Κατσαβάκης: «Κάποιοι ίσως πέσουν πριν από εμάς!»

Ποδαρικό στο 2012 με έναν από τους, πλέον, διαχρονικούς τεχνικούς των ελληνικών γηπέδων. Ο Μάκης Κατσαβάκης μιλά για όλα στο novasports.gr. Για τις πρωτοχρονιές των παιδικών του χρόνων στην Πεπονιά Σερρών, για το φετινό πρωτάθλημα, τις προσδοκίες του από το νέο έτος, ακόμα και για την πολιτική!

Ποδαρικό στο 2012 με έναν από τους, πλέον, διαχρονικούς τεχνικούς των ελληνικών γηπέδων. Ο Μάκης Κατσαβάκης μιλά για όλα στο novasports.gr. Για τις πρωτοχρονιές των παιδικών του χρόνων στην Πεπονιά Σερρών, για το φετινό πρωτάθλημα, τις προσδοκίες του από το νέο έτος, ακόμα και για την πολιτική! Ο προπονητής της Δόξας Δράμας, άκρως απολαυστικός, σε μια συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης…

-Τις φετινές γιορτές τις περνάτε στο γήπεδο, λόγω υποχρεώσεων με τη Δόξα. Πως σας φαίνεται;
«Για μένα δεν είναι πρωτόγνωρο το γεγονός αυτό. Θυμάμαι τον εαυτό μου σαν ποδοσφαιριστή να κάνω πολλές Πρωτοχρονιές, αλλά και Χριστούγεννα στα ξενοδοχεία».

-Ποιο είναι, λοιπόν, το συναίσθημα, να είσαι μακριά από την οικογένεια τέτοιες μέρες;
«Σίγουρα στην αρχή μας κακοφαινόταν, με την πάροδο των χρόνων όμως συνηθίζεις. Ας αναλογιστούμε εξάλλου ότι γιορτές μακριά απ΄ τις οικογένειες κάνουν και πολλοί άλλοι επαγγελματίες, εκτός από εμάς. Για παράδειγμα τι να πουν οι ναυτικοί που είναι ακόμα χειρότερα. Και επίσης αν δούμε  τι ανεργία υπάρχει και τι οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζουμε, θα πούμε, ας έχουμε δουλειά κι ας δουλεύουμε αργίες, γιορτέςκ.ο.κ». 

-Για τη Δόξα Δράμας είναι καλό που δεν σταμάτησε για διακοπές;
«Όχι, εμάς δεν μας βόλεψε, διότι παίζουμε Κυριακή-Τετάρτη συνέχεια και δεν έχουμε μια εβδομάδα να μειώσουμε λίγο τα προβλήματά μας, να μπαλώσουμε κάποιες καταστάσεις και να πάρουμε μια ανάσα. Από Κυριακή σε Τετάρτη δεν μπορείς να πειράξεις κανέναν μηχανισμό του οργανισμού. Βέβαια οι παίκτες αποκτούν κάποιον ρυθμό, με την προϋπόθεση όμως ότι υπάρχει κάποια βάση καλής φυσικής κατάστασης. Εάν επιπροσθέτως, ηλικιακά, τα παιδιά είναι κάτω από 20 ετών, γεννάται ένα τεράστιο βιολογικό πρόβλημα το οποίο δεν αφήνει περιθώρια για Κυριακή-Τετάρτη. Αυτό το είδαμε στον Ρούνεϊ, στον Μέσι και σε πολλά άλλα παιδιά παγκοσμίως τα οποία δεν παίζανε απαραιτήτως Κυριακή -Τετάρτη. Αρα, εγκυμονούν πολλοί κίνδυνοι μακρόχρονης κόπωσης. Εγκυμονούν επίσης κίνδυνοι τραυματισμών, διότι είμαστε στην καρδιά του χειμώνα συν τις μετακινήσεις, καταλαβαίνετε… ».

Θα χαρακτηρίζατε τη Δόξα μια κουρασμένη ομάδα, από την άποψη των συνεχών μετακινήσεων και αγώνων;
«Ακόμα δεν αρχίσαμε! Αυτό θα φανεί στη διάρκεια. Γι αυτό είπαμε και με τον  πρόεδρο ότι πρέπει να έρθουν κι άλλα παιδιά, κυρίως πρωτοκλασάτοι, ώστε να αντέξουμεσ΄ αυτό το δίμηνο το οποίο είναι Κυριακή -Τετάρτη».

-Τα πράγματα στη Δράμα, πως είναι;
«Τώρα είμαστε πολλές ώρες στο γήπεδο, πολλές ώρες στα dvd, προσπαθούμε με τα παιδιά, ώστε να χτίσουμε μια ομάδα. Γι αυτό λέω ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, να μη κάνουμε λάθη στο κομμάτι των μεταγραφών. Να έρθουν, δηλαδή, παιδιά τα οποία στην πλειοψηφία τους να έχουν τις προϋποθέσεις να σταθούν στη νέα σεζόν. Γιατί, ας μη γελιόμαστε, τα ποσοστάείναι λίγα για την παραμονή. Βέβαια, προσπαθούμε να τα μεγαλώσουμε τώρα με την ενίσχυση, αλλά βασική προτεραιότητα πρέπει να είναι η ετοιμότητα της ομάδας σε περίπτωση που κατεβεί κατηγορία, ώστε να είναι πανέτοιμη για επάνοδο».

Με βάση αυτό το δεδομένο, των λιγοστών πιθανοτήτων, πως αποφασίσατε να πάρετε το ρίσκο και να αναλάβετε την ομάδα;
«Κοίταξε, η Δόξα έχει μια τεράστια ιστορία και στηρίζεται από έναν οικονομικό παράγοντα ο οποίος δεν χρωστάει τίποτα αυτή τη στιγμή. Μου μίλησε πολύ ρεαλιστικά, λέγοντάς μου πως δεν πρόκειται να κάνει μεταγραφές, παρά μόνο αυτούς που μπορεί να πληρώσει. Και αυτό είναι κάτι που αποδέχομαι και το διαλαλώ πάρα πολύ καιρό. Το να κάνουμε ομάδα με φωτοβολίδες, δεν με εκφράζει σαν προπονητή. Αν υλοποιηθούν αυτά που είπαμε από την πρώτη στιγμή που κάτσαμε στο τραπέζι, θα δικαιωθεί αυτή η σκέψη του ρίσκου που μου ανέφερες. Εγώ δεν έχω κόμπλεξ να δουλέψω σε οποιαδήποτε κατηγορία, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Αρκεί, να υπάρχουν οι προϋποθέσεις για δουλειά σε βάθος. Και να πω κάτι ακόμη: Πολλές ομάδες φέτος, λόγω οικονομικών προβλημάτων, θα βρεθούν σε κατώτερες κατηγορίες. Αυτό τον κίνδυνο δεν τον διατρέχει η Δόξα Δράμας και για μένα αυτό αποτελεί εγγύηση. Δηλαδή, φέτος μπορεί να μη πιάσουμε τους βαθμούς που θα μας επιτρέψουν να σταθούμε στη κατηγορία, όμως άλλες ομάδες ίσως πέσουν πριν από εμάς, λόγω οικονομικών προβλημάτων!».

-Επιμένω πάντως πως επαγγελματικά, για τονΚατσαβάκη ήταν ρίσκο…
«Το έχω συνηθίσει! Εχω πάρει πολλές φορές στη καριέρα μου τέτοιες αποφάσεις, αλλά πιστεύω πως εάν όλα πάνε καλά, πρώτα ο Θεός, θα χτίσουμε στη Δράμα μια ομάδα σε βάθος χρόνου».

-Πως εξηγείται το ότι, χρόνια τώρα, όσες ομάδες έχουν πρόβλημα χτυπούν την πόρτα του Κατσαβάκη;
«Φαντάζεσαι να μη τη χτυπούσανε και να ήμουν άνεργος ; Κοιτάω μπροστά, κοιτάω το τώρα και πορεύομαι. Υπήρχαν κατά το παρελθόν οι προϋποθέσεις να πάω σε μεγαλύτερες ομάδες, αλλά κοιτώντας πίσω, κάποιοι ικανοί συνάδελφοι, δεν έκαναν τα βήματα που έκανα εγώ. Γι αυτό λέω να είμαι καλά και να προχωράω να δουλεύω».

Εν όψει Γενάρη οι προτεραιότητες της Δόξας;
«Αυτή τη στιγμή δουλεύουμε στο κεφάλαιο της ενίσχυσης. Θα προχωρήσουμε στην απόκτηση 5-6 πρωτοκλασάτων ποδοσφαιριστών οι οποίοι να πληρούν τις προϋποθέσεις ηλικιακά και οικονομικά συν 5-6 παιδιά τα οποία θα έρθουν σαν δεύτερες λύσεις. Δηλαδή, θα πάμε σε μια ενδεκάδα από παίκτες οι οποίοι θα ενισχύσουν το ρόστερ, παράλληλα κάποια άλλα παιδιά θα φύγουν, μέχρι 6 άτομα, ούτως ώστε να έχουμε διάρκεια».
Το 2012 της κρίσης
 
-Το 2012 πως το φαντάζεστε; Θα είναι μια χρονιά εναρμονισμένη στην οικονομική κρίση που βιώνουμε;
«Ναι, κάπως έτσι θα είναι τα πράγματα. Πολλές ομάδεςθ΄ αργήσουν να συνέλθουν, γιατί αυτό το οικονομικό χρέος που κουβαλάνε και το οποίο το διαιωνίζανε, με την ανοχή της κάθε κυβέρνησης, επί σειρά ετών, δεν θα μπορέσουν να το αποτινάξουν. Αρα, ο ποδοσφαιρικός χάρτης αλλάζει! Σωματεία όπως η Τρίπολη και το Αγρίνιο για παράδειγμα, βλέπουμε που ήτανε και που είναι. Νομίζω, πως αρκετά ηχηρά ονόματα, θα κατέβουν ακόμα και Δ κατηγορία, ώστε να αναπνεύσουν οικονομικά και να ανασυνταχθούνε. Το 2012 θα είναι ένα ξεκίνημα για ν΄ αρχίσουν οι ομάδες να επανδρώνονται με γηγενής ποδοσφαιριστές. Κάτι τέτοιο, είναι πλέον μονόδρομος. Ερχονται δύσκολοι καιροί, ας το καταλάβουμε, επιτέλους!».
 
Ο Ολυμπιακός το φαβορί
-Το πρωτάθλημα κυλά έτσι όπως το φανταζόσασταν;
«Σίγουρα τον ΠΑΟΚ και τον Αρη τους περίμενα καλύτερους, δεν το συζητάω αυτό. Ο Ολυμπιακός απ΄την αρχή ξέραμε ότι θα είναι το ακλόνητο φαβορί κάτι το οποίο δικαιώνεται, ενώ ο Παναθηναϊκός ανασυντάσσεται».

Πάντως ο Παναθηναϊκός δείχνει πολύ απειλητικός…
«Επιμένω ότι ο Ολυμπιακός, έχοντας δύο ενδεκάδες, δεν νομίζω ότι μπορεί να τον επηρεάσει και να τον προσπεράσει κάποιος. Είναι, λοιπόν, το απόλυτο φαβορί. Ο Παναθηναϊκός απ΄ ότι ακούω έχει κάποια οικονομικά προβλήματα, η ΑΕΚ περισσότερα, επομένως… ».
 
Τα παιδικά χρόνια στην Πεπονιά
-Κόουτς, έχουμε Πρωτοχρονιά. Τι σας λέει αυτή η ημέρα; Εχετε να θυμάστε όμορφες Πρωτοχρονιές από το παρελθόν;
 
«Είμαι μεγαλωμένος σ΄ ένα χωριό των Σερρών, την Πεπονιά. Το στενόχωρο για εμάς εκείνα τα χρόνια ήταν το ότι το γήπεδο σκεπαζότανε με χιόνια! Δύσκολοι καιροί, συνάμα όμως και ωραίοι καιροί! Θυμάμαι απ΄ τημια μεριά θέλαμε να χιονίζει για να μη πηγαίνουμε σχολείο, απ΄ την άλλη μας στενοχωρούσε το γήπεδο. Και επιπλέον δεν είχαμε την ευκολία που έχουν τα σημερινά παιδιά να βλέπουμε ποδόσφαιρο στην τηλεόραση. Μαζεύαμε χαρτζιλίκι να πάμε να δούμε τα γαλλικά επίκαιρα που έδειχναν ενάμιση-δύο λεπτά ποδόσφαιρο. Δηλαδή, μαζεύαμε τρεις δραχμές για να δούμε έστω αυτά τα λεπτά ποδόσφαιρο! Σε αντίθεση με σήμερα και ειδικά μέσω NOVA η οποία δείχνει άπειρα παιχνίδια κάθε χρόνο».

-Ο Αϊ Βασίλης ερχόταν κάθε Πρωτοχρονιά;
«Είχαμε επίγνωση της κατάστασης και ότι μας δίνανε, ήμασταν ευχαριστημένοι. Ημασταν ολιγαρκής, γι αυτό και μπορούμε να προσαρμοστούμε πιο εύκολα στα σημερινά οικονομικά δεδομένα. Αλίμονο στα σημερινά παιδιά τα οποία έχουν γαλουχηθεί στο πνεύμα του εύκολου χρήματος. Ποιο νέο παιδί διανοείται να πάει να δουλέψει σήμερα στα φρούτα, όπως κάναμε εμείς τότε, όντας επαγγελματίες στα 18, αλλά πηγαίναμε για το χαρτζιλίκι. Δυστυχώς τα νέα παιδιά, χωρίς να φταίνε, γιατί έτσι μεγαλώσανε, θα έχουν δυσκολίες. Εύχομαι να τα βοηθήσει ο Θεός να τις ξεπεράσουνε. Βέβαια, να βοηθήσει πρώτα τις ηγεσίες και των δύο κομμάτων τα οποία κάνανε εγκλήματα και τερατουργήματα εις βάρος του ελληνικού λαού».
 
Η κυβέρνηση Παπαδήμου
-Μιας και το θέσατε, αυτή η κυβέρνηση των τριών κομμάτων, πως σας φαίνεται;
«Δεν έχω εμπειρίες πάνω στην πολιτική. Αυτό που γνωρίζω είναι πως όταν υπάρχει θέληση να μπει ο τόπος σε μια σειρά, μπορούν να πετύχουν. Αν τραβάει ο καθένας το δρόμο του και συνεχίζουν να μαλώνουνε σαν τα σκυλιά, δεν πρόκειται να πάμε καθόλου μπροστά. Αν αφήσουν τα κομματικά και τα προσωπικά τους στην άκρη, μπορεί να βελτιωθούν κάποια πράγματα».

-Η ευχή για το 2012;
«Υγεία πάνω απ΄ όλα και να δώσει ο Θεός να σταματήσει αυτή η οικονομική κατρακύλα που συνήθως μαστίζει και χτυπά τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα».   


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.