Τότεναμ, με προίκα τρία ευρωπαϊκά στην Μαδρίτη

Ο Γρηγόρης Παπαβασιλείου γράφει για τις ευρωπαϊκές επιτυχίες της Τότεναμ, η οποία μετράει ένα κύπελλο κυπελλούχων και δύο κύπελλα ΟΥΕΦΑ, φιλοδοξώντας να κατακτήσει το πρώτο Champions League στην ιστορία της.

Η Τότεναμ ήταν η πρώτη αγγλική ομάδα που κατέκτησε ευρωπαϊκό τίτλο, με το κύπελλο κυπελλούχων του 1963 να πηγαίνει στο νησί.

Οι πετεινοί του Μπιλ Νίκολσον ήταν καταιγιστικοί στην πορεία τους μέχρι τον τελικό του Ρότερνταμ. Απέκλεισαν τους Ρέιντζερς με συνολικό σκορ 8-4 στον πρώτο γύρο για να βρουν απέναντί τους την τσεχοσλοβάκικη Σλόβαν. Ήττα 2-0 στην Μπρατισλάβα, αλλά εμφατικό 6-0 στο Λονδίνο και πρόκριση στα ημιτελικά. Η ΟΦΚ Βελιγραδίου δεν κατάφερε να προβάλλει αντίσταση και η Τότεναμ με δύο νίκες, 2-1 εκτός και 3-1 εντός βρέθηκε στον τελικό, όπου την περίμενε η νικήτρια της προηγούμενης διοργάνωσης, Ατλέτικο Μαδρίτης.

Ο τελικός στο γήπεδο της Φέγενορντ, μπροστά σε 49 χιλιάδες θεατές, ήταν παράσταση για ένα ρόλο. Η Τότεναμ προηγήθηκε 2-0 στο ημίχρονο με Γκριβς και Γουάιτ, δείχνοντας τα δόντια της. Οι Ισπανοί μείωσαν με πέναλτι του Κολάρ στις αρχές του δευτέρου μέρους, αλλά τα “σπηρούνια” είχαν ακόμη τρία γκολ για το επιβλητικό 5-1. Ο Ντάισον σκόραρε τα δύο και ο Γκριβς το δεύτερο δικό του.

Η επόμενη ευρωπαϊκή επιτυχία για την Τότεναμ ήρθε στο πρώτο κύπελλο ΟΥΕΦΑ, το 1972, τότε που αναμετρήθηκαν για πρώτη φορά δυο αγγλικές ομάδες στον τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Η ομάδα του Νίκολσον έφτασε αήττητη μέχρι το διπλό τελικό, όπου υπερκέρασε το εμπόδιο της Γουλβς. Στον πρώτο γύρο έκανε σκορ ρεκόρ απέναντι στην Κέφλαβικ την οποία απέκλεισε με συνολικό σκορ 15-1. Η Ναντ αντιστάθηκε, αλλά το 1-0 του Λονδίνου έδωσε την πρόκριση. Στον τρίτο γύρο η Ραπίντ Βουκουρεστίου δεν κατάφερε να προβάλλει αντίσταση και αποκλείστηκε με συνολικό σκορ 5-0. Στους οκτώ ακόμη μια ρουμανική ομάδα ήταν στο δρόμο των Άγγλων, αλλά και η ΟΥΤΑ Αράντ είχε την ίδια τύχη με σκορ 3-1 μετά τα δύο ματς. Μια ανάσα από τον τελικό και η Μίλαν ήταν το υψηλότερο εμπόδιο. 2-1 στο Λονδίνο και πρόκριση μετά το 1-1 στην Ιταλία.

Ο πρώτος τελικός κόντρα στην Γουλβς στο Μολινό πήγαινε προς το ισόπαλο 1-1, αλλά ο Τσίβερς στο 87′ πέτυχε το δεύτερο δικό του γκολ και έδωσε το προβάδισμα με 1-2. Στο Γουάιτ Χαρτ Λέιν η ισοπαλία 1-1 έδωσε το πρώτο κύπελλο ΟΥΕΦΑ της ιστορίας στην Τότεναμ.

Η τρίτη και τελευταία ευρωπαϊκή κούπα της Τότεναμ. ήρθε το 1984, όταν και πάλι κατέκτησε το ΟΥΕΦΑ, αλλά αυτή τη φορά με δραματικό τρόπο.

Στον πρώτο γύρο έκανε πάρτι κόντρα στην ιρλανδική Ντρογκέντα με συνολικό σκορ 14-0. Καμία αντίσταση και από την Φέγενορντ, που έπεσε στο καναβάτσο με 6-2 μετά τα δύο παιχνίδια. Στον τρίτο γύρο ήρθε ο πρόωρος τελικός, απέναντι στην Μπάγερν Μονάχου, που είχε αποκλείσει τον ΠΑΟΚ στα πέναλτι στον προηγούμενο γύρο. Ήττα 1-0 στο Μόναχο, αλλά ανατροπή με 2-0 στο Λονδίνο, με το γκολ πρόκρισης του Φάλκο να έρχεται στο 87′. Στους οκτώ η Αούστρια Βιέννης δεν πρόβαλλε αντίσταση και αποκλείστηκε με το συνολικό 4-2. Η Χάιντουκ Σπλιτ το πάλεψε στον ημιτελικό, αλλά δεν κατάφερε να υπερασπιστεί τη νίκη της 2-1 στο πρώτο ματς. Ηττήθηκε 1-0 στο Λονδίνο και η Τότεναμ προκρίθηκε στον τελικό συνολικό σκορ 2-2 και το εκτός έδρας γκολ να κάνει τη διαφορά.

Στον τελικό κόντρα στην Άντερλεχτ οι δύο ομάδες δεν κατάφεραν να λύσουν τις διαφορές τους μετά από 210 λεπτά. 1-1 στο Βέλγιο, το ίδιο σκορ και στην Αγγλία, το οποίο δεν άλλαξε ούτε στην παράταση, με το κύπελλο να παίζεται στα πέναλτι. Εκεί η ομάδα του Μπούρκινσο ήταν πιο τυχερή και με 4-3 πανηγύρισε το τελευταίο της ευρωπαϊκό τρόπαιο.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.