ΑΕΚ: Μια ιστορία μεγάλων ανατροπών!

Ο Δημήτρης Καρύδας θυμάται στο προσωπικό του blog τις μεγάλες ανατροπές της μπασκετικής ΑΕΚ, από το 1965-66 μέχρι την χθεσινή πρόκριση - άθλο.

Ζήτω η κιτρινόμαυρη τρέλα του μπάσκετ! Για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα η πιο αλλοπρόσαλλη και παράξενη μπασκετική ομάδα της χρονιάς κατάφερε να γίνει πρωτοσέλιδο θέμα γράφοντας ιστορία! Η ΑΕΚ μετά την against all odds κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος πέτυχε μια πρόκριση-άθλο στην Τσεχία επί της Νίμπουργκ ακριβώς τη στιγμή που όλοι τη θεωρούσαν ξοφλημένη και με την πλάτη σχεδόν κολλημένη στο καναβάτσο. Το -10 του πρώτου αγώνα μέσα στο ΟΑΚΑ όπου η αφελής ΑΕΚ «έφαγε» 98 πόντους από τα Τσεχο-Αμερικάνικα πολυβόλα έμοιαζε τοίχος αξεπέραστος. Κι’ όμως αρκούσε ένα τρίλεπτο για να τα φέρει όλα τούμπα και να πάρει την πρόκριση στους «8» του Basketball Champions League. Για μια ομάδα που κάποτε οι οπαδοί της τραγουδούσαν ένα ύμνο βασισμένο στο ρυθμό της θρυλικής ταινίας «Η γέφυρα του ποταμού Κβάι» αυτό είναι το ιδανικό σενάριο πρόκρισης. Όπως σε εκείνη την υπέροχη (αντι)πολεμική ταινία όπου οι Αμερικάνοι στρατιώτες έφτιαχναν όλη μέρα μια γέφυρα και το βράδυ την ανατίναζαν!

Κλείνοντας τη μετάδοση του αγώνα του ΠΑΟΚ που το πάλεψε αλλά δεν μπόρεσε να αντέξει στη Σμύρνη έριχνα κλεφτές ματιές και στο ματς της Τσεχίας. Βγαίνοντας από το στούντιο η Νίμπουργκ είχε μόλις ισοφαρίσει με 3/3 βολές του παρολίγον δήμιου της ΑΕΚ Κέντρικ Ρέι και το χρονόμετρο έδειχνε γύρω στα τέσσερα λεπτά για το φινάλε. Χρυσός κανόνας του σύγχρονου μπάσκετ: Ποτέ δεν προεξοφλείς το αποτέλεσμα ενός αγώνα. Όταν το κινητό μου άρχισε να κτυπάει δαιμονισμένα στο δρόμο της επιστροφής ήξερα ότι έπρεπε να δω (αλλά όχι ζωντανά πλέον) τα τελευταία τέσσερα λεπτά ενός άθλου.

Και αυτή τη φορά, την επανάσταση την έδειξε η τηλεόραση σε πείσμα των στίχων του Αμερικάνου τραγουδιστή-ακτιβιστή κατά των φυλετικών διακρίσεων Τζιλ Σκοτ Χέρον που τραγουδούσε στη δεκαετία του ’70: The revolution will not be televised! Στο υποτιμημένο (αδίκως) Basketball Champions League η ΑΕΚ κατάφερε φέτος να κάνει ένα βήμα παραπάνω μετά το περσινό «τρακάρισμα» με την υπερομάδα της Μονακό και ελπίζει ότι ο επόμενος φετινός της αντίπαλος, η Γαλλική Στρασμπούργκ δεν θα σταθεί ανυπέρβλητο εμπόδιο στο δρόμο για το φάιναλ φορ! Ένα φάιναλ φορ που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις εφόσον η ΑΕΚ φτάσει ως εκεί θα φιλοξενηθεί στο ΟΑΚΑ. Πως είπατε οι προληπτικοί; Και το 1968 αλλού ήταν αποφασισμένο να γίνει ο τελικός και κατέληξε στο Καλιμάρμαρο. Απέναντι βέβαια στην πολύ σοβαρή ομάδα του Βινσέν Κολέ η ΑΕΚ δεν έχει πάρει από….χέρι την πρόκριση. Κάθε άλλο. Θα χρειαστεί να δώσει δύο σκληρές μάχες με μια ομάδα που έδειξε ότι διαθέτει μέταλλο και στη διάρκεια της κανονικής περιόδου την κέρδισε δύο φορές σχεδόν με πανομοιότυπο τρόπο. Και στο Στρασβούργο και στο ΟΑΚΑ οι Γάλλοι κέρδισαν με ηρωισμούς της τελευταίας στιγμής, γεγονός που προεξοφλεί δύο πολύ σκληρές μάχες με έπαθλο το εισιτήριο για το φάιναλ φορ.
Η Ευρωπαϊκή ιστορία της ΑΕΚ είναι γεμάτη από μεγάλες στιγμές. Αυτή η η πρόκριση με το ζόρι θα πιάσει μισή σελίδα στο πάνθεο των μεγάλων στιγμών! Δεν ήταν δα ένας τελικός, ούτε καν ημιτελικός αλλά συνειρμικά για το μπασκετικό κοινό και για τους ανθρώπους της ΑΕΚ είναι κάτι πολύ μεγάλο:

Τη χρονιά που συμπληρώνεται μισός αιώνας από το έπος του 1968 η ΑΕΚ επιστρέφει για τα καλά στα ψηλά του ελληνικού και του Ευρωπαϊκού μπάσκετ. Προφανώς, για να μείνει και όχι ως μια φωτοβολίδα ή ένας κομήτης. Σημειολογικά, η πρόκριση αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία: Έγινε επί μιας Τσέχικης ομάδας, όπως τότε…Και στη διαδρομή του 1968 η ΑΕΚ έκανε μεγάλες ανατροπές. Και η αλήθεια είναι ότι όλοι μας εθισμένοι στην αδρεναλίνη της Ευρωλίγκα είχαμε ξεχάσει και λίγο την άγρια ομορφιά των νοκ άουτ διπλών αγώνων. Και στην ιστορία της ΑΕΚ η σειρά με τη Νίμπουργκ θα πάρει περίοπτη θέση προσθέτοντας ένα ακόμη παράσημο στα όχι και λίγα μιας ομάδας μιας ομάδας που μοιάζει να έχει ερωτική σχέση με τις….ανατροπές! Θέλετε παραδείγματα; Έχουμε μπόλικα:

–          Κύπελλο Πρωταθλητριών 1965-66:
Στον πρώτο γύρο η ΑΕΚ κερδίζει τη Βίσλα Κρακοβίας με ένα πόντο διαφορά στην Αθήνα (72-71) με ένα από τα καλύτερα Ευρωπαϊκά παιχνίδια του Ζούπα που σκοράρει 27 πόντους. Στη ρεβάνς, όχι μόνο αντέχει μέσα στην έδρα της πανίσχυρης πρωταθλήτριας Πολωνίας αλλά ξανακερδίζει με 81-79 και τον Γιώργο Αμερικάνο σε δαιμονισμένη βραδιά να σκοράρει 30 πόντους. Την ίδια σεζόν στον προημιτελικό όμιλο χάνει στη Σόφια από την ΤΣΣΚΑ με -25. Με βάση το σύστημα της εποχής για να πάρει τους βαθμούς της νίκης θέλει νίκη με +26 στην Αθήνα. Το….αδύνατο γίνεται: Στις 17 Μαρτίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο μπροστά σε 20.000 θεατές η  ΑΕΚ κερδίζει με….30 πόντους διαφορά (75-45) χάρη σε 22 πόντους του Γιώργου Τρόντζου και παίρνει την πρόκριση για το πρώτο φάιναλ φορ της ιστορίας που γίνεται στην Ιταλία και στο οποίο θα τερματίσει τέταρτη.

–           Κύπελλο Κυπελλούχων 1967-68:
Ο θρυλικός ημιτελικός με την Ιταλική υπερδύναμη της Βαρέζε είναι πια all time classic. Η ΑΕΚ έχει χάσει με 18 πόντους διαφορά στο Βαρέζε. Υποδέχεται μπροστά σε 40.000 κόσμο τους Ιταλούς και ισοφαρίζει τη διαφορά της ήττας της στον πρώτο αγώνα. Έχει μια τελευταία κατοχή και ο μύθος λέει ότι ο Γιώργος Τρόντζος που έπαιζε με πρησμένο αστράγαλο στο τάιμ άουτ ζήτησε την τελευταία επίθεση. Ήξερε ότι αν γινόταν τρίτος αγώνας για την πρόκριση (με βάση τους κανονισμούς της εποχής δεν παιζόταν παράταση) θα καθόταν με πολιτικά στον πάγκο. Με ένα από hook (κίνηση σήμα κατατεθέν) σκοράρει το νικητήριο καλάθι και η ΑΕΚ κερδίζει την πρόκριση στον τελικό (72-52). Το ίδιο βράδυ ο Αμερικάνος έχει σκοράρει 31 πόντους πριν το θρυλικό καλάθι-πρόκριση του Τρόντζου.

–          Κύπελλο Κυπελλούχων 1971-72:
Στους 16 η ΑΕΚ αντιμετωπίζει τη Λέφσκι Σπαρτάκ. Στη Σόφια ο πέλεκυς πέφτει βαρύς και το -34 σε βάρος της (103-69) δεν αφήνει ελπίδες για πρόκριση. Αλλά στην Αθήνα η ΑΕΚ κάνει τη μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ. Μια εβδομάδα μετά τη συντριβή της Σόφιας, στις 9 Δεκεμβρίου η ΑΕΚ πετυχαίνει το ακατόρθωτο: Κερδίζει με 37 πόντους διαφορά (115-67) και παίρνει την πρόκριση κάνοντας μια από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία των Ευρωπαϊκών Κυπέλλων. Ήρωας της πρόκρισης ο Λουκάς Κόντος (απλή συνεπωνυμία με τον Απόστολο) που σκόραρε 34 πόντους.

–          Κύπελλο Κόρατς 1972-73:
Στην πρώτη της συμμετοχή στη νεότευκτη διοργάνωση του Κυπέλλου Κόρατς η ΑΕΚ βρίσκει μπροστά της τη Βέλγικη Στάνταρντ Λιέγης, μια ομάδα γεμάτη Αμερικάνους. Στη Λιέγη γνωρίζει την ήττα με 18 πόντους διαφορά αλλά στην Αθήνα παίρνει την πρόκριση κερδίζοντας με ένα παραπάνω  πόντο διαφορά (92-73) στο καλύτερο Ευρωπαϊκό παιχνίδι με τη φανέλα της ομάδας του Θανάση Χριστοφόρου (έφυγε πέρσι από τη ζωή) που είχε πετύχει 29 πόντους.

–          Κύπελλο Κόρατς 1985-86:
Στον δεύτερο προκριματικό γύρο η ΑΕΚ πιστεύει ότι θα έχει εύκολη αποστολή απέναντι στην Ουγγρική Σοπρόνι. Οι Ούγγροι όμως εμφανίζονται με δύο Αμερικάνους (!) στη σύνθεση τους και κερδίζουν στην Αθήνα τον πρώτο αγώνα με 107-105 παρά τη μεγαλειώδη εμφάνιση του Μηνά Γκέκου που κάνει Ευρωπαϊκό ρεκόρ καριέρας με 33 πόντους. Η ρεβάνς μοιάζει χαμένη υπόθεση αλλά στη Βουδαπέστη η ΑΕΚ κάνει την ανατροπή: Κερδίζει με 88-85 με 28 πόντους του Απόστολου Κόντου και άλλους 24 του Γκέκου και προχωράει στους ομίλους του προημιτελικού γύρου.

–          Κύπελλο Κυπελλούχων 1988-89:
Στον πρώτο γύρο της διοργάνωσης η ΑΕΚ του Μάκη Ψωμιάδη με επικεφαλής τον Ντάνι Βρέινς και δίπλα του ένα άλλο ΝΒΑer (Κλιντ Ρίτσαρτσον) που έπαιζε μόνο στα Ευρωπαϊκά παιχνίδια χάνει στην Ελβετία από την Πιγί με 113-100 έχοντας πέσει θύμα δύο αδίστακτων πιστολέρο του τρίποντου των αδελφών Στοκαλπέρ που έχουν σκοράρει 46 πόντους με 11 εύστοχα τρίποντα! Στη ρεβάνς στο κλειστό του Σπόρτιγκ ο αείμνηστος Κρέζιμιρ Τσόσιτς που καθόταν στον πάγκο της ομάδας στήνει μια αμυντική γραμμή….Μαζινό και η ΑΕΚ με ένα μεγαλειώδες παιχνίδι του Βρέινς (31 πόντοι, ενώ είχε σκοράρει και 28 στην Ελβετία) κερδίζει με 73-55 παίρνοντας την πρόκριση για όμιλο της προημιτελικής φάσης.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.