Η «γλώσσα» των διακρίσεων

Μόλις λίγα 24ωρα μετά τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών της Ουκρανίας, στις 21 Απρίλη, και τον θρίαμβο του κωμικού σόουμαν, Βλαντίμιρ Ζελένσκι, έναντι του απερχόμενου προέδρου, Πιότρ Ποροσένκο, το ουκρανικό κοινοβούλιο υπερψήφισε νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο, η ουκρανική καθίσταται η μοναδική κρατική γλώσσα της χώρας,...

Μόλις λίγα 24ωρα μετά τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών της Ουκρανίας, στις 21 Απρίλη, και τον θρίαμβο του κωμικού σόουμαν, Βλαντίμιρ Ζελένσκι, έναντι του απερχόμενου προέδρου, Πιότρ Ποροσένκο, το ουκρανικό κοινοβούλιο υπερψήφισε νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο, η ουκρανική καθίσταται η μοναδική κρατική γλώσσα της χώρας, περιορίζοντας σημαντικά, καταρχήν τα ρωσικά, αλλά και άλλες μειονοτικές γλώσσες, όπως τα ουγγρικά και τα ταταρικά.

Μάλιστα, όπως σημειώνει σχετικό αφιέρωμα της Le Monde diplomatique, ο νόμος  υποδηλώνει ότι η αναγνώριση της ρωσικής (ή κάθε άλλης μειονοτικής γλώσσας) ως επίσημης γλώσσας – μαζί με τα ουκρανικά φυσικά – θα ισοδυναμούσε… με «ανατροπή της συνταγματικής τάξης».

Πρόκειται για το τρίτο, κατά σειρά, «πογκρόμ» εναντίον της ρωσικής γλώσσας εκ μέρους του Κιέβου, παρά το γεγονός ότι επισήμως, τα ρωσικά είναι η βασική γλώσσα επικοινωνίας άνω του 17% του ουκρανικού πληθυσμού, ενώ, ανεπίσημα, το ποσοστό αυτό είναι υπέρ πολλαπλάσιο. 

Ωστόσο, ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Ποροσένκο δεν το βλέπει καθόλου έτσι. Αντίθετα, όπως το έθεσε τον περασμένο Μάρτιο: «Τώρα είμαστε απελευθερωμένοι από την πολιτιστική κατοχή, η οποία δεν είναι λιγότερο επικίνδυνη από την εδαφική κατοχή».

Με τον όρο «κατοχή», ο Ποροσένκο εννοούσε την επίσημη εκδοχή του Κιέβου για τον εμφύλιο πόλεμο στο Ντονμπάς, την βιομηχανική περιοχή της Ανατολικής Ουκρανίας, ο οποίος μαίνεται από την Άνοιξη του 2014, μετά τα γεγονότα του Μαϊντάν και την έλευση στην εξουσία φιλοδυτικών πολιτικών δυνάμεων: Ότι πρόκειται για ρωσική «εισβολή» σε ουκρανικά εδάφη και ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για «απελευθερωτικό» πόλεμο.

Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.