“Προβάδισμα ο Ολυμπιακός”

Ο Στέλιος Γιαννακόπουλος υποστηρίζει ότι ο Ολυμπιακός έχει προβάδισμα στην αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό στο "Γ. Καραϊσκάκης".

Ο Στέλιος Γιαννακόπουλος υποστηρίζει ότι ο Ολυμπιακός έχει προβάδισμα στην αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό στο “Γ. Καραϊσκάκης”. Ο παλαίμαχος επιθετικός των ερυθρολεύκων παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα ΦΩΣ. Ιδού τι είπε:

-Τι σου έρχεται πρώτο στο μυαλό όταν πλησιάζει ένα ντέρμπι;

“Αυτά τα παιχνίδια είναι ξεχωριστά. Θες δεν θες, στριφογυρίζει στο μυαλό σου. Είναι τέτοιο παιχνίδι που υπάρχει στο υποσυνείδητό σου όλη την εβδομάδα”.

Βέβαια αυτό που μου λες υπάρχει στο υποσυνείδητό των Ελλήνων ποδοσφαιριστών. Τώρα και ο δύο ομάδες έχουν γεμίσει ξένους.

“Κοίταξε να δεις. Και σε άλλη χώρα αν είσαι, καταλαβαίνεις τη βαρύτητα ενός ντέρμπι. Υπάρχει όλη την εβδομάδα η περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Θέλοντας και μη, μιλάς για το ντέρμπι. Μιλάς με τον στενό σου κύκλο. Όπως μιλάμε μεταξύ μας οι φίλοι και ρωτάμε το κλασσικό “τι θα γίνει την Κυριακή;”. Συζητιέται παντού. Στις καφετέριες, στα σπίτια, στον δρόμο, παντού”.

-Ο Γεωργάτος πριν από λίγες ημέρες είπε ένα ωραίο περιστατικό που του συνέβη στο σούπερ μάρκετ. Ένας φίλος του Ολυμπιακού ήθελε να του πληρώσει τα ψώνια. Σε εσένα έχει συμβεί κάτι περίεργο πριν από ντέρμπι;

“Όχι, δεν θυμάμαι κάτι ιδιαίτερο. Άκουγα τις γνωστές ατάκες. “Νικήστε τους”, “μην τους λυπηθείτε”… Διάφορα τέτοια. Όπως και οι Παναθηναϊκοί μου έλεγαν “θα σας κάνουμε”, “θα σας ράνουμε”. Λογικά πράγματα δηλαδή. Αλλά εδώ να συμπληρώσω κάτι”.

-Πες μου…

“Δυστυχώς όλα αυτά δεν παίζουν μπάλα. Μπορεί ένας ποδοσφαιριστής και ειδικότερα αν είναι Έλληνας, να παγιδευτεί από αυτήν την ιστορία και να μη δει με ψυχραιμία και νηφαλιότητα το παιχνίδι. Μπορεί να έχει “θολώσει” από την πίεση των εφημερίδων, των ραδιοφώνων των όσων περιτριγυρίζουν το ντέρμπι και μετά να χάνει την ουσία που είναι τι θα γίνει στο 90λεπτο. Είναι πολύ εύκολο να παρασυρθεί κάποιος ποδοσφαιριστής και με τόση πίεση να αποπροσανατολιστεί. Είναι βέβαια και πως το βλέπει ο καθένας. Μπορεί σε κάποιον να του αρέσει που γίνεται όλος αυτός ο ντόρος γύρω από αυτό το ματς. Από την άλλη υπάρχουν και άλλα παιδιά που δεν τους αρέσουν. Θέλουν να μένουν μόνοι τους, να κλείνονται στα δωμάτιά τους, να ηρεμούν με τις οικογένειές τους. Υπάρχουν πολλών ειδών χαρακτήρες”.

-Εσύ πως προετοιμαζόσουν;

“Για μένα αυτά τα ντέρμπι ήταν ξεχωριστά. Προσπαθούσα πάντοτε με θετικές σκέψεις να φτιάξω στο μυαλό μου κάποιες φάσεις που έπρεπε να γίνουν μέσα στο ματς. Πρέπει να έχεις μεγάλη φαντασία και όρεξη για να σκέφτεσαι τέτοια πράγματα. Πάντα λοιπόν είχα θετική σκέψη και πάντα προετοιμαζόμουν για να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό. Αυτά πρέπει να σκέφτεται ο καθένας που προετοιμάζεται για ένα ματς σε τόσο υψηλό επίπεδο.

Δεν πας να παίξεις 5Χ5 με τους φίλους σου. Είναι ένα ματς που μπορεί να σημαδέψει θετικά ή αρνητικά την καριέρα σου. Αν πάνε και καλά τα πράγματα ή το αντίστροφο, μπορεί να είναι ορόσημο. Μένει στην ιστορία δηλαδή. Όπως μένουν όλα αυτά τα μεγάλα ντέρμπι. Προσπαθούσα λοιπόν με θετική σκέψη, καλή ζωή και καλή προπόνηση να είμαι αυτός που πρέπει. Βέβαια αυτό έκανα για όλα τα ματς. Δεν μπορείς να κάνεις ένα καλό ντέρμπι και μετά να χάνεσαι όλη τη σεζόν.

Μπορεί ένας παίκτης να είναι καλός σε όλη τη σεζόν και να χάνεται στα ντέρμπι. Είναι ματς που μπορεί να βγάλουν από το πουθενά έναν ήρωα. Από εκεί που δεν το περιμένει κανένας. Είναι απρόβλεπτα τα ματς. Γίνονται πράγματα που καμιά φορά δεν τα περιμένεις”.

-Φαντάζομαι ότι το 1-4 στη Λεωφόρο και το 3-0 στη Ριζούπολη έχουν μείνει χαραγμένα στο μυαλό σου.

“Όχι μόνο αυτά. Και το 2-0 που χάναμε και το γυρίσαμε σε 2-4. Όπως και το άλλο 2-0 στο ΟΑΚΑ με το δικό μου γκολ και του Μαυρογενίδη. Εντάξει, όλα έχουν τη βαρύτητά τους. Φυσικά το 1-4 στη Λεωφόρο και η Ριζούπολη είναι ματς που τα θυμάται ο κόσμος. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, να θυμηθεί κάποιο ματς Ολυμπιακός – Ηρακλής ή Ολυμπιακός- Ξάνθη. Τα ντέρμπι θυμάται”.

-Πιστεύεις ότι το ντέρμπι του Σαββάτου θα περάσει στην ιστορία και θα το θυμάται ο κόσμος;

“Και οι δύο ομάδες είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Το σίγουρο είναι ότι θα δούμε θέαμα υψηλού επιπέδου. Όλοι οι ποδοσφαιριστές είναι καλοί. Και των μεν και των δε είναι σε καλή κατάσταση, οπότε πιστεύω ότι θα γίνει αν μη τι άλλο ένα συναρπαστικό ματς”.

-Προβάδισμα έχει ο Ολυμπιακός;

“Εννοείται ότι το έχει. Βρίσκεται σε καλή κατάσταση και παίζει στην έδρα του. Όλοι ξέρουν τι σημαίνει να παίζει ο Ολυμπιακός στο “Καραϊσκάκης”. Θα πρέπει να να εκμεταλλευτεί αυτή τη δυναμική που δίνει το γήπεδο και να τη μετατρέψει σε θετική ενέργεια και όχι σε άγχος. Αυτό τουλάχιστον κάναμε εμείς τότε. Μετατρέπαμε όλο αυτό το κλίμα, την κάψα του κόσμου για νίκη σε θετική ενέργεια και τη βάζαμε στη συνείδησή μας για να μας σπρώξει στην νίκη. Βέβαια για κάποιους άλλους είναι και λεπτές οι ισορροπίες. Όλη αυτή η πίεση βαραίνει τα πόδια ορισμένων, ενώ κάποιων άλλων να πετάνε στα σύννεφα”.

-Για εξήγησε μου…

“Αυτό φάνηκε με εμάς σε εκείνο το ματς, το 2-4. Ήμασταν 2-0 πίσω στο σκορ και όλα τα παιδιά λέγαμε “πάμε να το γυρίσουμε”. Χρειάζεται χαρακτήρα και προσωπικότητα για να γυρίσεις ένα τέτοιο ματς. Αυτά είναι τα ντέρμπι που σε καταξιώνουν και λες ότι έχεις το ξεχωριστό μέταλλο του πρωταθλητή. Αυτό το μέταλλο είχε η ομάδα των 7 σερί πρωταθλημάτων, όπως και στη συνέχεια. Μπορεί να ξεκινήσει μεθαύριο το παιχνίδι και να μείνεις πίσω στο σκορ. Και τι έγινε; Τέλειωσε το ματς; Ο κόσμος θα γκρινιάξει, θα κάνει το οτιδήποτε. Πρέπει να είσαι έτοιμος για όλα τα πιθανά σενάρια. Το έχουν πει και οι “Τζόλε” και Γεωργάτος. Όπως και το αντίθετο. Ξεκινάς καλά, προηγείσαι. Τι κάνεις; Δεν θα βάλεις και άλλα γκολ να το κλειδώσεις;”

-Ο Ιμπαγάσα παραμένει ερωτηματικό. Θα είναι πρόβλημα αν δεν παίξει;

“Έχω ξαναπεί ότι τον έχω σε τεράστια εκτίμηση ποδοσφαιρικά. Όλο το παιχνίδι του Ολυμπιακού φιλτράρεται από τα πόδια του. Αν λείψει ο Ιμπαγάσα θα είναι τεράστια απώλεια. Αλλάζουν οι ισορροπίες. Περιμένω μεθαύριο έναν Ολυμπιακό να κάνει παιχνίδι πρωτοβουλίας, να πιέσει, να κάνει πάσες. Και αυτή τη δουλειά την κάνει ο Ιμπαγάσα”.

-Ο Φουστέρ μπορεί να τον αντικαταστήσει;

“Θα προσπαθήσει να κάνει αυτή τη δουλειά, αν και δεν είναι μετρ όπως ο Ιμπαγάσα. Είναι, πως να το πω; Αν από την Μπαρτσελόνα λείπει ο Τσάβι ή ο Ινιέστα ή ο Μέσι, θα παίζει το ίδιο καλά; Κάτι ανάλογο και ο Ιμπαγάσα. Όπως έλειπε ο Τοροσίδης. Φαινόταν το κενό του. Κάνα δυο παιχνίδια που έμεινε έξω για τον άλφα ή βήτα λόγο, ας μην το σχολιάσω τώρα, ο Αβραάμ φάνηκε η απουσία του. Είναι κάποιοι παίκτες που δεν βρίσκεις εύκολα αντικαταστάτες”.

-Υπάρχει ένα κλίμα ότι όλος ο Ολυμπιακός θα πέσει πάνω στο Λέτο. Ο Παναθηναϊκός όμως δεν πρέπει να πέσει πάνω στους Μιραλάς και Τζεμπούρ;

“Να μην τους ματιάσουμε τους ανθρώπους, έχουν ξεκαπνίσει και δείχνουν σε καλή κατάσταση. Το οξυγόνο σε αυτούς τους παίκτες είναι το γκολ. Εφόσον είναι κοντά στο γκολ οι Μιραλάς και Τζεμπούρ, θα βρίσκονται και σε καλή ψυχολογική κατάσταση. Είναι μεγάλη ψυχολογική ντόπα να έχουν επαφή με το γκολ. Και επειδή σκοράρουν τώρα, αντιλαμβάνομαι ότι είναι μια χαρά ψυχολογικά”.

-Αν μπλοκαριστεί ο Λέτο στο ντέρμπι, θα έχει σοβαρό πρόβλημα ο Παναθηναϊκός;

“Καταρχάς αν μπλοκαριστεί ο Λέτο χάνει μεγάλη δύναμη ο Παναθηναϊκός, γιατί όλα τα γκολ τα έχει βάλει αυτός. Από εκεί και πέρα, θα πιάσεις τον Λέτο και θα αφήσεις τους υπόλοιπους; Έχει ο Παναθηναϊκός και άλλους πολύ επικίνδυνους παίκτες. Ο Κατσουράνης είναι ανεβασμένος,ο Κουίνσι έχει παρουσιάσει πολύ καλά δείγματα. Δεν είναι μόνο ο Λέτο”.

-Κάτι τελευταίο θα ήθελες να πεις;

“Μου αρέσει που δεν μιλούν τα παιδιά και είναι αφοσιωμένα στην προπόνησή τους. Όσο λιγότερο μιλάς ως ποδοσφαιριστής, τόσο το καλύτερο είναι. Υπάρχει λόγος που το λέω αυτό”.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.