Γιατί ο Ερντογάν λέει ψέματα όταν υπόσχεται να πολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος

Όταν στις 19 Δεκεμβρίου ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, αιφνιδιάστηκε ακόμη και το αμερικανικό πολιτικό σκηνικό, φιλικό και μη στον πρόεδρο. «...

Όταν στις 19 Δεκεμβρίου ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, αιφνιδιάστηκε ακόμη και το αμερικανικό πολιτικό σκηνικό, φιλικό και μη στον πρόεδρο.

«Ήρθε η ώρα να φύγουμε (…) Τα αγόρια μας, οι νεαρές γυναίκες μας, οι άνδρες μας επιστρέφουν όλοι και θα επιστρέψουν όλοι τώρα» είχε πει, μετατρέποντας μέσα σε μερικά λεπτά τη δημόσια σφαίρα σε μια «αρένα» αναλύσεων, προβλέψεων και αντεγκλήσεων μέχρι τελικής πτώσεως. Η παραίτηση του Τζέιμς Μάτις από το υπουργείο Άμυνας, μόλις ένα 24ωρο μετά την ανακοίνωση, συνοψίζει το βάθος και τη σοβαρότητα των διαφωνιών στην απόφαση του Τραμπ. Το κοινό πεδίο των φόβων είναι κοινό: Η Συρία «αφήνεται» στη Ρωσία και, συνεπώς, κατ’ επέκταση, στον πλέον εμβληματικό εχθρό των ΗΠΑ, στο Ιράν.

Αρχικά ο Τραμπ υποστήριξε ότι οδηγήθηκε σε αυτήν την απόφαση διότι το Ισλαμικό Κράτος νικήθηκε, συνεπώς η δουλειά των ΗΠΑ εκεί έχει τελειώσει. Λίγες μέρες μετά, μιλώντας στους πεζοναύτες στην αεροπορική βάση Αλ-Άσαντ, στο Ιράκ, ο Αμερικανός πρόεδρος εμπλούτισε τις εξηγήσεις του δηλώνοντας ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να συνεχίσουν να είναι ο χωροφύλακας του κόσμου». Αμέσως μετά, ωστόσο, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν σκοπεύει «καθόλου» να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από το Ιράκ και βλέπει «αντιθέτως» τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το Ιράκ «ως βάση, αν χρειαστεί να επέμβουμε στη Συρία».

Παραμονή Χριστουγέννων, ο Τραμπ επανήλθε, βάζοντας στο «κάδρο» και την Τουρκία. Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Αμερικανός πρόεδρος έγραψε στο Twitter: «Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν με πληροφόρησε με έντονο τρόπο ότι θα εξαλείψει ό,τι έχει απομείνει από το ISIS στη Συρία. Και είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να το κάνει. Η Τουρκία βρίσκεται στη “δίπλα πόρτα”. Οι στρατιώτες μας επιστρέφουν στα σπίτια τους!».

Η τουρκική εκδοχή του παραπάνω τηλεφωνήματος τέθηκε από την τουρκική προεδρία ως εξής: «Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να διασφαλιστεί ο συντονισμός μεταξύ των στρατιωτικών, των διπλωματών και άλλων υπευθύνων των χωρών τους με στόχο να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ενός κενού εξουσίας, που θα μπορούσε να οδηγήσει στην εκμετάλλευση της αποχώρησης (των Αμερικανών) και της μεταβατικής φάσης στη Συρία». Ο Ερντογάν επιβεβαίωσε επίσης ότι η χώρα του είναι «έτοιμη να προσφέρει στήριξη στον σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ στο πλαίσιο αυτής της απόφασης» απόσυρσης.

Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.