Berlinale 2019: To μεγάλο σκάνδαλο του φεστιβάλ

Μία ανακοίνωση που προβλημάτισε, μία σειρά από φήμες που εξόργισαν.

Πριν από λίγες ώρες, η επίσημη Berlinale ανακοίνωσε ότι το «One Second», η  νέα ταινία του σπουδαίου Κινέζου σκηνοθέτη Ζαν Γιμού («Τα Ιπτάμενα Στιλέτα», «Σηκώστε τα Κόκκινα Φανάρια», «Hero»), δε θα προβληθεί κι ότι αποσύρεται από το Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του 69ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου. 

Το φεστιβάλ επικαλέστηκε «τεχνικούς λόγους», ότι η ταινία δεν ήρθε τελειωμένη, «δεν πρόλαβε να είναι ολοκληρωμένη στην ώρα της» (η πρεμιέρα της ήταν προγραμματισμένη για αύριο Παρασκευή). 

Ποια όμως είναι η πραγματική αιτία; Με πρώτο το περιοδικό Variety, το πιο καταξιωμένο περιοδικό της διεθνούς κινηματογραφικής αγοράς, όλα δείχνουν ότι το «One Second» είναι ακόμη ένα θύμα λογοκρισίας της κινεζικής κυβέρνησης.

H νομοθεσία στην Κίνα απαιτεί από τους δημιουργούς να υποβάλουν της ταινίες τους στον κρατικό μηχανισμό για έγκριση: οι κινεζικές ταινίες για να ταξιδέψουν εκτός της χώρας τους οφείλουν να έχουν τη σφραγίδα της κυβέρνησης, το λεγόμενο «Dragon Seal», αλλά και ταξιδιωτική βίζα. Από τη στιγμή που αυτή βγαίνει, η ταινία δεν μπορεί να αλλάξει από τη μορφή που την είδαν οι υπεύθυνοι της κυβέρνησης, ενώ δεν μπορεί να προστεθεί στην παραγωγής της κάποιο νέο μέλος ή κάποιος καινούργιος επενδυτής. 

Από ό,τι φαίνεται ο Ζαν Γιμού δεν μπόρεσε να βγάλει την ταινία από τη χώρα. Δεν απέκτησε την απαραίτητη ταξιδιωτική βίζα. Η ταινία λογοκρίθηκε και κόπηκε. 

Bρισκόμαστε στο 2019, αλλά μάλλον ζούμε σ’ έναν κόσμο που ακόμα κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί. 

Για την ιστορία, το «One Second» αφηγείται την ιστορία ενός δραπέτη και ενός μικρού κοριτσιού που ξεκινά όταν το τελευταίο κλέβει κινηματογραφημένο υλικό «ενός δευτερολέπτου», που ο δραπέτης θέλει απεγνωσμένα να δει. Ιστορικά, τοποθετείται στην Κίνα του Μάο Τσε Tουνγκ, εν μέσω της πολιτιστικής επανάστασης, την οποία το σύγχρονο καθεστώς στην Κίνα έχει αναγνωρίσει ως μια καταστροφική, οικονομικά και κοινωνικά περίοδο, και γενικά ένα ειδικά «ευαίσθητο» θέμα. 

Ο Ζαν Γιμού έρχεται στην Berlinale με τις ταινίες του από το 1988 κι έχει κερδίσει 4 βραβεία, ανάμεσα στα οποία και τη Χρυσή Αρκτο. 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.