Η ζωή μετά

Ο Νίκος Γαβαλάς κάνει τον απολογισμό του Final Four με φόντο την ήττα του Ολυμπιακού στον τελικό της Ευρωλίγκας, αποχαιρετώντας την Πόλη...
0
Νίκος Γαβαλάς
22/05/2017 • 23:09
Κωνσταντινούπολη
  • shares
Οι προβολείς έσβησαν. Το βράδυ κύλησε γρήγορα. Και το ξημέρωμα βρήκε την Πόλη να ζει στους ρυθμούς της. Οι δρόμοι γεμάτοι κίνηση, να θυμίζουν πάρκινγκ από την ακινησία των οχημάτων. Οι σταθμοί του μετρό να ξεχειλίζουν από κόσμο. Στις κυλιόμενες σκάλες να μην μένει κενή η αριστερή πλευρά για όσους θέλουν να κινηθούν πιο γρήγορα. Το γκραν μπαζάρ να έχει λιγότερο κόσμο από ποτέ. Και η Αγια Σοφιά να αστυνομοκρατείται με λίγη «δόση» στρατού, λόγω της Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου στο Ντολμά Μπαχτσέ.

        
Τα πρωτοσέλιδα του τουρκικού Τύπου έχουν βασικό θέμα (τι πρωτότυπο) τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κάτι που συμβαίνει κατά κόρον εδώ και καιρό. Η επικράτηση της Φενέρ στον τελικό της Euroleague υπάρχει στο «μπαλκόνι» των πρωτοσέλιδων του τουρκικού Τύπου. Αν και σε μερικές εφημερίδες, ο Ερντογάν είναι αφίσα στην πρώτη σελίδα. Τέτοια εποχή, αυτή είναι η προτεραιότητα της (ελεγχόμενης) δημοσιογραφίας της γειτονικής χώρας.

        
Η αποστολή του Ολυμπιακού έχει γυρίσει στην Ελλάδα. Οι οπαδοί της ομάδας του Πειραιά που ξέμειναν στην Κωνσταντινούπολη για να πάρουν τις βραδινές πτήσεις της Δευτέρας για την πατρίδα, περπατούν στους δρόμους γεμάτοι υπερηφάνεια. Αναγνωρίζουν το τεράστιο επίτευγμα του οικοδομήματος που δημιούργησαν ο Παναγιώτης και ο Γιώργος Αγγελόπουλος. Τέσσερις τελικοί και δύο κατακτήσεις την τελευταία εξαετία, είναι εντυπωσιακές επιδόσεις. Μάλιστα, οι χαμένοι τελικοί ήταν από τη Ρεάλ στη Μαδρίτη και τη Φενέρ στην Πόλη.

        
Χωρίς καμία αμφιβολία, τα επιτεύγματα του Ολυμπιακού είναι εξόχως εντυπωσιακά. Και αν αναλογιστεί κάποιος πως καταγράφονται μέσα σε συνθήκες οικονομικού πολέμου για τη χώρα μας, τότε ο ιστορικός του αθλήματος δικαίως θα αφιερώσει στο μέλλον ένα σημαντικό κεφάλαιο για την ελληνική ομάδα. Ίσως το σημαντικότερο στην καταγραφή της ιστορίας του σύγχρονου ευρωπαϊκού μπάσκετ. Και σίγουρα θα είναι πιο λαμπρό σε σχέση με όσα έχει πετύχει έως σήμερα η Φενέρ, καθώς ξόδεψε περίπου 150 εκατομμύρια την τελευταία τετραετία για να πιάσει την κορυφή της Ευρώπης. Ένα ποσό που για τον Ολυμπιακό φθάνει για τα επόμενα 15 χρόνια, λόγω του πολύ μικρού μπάτζετ με το οποίο μεγαλουργεί.

        
Τα συγχαρητήρια τα αξίζει η Φενέρ ως νέα πρωταθλήτρια Ευρώπης. Έσπευσαν να τα δώσουν οι ιδιοκτήτες της ΚΑΕ Ολυμπιακού αμέσως μετά την ολοκλήρωση του τελικού. Κάτι που αρμόζει στο ήθος και το χαρακτήρα τους. Και όπως ο ιστορικός του μέλλοντος δε θα μείνει εντυπωσιασμένος από τη φετινή κυριαρχία της τουρκικής ομάδας στη κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση του μπάσκετ στην Ευρώπη, έτσι και ο Παναγιώτης με τον Γιώργο Αγγελόπουλο είπαν με ειλικρίνεια την αλήθεια: «Δίκαιο το επίτευγμα της Φενέρ, αλλά ουδόλως εντυπωσιακό». Αλήθεια, διαφωνεί κάποιος υγιώς σκεπτόμενος επ' αυτού;

        
Γράψτε το σχόλιο σας...