Συνάντηση Σαρκοζί – Μέρκελ τη Δευτέρα στο Βερολίνο

Τις προτάσεις που συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το Δεκέμβριο σχετικά με τη νέα συνθήκη που αποσκοπεί στην περαιτέρω δημοσιονομική σύγκλιση των χωρών μελών, αναμένεται να εξειδικεύσουν ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ στην αυριανή τους συνάντηση στο Βερολίνο.

Τις προτάσεις που συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το Δεκέμβριο σχετικά με τη νέα συνθήκη που αποσκοπεί στην περαιτέρω δημοσιονομική σύγκλιση των χωρών μελών, αναμένεται να εξειδικεύσουν ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ στην αυριανή τους συνάντηση στο Βερολίνο.

Η συνάντηση πραγματοποιείται εν όψει των συζητήσεων που θα ξεκινήσουν στα τέλη του μήνα στο ευρωπαϊκό συμβούλιο για τη νέα συνθήκη της ΕΕ. Ο πρόεδρος της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ έχει συγκαλέσει για τις 30 Ιανουαρίου έκτακτη Σύνοδο Κορυφής προκειμένου να αναζητηθούν τρόποι στήριξης της πραγματικής οικονομίας και της απασχόλησης.

Θα είναι η πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2009, όταν δηλαδή αναδείχθηκε η κρίση δημόσιου χρέους στην Ελλάδα, που οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν και άλλους τρόπους άρσης του αδιεξόδου, εκτός από την αποτυχημένη συνταγή μιας μονομερούς δημοσιονομικής λιτότητας.

Στο Βερολίνο θα βρεθεί την επόμενη Τετάρτη ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι προκειμένου να έχει συζητήσεις με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ αναφορικά με την κρίση χρέους.

«Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν σε διμερή και διεθνή θέματα, στην κατάσταση στην ευρωζώνη καθώς και στις οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η γερμανική κυβέρνηση.

Ο Σαρκοζί ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα μεταβεί στην Ιταλία στις 20 Ιανουαρίου μαζί με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ για να συναντήσουν εκεί τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι.

Καθήκον της Γαλλίας είναι «η ανασυγκρότηση της ευρωπαϊκής ενότητας κι όχι να εξυπηρετεί ως ρεζέρβα στη Γερμανία», υπογραμμίζει ο Ρομάνο Πρόντι, ο οποίος έχει διατελέσει πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε κύριο άρθρο και σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκαν σήμερα.

«Όσον αφορά τις αποφάσεις, είναι σαφές ότι το ευρώ [EUR=X]  εξαρτάται από τη Γερμανία, αλλά και η στάση της Γαλλίας είναι εξίσου σημαντική», επισημαίνει ο ίδιος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα Κοριέρε ντελα Σέρα.

«Διερωτώμαι γιατί το Παρίσι σταμάτησε να είναι το τσιμέντο της Ευρώπης», σημειώνει. «Καθώς οι συνέπειες της κρίσης αρχίζουν να γίνονται αισθητές, η Γαλλία κινδυνεύει και αυτή και (ο Γάλλος πρόεδρος) Νικολά Σαρκοζί κατάλαβε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να ακολουθεί τη Γερμανία», υπογραμμίζει.

Όσον αφορά τη σύνοδο κορυφής Γαλλίας – Γερμανίας – Ιταλίας που προβλέπεται να διεξαχθεί στις 20 Ιανουαρίου, ο Πρόντι επισημαίνει πως «μολονότι οι σύνοδοι κορυφής είναι σημαντικές, μια τριμερής συνάντηση δεν αρκεί, εφεξής είναι σαφές ότι χρειάζονται πολύ περισσότερα».

Πηγή: naftemporiki.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.