαθητές» του στο Καυτανζόγλειο Στάδιο.

Όπως, οι Δημ. Κοκκότης, Κοσμ. Μιχαλόπουλος, Δημ. Πατρώνης, Ιωακ. Τρικαλιάρης, Βασ. Παπαδημητρίου, Δημ. Συράκος, Παναγ. Κωνσταντινίδης, Γιώργ. Τσούγκος, Γιώργ. Φαρμάκης, Σωτ. Κατσάρος, Βασ. Παπακωνσταντίνου, Στέλ. & Μιχ. Αγάπης, Γιώργ. Οικονόμου, Eυαγγ. Ρίσκου, Μαρία Χοτοκουρίδου, Δέσποινα Λαμπρέλη, αλλά και δεκάδες άλλοι αθλητές και αθλήτριες. Παρομοίως εκγύμνασε κατά περιόδους και αθλητές στίβου άλλων αγωνισμάτων.

Ο Κώστας Χειμωνίδης, υπήρξε σε όλη του τη ζωή υπόδειγμα Ανθρώπου και Δασκάλου. Αγωνιστής για την δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη, διώχθηκε από την δικτατορία των συνταγματαρχών και απολύθηκε από την θέση του ως εκπαιδευτικός. Σ?εκείνες τις «δύσκολες ώρες» τον στήριξε ο Αλέκος Αλεξιάδης προσλαμβάνοντάς τον ως προπονητή Στίβου στον ΠΑΟΚ. Κι ο Χειμωνίδης το «ανταπέδωσε» αγωνιζόμενος σε διασυλλογικούς στίβου σε δύο και τρία αγωνίσματα μέχρι τα 35 χρόνια του! Έκανε εκτός από άλμα σε Ύψος και 110 μ. με εμπόδια καθώς και σκυταλοδρομία 4×100 μ.

Υπήρξε πολυτάλαντος αθλητής και έγραψε το δικό του αξιόλογο κομμάτι στην αθλητική ιστορία της χώρας μας. Στην πολύχρονη εκπαιδευτική και προπονητική του προσφορά, ανέδειξε πληθώρα αθλητών διεθνούς επιπέδου, μα πάνω απ’ όλα, δίδαξε ήθος και στάση ζωής στους μαθητές και τους αθλητές του. Συμμετείχε ως υποψήφιος με το ΚΚΕ στις βουλευτικές εκλογές του 1993 στην Α’ περιφέρεια Θεσσαλονίκης και παρέμεινε δραστήριος στέλεχος του μέχρι το τέλος της ζωής του.

Τους αγώνες που γίνονται προς τιμήν του παρακολουθούν αρκετοί από τους παλιούς συναθλητές του, αθλητές τους οποίους ο ίδιος ο αείμνηστος εργάτης του στίβου είχε μυήσει στα πρώτα τους βήματα στον κλασικό αθλητισμό και φυσικά απλοί φίλοι του στίβου.