Το πρόβλημα είναι ο υπερπληθυσμός ή η διαχείριση τροφίμων;

Σήμερα ο παγκόσμιος πληθυσμός φτάνει τα 7,6 δισεκατομμύρια και αυξάνεται με τέτοιους ρυθμούς που υπολογίζεται να φτάσει τα 10 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050. Αυτό δημιουργεί σημαντικά ερωτήματα όπως πώς θα τραφούν 10 δισ. ανθρώποι χωρίς η κάλυψη των αναγκών να σημάνει τη μη αναστρέψιμη καταστροφή του πλανήτη;...

Σήμερα ο παγκόσμιος πληθυσμός φτάνει τα 7,6 δισεκατομμύρια και αυξάνεται με τέτοιους ρυθμούς που υπολογίζεται να φτάσει τα 10 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050. Αυτό δημιουργεί σημαντικά ερωτήματα όπως πώς θα τραφούν 10 δισ. ανθρώποι χωρίς η κάλυψη των αναγκών να σημάνει τη μη αναστρέψιμη καταστροφή του πλανήτη; Μπορεί η Γη να θρέψει 10 δισεκατομμύρια ανθρώπους; Η απάντηση στο ερώτημα ενδεχομένως να μην κρύβεται στην αντιμετώπιση ή την αγωνία του υπερπληθυσμού. Αλλά στην τρομακτική υπερκατανάλωση και στην αδιαφορία των οικονομικά ισχυρότερων χωρών.

Υπερπληθυσμός και «διατροφικό μέλλον»

Το Museu do Amanha (Μουσείο του Αύριο) του Ρίο προσπαθεί να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά, έχοντας στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει πάνω στο θέμα. Ειδικότερα, το 2050 θα χρειάζεται 50% περισσότερη ενέργεια και 40% περισσότερο νερό για να τραφεί ο πλανήτης, αναφέρει το υπερ-μοντέρνο μουσείο πάνω στους τοίχους του οποίου προβάλλονται βίντεο με καλλιέργειες σε όλες τις ηπείρους, στο πλαίσιο της έκθεσης που εγκαινιάστηκε την περασμένη εβδομάδα. «Η διατροφή έγινε ένα καυτό θέμα που ενδιαφέρει όλο τον κόσμο σήμερα», εξηγεί ο Λεονάρντο Μενέζες, επιμελητής της έκθεσης «Pratodomundo» (Φαγητό για όλο τον κόσμο).

Αλληλεπιδραστικές προβολές επιτρέπουν στον θεατή να ακολουθήσει μια ολόκληρη διαδρομή για να κατανοήσει τις προκλήσεις της διατροφής σε λίγα χρόνια. Φαίνεται πως θα υπάρχει σοβαρή έλλειψη γεωργικής έκτασης αλλά ήδη πολλοί τρόποι διερευνώνται, όπως οι πειραματικές καλλιέργειες μέσα στις πόλεις (οριζόντιες στις ταράτσες ή κάθετες πάνω στους τοίχους) που πραγματοποιούνται ήδη σε 50 χώρες. Αλλά και μέσα στις ερήμους, μέσα στα δάση ή στην τούνδρα.

Και άλλα μέσα υπάρχουν για να επεκταθούν οι καλλιέργειες ώστε να τραφούν όλο και περισσότεροι άνθρωποι με σεβασμό παράλληλα στο περιβάλλον: πάνω στους ωκεανούς (θαλάσσια αγροκτήματα) ή μέσα σε υπόγειες σήραγγες όπως ήδη γίνεται στο Λονδίνο. Μάλιστα από εδώ και πέρα αρχίζουν οι καλλιέργειες ακόμη και μέσα σε φυτείες. Η πολιτεία Παρά του Αμαζονίου, στη βόρεια Βραζιλία, αναπτύσσει κακαόδεντρα και πιπεριές υπό τη μεγάλη σκιά που προσφέρουν οι κοκοφοίνικες πάνω από τα δέντρα αυτά. Οι τεχνικές αυτές περιορίζουν επίσης τη διάβρωση των εδαφών και αυξάνουν τη γονιμότητά τους. Το διατροφικό μέλλον θα περάσει και από την τεχνολογία που παρουσιάζεται στο μουσείο, όπως για παράδειγμα οι ρομποτικοί επικονιαστές, που θα αναλάβουν το έργο που έκαναν οι αποδεκατισμένες από τον άνθρωπο μέλισσες ή τα «χάμπουργκερ του εργαστηρίου». Παράλληλα, ένα μέρος της έκθεσης αφιερώνεται στις αμφιλεγόμενες καλλιέργειες των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, στον ρόλο των γυναικών στις καλλιέργειες και στα προβλήματα υγείας που συνδέονται με την κακή διατροφή.

Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.