Παναθηναϊκός: ο πρώτος έλεγχος

Η βιασύνη του Νικ, ο αξιόπιστος Λάνγκφορντ, η ψυχολογία του Ιωάννη και το πρόβλημα στο τρίποντο. Ο Χρήστος Καούρης αραδιάζει τις σκέψεις του μετά τις δύο πρώτες εβδομάδες του Παναθηναϊκού στην Ευρωλίγκα.

Το ποτήρι δεν είναι γεμάτο, αφού ένα τμήμα του χύθηκε στο Audi Dome απέναντι στην Μπάγερν. Η ήττα του Μονάχου όχι μόνο έφερε προβληματισμό στις τάξεις των φιλάθλων αλλά και «γκάζια» του Τσάβι Πασκουάλ, ο οποίος έδειχνε βίντεο για περισσότερη από μία ώρα το απόγευμα της Τετάρτης, αμέσως μετά την επιστροφή της ομάδας από την Βαυαρία. Όπως όλοι, έτσι και οι πράσινοι είναι σε φάση μονταρίσματος, όμως κάποια πρώτα συμπεράσματα μπορούν να αναλυθούν. 

1. Ο Νικ βιάζεται

Με την μελάνη της υπογραφής του νέου, ηγεμονικού του συμβολαίου να είναι ακόμα νωπή, ο Καλάθης μπήκε στη σεζόν ως Νο.1 φαβορί για MVP, αφού πέρσι ο Ντόντσιτς τον πέρασε στο τελικό βιράζ. Τα πρώτα δείγματα του floor general του Παναθηναϊκού εμπεριέχουν αρκετή βιασύνη, η οποία εκφράζεται σε αρκετούς αριθμούς. Όπως μπορείτε να δείτε παρακάτω, δεν παίρνει περισσότερες προσπάθειες σε σχέση με πέρσι (11.0 αντί 12.2) και μάλιστα το usage% του είναι μειωμένο. Ο μέσος όρος των 10 ασίστ που έχει μετά από 3 παιχνίδια είναι δεδομένα εντυπωσιακός, αλλά το γεγονός είναι ότι έχει ξοδέψει 11 λάθη για να τα καταφέρει, με το assist/turnover ratio να είναι κατά 0.8 χειρότερο σε σχέση με τα περσινά του νούμερα. 

O Καλάθης δείχνει ως τώρα μια βιασύνη στην εκτέλεση που παραπέμπει περισσότερο στην σεζόν 2016-17, όταν η αδυναμία του στο μακρινό σουτ είχε επηρεάσει δραστικά τα υπόλοιπα εξαιρετικά χαρακτηριστικά του. Το άθλιο 27.3% εντός πεδιάς είναι ο κύριος λόγος που ο συνολικός δείκτης αποδοτικότητας PER (Player Efficiency Rating) έχει πέσει κατακόρυφα (-14.1). 

  2018/19      2017/18
 Παιχνίδια  3 31 
 Μ.Ο λεπτών 28.3  29.0 
 Usage % 24.2  27.0 
 Μ.Ο FG Attempted 11.0  12.2 
 OTRG100  84.6  115.6
 Pprod  12.7  17.5
 Assists/T.O  2.8  3.6
 FG% 27.3  47.6 
 PER 8.0  22.1 

Φυσικά η σύγκριση δειγμάτων τριών αγώνων με μια ολόκληρη σεζόν 31 συμμετοχών δεν είναι αντιπροσωπευτική, αλλά μόνο ενδεικτική. Αυτό που μένει να αποδειχθεί είναι αν τα πεσμένα νούμερα του Καλάθη σχετίζονται με την έλλειψη αρκετών σουτέρ γύρω του, αλλά αυτό που ως τώρα διαφαίνεται εξίσου είναι ότι χάνει την συγκέντρωση του προσπαθώντας να κυριαρχήσει επί του παιχνιδιού. Οι πραγματικοί σταρ όντως φτιάχνουν τους κανόνες, αλλά μερικές φορές αφήνουν το ίδιο το παιχνίδι να έρθει προς το μέρος τους. Ο Νικ πρέπει να ξαναθυμηθεί τη διαφορά. 

2. O Ματ και οι άλλοι 

Δεν χρειαζόταν κανενός είδους σοφία για να υποθέσει κανείς πως ο Παναθηναϊκός θα ήταν φέτος σημαντικά λιγότερο επικίνδυνος από απόσταση μετά την απομάκρυνση των Σίνγκλτον – Ρίβερς. Το περσινό 42,5% του Ντεσόν Τόμας με τη φανέλα της Μακάμπι δεν περνά απαρατήρητο, αλλά ταυτόχρονα είναι και μακράν η καλύτερη επίδοση στις 4 σεζον του στην Ευρωλίγκα, με την προηγουμενη να είναι στο 32.8% με την Εφές.  Με τον Παπαπέτρου να μην θεωρείται προς το παρόν τίποτα παραπάνω από σουτέρ ημέρας και τους Λάνγκφορντ – Παππά να προτιμούν κατά κανόνα πιο κοντινές δράσεις, ο Παναθηναϊκός έχει απομείνει με έναν κλασικό σουτέρ τριών πόντων, τον τραυματία Ματ Λοτζέσκι. 

 ΠΑΟ συνολικά Lojeski 
 Vs Maccabi 35%  66.7% 
@ Bayern   20%  50% 
Vs Gran Canaria  25%   –
 M.O  26.9%

Τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να βρει λύσεις. Το παράδειγμα της περσινής Ζάλγκιρις είναι χαρακτηριστικό: σε μια ομάδα με δύο μόλις σουτέρ (Πάνγκος, Μιλάκνις), ο Ουλάνοβας σούταρε με 47.5%, ο Γουάιτ με 38.5%  και ολόκληρη η ομάδα με το εξαιρετικό 42.1%. Για να συμβεί όμως αυτό η ομάδα του Σάρας σούταρε τα λιγότερα τρίποντα από κάθε άλλη, κινούμενη αδιάκοπα χωρίς τη μπάλα και πασάροντας πολύ μέχρι να πάει σε επιλογή από μακριά και εξασφαλίζοντας στους μέτριους σουτέρ τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις.

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε με 20 τρίποντα στα δύο πρώτα ματς και περιορίστηκε σε μόλις 12 στο παιχνίδι με την Γκραν Κανάρια: το αν αυτή θα είναι μια μόνιμη προσαρμογή του Πασκουάλ μένει να αποδειχθεί. Το σίγουρο είναι ότι έτερος Λοτζέσκι δεν υπάρχει στο ρόστερ, και αυτό είναι κάτι de facto επικίνδυνο αν δει κανείς το ιστορικό του Αμερικανού τα τελευταία χρόνια. 

3. The Langfords always pay their debts

Ο βετεράνος σκόρερ είναι εύκολα η καλύτερη προσθήκη του Παναθηναϊκού, σύμφωνα με τα ως τώρα δείγματα. Ο Αμερικανός έχει δίπλα στο όνομα του το εξαιρετικό 25.9 PER, αριθμό που τον κατατάσσει 8ο στην Ευρωλίγκα ανάμεσα σε παίκτες που έχουν παίξει τουλάχιστον 50 λεπτά ανεξαρτήτως θέσης και 3ο ανάμεσα στους guards με τον παραπάνω χρόνο συμμετοχής. 

Το offensive rating /100 κατοχές βρίσκεται στο 141.8, αριθμό ικανό να τον στείλει στην 5η θέση ανάμεσα στους guards της Ευρωλίγκας που έχουν παίξει και τα τρία παιχνίδια και έχουν συνολική συμμετοχή τουλάχιστον 50 λεπτών. Ο ίδιος ο Λάνγκφορντ μοιάζει αποφασισμένος να δικαιώσει τις καλοκαιρινές του δηλώσεις, όταν ανέφερε πως όποιος τον θεωρεί έναν μανιώδη ball hog κάνει λάθος. Το usage% του είναι αυτή τη στιγμή στο υψηλό αλλά όχι παράλογο βάσει αποτελεσματικότητας 26.1, πολύ μακριά φυσικά από το τερατώδες 32.1 της Ούνικς το 2016-17 αλλά και το 29.0 της Αρμάνι τη σεζόν 2013-14, όταν έφτασε μία ανάσα από το F4. 

Ο Λάνγκφορντ ντριμπλάρει ελάχιστα (1 λάθος σε 60 λεπτά), έχει εξαιρετικά ποσοστά (66.7% δίποντο, 42.9% τρίποντο), γενικώς είναι λίρα εκατό. 

4. Που είναι οι Γκιστ – Λάσμε;

Η αθλητικότητα του διδύμου Γκιστ – Λάσμε δεν συνάδει ούτε κατά διάνοια με το γεγονός ότι οι δυο τους έχουν μαζέψει 13 ριμπάουντ στα 3 πρώτα παιχνίδια του Παναθηναϊκού, ήτοι είναι υπεύθυνοι για τη συλλογή του 13.1% των συνολικών «σκουπιδιών» της ομάδας τους. Μήτογλου (14), Τόμας (14), Παπαπέτρου (11) είναι μέχρι στιγμής οι τρεις καλύτεροι του «τριφυλλιού», γεγονός που δεν τιμά καθόλου τα δύο φιλαράκια της ομάδας.

Στην ήττα από την Μπάγερν μάζεψαν μαζί 3 ριμπάουντ σε 46:10 συμμετοχής και κάπως έτσι ο Παναθηναϊκός όχι μόνο δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί το θεωρητικό πλεονέκτημα του απέναντι σε ψηλούς τύπου Μπαρτέλ, Μπούκερ και Ραντόσεβιτς, αλλά έχασε συνολικά τη μάχη, έστω και οριακά (30-29). Δύο ημέρες αργότερα, οι Βαυαροί πήγαν στη Βαρκελώνη και έχασαν τη μπάλα από τα μάτια τους (37-20 τα ριμπάουντ υπέρ της Μπάρσα, 14 επιθετικά). 

5. Το κινητόν αυτού επί πινάκι

Ο Ιωάννης Παπαπέτρου είναι αρκετά δυνατός πνευματικά, αλλά δεν είναι και hatha yogi, να τα έχει όλα τακτοποιημένα και να κολυμπάει καθημερινά στην εσωτερική του γαλήνη. Η απόφαση να απενεργοποιήσει τον λογαριασμό του στο facebook και τη δυνατότητα σχολιασμού στο instagram μετά την κακή εμφάνιση απέναντι στην Μπάγερν ήταν απόλυτα ενδεδειγμένη και πιθανότατα θα έπρεπε να είχε γίνει από την αρχή της σεζόν. Η πίεση προς το πρόσωπο του διεθνή φόργουορντ είναι ήδη μεγάλη, πρώτα και περισσότερο από τον ίδιο του τον εαυτό προκειμένου να αποδείξει πως το δρομολόγιο Φάληρο – Μαρούσι ήταν το ενδεδειγμένο για την καριέρα του. 

Το τελευταίο που χρειάζεται είναι ο κανιβαλισμός των social media. Αν βρίσκετε αυτή την κίνηση ένδειξη αδυναμίας, να σας πληροφορήσω ότι είναι η συνήθης πρακτική του ΛεΜπρόν Τζέιμς πριν την έναρξη των πλέι-οφ του ΝΒΑ. Η μόνες φωνές που αξίζει να ακούει αυτή τη στιγμή ο Παπαπέτρου είναι αυτές του Πασκουάλ, των συνεργατών και των συμπαικτών του. Το πρώτο δείγμα ήταν θετικό, αλλά το ζητούμενο δεν είναι μία καλή εμφάνιση απέναντι στην πρωτάρα Γκραν Κανάρια. Και το ξέρει και ο ίδιος. 

6. Οι απρόβλεπτοι (για διαφορετικούς λόγους)

Ο Νίκος Παππάς πρόσφατα ανανέωσε τη συνεργασία του με τον Παναθηναϊκό για τρία ακόμη χρόνια, αν και έφτασε κοντά στην αποχώρηση του, όπως δήλωσε ο ίδιος. Η 6η του σεζόν στους πράσινους τον βρίσκει σε ρόλο αναπληρωματικού του Κιθ Λάνγκφορντ και με σποραδικό ανταγωνισμό του Ματ Λοτζέσκι στο «2». Παρότι ο Παναθηναϊκός σπάνια παίζει για αυτόν στον βαθμό που το κάνει για τους δύο προαναφερθέντες, ο 28χρονος γκαρντ δείχνει διάθεση να κερδίσει τα λεπτά του στο παρκέ μέσω της άμυνας, πράγμα που συνέβη στο δεύτερο μισό της περιόδου 2016-17. 

Αλλά ο Παππάς δεν είναι αμυντικός, ούτε και θα γίνει ποτέ. Θεωρεί ασέβεια να αμφισβητεί κανείς το επιθετικό του ταλέντο και μοιάζει αμφίβολο ότι θα παραμείνει για πολύ καιρό ακόμη ευτυχισμένος αν δεν νιώσει περισσότερο σημαντικός. Έχοντας περάσει τα πάντα στον Παναθηναϊκό, και κάποια από αυτά… από δύο φορές, θα πρέπει να πείσει τον – δίκαιο, κατά δήλωση του ιδίου – Πασκουάλ πως είναι εξίσου, αν όχι περισσότερο χρήσιμος και σημαντικός από τους Αμερικανούς που τριγυρίζουν στο «2». 

Στην περίπτωση του Λούκας Λεκάβιτσους, τα πράγματα δείχνουν αρκετά πιο περίπλοκα. Βρισκόμενος πίσω από τον franchise player της ομάδας, τον Καλάθη, ο συμπαθής Λιθουανός καλείται να παραμείνει πνευματικά έτοιμος και αποτελεσματικός είτε στα σκάρτα δεκάλεπτα που του αναλογούν, είτε στις περιπτώσεις που ο Νικ είναι σε κακή ημέρα. Ο Πασκουάλ δεν δείχνει να έχει βρει ακόμη τρόπο να εκμεταλλευτεί σε βάθος χρόνου τα πλεονεκτήματα του βραχύσωμου Λιθουανού, ο οποίος απέναντι στην Γκραν Κανάρια έδειξε νεύρο και ετοιμότητα. Αλλά τα 3:35 απέναντι στη Μακάμπι, με τον Παππά να παίζει στο «1» αντ΄ αυτού στην τέταρτη περίοδο, είναι η άλλη πλευρά του νομίσματος. 

*Τα στατιστικά είναι από τη δουλειά του Ανδρέα Χριστοφόρου που μπορείτε να βρείτε εδώ και αναλυτικές επεξηγήσεις τους σε αυτή τη σελίδα του badbasket.  
**Photo Credits: INTIME


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.